Filmmakermodus på TV: Se film som regissøren mente!

Den optimale måten å oppleve en film på er utvilsomt i en kinosal. Likevel, om du ønsker å gjenskape den ekte filmopplevelsen hjemme i stua, komplett med ditt eget spesialpopcorn, vil dette snart være mulig takket være Filmmaker Mode.

Med et enkelt trykk kan du se filmer og serier nøyaktig slik filmskaperne hadde til hensikt. Denne modusen slår av unødvendige etterbehandlingseffekter som for eksempel bevegelsesutjevning, justerer TV-ens fargeprofil, og setter filmen til det opprinnelige bildeformatet.

I motsetning til andre alternativer, som HDMI-CEC, er ikke denne funksjonen gitt ulike navn fra produsent til produsent. Filmmaker Mode er tydelig merket med dette navnet på alle TV-er som støtter den.

Hva er egentlig Filmmaker Mode?

Under CES 2020 introduserte TV-produsentene Filmmaker Mode. Denne modusen lar deg se innhold akkurat slik regissører, produsenter og filmstudioer ønsker at det skal vises. Den deaktiverer tilleggsfunksjoner som er standard på moderne TV-er, som ofte endrer hvordan innhold presenteres, for å bevare den originale, filmatiske stilen.

Ved å trykke på en knapp, eller i noen tilfeller automatisk, slås alle ekstra etterbehandlingsfunksjoner av. Det opprinnelige bildeformatet, fargeprofilen og bildefrekvensen bevares. I dag er man ofte nødt til å justere ulike bildekvalitetsinnstillinger spredt rundt i TV-ens menyer for å oppnå det Filmmaker Mode gjør. Men snart vil denne funksjonen være universell på alle TV-er, uansett merke eller modell.

Denne nye måten å se innhold på vil bli en standardfunksjon på kommende TV-modeller i 2020 fra Vizio, Panasonic, LG, Samsung og Philips, og flere produsenter vil sannsynligvis slenge seg på før året er omme.

Filmmaker Mode ble utviklet som et resultat av et økende antall filmskapere som var frustrerte over hvordan TV-produsenter aktiverer etterbehandling som standard på sine skjermer. I 2017 var James Gunn en av de første som offentlig kritiserte dette i en tweet (se nedenfor), der han også nevnte noen andre filmskapere som var enig med ham.

@rianjohnson, @edgarwright, @mattreevesLA, @chrismcquarrie, @Tom cruise & jeg er alle med på kampanjen mot bevegelsesutjevning. Hvem ellers?

— James Gunn (@JamesGunn) 5. oktober 2017

Mens den nye standarden ble ledet av UHD-alliansen, har den også mottatt offisiell støtte fra Directors Guild of America, The Film Foundation, International Cinematographers Guild og American Society of Cinematographers.

Hvorfor har vi behov for dette?

Moderne TV-er bruker mange etterbehandlingseffekter, som for eksempel bevegelsesutjevning. Dette «jevner ut» innholdet kunstig ved hjelp av rammeinterpolering. Dette betyr at det settes inn flere rammer for å oppnå en høyere (og dermed «glattere») bildefrekvens. Bevegelsesutjevning blir ofte referert til som «såpeopera-effekten», eller markedsført under produsent-spesifikke navn, som «TruMotion» (LG), «MotionFlow» (Sony) eller «Auto Motion Plus» (Samsung).

Hollywood og store deler av filmbransjen bruker en standard kinomatisk bildefrekvens på 24p. Dette betyr at 24 bilder vises per sekund (teknisk sett er det nærmere 23.967). Denne bildefrekvensen er det som gir filmene det gjenkjennelige «filmiske» utseendet.

Bevegelsesutjevning, derimot, overstyrer den opprinnelige bildefrekvensen og prøver å tilpasse innholdet til TV-ens oppdateringsfrekvens (ofte 60 eller 100 Hz).

Ikke bare får dette filmproduksjoner til å se altfor jevne ut, det introduserer ofte uønskede visuelle artefakter. Skjermer som bruker bevegelsesutjevning sliter ofte med å interpolere nøyaktige bilder, noe som fører til uskarpe bilder (spesielt i travle scener eller actionscener med mye bevegelse).

Filmmaker Mode løser også problemer med bildeformater og fargegjengivelse. Selv om disse problemene ikke har så mye med bevegelsesutjevning å gjøre, implementerer hver skjermprodusent disse funksjonene på ulike måter. Det kan kreve navigering gjennom mange innstillingsmenyer for å justere fargetemperatur eller tvinge et bestemt bildeformat.

Noen produsenter setter bildeformat og skjerminnstillinger på en «per-inngang» basis. Dette betyr at innstillingene for en PS4 som er koblet til HDMI 1 er forskjellige fra innstillingene for kabelboksen som er koblet til HDMI 2. Filmmaker Mode løser disse problemene, i det minste midlertidig, med ett enkelt trykk.

