Hva er IIS (Internet Information Services) eller Windows Web

IIS, forkortelse for Internet Information Services, og tidligere kjent som Internet Information Server, er en webserver fra Microsoft som ble designet for å brukes med Windows-produkter, og starter med NT-familien.

Denne webserveren brukes til å hjelpe Windows-brukere med å være vert for ulike innholdstyper på nettet, for eksempel mediefiler, dokumenter eller til og med fullverdige nettsteder. For tiden er Apache den mest populære Windows-webserveren, tett fulgt av IIS, noe som er ganske imponerende.

Hva er IIS?

IIS er en webserver som er enkel å gjøre seg kjent med, takket være dens intuitive grafiske brukergrensesnitt (GUI) som lar deg administrere nettsteder knyttet til tjenesten og deres relaterte brukere. IIS sitt GUI gjør det enkelt å designe, tilpasse, konfigurere og publisere nettsteder fra ett sted.

Den har et innebygd nettstedsadministrasjonsverktøy kalt IIS Manager som du kan bruke til å justere alternativer som sikkerhetsinnstillinger, ytelsesparametere, loggpreferanser, samt feilsider eller standardverdier for nettstedene du administrerer.

Fra et teknisk synspunkt er IIS ganske allsidig, siden den kan betjene både standard og dynamiske nettsider, uten betydelig innsats. Dermed kan du bruke den til å lage og publisere HTML-websider, men det er fint å vite at du også kan administrere PHP-sider og ASP.NET-applikasjoner.

Takket være sin fleksibilitet, kan IIS kjøre skript og applikasjoner på dynamiske nettsider og vise resultatene til besøkendes nettleserskjerm. Med statiske nettsteder er prosessen enda enklere: IIS sender bare HTML-innholdet og bildene (hvis noen) til den besøkendes nettleser.

Hva er hensikten til IIS?

Gitt at den drar nytte av Microsofts fulle støtte, og det faktum at den inneholder en rekke avanserte funksjoner, gjør IIS et godt valg for å lage og administrere kommersielle nettsteder, for eksempel e-butikker eller nettsteder med kampanjeportefølje.

Ulempen er at bruk av IIS til kommersielle formål også betyr at du trenger en kommersiell lisens. Videre varierer prisen på denne lisenstypen avhengig av hvor mange brukere du vil inkludere.

Så vi har allerede etablert at IIS kan brukes til å lage og være vert for et nettsted, samt det faktum at det støtter statisk og dynamisk nettinnhold. Imidlertid er IIS mye mer enn bare det. Du kan for eksempel bruke den innebygde modulstøtten for å forbedre serverens funksjonalitet.

Det er mulig å installere strømmemoduler på serveren din slik at besøkende på nettstedet ditt kan dra nytte av strømming av medieinnhold. Du kan også bruke en URL Rewrite-modul som lar deg lage kraftige URL-implementeringsregler slik at besøkende enkelt kan huske dem og søkemotorer kan finne dem raskere.

Derfor sier det seg selv at hvis du trenger en rask måte å lage og publisere et nettsted på, er IIS en av de beste måtene å gjøre det på. Den aller beste måten er fortsatt Apache HTTP takket være at den er åpen kildekode og lar deg bruke den gratis, uavhengig av antall brukere.

IIS versjonshistorikk

Det er verdt å nevne at i utgangspunktet var IIS ment som et alternativ til en webserver som ble utviklet som et forskningsprosjekt. Det første Microsoft-signerte webserverprosjektet ble distribuert som freeware og ble designet for EMWAC (European Microsoft Windows NT Academic Centre).

Men da EMWAC-serveren ikke kunne håndtere all trafikk som skulle til nettstedet microsoft.com, ble prosjektet droppet og Microsoft utviklet sin egen webserver i form av IIS.

Et bemerkelsesverdig aspekt er at de fleste versjoner av IIS ble utgitt med eller sammen med en versjon av Windows-operativsystemet. Sikkert nok, den gang var IIS bare en skygge av hvordan vi kjenner det i dag; faktisk kan hver Windows-utgivelse meget vel tjene som et sjekkpunkt for IIS sin utvikling.

