Hva er filmskapermodus på en TV, og hvorfor vil du ha det?

For å oppleve en film slik den var ment, bør du virkelig se den på en kino. Men hvis du ønsker å gjenskape denne autentisiteten hjemme på sofaen (med ditt eget konkurransedyktige popcorn), vil du snart kunne gjøre det med Filmmaker Mode.

Med en enkelt bryter kan du se en film (eller TV-serie) slik den var ment, deaktivere etterbehandlingseffekter (som bevegelsesutjevning), korrigere TV-ens fargeprofil og sette filmen til dets opprinnelige sideforhold.

I motsetning til andre alternativer (som HDMI-CEC), kalles det ikke forskjellige ting på forskjellige TV-er – bryteren for filmskapermodus er tydelig merket som sådan på enhver TV som har det.

Hva er filmskapermodus?

TV-produsenter viste seg frem Filmskapermodus på CES 2020. Den lar deg se innhold slik regissører, produsenter og filmstudioer vil at det skal ses. Den deaktiverer tilleggsfunksjoner på moderne TV-er som endrer hvordan innhold presenteres for å bevare den filmatiske estetikken.

Ved å trykke på en knapp (og i noen tilfeller automatisk), deaktiverer du alle ekstra etterbehandlingsfunksjoner. Det originale sideforholdet, fargeprofilen og bildefrekvensen er bevart. I dag må du ofte justere bildekvalitetsalternativene spredt over ulike menyer på TV-en for å oppnå det Filmmaker Mode gjør. Snart vil imidlertid denne funksjonen være universell på alle TV-er, uavhengig av merke eller modell.

Denne nye måten å se innhold på vil finne veien til kommende TV-utgivelser i 2020 fra Vizio, Panasonic, LG, Samsung og Philips i år, med flere produsenter som sannsynligvis hopper om bord før året er ute.

Filmmaker Mode ble tilskyndet av det økende antallet filmskapere som er misfornøyde med måten TV-produsenter aktiverer etterbehandling som standard på skjermene deres. I 2017 var James Gunn en av de første som offentlig fordømte dette i en tweet (se nedenfor), der han navndroppet noen få andre filmskapere som var enige med ham.

  Forhåndsvis bilder og endre EXIF-data med Photo Data Explorer

@rianjohnson, @edgarwright, @mattreevesLA, @chrismcquarrie, @Tom cruise & jeg er alle med på kampanjen mot bevegelsesutjevning. Hvem ellers?

— James Gunn (@JamesGunn) 5. oktober 2017

Mens den nye standarden ble ledet av UHD-alliansenhar den også mottatt offisielle påtegninger fra Directors Guild of America, The Film Foundation, International Cinematographers Guild og American Society of Cinematographers.

Hvorfor trenger vi det?

Moderne TV-er bruker mye etterbehandlingseffekter, som bevegelsesutjevning. Dette «utjevner» innholdet kunstig via rammeinterpolering, noe som betyr at det setter inn flere rammer for å oppnå en høyere (og dermed «glattere») bildefrekvens. Bevegelsesutjevning blir ofte referert til som «såpeopera-effekten» eller merket med produsentspesifikke etiketter, som «TruMotion» (LG), «MotionFlow» (Sony) eller «Auto Motion Plus» (Samsung).

Hollywood og store deler av filmverdenen bruker en standard kinomatisk, 24p bildefrekvens. Dette betyr at 24 bilder vises per sekund (teknisk sett er det nærmere 23.967). Denne filmiske bildefrekvensen er det som gir filmene deres gjenkjennelige «filmatiske» utseende.

Bevegelsesutjevning, derimot, overstyrer den opprinnelige bildefrekvensen og prøver å matche innholdet til TV-ens oppdateringsfrekvens (ofte 60 eller 100 Hz).

De

Ikke bare gjør dette at filmproduksjoner ser for jevne ut, det introduserer ofte uønskede visuelle artefakter. Skjermer som bruker bevegelsesutjevning sliter ofte med å interpolere nøyaktige bilder, noe som resulterer i uskarpe bilder (spesielt i travle scener eller actionscener med mye bevegelse).

Filmmaker-modus løser også problemer med sideforhold og riktig fargeutskrift. Selv om disse problemene har lite å gjøre med bevegelsesutjevning, implementerer hver skjermprodusent dem på forskjellige måter. Det kan ta en rekke kronglete menyer for å justere fargetemperaturen eller fremtvinge et bestemt sideforhold.

Noen produsenter setter sideforhold og skjerminnstillinger på en «per-inngang»-basis. Dette betyr at innstillingene for en PS4 tilkoblet via HDMI 1 er forskjellige fra innstillingene for kabelboksen som er koblet til via HDMI 2. Filmmaker-modus løser disse problemene (i det minste midlertidig) med én bryter.

