Hva er RAM og ROM? Forskjeller og sammenligning

Du må ha hørt om RAM og ROM på skolen din, og du må ha en grunnleggende idé om konseptet. Hvis du ønsker å revidere disse konseptene i korte trekk eller vil vite litt mer i dybden om hva som er RAM og ROM og hva som er forskjellen mellom RAM og ROM, så er du på rett sted.

Hva er RAM og ROM? Forskjeller og sammenligning” width=”1200″ høyde=”800″></p>
<div id=

Innholdsfortegnelse

Hva er RAM og ROM?

Så i denne guiden vil du forstå hva som er RAM og ROM i dybden. Vi har også dekket forskjellen deres. Fortsett å lese denne artikkelen for å vite om det.

Hva er RAM?

bilde av PublicDomainPictures fra Pixabay

RAM står for random access memory. Som navnet på RAM-en antyder, er minnet som er lagret her flyktig. Dette betyr at informasjonen som er lagret her er midlertidig. Dette er midlertidig fordi data blir slettet når du slår av eller starter på nytt Windows. Grunnen til denne slettingen er at når Windows slår seg av, er ingen elektrisk strøm tilgjengelig og informasjonen lagres elektrisk på transistorer. Det er enten datamaskinens lagringsplate eller internett som du får tilgang til hver gang du ber om en fil eller informasjon. Siden dataene lagres i RAM, er de alltid umiddelbart tilgjengelige når du bytter mellom programmer eller nettsider. Minnet tømmes når maskinen slår seg av slik at prosessen kan starte på nytt. Brukere kan raskt endre, forbedre eller øke flyktig minne.

Hvorfor er RAM viktig for en PC?

Tilstrekkelig minne er viktig for at en PC skal fungere jevnt. Dette inkluderer å bytte mellom mange åpne apper mens du utfører multitasking, som bruker mer RAM og flytte musepekeren, som bruker svært lite RAM. RAM brukes også av et stort antall bakgrunnsprosesser. Det er ikke å påstå at RAM er den eneste metoden for minnelagring; andre metoder inkluderer solid-state-stasjoner (SSD) og harddisker (HD). SSD-er eller HD-er brukes til langtidslagring, for eksempel å bevare et dokument, mens RAM brukes til korttidslagring, for eksempel å angre en tidligere handling. Du må sannsynligvis oppgradere datamaskinens RAM ettersom tiden går fordi nyere apper krever mer minnebåndbredde.

  InnerList sier at det er List-appen som mangler på iPhone

Hva er de forskjellige typene RAM?

Det er to forskjellige typer RAM som er DRAM eller Dynamic RAM og SDRAM eller Synchronous DRAM. For å vite mer i detalj om å lese hva er RAM?| Random Access Memory Definisjon

Fordeler med RAM

Nå har du forstått om RAM. Så vi kan nå begynne med hva som er fordelene med RAM. Dens fordeler er oppført nedenfor-

 • Utvidelse mulig – du kan forbedre RAM-en på enheten din. For dette kan du installere RAM på et hovedkort. For å vite hvordan du øker RAM på Windows 7 og 10 klikker du på lenken

 • Gjør opplevelsen bedre – hvis du har nok RAM, vil PC-en din fungere jevnt. Det hjelper deg med å utføre funksjoner på PC-en din effektivt, og dette vil øke din generelle opplevelse.

Ulemper med RAM

Ulempene med RAM er som følger.

 • Kostbart: RAM er kostbart og er ikke lett rimelig.

 • Flyktig minne: RAM lagrer ikke permanente data.

 • Sakte: hvis du sammenligner RAM med CPU-cache-minne, er RAM tregere enn det.

 • Begrenset plass: den har ikke nok plass til å lagre alle dataene.

Hvordan vil du vite at PC-en trenger mer RAM?

Må du vente så lenge for å bytte mellom programmer? Hvis dette er problemet, er RAM et smart sted å starte, selv om problemene dine kanskje ikke er begrenset til minne. For å teste datamaskinens RAM for dårlig minne, klikk på lenken.

Hva er ROM?

Bilde av Clker-Free-Vector-Images fra Pixabay

ROM står for Read-Only Memory. Den er ikke-flyktig, så informasjonen forblir for alltid siden informasjonen holdes permanent på brikken. og er ikke som RAM som er flyktig minne. Minnet skriver data til individuelle celler ved å bruke binær kode i stedet for å stole på en elektrisk strøm for å gjøre det. Ikke-flyktig minne brukes for komponenter på datamaskinen som er statiske, inkludert programvarens første oppstartsfase eller fastvareinstruksjonene som gjør at skriveren din kan fungere. ROM er upåvirket av at datamaskinen er slått av. Brukere kan ikke gjøre endringer i ikke-flyktig minne.