IIS 1.0
Den første utgivelsen av IIS
Utgitt som et gratis tillegg for Windows NT 3.51

IIS 2.0
Inkludert gratis med Windows NT 4.0

IIS 3.0
Inkludert med Windows NT 4.0 Service Pack 2
Lagt til Active Server Pages dynamisk skriptmiljø

IIS 4.0
Utgitt som en komponent av Windows NT 4.0s Option Pack
Lagt til MMC-basert administrasjonsapplikasjon

IIS 5.0
Inkludert med Windows 2000
La til:
Nye autentiseringsmetoder
WebDAV-protokollstøtte
ASP-forbedringer
HTTP.SYS

Fjernet:

IIS 5.1
Inkludert med Windows XP Professional
Ikke mye annerledes enn IIS 5.0

IIS 6.0
Inkludert med Windows Server 2003 og x64-utgaven av Windows XP Professional
La til:
IPv6-støtte
En ny arbeidsprosessstøtte for å øke påliteligheten og sikkerheten
Introduserte HTTP.SYS som HTTP-spesifikk portlytter for HTTP-forespørsler

IIS 7.0
Leveres med Windows Server 2008 og Windows Vista
La til:
Ny modulær design for økt ytelse og redusert angrepsoverflate
Hierarkikonfigurasjonssystem for å hjelpe til med å distribuere nettsteder enklere
Windows Forms-basert administrasjonsapplikasjon
Nye kommandolinjeadministrasjonsalternativer
Bedre .NET Framework-støtte

Endret:
Ubegrenset antall tillatte tilkoblinger
Samtidige forespørsler begrenset til 10 eller 3, avhengig av operativsystemet
Tillater ytterligere forespørsler og setter dem i kø, i stedet for å droppe dem

IIS 7.5
Inkludert i Windows Server 2008 R2 og Windows 7 (trenger manuell aktivering fra programmer og funksjoner)
La til:
Støtte for TLS 1.1 og TLS 1.2
Best Practices Analyzer-verktøy
Prosessisolering for applikasjonspooler

Forbedret:
FTP- og WebDAV-moduler
Kommandolinjeadministrasjon i PowerShell

IIS 8.0
Eksklusivt tilgjengelig i Windows Server 2012 og Windows 8
La til:
SNI (SSL-vertsnavnbinding)
Sentralisert SSL-sertifikatstøtte
Applikasjonsinitialisering
Multi-core NUMA maskinvareskalering

IIS 8.5
Inkludert i Windows Server 2012 R2 og Windows 8.1
La til:
Inaktiv arbeider-Prosess side-ut
Forbedret logging
Dynamisk nettstedaktivering
Automatisk sertifikatinnbinding
ETW-logging

IIS 10.0
Versjon 1607
Inkludert i Windows Server 2016 og Windows 10 Anniversary Update
La til:
HTTP/2-støtte
Kjører IIS på nanoservere i Windows-beholdere
Ny Rest Management API og et nettbasert administrasjonsgrensesnitt
Jokertegn vertshoder

Versjon 1709
Inkludert i Windows Server versjon 1709 og Windows 10 Fall Creators Update
La til:
HSTS-støtte
Beholderforbedringer
4 nye servervariabler
Nettstedsbinding PowerShell-cmdlets

  Windows 10s nye oppdatering sletter folks filer igjen

Versjon 1809
Inkludert i Windows Server 2019 og Windows 10 oktoberoppdatering
La til:
Per-sted HTTP/2 og OCSP Stiftekontrollflagg
Komprimerings-API
GZIP og brotli støttemodul
HSTS konfigurasjonsmodul

Hvis du planlegger å bruke IIS, prøv å holde deg til den siste stabile versjonen, siden det vanligvis er den som har den strammeste sikkerheten og gir de beste ytelsesorienterte resultatene, spesielt hvis du kjører den nyeste versjonen av Windows eller Windows Server.

Hvordan installere IIS?

Som vi tidligere har sagt, trenger du ikke å installere IIS, da det faktisk burde komme sammen med Windows-versjonen din. Hvis du bruker Windows 10, bør du allerede ha en versjon av IIS 10.0 tilgjengelig på din PC.

Imidlertid bestemte Microsoft seg for ikke å aktivere IIS som standard, så du må aktivere det manuelt. Men ikke bekymre deg, det er ikke akkurat rakettvitenskap å få dette til. Bare følg disse trinnene for å aktivere IIS på PC-en din:

Åpne kontrollpanelet
Gå til Programmer og funksjoner
Klikk på Slå Windows-funksjoner på eller av-knappen
Merk av for Internett-informasjonstjenester
Klikk på OK-knappen

Nå vil du kanskje starte PC-en på nytt slik at systemet kan laste inn alle nødvendige konfigurasjonsfiler og la deg bruke IIS i sin fulle grad. Det kan også fungere uten å starte PC-en på nytt, men å starte systemet på nytt etter å ha aktivert en ny funksjon er aldri en dårlig idé.