Hvorfor er Filmmaker Mode så viktig?

Filmmaker Mode er ikke en proprietær teknologi. Den introduseres av UHD-alliansen, en gruppe som består av noen av de største aktørene innen film- og teknologibransjen. Skjermprodusentene Samsung, LG, Sony, Toshiba, Vizio og Panasonic er alle medlemmer. Amazon, Nvidia, Dell, Google, Dolby, Intel og Asus er også en del av alliansen.

Dette betyr at i motsetning til proprietære teknologier, vil Filmmaker Mode implementeres på nøyaktig samme måte på tvers av alle enheter og produsenter. Dette fjerner forvirrende merkevarebygging eller vanskelige menyer du ellers måtte navigere i for å aktivere denne funksjonen.

Det er imidlertid viktig å merke seg at selv om et selskap er medlem av UHD Alliance, betyr det ikke automatisk at Filmmaker Mode kommer til deres TV-er. Sony, for eksempel, har foreløpig ikke forpliktet seg til å tilby Filmmaker Mode på sine TV-er.

En standardisert implementering betyr at alle TV-er som støtter Filmmaker Mode enten vil ha en identisk knapp på fjernkontrollen eller automatisk aktivere funksjonen, takket være metadataene som er inkludert i medieinnholdet. Foreløpig vet vi at LG har valgt automatisk veksling, mens Vizio vil tilby både automatisk veksling og en dedikert knapp på fjernkontrollene sine.

UHD Alliance har utviklet disse standardene i samarbeid med medlemmer, inkludert Warner Brothers, Paramount, Universal og Technicolor. Slike allianser er vanlige i bransjen, men de gjelder som regel tekniske aspekter, som oppløsning og fargedybde, fremfor spesifikke funksjoner eller moduser.

Hvordan skiller Filmmaker Mode seg fra spillmodus?

Hvis du har kjøpt en TV i løpet av de siste ti årene, har den sannsynligvis en rekke profiler tilgjengelig, inkludert kino- eller spillmoduser. Hva disse modusene gjør er helt opp til produsenten. En spillmodus fjerner som regel så mye etterbehandling som mulig for å redusere forsinkelsen (og dermed input lag).

Noen skjermer har ikke en spillmodus, men heller spesifikke innganger designet med lav latens i tankene. Hvis du for eksempel har en HDMI-port merket «PC-inngang» på TV-en din, er den sannsynligvis designet for inngang med lav latens. Du kan koble til PC-en eller konsollen uten å måtte navigere i en rekke menyer for å få best resultat.

Mens Filmmaker Mode også motvirker bevegelsesutjevning, er ikke det endelige målet det samme. Hovedfunksjonen er å bevare det originale bildet, snarere enn å eliminere latens. Så selv om Filmmaker Mode kan være en utmerket måte å spille spill på, er det kanskje ikke godt nok.

Selv om lavere latens kan være en bivirkning av Filmmaker Mode (dette er ikke endelig bekreftet), er det ikke en primær bekymring. Mens proprietære profiler (som spillmodus) og universelle standarder (som Filmmaker Mode) kan overlappe på enkelte områder, er de ikke ment som erstatninger for hverandre.

Hvordan skaffer jeg meg en TV med Filmmaker Mode?

I skrivende stund er det ingen TV-er på markedet som bruker Filmmaker Mode. Du kan likevel forvente at en rekke modeller som støtter den nye standarden lanseres i løpet av året. For å finne en slik TV, se etter Filmmaker Mode-logoen (se nedenfor) på TV-ens eske eller i markedsføringsmateriell.

En representant fra LG fortalte Variety at Filmmaker Mode vil være inkludert på «alle nye 4K- og 8K-TVer som vi introduserer i 2020».

Panasonic har også bekreftet at deres kommende 2020 OLED HD 2000-serie vil inkludere støtte for denne funksjonen. I tillegg vil forhandlere sannsynligvis markedsføre teknologien i butikk, så det skal bli enklere å finne en kompatibel skjerm i de kommende månedene.

Vil min gamle TV få Filmmaker Mode via en oppdatering?

Per nå er det usannsynlig at eldre skjermer vil oppdateres med støtte for Filmmaker Mode. Ingen produsenter har bekreftet om funksjonen i det hele tatt kan legges til via en fastvareoppdatering.

En representant fra Vizio utelukket også dette fullstendig da vi snakket med dem under CES, og sa at teknologien kun vil bli tilgjengelig på splitter nye TV-er utgitt i 2020 og senere.

Dette kan skyldes maskinvarekrav, eller at produsenter bruker sin nyeste funksjon som en grunn til å oppgradere.

Hvis du vil ha den beste TV-en for spill, er sannsynligvis ikke Filmmaker Mode din høyeste prioritet. Her er hva du bør se etter i en spillskjerm.