Hvordan fungerer ROM?

De to hovedkomponentene i ROM er dekoderen og/eller logisk port. Det er to funksjoner som dekoderen utfører. Den første er at den endrer lavnivå binær kode til høynivå binær kode. Den andre funksjonen er at den endrer binær kode på høyt nivå til binær kode på lavt nivå. Den andre komponenten av ROM-en som er eller port mottar inngangen fra dekoderen. Etter å ha mottatt innganger, eller logisk port utfører sin funksjon. Disse logiske portene er årsaken til permanent lagring av minne. En ROM kan sende ut dataene og instruksjonene den inneholder ved å akseptere adressen som en inngang.

Hva er de forskjellige typene ROM?

Følgende er listen over forskjellige typer ROM sammen med dens fulle form

 • MROM: står for maskert skrivebeskyttet minne. Under produksjonen av minnebrikken skrives dataene.

 • PROM: det står for Programmerbart skrivebeskyttet minne. Den er ikke-flyktig.

 • EPROM: Slettbart programmerbart skrivebeskyttet minne. Som navnet antyder, kan dataene slettes her. Denne slettefunksjonen kan gjøres ved å utsette den for UV-lys som er av høy intensitet.

 • EEPROM: Elektrisk slettbar programmerbar ROM. Som navnet på EEPROM antyder, kan dataene slettes elektrisk.

 • Flash ROM: det er et veldig raskt minne og hvis du har en enhet som er av den nyeste modellen så må den ha flash ROM.

Fordeler med ROM

Nå har du forstått hva som er RAM og ROM. Så vi kan nå begynne med hva som er fordelene med ROM. Dens fordeler er oppført nedenfor-

 • Billig: ROM er billigere enn RAM.

 • Holdbar: ROM er mer holdbar enn RAM.

 • Rask ytelse: Funksjonalitet på lavt nivå legges til maskinvare og programvare ved hjelp av ROM. Som et resultat er enhetene svært raske.

 • Sikkert: Flertallet av ROM forbyr tekniske brukere å endre innholdet. De fleste enheter blir sikre på denne måten.

 • Statisk: ROM-er krever ikke forfriskende signaler, de er statiske.

Ulemper med ROM

Siden har vi forstått hva ROM er sammen med deres fordeler. Det er på tide å forstå ulempene med ROM. Ulemper med ROM er listet opp nedenfor-

 • Kan ikke oppdateres – Hvis PC-en din har en ROM som ikke kan oppdateres, kan ikke feilene i koden endres senere.

 • Permanent enhetsfeil – Det er mulig å bryte ned en enhet permanent hvis du prøver å replikere en ROM-innhold av plagiat eller andre grunner.

Forskjellen mellom RAM og RAM

Nå vet du hva som er RAM og ROM. Så det er rett tid å forstå hva som er forskjellen mellom RAM og ROM. Forskjellene er oppført nedenfor i tabellform for bedre klarhet og forståelse.

Funksjoner
RAM
rom
Oppbevaring av data
Flyktige
Ikke-flyktig
Dataendring
Mulig
Ikke mulig
Typer
DRAM, SRAM
PROM, EPROM, EEPROM
Hastighet
Rask
Mindre enn RAM
Bruker
Lagre midlertidige data
Permanente data
CPU-tilkobling
Direkte
Gjennom RAM
Kapasitet
I GB og kan være høyere
Rundt 4-8 MB
Pris
dyrere
Billigere
Driftsfrekvens
Høy
Kan ikke operere på høy frekvens
Tilgjengelighet av data
Lett tilgjengelig
Ikke så lett tilgjengelig som RAM.
Brukt i
Primært minne, CPU Cache
Mikrokontrollere, fastvare

ofte stilte spørsmål

Q1. Hva er forskjellen mellom RAM og CPU?

Ans. Minnet som datamaskinen bruker for å kjøre disse applikasjonene kalles RAM, eller Random Access Memory, mens hjernen til datamaskinen er kjent som CPU (Central Processing Unit) og er elementet som har ansvaret for å overvåke alle datamaskinens applikasjoner og funksjoner.

Q2. Hva er datamaskinens minne (RAM)?

Ans. For å vite om dette, se artikkelen ovenfor.

Q3. Hva er forskjellen mellom RAM og SRAM?

Ans. RAM full form er tilfeldig tilgangsminne og er den mest grunnleggende typen minne som brukes i datasystemer, mens SRAM full form er Static Random Access Memory og er en slags RAM som lagrer data frem til en strømkilde tilføres.

***

Vi håper denne artikkelen har ryddet opp konseptet ditt om hva som er RAM og ROM. Hvis du har spørsmål eller forslag, kan du gjerne kommentere nedenfor.