Du kan også aktivere IIS på datamaskinen din ved å bruke PowerShell. Hvis du aldri har hørt om det, er PowerShell et komplekst verktøy som mange feiler for CMD. PowerShell er mye mer komplisert enn som så, men vi vil ikke gå inn for mye detaljer. Uten videre, her er hvordan du kan aktivere IIS på din Windows-PC ved å bruke PowerShell:

Start PowerShell
Kopier og lim inn følgende kommando i PowerShell:
Enable-WindowsOptionalFeature –online –funksjonsnavn IIS-WebServerRole

Vent til prosessen tar slutt

Som du kan se, antyder PowerShell at ingen omstart er nødvendig etter å ha aktivert IIS på din Windows 10 PC. Hvis du vil reversere prosessen, kan du bruke følgende kommando for å deaktivere IIS ved hjelp av PowerShell:

Disable-WindowsOptionalFeature –online –funksjonsnavn IIS-WebServerRole

Vær imidlertid oppmerksom på at for å deaktivere denne funksjonen, anbefaler til og med PowerShell at du starter PC-en på nytt. Det er også mulig å starte det på nytt senere, bare ikke start noen nye prosjekter i mellomtiden.

Hvordan fungerer IIS-serveren?

Først og fremst er det verdt å merke seg at IIS har sin egen prosessmotor som kan ta seg av alle klient-server-forespørsler. Derfor, når en klient sender en forespørsel til webserveren din, behandler IIS den forespørselen, genererer et svar og sender det til klienten.

Fra et arkitektonisk synspunkt utfolder denne prosessen seg på to forskjellige lag:

Kjernemodus – koden kan utføre hvilken som helst kommando, gitt at den har full tilgang til tilkoblet maskinvare, og det er nettopp derfor denne modusen brukes utelukkende for pålitelige prosesser og hvorfor krasj i denne modusen kan ødelegge hele systemet. Sist, men ikke minst, kan HTTP.SYS bli funnet i kjernemodus.
Brukermodus – kommandoer som utføres i denne modusen samhandler ikke direkte med maskinvare eller referanseminne, men bruker APIer for å gjøre det for dem. Denne modusen tilbyr et ekstra lag for å forhindre feilhåndtering av serveren, og feil kan enkelt angres om nødvendig.

Som vi har nevnt ovenfor, kan du finne HTTP.SYS i kjernemodus. HTTP.SYS brukes til å videresende klientforespørsler til en applikasjonspool. Denne videresendingsprosessen initieres hver gang klienten samhandler med nettsidens URL og prøver å få tilgang til siden. Når dette skjer, henter HTTP.SYS klientens forespørsler og setter dem i kø for spesifikke applikasjonspooler.

Etter videresending av forespørselen, laster w3wp.exe (arbeidsprosessen) ISAPI-filteret og laster enten HttpRuntime.ProcessRequest av seg selv, eller i forbindelse med aspnet_isapi.dll hvis det er en ASPX-side. Lanseringen av HttpRuntime.ProcessRequest markerer begynnelsen av behandlingen, hvoretter HttpRuntime-prosessen bruker HttpApplication-objekter til å bygge en pool, hvis innhold vil bli sendt gjennom HTTP.

HTTP-modulene aktiveres deretter, og denne prosessen fortsetter til forespørselen kommer til ASP.NET-sidens HTTP-behandler. Etter at forespørselen kommer gjennom HTTP-ruten, begynner siden å vises.

Hva er arbeidsprosessen?

Først av alt er det verdt å merke seg at det ikke bare er én arbeidsprosess. Faktisk er det flere slike enheter som sørger for at webserveren din og innholdet du hoster på den fungerer godt, enten det er nettsider eller applikasjoner vi snakker om.

Så IIS sine arbeidsprosesser er ansvarlige for å gi oss utførelsesmiljøet for alle applikasjoner og nettsteder du tidligere har konfigurert i IIS. Disse prosessene inneholder flere opplysninger som er avgjørende for at de nevnte tjenestene skal fungere godt.

