Hva er hvitbalanse i fotografering? Den ultimate guiden

Viktige takeaways

  • Å forstå hvitbalanse er avgjørende for å ta fantastiske bilder. Det bestemmer temperaturen og fargetonen til bildene dine.
  • Automatisk hvitbalansemodus kan være nyttig for nybegynnere, men manuelle justeringer ved å bruke Kelvin-fargemåleren gir mer kontroll.
  • Ulike lyssituasjoner krever forskjellige hvitbalanseinnstillinger, for eksempel å bruke varmere toner for gylden time og kjøligere toner for snølandskap. Postproduksjonsredigering kan også gjøres i Adobe Lightroom.

Det er viktig å forstå hvitbalansen hvis du vil ta fantastiske bilder. Å få riktig tone vil gjøre det mye enklere å redigere farger senere, og du vil også sørge for at bildene dine ser mer realistiske ut. Men hvordan kan du definere hvitbalanse i fotografering? Fortsett å lese for å oppdage alt du trenger å lære.

Hva er hvitbalanse?

Hvitbalanse er et begrep som brukes for å bestemme «temperaturen» på bildene dine. Eller, forenklet sagt, hvor blå eller gule de hvite på bildet ditt ser ut. Hvis du noen gang har lagt merke til at interiørbilder noen ganger kan se veldig gule ut, er det ofte på grunn av hvitbalansen.

For å vise deg hva vi snakker om, her er et bilde med feil hvitbalanse:

Og her er det samme bildet med riktig hvitbalanse:

Legg merke til hvordan det første bildet ser veldig oransje ut, med et unaturlig sølvfarget utseende på bunnen av objektivfestet. Selv om dette bildet kan gjøres med noen andre korreksjoner, har det fortsatt blitt forbedret bare ved å endre hvitbalansen.

Du kan være kreativ med hvitbalanse i fotografering. For eksempel, når du redigerer golden hour-bilder i Lightroom, kan det være lurt å eksperimentere med å bruke en varmere tone. Men hvis du er ny innen fotografering, bør du prøve å sikre at de hvite, sølvfargene og lignende farger ser ut som de skal før du prøver nye ting.

  Disney Plus laster ikke? Slik løser du Disney Plus-bufferproblemer

Er automatisk hvitbalanse-modus verdt å bruke?

Når du kjøper ditt første kamera, vil du legge merke til at du kan sette hvitbalansen til auto. Hvis du tar bilder med automatisk hvitbalanse, bestemmer kameraet hvilken hvitbalanseinnstilling som skal brukes. Dette er tilfelle uansett om kameramodusen din er. Hvis du er utendørs, kan de fleste kameraer gjøre dette riktig. Noen ganger kan interiørbilder eller komplekse scener forvirre kameraet – og det kan hende det ikke angir riktig hvitbalanse.

Hvis du er ny til hvitbalanse i fotografering (eller bare generelt sett ny på å ta bilder), vil automatisk hvitbalanse hjelpe deg å forstå hvordan funksjonen fungerer i forskjellige lyssituasjoner. Du kan øke kunnskapen din ytterligere ved å lære noen tips som hjelper deg å få den perfekte hvitbalansen i bildene dine.

Hvitbalanse: Farge av Kelvin

Når du har brukt automatisk hvitbalanse en stund, vil du være klar til å justere funksjonen manuelt. Kelvin-fargemåleren er et flott utgangspunkt; Jeg bruker fortsatt denne hver gang jeg tar bilder, til tross for at jeg har over syv års fotograferfaring.

Når du bruker Kelvin-måleren, husk at noen kameraer gir mer kontroll enn andre. For eksempel lar mine første kameraer meg bare justere tallet i hundrevis (f.eks. 5 700, 5 600). Min nåværende lar meg derimot gå opp og ned i tiere (5.590, 5.580). Riktig Kelvin å bruke kan også variere for hver produsent – så du må eksperimentere litt.

For å hjelpe deg med å få mer nøyaktig hvitbalanse i fotograferingen din, vil vi bryte ned de forskjellige Kelvin-tallområdene for forskjellige scenarier du kan møte som fotograf. Merk at du noen ganger kan trenge å dykke ut av disse områdene, men de er likevel et godt utgangspunkt.

  Hvordan koble Trello-kort på tvers

1. Snølandskap

Du må vurdere flere aspekter ved vinterfotografering, og hvitbalansen din er en av de viktigste faktorene. Har du noen gang vært ute for å ta bilder på en snørik dag og lagt merke til at fargene ikke ser helt riktig ut? Kanskje er tonen for blå, for eksempel? I så fall forårsaket feil hvitbalanse nesten helt sikkert det problemet.