  Slik endrer du navnet ditt på Google Meet

Hvorfor er filmskapermodus en stor sak?

Filmmaker Mode er ikke en proprietær teknologi. Det blir introdusert av UHD-alliansen, en gruppe som består av noen av de største aktørene innen film- og teknologibransjen. Skjermprodusentene Samsung, LG, Sony, Toshiba, Vizio og Panasonic er alle medlemmer. Amazon, Nvidia, Dell, Google, Dolby, Intel og Asus er også en del av alliansen.

Dette betyr at i motsetning til proprietære teknologier, vil Filmmaker Mode implementeres identisk på tvers av alle enheter og produsenter. Dette eliminerer forvirrende merkevarebygging eller kronglete menyer du ellers måtte navigere for å aktivere denne funksjonen.

Det er imidlertid viktig å merke seg at bare fordi et selskap er medlem av UHD Alliance, betyr det ikke automatisk at Filmmaker Mode kommer til TV-ene. Sony har for eksempel ikke forpliktet seg til å tilby Filmmaker Mode på TV-ene sine ennå.

En standardisert implementering betyr at alle TV-er som støtter Filmmaker Mode enten vil ha en identisk knapp på fjernkontrollen eller bytte automatisk, takket være metadataene som følger med media. Foreløpig vet vi at LG har valgt automatisk veksling, mens Vizio vil gi både automatisk veksling og en dedikert knapp på fjernkontrollene.

UHD Alliance har utviklet disse standardene i samarbeid med medlemmer, inkludert Warner Brothers, Paramount, Universal og Technicolor. Slike allianser er vanlige i bransjen, men de gjelder vanligvis tekniske aspekter, som oppløsning og fargedybde, snarere enn spesifikke funksjoner eller moduser.

Hvordan er filmskapermodus forskjellig fra spillmodus?

Hvis du har kjøpt en TV i løpet av det siste tiåret eller så, har den sannsynligvis en rekke profiler tilgjengelig, inkludert kino- eller spillmoduser. Hva disse modusene gjør er helt opp til produsenten. En spillmodus fjerner vanligvis så mye etterbehandling som mulig for å redusere ventetiden (og dermed inputlag).

Noen skjermer har ikke en spillmodus, men snarere spesifikke innganger designet med lav latens i tankene. Hvis du for eksempel har en HDMI-port merket som «PC-inngang» på TV-en din, er den sannsynligvis designet for inngang med lav latens. Du kan koble til PC-en eller konsollen uten å navigere i en rekke menyer for å få de beste resultatene.

  Hvordan fokusere med linser med stor blenderåpning

Mens Filmmaker Mode også kjemper mot bevegelsesutjevning, er det endelige målet ikke det samme. Dens primære funksjon er å bevare bildet, i stedet for å eliminere latens. Så selv om filmskapermodus kan være en utmerket måte å spille spill på, er det kanskje ikke langt nok.

Selv om lavere ventetid kan være en bivirkning av filmskapermodus (vi vet ikke ennå), er det ikke en primær bekymring. Mens proprietære profiler (som spillmodus) og universelle standarder (som filmskapermodus) kan overlappe på enkelte områder, er de ikke erstatninger for hverandre.

Hvordan kjøper jeg en TV med filmskapermodus?

Når dette skrives, er det ingen TV-er på markedet som bruker filmskapermodus. Du kan imidlertid forvente at en rekke modeller som støtter denne nye standarden lanseres i år. For å få tak i en, se etter Filmmaker Mode-logoen (se nedenfor) på TV-ens boks eller markedsføringsmateriell.

En representant fra LG fortalte Variasjon Filmskapermodus vil være på «hver ny 4K- og 8K-TV som vi introduserer i 2020.»

Panasonic sa også at den kommende 2020 OLED HD 2000-serien vil inkludere støtte. Du kan også forvente at forhandlere markedsfører teknologien på salgsstedet, så det bør være mye enklere å finne en kompatibel skjerm i løpet av de neste månedene.

Vil min gamle TV få filmskapermodus som en del av en oppdatering?

For øyeblikket er det usannsynlig at eldre skjermer vil bli oppdatert til å inkludere støtte for filmskapermodus. Ingen produsenter har bekreftet om funksjonen i det hele tatt kan legges til via en fastvareoppdatering.

En representant fra Vizio utelukket også dette fullstendig da vi snakket med dem på CES, og sa at teknologien først vil finne veien inn i splitter nye TV-er utgitt i 2020 og utover.

Dette kan skyldes maskinvarekrav, eller produsenter som bruker sin nyeste, beste funksjon som et insentiv til å oppgradere.

Hvis du vil ha den beste TV-en for spill, er sannsynligvis ikke filmskapermodus din høyeste prioritet. Her er hva du bør se etter i en spillskjerm.