Det er mulig du kan bruke API-en til å hente informasjon om minneavtrykk eller CPU-bruk. Disse detaljene kan hjelpe deg med å holde et nøye øye med den generelle helsen til webserveren og dens relaterte arbeidsprosesser.

Sist, men ikke minst, kan du bruke API til å avslutte arbeidsprosesser ved ganske enkelt å sende en DELETE-forespørsel til arbeidsprosessens endepunkt.

Hva er applikasjonspoolen?

Selv om navnet er noe selvforklarende, er formålet med IIS sin Application Pool langt mer komplekst. Først og fremst inneholder Application Pool arbeiderprosessene, så det er trygt å si at det spiller rollen som en container. Videre isolerer den applikasjoner fra hverandre enten de kjører på samme server eller på separate, noe som er i motsetning til hvordan en pool vanligvis fungerer.

Det er ganske viktig å vite at en enkelt applikasjonspool kan inneholde flere nettsteder. Så, med andre ord, kan du si at en applikasjonspool bare er et sett med URL-er som har blitt håndtert av arbeidsprosesser. Separasjonen av søknader i disse bassengene er begrunnet med at det kan forenkle administrasjonen betydelig. Mer så er det på grunn av denne isolasjonen at i tilfelle en applikasjonspool mislykkes, kan de andre fortsette som vanlig.

Hvordan konfigurere en IIS-server?

Du har aktivert IIS på datamaskinen din og du har lært litt om komponentene, la oss nå se hvordan du kan konfigurere den riktig slik at du kan kjøre din egen webserver uten betydelig innsats.

Trykk på Win-tasten på tastaturet
Skriv PC og høyreklikk på Denne PC-ikonet
Velg Administrer-alternativet fra hurtigmenyen
Utvid alternativet Tjenester og applikasjoner
Velg boksen Internet Information Services
Klikk på alternativet Nettsteder
Høyreklikk på standardwebområdenoden hvis standardnoden ikke har startet for deg

  Utgivelsesdato for Windows 11 annonsert: 5. oktober 2021

Som vi nevnte for en stund tilbake, er en av hovedgrunnene til at folk bruker IIS for enkel distribusjon av nettapplikasjoner. IIS og dens avanserte installasjonsfunksjon lar deg konfigurere og distribuere nettapper på flere servere uten å hoppe over et slag. Du trenger heller ikke lage nye konfigurasjoner for hver maskin, da IIS enkelt kan ta seg av det.

Hvis du vil konfigurere et nytt nettsted, er det første du vil gjøre å gå til visningen Filer og mapper, hvor du kan administrere eksisterende applikasjonsfiler eller legge til nye hvis du vil. Vær oppmerksom på at du må plassere applikasjonsfilene i deres individuelle katalog, med tanke på at nettstedets administrasjonspanel vil bruke dem senere.

Når du har tatt vare på filene, kan du gå til IIS Server-visningen, hvor du kan bruke verktøylinjen Nytt nettsted til å skrive inn navnet på det nye nettstedet. Det du deretter må gjøre er å justere nettstedets HTTP/HTTPS-innstillinger og vurdere å bruke SSL for ekstra sikkerhet. Slik kan du konfigurere HTTP og SSL for nettstedet eller mappen din:

Sørg for at du er logget på PC-en med administratorkontoen
Trykk på Win-tasten på tastaturet
Skriv kontroll og klikk på kontrollpanelikonet når det vises
Gå til delen Administrative verktøy
Velg Internet Information Services (IIS) Manager
Velg nettsiden du ønsker å konfigurere i den venstre delen
Høyreklikk på nettstedet du ønsker å konfigurere med SSL
Velg Egenskaper fra hurtigmenyen
Naviger til kategorien Katalogsikkerhet
Velg alternativet Rediger
Klikk på alternativet Krev sikker kanal (SSL).
Bytt alternativet Krev 128-bits kryptering
Velg Godta klientsertifikater for å blokkere brukere uten sertifikater
Velg Ignorer klientsertifikater for å tillate tilkoblinger uavhengig av sertifikater

Hvordan kan jeg sikre en IIS-webserver med SSL?

