Hva er Smishing, og hvordan beskytter du deg selv?

Du er sannsynligvis kjent med e-postbasert nettfisking, der en svindler sender deg e-post og prøver å trekke ut sensitiv informasjon som kredittkortinformasjon eller personnummer. «Smishing» er SMS-basert phishing – svindeltekstmeldinger laget for å lure deg.

Hva er Smishing?

Nå har nesten alle støtt på phishing-svindel som kommer via spam-e-poster. For eksempel kan noen hevde å være fra banken din og be deg om å oppgi kontoinformasjon, personnummer eller kredittkortinformasjon.

Smishing er bare SMS-versjonen av phishing-svindel. I stedet for en svindel e-post, får du en svindel tekstmelding på smarttelefonen din. «SMS» står for «short message service» og er den tekniske betegnelsen for tekstmeldingene du mottar på telefonen.

Den nye svindelen med levering av tekstmeldingspakker er et perfekt eksempel på smishing. Folk mottar tekstmeldinger som hevder å være fra FedEx med en sporingskode og en lenke til «angi leveringspreferanser».

Hvis du trykker på den koblingen på telefonen din (og du bør ikke), ender du opp på et falskt Amazon-nettsted (en phishing-side) med en falsk «gratis belønning.» Nettstedet vil be om kredittkortinformasjonen din for «fraktgebyrer.» Hvis du oppgir betalingsinformasjon, vil du bli fakturert $98,95 hver måned.

  Trenger du en Zoom-konto for å bli med på et møte

Det er bare ett eksempel. En SMS-phishing-ordning kan utgi seg for å være fra banken din og be deg om å oppgi personnummeret ditt. Eller den kan late som om den er fra en annen legitim organisasjon og be deg om å laste potensielt farlig programvare på telefonen. Mulighetene er endeløse.

Spam: Ikke bare for e-post lenger

De fleste har fått med seg spam-e-poster nå, og e-postklienter har utmerkede spamfiltre som fanger opp mye søppelpost før du ser dem. Så det er ingen overraskelse at svindlere har henvendt seg til andre medier.

Du vil støte på ulike typer svindeltelefonsamtaler som Wangiri eller «one ring» telefonsvindel på både fasttelefoner og mobiltelefoner. Phishing-angrep finner sted på Facebook og andre sosiale medietjenester også.

SMS-phishing er fortsatt noe mange aldri har vært borti. Svindlere regner med at folk er mindre skeptiske enn til en e-post og ikke ser for nøye etter. Vi ville ikke bli overrasket over å se smishing bli mer og mer vanlig ettersom svindlere søker etter flere folk å lure.

  Hva er RDP (Remote Desktop Protocol) og hvordan du bruker det

Slik beskytter du deg mot svindel

Du bør være på vakt for svindlere tekstmeldinger, akkurat som du bør se opp for ondsinnede e-poster. Alle standardtipsene for å håndtere phishing-e-poster gjelder også for smishing:

Se på kilden til tekstmeldingen. For eksempel, hvis Amazon alltid sender deg et leveringsvarsel fra et spesifikt nummer og en ny melding kommer i den samtalen, tyder det på at den er ekte. Svindlere kan imidlertid forfalske (forfalske) nummeret en tekstmelding kommer fra, akkurat som de kan forfalske anrops-ID på en telefon.
Vær oppmerksom på alt mistenkelig. Hvis du mottar et leveringsvarsel fra et nytt nummer – spesielt hvis du ikke forventet en levering – er det varselet potensielt mistenkelig. Vi anbefaler at du unngår å åpne lenkene i potensielt farlige tekstmeldinger.
Unngå å legge inn informasjon etter å ha trykket på en lenke i en tekstmelding. Hvis du for eksempel får et «svindelvarsel» som sier at det er fra banken din, ikke trykk på lenken i meldingen og logg på. Gå i stedet direkte til bankens nettsted eller ring banken din på telefonen og spør om varselmeldingen var legitim.
Ikke send sensitiv informasjon som svar på merkelige tekster. Enten noen som sender deg tekstmeldinger hevder å være en legitim virksomhet eller sender en melding som «Hei, dette er din kone, jeg har nettopp fått en ny telefon – hva er personnummeret ditt igjen?», er det en god idé å kontakte den virksomheten eller personen direkte for å sikre at du ikke snakker med en etterligner som prøver å lure deg.
Se opp for ting som er «for godt til å være sant», som «gratis» belønninger som trenger kredittkortnummeret ditt av en eller annen grunn.
Ikke last ned og installer programvare sendt til deg via en tekstmelding eller e-post.

  Legg til Ok Google-deteksjon på alle skjermer på enheten din [No Root]

Hvordan blokkere SMS-søppelpost

Både iPhones og Android-telefoner lar deg blokkere spam-tekstmeldinger automatisk. Akkurat som med blokkering av spam-telefonsamtaler, vil du installere et program som inneholder en svarteliste over mistenkte spammere. Når du mottar en melding fra et av disse mistenkte dårlige numrene, vil den automatisk filtreres ut.

Hvis du mottar mange spam-tekstmeldinger, anbefaler vi på det sterkeste å ta grep og proaktivt blokkere dem med en slik app. Hvis du bare får noen spam-meldinger, kan du alltid blokkere nummeret som sender dem manuelt på iPhone eller Android. Bare vær forsiktig og tenk før du røper sensitiv informasjon.