Tesla OTA-oppdateringer: Sikkerhet, funksjoner & hvordan du oppdaterer

Viktige punkter

  • Teslas trådløse (OTA) oppdateringer er eksterne programvareforbedringer som sørger for at bilens system er oppdatert, introduserer nye funksjoner og korrigerer sikkerhetsproblemer.
  • Disse oppdateringene er avgjørende for å sikre Teslas sikkerhet og ytelse, samt for å beskytte mot potensielle cyberangrep.
  • Tesla-eiere har mulighet til å velge om de ønsker automatiske eller manuelle OTA-oppdateringer. Det anbefales å installere dem regelmessig for å unngå kompatibilitetsproblemer og for å dra nytte av de nyeste forbedringene.

Teslas avanserte elektriske kjøretøy er sterkt avhengig av programvare for å fungere optimalt. Det er derfor naturlig at Teslas programvare trenger jevnlige oppdateringer for å rette feil og introdusere nye funksjoner. I motsetning til tradisjonelle biler, trenger du ikke ta med din Tesla til et verksted for en oppdatering. Tesla tilbyr trådløse oppdateringer som kan installeres eksternt.

Men hvordan fungerer egentlig Teslas OTA-oppdateringer, og mottar du dem allerede?

Hva er en trådløs oppdatering (OTA) i biler?

Som navnet antyder, er en trådløs biloppdatering (OTA) en programvareoppdatering som utføres eksternt, uten fysisk tilkobling mellom kjøretøyet og leverandøren av oppdateringen. De fleste programvareoppdateringer i dag foregår på denne måten, da det ofte er tusenvis, millioner eller til og med milliarder av brukere over hele verden som trenger tilgang til dem.

Noen OTA-oppdateringer krever brukerens samtykke før de installeres, mens andre er automatiske. Du kan vanligvis velge om du ønsker automatiske eller manuelle oppdateringer i systeminnstillingene.

Tesla OTA-oppdateringer sørger for at bilens programvare er oppdatert med de nyeste funksjonene og beskyttet mot eventuelle hackerangrep. For å starte en Tesla OTA-oppdatering, må bilen være tilkoblet et Wi-Fi-nettverk for å motta dataene.

Hvorfor er Teslas OTA-oppdateringer viktige?

Det er mange grunner til at en Tesla kan trenge en programvareoppdatering. Produsenten kan ha oppdaget en alvorlig sikkerhetsfeil eller utfører en rutinemessig oppdatering for å forbedre systemets ytelse og funksjonalitet. Hvis du for eksempel kjøpte en Tesla i 2018, og programvaren din ikke har blitt oppdatert siden den gang, er det sannsynligvis mange nye Tesla-funksjoner og sikkerhetsoppdateringer som du går glipp av. Dette kan ikke bare være risikabelt for brukeren, men det kan også redusere den totale brukeropplevelsen.

Cyberkriminelle retter nå angrep mot elbiler, og Teslaer er intet unntak fra denne bekymringsverdige trenden. Både Tesla-biler og ladestasjoner er sårbare for hacking, og det er derfor viktig å installere oppdateringer for å tette eventuelle sikkerhetshull som ondsinnede aktører kan utnytte.

Hvis du ikke installerer OTA-oppdateringer over lengre tid, kan bilens system bli inkompatibelt med visse funksjoner, få dårligere ytelse eller bli mer utsatt for cyberangrep. Derfor er det viktig å installere Teslas OTA-oppdateringer regelmessig.

Noen oppdateringer er små og endrer kanskje ikke så mye, men det betyr ikke at de ikke er viktige. Selv små oppdateringer kan inneholde verdifulle forbedringer.

Mottar din Tesla OTA-oppdateringer?

Når en Tesla OTA-oppdatering er tilgjengelig, vil du sannsynligvis få et varsel på bilens system. Hvis du ikke har fått et varsel, kan du gå til Tesla-systeminnstillingene og åpne Programvare-seksjonen. Her kan du se om din Tesla trenger noen oppdateringer og hvilken programvareversjon du har.

Selv om du kanskje ikke er en stor fan av oppdateringer, er det viktig å installere dem for å holde din Tesla sikker og for å forbedre din sikkerhet på veien. For eksempel kan din faresøker-funksjon være forbedret gjennom en oppdatering for å gjenkjenne objekter mer nøyaktig. Hvis du ikke oppdaterer, vil du ikke dra nytte av disse forbedringene.

Hvis du ikke ønsker å installere alle nye Tesla-oppdateringer så snart de blir tilgjengelige for din bilmodell eller ditt område, kan du velge standard oppdateringsmodus i bilens innstillinger. For å gjøre dette, går du til Kontroller > Programvare > Oppdateringspreferanser for programvare og velger STANDARD-alternativet.

Hvis du ønsker å installere de nyeste oppdateringene så snart som mulig, kan du gå til samme innstillingsmeny og velge AVANSERT. Uansett hvilket alternativ du velger, kan du ikke avbryte oppdateringen når den har startet, og du kan ikke gå tilbake til en tidligere versjon av Teslas operativsystem.

Du kan ikke kjøre eller lade din Tesla under oppdateringen. Det er best å starte oppdateringen om natten når du vet at du ikke skal bruke bilen og har en stabil Wi-Fi-tilkobling.

Teslas OTA-oppdateringer er absolutt ikke unyttige

Du tenker kanskje at Teslas programvareoppdateringer er upraktiske, men de er svært verdifulle. For å forbedre bilens ytelse og øke sikkerheten er det lurt å vurdere å installere oppdateringer for å få den beste mulige tjenesten og opplevelsen.