SSL, som er forkortelse for Secure Sockets Layer, er fortsatt en av de beste måtene å kryptere kommunikasjon mellom deg og et målnettsted. Husker du for en stund tilbake at mange nettsteder tok steget fra HTTP til HTTPS? Vel, SSL-sertifikater var og er fortsatt en viktig del av denne prosessen.

den gode nyheten er at du ganske enkelt kan distribuere SSL til nettstedet ditt ved å bruke IIS. På den annen side må du definitivt kjøpe et sertifikat, siden det er den eneste måten nettstedet ditt kan anerkjennes som pålitelig fra et datakrypteringssynspunkt.

Derfor vil det første trinnet være å finne en SSL-sertifikatleverandør og kjøpe en slik vare. Etter kjøpet vil du motta enten en kode eller en sertifikatfil. For å konfigurere SSL med IIS trenger vi sertifikatfilen, så sørg for at du henter den før du går videre.

Sikker IIS-webserver med SSL

Last ned sertifikatfilen (P7B-format) på din PC
Start IIS Manager (skriv inetmgr i Kjør-verktøyet på din PC)
Velg serveren du ønsker å bruke fra ruten Tilkoblinger på venstre side
Få tilgang til alternativet Serversertifikater i den sentrale delen av skjermen
Klikk på hyperkoblingen Fullfør sertifikatforespørsel i høyre handlingsrute
Klikk på …-knappen i det nyåpnede vinduet
Endre filtypen fra *.cer til *.*
Naviger til stedet der du lastet ned P7B-filen på PC-en
Dobbeltklikk på sertifikatet P7B-filen
Skriv inn et minneverdig navn i feltet Vennlig navn
Klikk OK-knappen når du er ferdig med å velge et navn

Nå har du installert et sertifikat for IIS-serveren. Det er imidlertid ikke på langt nær nok, siden du fortsatt må binde sertifikatet for nettstedet ditt. Mot slutten av den vil du ha et sikkert nettsted med et sertifikat som er knyttet til nettstedet, porten og IP-adressen din.

Bind sikkerhetssertifikat til nettsiden

Start IIS Manager
Velg nettstedet du vil knytte til sertifikatet fra venstre rute
Klikk på Bindings-knappen i handlingsruten til høyre
Klikk på Legg til…-knappen i det nyåpnede vinduet
Velg HTTPS fra Type-kombinasjonsmenyen
Velg enten Alle ikke tildelt eller nettstedets IP-adresse fra IP-adressemenyen
Skriv 443 i portfeltet
Velg sertifikatet du installerte tidligere (det bør ha navnet du valgte for det)
(Valgfritt) Bruk Vis…-knappen for å se noen detaljer om sertifikatet ditt
Slå av og på alternativet Krev servernavnindikasjon hvis du er vert for mer enn ett domene på samme IP-adresse og skriv inn et navn i feltet Vertsnavn
Klikk OK-knappen for å lukke vinduet Add Site Binding
Lukk vinduet Nettstedbindinger

Så vi har klart å installere SSL på IIS-nettserveren din og knytte den til nettstedet ditt. Du kan bruke trinnene ovenfor for å knytte sertifikater til mer enn bare ett nettsted hvis behovet oppstår. Men det er fortsatt én ting vi må gjøre: omdirigere innkommende HTTP-trafikk til HTTPS, for å sikre kryptering av våre besøkendes trafikk.

Omdiriger HTTP til HTTPS

Besøk tjenestemannen URL Omskriv utvidelsesside
Klikk på den store grønne knappen Installer denne utvidelsen
Start den kjørbare filen og fullfør installasjonen av URL Rewrite
Kjør IIS Manager
Velg nettstedet du vil omdirigere trafikk til
Dobbeltklikk på URL Rewrite-ikonet i den sentrale delen av skjermen
Klikk på knappen Legg til regler
Velg Tom regel i det nyåpnede vinduet (delen for innkommende regler)
Skriv inn et navn som er lett å huske i Navn-feltet
Sett feltet Forespurt URL til Matcher mønsteret
Velg Regulære uttrykk i feltet Bruker
Skriv (.*) i Mønster-feltet
Merk av for Ignorer store og små bokstaver
Rull ned og utvid tilstandsdelen (om nødvendig)
Velg alternativet Match alle fra menyen Logisk gruppering
Klikk på Legg til-knappen
Skriv {HTTPS} i inndatafeltet Betingelse
Velg Matcher mønsteret fra Sjekk om inndatastreng-menyen
Skriv ^OFF$ i mønsterfeltet
Merk av for Ignorer store og små bokstaver
Klikk på OK-knappen
Rull ned og utvid handlingsdelen (hvis nødvendig)
Velg Omdiriger fra Handlingstype-menyen
Skriv inn https://{HTTP_HOST}/{REQUEST_URI} i Rewrite URL-feltet
Sørg for å fjerne merket for Legg til søkestreng
Velg Permanent (301) fra Redirect type-menyen
Klikk på Bruk-knappen i høyremenyen (Handlinger-ruten)