Snølandskap er et scenario der du bør vurdere å bruke et alternativ til automatisk hvitbalanse. Kameraet ditt kan noen ganger bli forvirret og få snøen til å se mer blå ut. Bruk i stedet et Kelvin-tall på rundt 6500-8500.

2. Golden Hour

Det myke lyset og vakre fargene i golden hour gjør rett før soloppgang og solnedgang til et populært tidspunkt for fotografering. Mange fotografer gjør feilen ved å øke hvitbalansen for å intensivere den varme tonen, men å ta dette for langt kan få fargene i bildet til å se rotete ut. Så du bør faktisk slippe Kelvin-måleren litt sammenlignet med andre situasjoner.

Sikt på rundt 2000-4000 på Kelvin-måleren for golden hour-bilder. Når du har redigert bildene dine, bør du vurdere å bruke disse gulltekstene på sosiale medier.

3. Solfylte dager

Fotografering i solfylt vær byr på flere lysutfordringer, men du kan fortsatt ta fantastiske bilder når solen står høyt på himmelen. I tillegg til å forstå og implementere Sunny 16-regelen, vil å velge riktig hvitbalanse-kelvin-nummer også få fargene til å se bedre ut i bildet ditt.

Et sted midt i Kelvin-serien fungerer vanligvis for solfylte dager. Sikt på noe mellom 5000 og 6000. I noen situasjoner (som når bildet ditt har mye blått), kan det hende du må øke antallet ytterligere.

4. Nattfotografering

Mens store deler av verden sover om natten, vil du finne mange fotograferingsmuligheter etter timer. For eksempel, hvis du besøker eller bor i en nordlig breddegrad, kan du potensielt fotografere nordlyset. I mellomtiden kan de i storbyene fange skylines og mye mer når det er mørkt.

  Løs problem med strømstyring i Enhetsbehandling

Den riktige kelvinmåleren å bruke for nattfotografering varierer betydelig avhengig av situasjonen. Men i mange tilfeller er 2000-4000 en god rekkevidde å sikte på.

5. Overskyet og regnværsdager

Hvis du noen gang har tatt bilder på overskyet, regnfull og tåkete dager, har du kanskje lagt merke til at bildene dine ser ganske blå ut hvis du ikke bruker riktig hvitbalanse. Og når det skjer, kan det være ganske vanskelig å endre i etterproduksjon. Som en generell tommelfingerregel, sikte på et Kelvin-tall mellom 6000 og 8000 for slike lyssituasjoner.

6. Inne- og matfotografering

Innendørsfotografering er en av de vanskeligste situasjonene å ta bilder i, og interiøret varierer selvfølgelig ganske betydelig. Men for de fleste innendørssituasjoner vil du redusere tallet på Kelvin-måleren. Start med 1500-3000 og gå derfra.

For matfotografering må du vurdere om du er innendørs eller utendørs. På toppen av det må du også tenke på fargene på maten. Den beste måten å nærme seg dette på er ganske enkelt å sikre at alt ser ut som det gjorde personlig (og under de spesifikke lysforholdene). Du kan lære hvordan du kan heve matfotograferingsspillet ditt for ytterligere veiledning.

Kan jeg endre hvitbalansen i etterproduksjon?

Å få en nøyaktig hvitbalanse i fotografering gjøres best fra kameraet. Du kan imidlertid redigere hvitbalansen i Adobe Lightroom.

I Lightroom går du til WB (under kameraprofilseksjonen). Her kan du flytte glidebryterne for temperatur og fargetone i hvilken retning du vil.

Når du utvider rullegardinmenyen, kan du velge automatisk hvitbalanse og også velge fra en rekke forhåndsinnstillinger.

All essensiell informasjon om hvitbalanse i fotografering

Å kjenne definisjonen av hvitbalanse i fotografering vil gjøre det mye enklere å få de riktige fargene i bildene dine. Det er en av de første ferdighetene du kan lære deg, og du kan bruke Kelvin-måleren i kameraet – sammen med automatisk hvitbalanse – for å oppnå ønsket resultat.

I andre tilfeller vil bruk av forhåndsinnstillingene for hvitbalanse og/eller etterproduksjonsprogramvaren også gjøre det mulig for deg å få bildene dine til å skille seg ut. Du må kanskje bryte Kelvin-reglene av og til, men det du har lært i dag er en solid base å bygge fra.