Hva er Intel Core Ultra? Intels nye navneskjema forklart

Viktige takeaways

  • Intel har byttet ut sin ikoniske «i»-merkevare med «Core Ultra», og startet med sine 14. generasjons Meteor Lake-prosessorer.
  • Core Ultra CPUer har Intel NPU-er for AI-støtte og har nye chiplet-design.
  • Viktige Intel Core Ultra-oppgraderinger inkluderer ytelsesøkninger, AI-integrasjon, DDR-5 RAM-støtte og bedre integrert grafikk.

Hvis du noen gang har kjøpt en Intel CPU, vil du bli kjent med selskapets ikoniske «i» og «Core» merkevare. De har vært bærebjelkene i PC-maskinvaren i flere tiår, men med lanseringen av Intels 14. generasjon Meteor Lake-prosessorer, er alt endret.

CPU-en din vil ikke lenger være utsmykket med «i»-en som har utgjort en kjernedel av Intels identitet så lenge. I stedet har Intel droppet «i» til fordel for en ny merkevareordning: Core Ultra.

Så, hva er Core Ultra, og gjør det virkelig en forskjell for hva som driver datamaskinen din?

Hva er Intel Core Ultra?

Core Ultra er Intels nye navneskjema for premium-CPU-ene, og starter med 14. generasjons Meteor Lake-brikker for bærbare datamaskiner. Intel Core Ultra-merkevaren vil komme på stasjonære CPUer med sin 15. generasjon Arrow Lake CPUer, som er spekulert i lansering i slutten av 2024.

  14 Azure-øvelsestester for å hjelpe deg med å bestå den virkelige eksamen

Nå, tilbake til Core Ultra-merkevaren. Intel har droppet sin ikoniske «i» fra navnekonvensjonene, noe som betyr at neste gang du henter en ny bærbar datamaskin, vil ikke CPU-en din være en Intel Core i3, i5, i7 eller i9. I stedet vil den nye bærbare datamaskinen din (eller stasjonær datamaskin i fremtiden) ha en Intel Core 5, Core 7 eller Core 9, eller en Intel Core Ultra 5, Core Ultra 7 eller Core Ultra 9.

Det er imidlertid mer ved Intel Core Ultra enn man kan se, spesielt under CPU-dekselet – som også er en av hovedforskjellene mellom en Intel Core Ultra og en vanlig Intel Core CPU.

Hva er forskjellen mellom Intel Core Ultra og Intel Core?

Det er ikke bare navnene som er forskjellige. Intel Core Ultra og Intel Core markerer et skille mellom prosessorer med eller uten en Intel NPU (neural prosesseringsenhet), designet for å «låse opp kraften til AI, skape oppslukende grafikkopplevelser og muliggjøre høyytelses laveffektsbehandling.» Digitale trender regner med at «Kjernemerkingen er reservert for «legacy» arkitekturer, selv om vi vil ha klarere informasjon om dette når Intels 15. generasjons prosessorer lanseres.

Intel

Intels Core Ultra-brikker leveres med en integrert AI Boost-motor, designet for å hjelpe til med å ta belastningen fra AI-baserte arbeidsflyter, og teoretisk frigjøre CPU for andre aktiviteter og generell systemytelse. Ultra Core CPU-ene bruker Intels nye brikkedesign, som integrerer CPU, en integrert Intel Arc GPU og NPU i en enkelt SoC-design. Det er ikke Intels første brikkedesign, men det er den første som bruker Intel 4-produksjonsprosessen (som faktisk er en 7nm-prosess, i stedet for 4nm, som du kanskje forventer). Kombinasjonen vil gi noen alvorlige ytelsesøkninger for Intel Ultra Core bærbare brukere.

  Forsvinnende Safari-faner på iPhone/iPad: 7 rettelser å prøve!

Ikke fornøyd med å slippe «i», Intel gjør også flere justeringer over hele linja. Spesifikasjonslistene for en Intel Ultra Core-brikke er mildt sagt dyptgående, og har nå spesifikke oppføringer for P-kjerne- og E-kjernefrekvenser, LPE-kjerner (Low Power Efficiency-kjerner – for mobile brikker), nevrale datamotorer, grafikkfrekvens, Xe-kjerner, utførelsesenheter og mer. Ekstra informasjon er alltid velkommen, men det kan gjøre det litt forvirrende å finne ut hvilken Intel Core Ultra-brikke å kjøpe. Imidlertid har Intel også tenkt på det og dropper CPU-generasjonen fra navnekonvensjonen også. Bare for å være sikker på at det er ekstra vagt når du skal velge mellom forskjellig maskinvare.

Intel

Så i stedet for at hver prosessor har generasjonen i navnet, som 14. generasjon Intel Core i7-14700K, dropper Intels Core Ultra-prosessorer generasjonen. Igjen, dette fokuserer for øyeblikket på mobile prosessorer, men du vil nå ha valget mellom en Intel Core Ultra 7 165H eller en Intel Core Ultra 7U (med H og U som indikerer prosessorkraftbruk, med U-seriebrikker som ultrakraft effektiv – dette har ikke endret seg!). Men alt er ikke tapt. Intel starter i utgangspunktet bare på nytt sin generasjonsmerkevare. Den første generasjonen av Intel Core Ultra-brikker er kjent som Series 1, og neste generasjon – en Intel Core Ultra 7 265H, for eksempel – vil være Series 2, og det første sifferet vil fortsette å tikke oppover.

  11 plattformer for å finne populære emner i 2023

Hvorvidt de to andre sifrene betyr noe spesifikt er også ukjent, annet enn å angi prosessorens relative ytelse blant generasjonen.

Er det verdt å oppgradere til Intel Core Ultra?

Utenom den nye og noe forvirrende prosessornomenklaturen, er det allerede mange Intel Ultra Core bærbare datamaskiner på markedet. Intel lanserte offisielt Core Ultra på CES 2024, hvor en haug med nye bærbare datamaskiner også ble avduket, noe som betyr at du kan dra full nytte av den nye AI-infunderte prosessorteknologien.

Men som det er, er det verdt å oppgradere til Intel Core Ultra av en rekke årsaker. Først de nevnte AI-integrasjonene, sammen med den nye chiplet-designen. Du vil få et ytelsesløft akkurat der, for ikke å nevne boostet fra Intel 4-produksjonsprosessen. Så er det støtte for DDR-5 RAM, PCIe 5.0 og mye bedre integrert grafikk (Intel Ultra Core bruker de samme Xe-kjernene som Intels Arc GPUer), og det er klart at bærbare datamaskiner som bruker Intel Core Ultra gir et anstendig oppgraderingsalternativ – hvis du er på markedet for en oppgradering.