Det er det, du har nå fullstendig implementert SSL på webserveren din, bundet den til nettstedet ditt og konfigurert nettstedet til å omdirigere innkommende HTTP-trafikk til HTTPS. Hvis det gjøres riktig, vil besøkende som prøver å få tilgang til nettstedet ditt ved hjelp av HTTP, automatisk bli omdirigert til det sikre HTTPS-motstykket.

Hva er virtuelle kataloger?

Som vi har slått fast før, er ikke det eneste IIS er i stand til å lage og administrere et nettsted. Du kan også lage applikasjoner, som vi allerede har nevnt, men viktigst av alt, du kan lage virtuelle kataloger ved ganske enkelt å gi dem et navn som tilordner dem til en fysisk katalog.

  Slik skriver du ut bilder i Windows 10

Måten denne funksjonen fungerer på er ved å la brukere få tilgang til ulike typer innhold som er vert på en server raskt gjennom et direkte navn. Sikkert nok kan dette innholdet være et nettsted, men det kan også være bilder, videoer eller andre typer mindre mediefiler.

På den tiden da IIS 6.0 var alt oppstyret, ble virtuelle applikasjoner og kataloger behandlet som separate objekter av IIS. Som sådan besto søknader av følgende elementer:

AppRoot
AppIsolated
AppFriendlyName
AppPoolId

Fra og med IIS 7.0 er virtuelle applikasjoner og kataloger organisert i et hierarki, men de anses fortsatt som separate objekter. Dermed kan en nettside, som er høyere i hierarkiet, inneholde flere applikasjoner, eller virtuelle kataloger som er tilordnet en fysisk plassering på din PC.

Hva er loggfiler i IIS?

I IIS tjener loggfiler det samme formålet som de gjør hvor enn du kan støte på dem. Du kan bruke disse filene til å sjekke hvordan ting utspilte seg på nettserveren din, se viktige hendelser, og, viktigst av alt, forstå hvor det gikk galt hvis det oppstår feil.

Med andre ord, en IIS-loggfil holder oversikt over alt som skjer med webserveren din, i tilfelle du trenger det. Noen få eksempler på registrerte data inkluderer nøyaktig dato og klokkeslett for hendelsene, hvor mye data som ble overført og IP-adressene knyttet til hendelsene.

Finn loggfiler på IIS 7.0 og nyere

Trykk på Win-tasten på tastaturet
Skriv kontroll og velg Kontrollpanel
Dobbeltklikk på alternativet Administrative Tools
Start Internet Information Services (IIS)
Velg nettstedet ditt fra venstre rute
Klikk (eller dobbeltklikk) Logging-ikonet i den sentrale delen av skjermen
Identifiser katalogdialogboksen nederst på skjermen
Klikk på Bla gjennom-knappen for å komme til plasseringen av IIS-loggfiler på systemet ditt

Finn loggfiler på IIS 6.0 og tidligere

Gjenta trinn 1-4 fra instruksjonene ovenfor
Høyreklikk på nettstedet ditt
Velg Egenskaper fra hurtigmenyen
Naviger til fanen Nettsted
Gå til delen Active Log Format
Klikk på Egenskaper-knappen
Se nederst på skjermen for loggfilkatalogen og navnene

Kan jeg endre porter i IIS?

IIS bruker port 80 for all HTTP-trafikk som standard, men det betyr ikke at du ikke kan endre den til en annen verdi hvis du vil eller trenger det. Å bytte til en annen port kan hjelpe deg med å unngå visse brannmurrelaterte tilkoblingsproblemer eller unngå angrep som er rettet mot visse kombinasjoner av tjenesteportsårbarheter.

Endre standardport i IIS

Start IIS Manager
Høyreklikk på nettstedet ditt fra venstre rute
Velg Egenskaper fra hurtigmenyen
Finn TCP-portfeltet
Skriv inn verdien til den nye porten i TCP-portfeltet

Siden IIS vanligvis bruker port 80 som standard, er det ikke nødvendig å spesifisere det når du vil teste nettstedets funksjonalitet, for eksempel fra en nettleser. Du skriver bare inn domenenavnet ditt, og du skal kunne få tilgang til nettstedet ditt uten problemer.

