Uansett boligtype, fra en liten leilighet til et stort hus, kan ethvert hjem transformeres til et smarthjem. Det er de smarte tilkoblingene som er nøkkelen. Her er en oversikt over hva smarthjem innebærer og hvordan du kan begynne å skape ditt eget.
Smarthjem: Mangfoldige og Unike
Det finnes ingen offisiell eller fast definisjon av hva et «smarthjem» egentlig er. Det som startet som et populært uttrykk har nå blitt en vanlig praksis, men ingen enkeltperson eller selskap kan hevde å ha oppfunnet smarthjem eller ha full kontroll over feltet. Smarthjem-teknologien er fortsatt under utvikling. Selv blant de som har tatt det i bruk, kan smarthjem variere betydelig. Forskjellene ligger i hvilke smartenheter som er inkludert og hvor mange av dem som finnes.
Kort sagt kan et smarthjem defineres som et boligområde som er utstyrt med tilkoblet teknologi for å forbedre opplevelsen av hjemmet. Dette kan inkludere smarte termostater, smarte lyskilder, smarte stikkontakter eller utsalgssteder, smarte ringeklokker og låser, eller taleassistenter som Google Assistant og Alexa. Det kan være enhver kombinasjon av disse, alle disse, eller helt andre smarte enheter. Det som definerer et smarthjem for deg, avhenger av dine spesifikke behov og ønsker. For å finne ut av dette, er det viktig å forstå hva de ulike smartenhetene gjør, hvilke alternativer som er tilgjengelige, og hvor mye du er villig til å investere.
Smarte Termostater: Automatisk Temperaturkontroll
For noen år tilbake var smarte termostater ofte den første enheten som huseiere installerte i hjemmet sitt. Fordelen var tydelig: termostaten skulle spare deg for mer penger enn hva den kostet.
Med hjelp av kunstig intelligens lærer en smart termostat når du vanligvis forlater hjemmet, når du kommer tilbake, og hva din ideelle temperatur er om vinteren og sommeren. Deretter begynner den automatisk å regulere temperaturen i huset basert på denne informasjonen. Å lære termostaten er like enkelt som å justere temperaturen når du selv føler behov for det.
Denne prosessen er ment å være langt mer brukervennlig enn tradisjonelle, programmerbare termostater. Ved å kun aktivere oppvarming og klimaanlegg når det er nødvendig, oppnår du besparelser. En smart termostat er kanskje ikke en nødvendighet for alle, men dersom du liker ideen om et enkelt brukergrensesnitt, automatiske kontroller og fjernstyring, er både Nest og Ecobee gode alternativer.
Smarte Lys og Stikkontakter: Stemmestyring og Mer
Smarte lys og stikkontakter finnes i mange varianter. Lyspærer og plugger krever ingen installasjonskunnskap, mens brytere og stikkontakter erstatter de eksisterende tradisjonelle variantene. Hvilket alternativ du velger, avhenger av din komfort med å arbeide med elektriske ledninger, og muligens bygningens alder. Hvert alternativ har sine fordeler og ulemper.
Smarte lyspærer, som Philips Hue-serien, er tilgjengelige i et bredt spekter av farger som du kan endre etter behov. Men du trenger en lyspære for hver lyskilde du ønsker å gjøre smart, noe som kan føre til at kostnadene øker raskt. En smart lysbryter, som de som er produsert av Lutron, kan koste omtrent det samme som en eller to smarte lyspærer, men den kontrollerer flere eller alle lys i et rom. Du vil imidlertid ikke ha muligheten til å endre farger. Begge alternativene har vanligvis integrasjon med taleassistenter, men noen ganger kan det være nødvendig med en hub.
Smarte stikkontakter og plugger har stort sett samme funksjonalitet, som inkluderer automatisering, integrasjon med taleassistenter og energiovervåking. Den største forskjellen er enkel installasjon og plass. For å bruke en smart plugg, som den fra Sonoff, kobler du den til en stikkontakt og deretter en enhet i den. Ingen ledninger er nødvendig. Den vil imidlertid stikke ut fra stikkontakten og kan oppta litt plass, avhengig av modellen. TopGreeners smarte stikkontakt erstatter de eksisterende uttakene, noe som krever litt kabling. Men den vil være i flukt med veggen, akkurat som de nåværende uttakene.
Smarte Ringeklokker og Låser: Digital Adgang
Det er ikke bare innsiden av huset du kan koble til telefonen og nettbrettet. Med en smart lås, som den fra Schlage, får du mer kontroll over hvem som har adgang til hjemmet ditt. Istedenfor å dele ut nøkler som du kanskje aldri får tilbake, kan du gi PIN-kode eller app-tilgang til låsen din. Og når adgangen ikke er nødvendig lenger, kan du enkelt trekke den tilbake. Installering av en smartlås er ikke mye vanskeligere enn å erstatte en standardlås, så dette er en fin måte å komme i gang med smarthjem.
Smarte ringeklokker kan være litt mer utfordrende å installere. Du bør først sjekke om du har fungerende ringeklokkeledninger, da dette vil være avgjørende for hvilke alternativer som er tilgjengelige. Hvis du har fungerende ledninger, kan du bruke alt fra Nest til Ring, og de eksisterende klokkene vil fortsatt fungere. Hvis du ikke har ledninger, trenger du en batteridrevet variant. Uansett vil disse ringeklokkene gi deg video når noen nærmer seg døren din, eller når annen bevegelse registreres. Hvis du har en kablet ringeklokke, kan du se video når som helst.
Med kombinasjonen av ringeklokke og lås kan du se hvem som er ved døren og eventuelt gi adgang. For eksempel kan et familiemedlem komme på besøk mens du er ute, og du kan da slippe dem inn med det samme.
Stemmestyrte Assistenter: Samler Alt Sammen
Du har kanskje lagt merke til at vi ikke har nevnt huber. Det er fordi stemmeassistenter som Google Home og Alexa nå overtar rollen som smarthjem-hub, noe som generelt er en positiv utvikling. Med en stemmeassistent kan du koble de ulike enhetene dine sammen, slik at de fungerer i samspill.
Dette betyr at du kan kontrollere et helt rom med enheter – eller hele huset – og opprette automatiserte rutiner som tar seg av oppgaver for deg. Hvis du ofte glemmer å slå av lyset eller låse døren før du drar, kan en daglig rutine løse problemet.
På samme måte som en smarthjem-hub kan alle enheter som er koblet til stemmeassistenten styres fra en felles app. Det er mye mer praktisk enn å måtte huske hvilken produsents app som styrer hvilken enhet.
Og selv om noen kanskje hevder at