Hva er et smarthjem?

Ethvert hjem kan være et smarthjem, enten det er en studioleilighet eller et herskapshus. Det er de kraftige forbindelsene som gjør det smart. Her er det du trenger å vite om smarthus – og hvordan du begynner å sette sammen dine egne, hvis du er interessert.

Smarthomes er alle forskjellige

En offisiell definisjon av «smarthome» eksisterer ikke. Det som startet som mer et buzzword har blitt vanlig, men ingen person eller selskap oppfant smarthomes, og de kan heller ikke kreve total dominans på feltet. Smarthome-teknologi er fortsatt i sin spede begynnelse. Selv blant de som har tatt det i bruk, kan ett smarthjem se veldig annerledes ut enn et annet. Forskjellene inkluderer hvilke smarte enheter som er i hjemmet og til og med hvor mange av disse enhetene som finnes.

I kjernen er et smarthjem sannsynligvis best definert som et oppholdsområde med tilkoblet teknologi ment å forbedre hjemmet. Dette kan inkludere smarte termostatersmarte lys, smarte plugger eller utsalgssteder, smarte ringeklokker og låser, eller taleassistenter som Google Assistant og Alexa. Det kan være en hvilken som helst kombinasjon av de ovennevnte, alle de ovennevnte, eller helt andre smartenheter.

Hva et smarthjem er for deg avhenger av hva du ønsker å få ut av det. Og for å finne ut av det, må du vite hva de forskjellige smartenhetene gjør, hvilke muligheter som er og hvor mye du vil bruke.

  Hands On: Slik spiller du PS4-spill på iPhone eller iPad

Smarte termostater kan programmere seg selv

For noen år siden, smarte termostater var sannsynligvis den første enheten de fleste eiere satte i hjemmet sitt. Løftet var rett frem; termostaten vil spare deg mer penger enn det koster å kjøpe.

Gjennom kunstig intelligens vil en smart termostat lære når du pleier å forlate hjemmet, når du kommer hjem, hva din foretrukne temperatur er om vinteren og sommeren. Så, helt på egen hånd, vil den begynne å kontrollere temperaturen i huset ditt basert på den informasjonen. Undervisning er så enkelt som å endre temperaturen når du føler behov.

Prosessen er ment å være mye enklere enn programmerbare termostater gir. Og ved å bare kjøre varme og klimaanlegg når det er nødvendig, sparer du penger. Vi tror ikke du trenger en smart termostat, men hvis du liker ideen om et enkelt grensesnitt, automatiske kontroller og fjernkontroll, kan du ikke gå galt med enten en Rede eller Økobi.

Smarte lys og plugger tilbyr stemmekontroll og mer

Smarte lys og smarte plugger kommer i ulike former. Lyspærer og plugger krever ingen installasjonskunnskap, mens brytere og stikkontakter erstatter dine eksisterende tradisjonelle lysbrytere og stikkontakter. Hvilken du velger avhenger av komfortnivået ditt ved å jobbe med elektriske ledninger, og muligens alderen på huset ditt. Hver har fordeler og ulemper.

Smarte lyspærer, som Philips Hue serien, kommer i en rekke farger som du kan endre på farten. Men du trenger en for hvert lys du vil gjøre smart, noe som betyr at kostnadene kan øke raskt. En smart lysbryter, slik som de som er laget av Lutron, kan koste omtrent like mye som en smart lyspære eller to mens du kontrollerer mange eller alle lysene i et rom. Men du vil ikke få fargeskiftende funksjoner. Vanligvis har begge alternativene stemmeassistentintegrasjon, men noen ganger er det nødvendig med en hub.

  Slik lader du iPhone med den nye MacBook Pro

Smarte stikkontakter og smarte plugger har generelt de samme funksjonene – som kan inkludere automatisering, stemmeassistentintegrasjon og energiovervåking. Hovedforskjellen er enkel installasjon og plass. For å bruke en smart plugg som Sonoff sin, koble den til en stikkontakt og deretter en enhet inn i den. Ingen ledninger nødvendig. Men det vil stikke ut fra stikkontakten, og avhengig av modell ta opp litt plass. TopGreener’s smart stikkontakt erstatter ditt eksisterende uttak, så kabling er involvert. Men det vil være i flukt med veggen, akkurat som dine nåværende uttak.

Smarte ringeklokker og låser gir digital inngang

Det er ikke bare innsiden av huset du kan koble til telefonen og nettbrettet. Med en smart lås som Schlage sin, vil du ha mer kontroll over hvem som kan komme inn i huset ditt. I stedet for å dele ut nøkler bare for å aldri få dem tilbake, kan du gi pin- eller app-tilgang til låsen din. Og når det ikke er nødvendig lenger, kan du trekke tilbake den tilgangen. Å installere en smartlås er ikke mye vanskeligere enn å erstatte en standardlås, så dette er en enkel måte å komme inn i smarthjem.

  Slik deaktiverer og sletter du Siri-historikken din på iPhone og iPad

Smarte ringeklokker kan være litt vanskeligere å installere. Du bør vurdere om du har fungerende ringeklokkeledninger til å begynne med, da det vil avgjøre noen av alternativene dine. Hvis du har fungerende ledninger, kan du bruke alt fra Rede til Ringe, og de eksisterende klokkene vil fortsatt fungere. Hvis du ikke gjør det, trenger du noe batteridrevet. I begge tilfeller vil disse ringeklokkene gi deg video når noen nærmer seg døren din, eller en annen bevegelse oppdages. Hvis du har en kablet ringeklokke, kan du hente opp video når som helst.

Mellom ringeklokken og låsen vil du kunne se hvem som er hjemme hos deg og eventuelt gi tilgang. Et familiemedlem kan for eksempel komme innom mens du er ute, og du vil kanskje slippe dem inn umiddelbart.

Stemmeassistenter binder alt sammen

Du legger kanskje merke til at vi ikke har nevnt huber. Det er fordi stemmeassistenter som Google Home og Alexa dreper smarthome-huben, og totalt sett er det en god ting. Med en stemmeassistent kan du trekke de ulike enhetene dine sammen for å få dem til å fungere i samarbeid.

Det betyr at du kan kontrollere et helt rom med enheter – eller et helt hus – og kan lage automatiseringsrutiner som tar seg av ting for deg. Hvis du ofte glemmer å slå av lyset eller låse en dør før du drar, kan en daglig rutine løse problemet.

På samme måte som en smarthome-hub kan hver enhet som er koblet til stemmeassistenten din styres fra én enkelt app. Det er mye bedre enn å huske hvilken produsentapp som styrer én enhet.

Og mens noen kanskje sier at nei