Men hvis du insisterer på å endre standardporten, må du spesifisere den hver gang du prøver å få tilgang til nettstedet ditt fra en nettleser. Du kan gjøre det ved å legge til :portnummer (der portnummer er den faktiske porten du bruker) på slutten av domenenavnet ditt.

Hvis vi for eksempel endrer porten til nettstedet vårt til, la oss si 2609, vil tilgang til det se slik ut: wdzwdz.com:2609. Ganske enkelt, ikke sant?

Nå hvis du bruker en eldre versjon av Windows, og implisitt en eldre versjon av IIS, er det et par ting du må gjøre på en annen måte for å endre standardporten.

Endre IIS-port på Windows 8.1

Finn søkeboksen på hjemmesiden din
Skriv inn IIS Manager
Velg Internet Information Services Manager fra søkeresultatene
Klikk på standardnettstedet i menyen til venstre
Velg alternativet Bindinger fra menyen til høyre
Marker http på hovedskjermen
Klikk på Rediger-knappen
Skriv inn den nye verdien i Port-feltet
Klikk på OK-knappen og lukk vinduet
Velg servernoden i den venstre delen av IIS Manager
Klikk på Restart Server-knappen i høyre sidefelt

Hvordan kan jeg overvåke IIS?

Hvis du ikke akkurat er tilhenger av å holde orden gjennom manuell testing og sjekke loggfiler ofte (vi forstår deg), kan det være lurt å vurdere å støtte seg på tredjeparts programvareløsninger som kan holde et øye med IIS-nettserveren din for du.

SolarWinds Server & Application Monitor

SolarWinds Server & Application Monitor er for tiden et av de beste tredjepartsverktøyene som kan hjelpe deg med å overvåke din IIS-nettside, server, applikasjon eller virtuell katalog uten betydelig innsats. Du bare peker den på tingene du vil holde styr på og lar den virke magien.

Ikke bare gir dette verktøyet deg beskjed om nettsidene og webserverne dine er oppe og kjører, men det gir deg også et imponerende utvalg av nøkkeltall, inkludert men ikke begrenset til CPU, minne og diskbruk og responstider.

Videre, hvis det er noe galt med en av nettsidene du overvåker, kan SolarWinds Server & Application Monitor automatisk starte den på nytt for deg i et forsøk på å fikse problemet på en enkel måte.

SolarWinds Server & Application Monitors skjerm er delt inn i flere seksjoner, der du kan overvåke og analysere applikasjonene og nettstedene dine, få tilgang til en oversikt over applikasjonenes helsestatus vist i grafform, og til og med administrere applikasjoner ved å trykke på en knapp.

Du kan også bruke dette verktøyet til å holde styr på utløpsdatoene til SSL-sertifikatene dine, slik at du alltid kan være på topp når det er på tide å fornye et sertifikat som snart utløper. Dessuten kan du bruke SolarWinds Server & Application Monitor til å administrere SSL-sertifikater for flere nettsteder eller servere for ekstra bekvemmelighet.

Hvis du er nysgjerrig og ønsker å prøve SolarWinds Server & Application Monitor, vil du gjerne vite at det er en 30-dagers gratis prøveversjon tilgjengelig, slik at du kan teste funksjonene før du forplikter deg til å kjøpe en lisens.

Hva er IIS – Konklusjon

For å avslutte det, er IIS en hendig Microsoft-nettservertjeneste du kan bruke til å lage din egen server, samt administrere nettsteder, applikasjoner og virtuelle kataloger i den uten å svette. Det er for tiden den nest mest populære Windows-nettserveren i verden, og mister førsteplassen til Apache HTTP, som er et helt gratis alternativ.

IIS brukes hovedsakelig til å administrere kommersielle nettsteder, som krever at du kjøper en kommersiell lisens. Prisen på en slik lisens varierer avhengig av antall brukere du planlegger å ha på nettstedet.

Å konfigurere IIS er noe intuitivt, men du må være litt teknisk kunnskapsrik for å kunne se alle funksjonene, forstå hva hver av dem gjør og konfigurere dem for å få mest mulig ut av nettserveren og tilknyttede nettsteder eller applikasjoner.