Oppsigelsestid: Alt du trenger å vite (og mer!)

Oppsigelsestiden kan virke som en uforutsigbar prosess, fylt med usikkerhet og spørsmål. Mange opplever at de ikke finner de svarene de trenger når de befinner seg i en slik periode.

Du har kommet til rett sted! I denne artikkelen skal vi forsøke å avklare de vanligste spørsmålene og tvilene som dukker opp i forbindelse med en oppsigelsesperiode.

Først må vi se nærmere på hva en oppsigelsestid egentlig innebærer, både fra den ansattes og HR-avdelingens (Human Resources) perspektiv.

Hva er en oppsigelsesperiode?

Det kommer et tidspunkt i de fleste arbeidstakeres karriere hvor de ønsker å bytte arbeidsgiver. Dette kan skyldes ulike faktorer som bedre jobbmuligheter, misnøye med lønn, nye karrieremål eller et ønske om å flytte. Man kan imidlertid ikke bare slutte på dagen.

Før man begynner i en ny jobb, inngås det en avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Når den ansatte ønsker å avslutte arbeidsforholdet, er det som regel avtalt en periode (oppsigelsestid) som må overholdes før man kan slutte.

Denne perioden kalles oppsigelsesfristen. Den starter å løpe fra den dagen oppsigelsen leveres.

PS: Hvis du trenger hjelp til å skrive oppsigelsesbrev, finnes det flere AI-verktøy som kan gi deg inspirasjon og hjelp!

Oppsigelsestiden fra den ansattes synspunkt

La oss si at du som arbeidstaker har fått en bedre jobbmulighet hos en annen virksomhet. Du er imidlertid nødt til å jobbe 30 dager (et eksempel) som oppsigelsestid i din nåværende jobb. Hva bør du fokusere på i denne perioden?

Det første du bør gjøre er å fullføre de viktigste prosjektene eller arbeidsoppgavene du har ansvaret for. For det andre, sørg for å samle all nødvendig dokumentasjon som er relevant for ditt ansettelsesforhold. Dette kan inkludere arbeidsattester, prosjektbevis og anbefalingsbrev.

Det er også viktig å forberede seg til den nye jobben. Undersøk selskapet og rollen du skal ha, og les deg opp på relevant fagstoff.

Jeg mener personlig at du også bør undersøke kulturen og arbeidsmiljøet i din nye bedrift. Det kan være krevende å starte i et nytt arbeidsmiljø, så det er bedre å være forberedt.

Istedenfor å se på oppsigelsestiden som en hindring, bør du utnytte den til å samle sammen dine ressurser, prestasjoner og utmerkelser. Samtidig gir du din nåværende arbeidsgiver en god avslutning.

💡Tips: Prøv å ta kontakt med dine kommende kolleger for å få en forståelse av kulturen på din nye arbeidsplass.

Oppsigelsestiden fra HR-avdelingens synspunkt

Når en ansatt leverer sin oppsigelse, blir HR-avdelingen involvert. Avhengig av stillingen og ansvaret den ansatte har, må de starte prosessen med å finne en passende erstatter.

Personaleansettende rekrutterer Velg karrierekonsept

Jo mer ansvar og sentral rolle den ansatte har hatt, desto mer krevende blir det å finne en erstatning. Dette understreker viktigheten av et godt arbeidsmiljø. I noen tilfeller kan du som ansatt få et mottilbud fra din nåværende arbeidsgiver, for eksempel i form av lønnsøkning eller forfremmelse. Dette kan være et uttrykk for anerkjennelse fra arbeidsgiver.

Avhengig av hvor verdifull du er for selskapet, kan HR forsøke å beholde deg. Dette gir deg muligheter for forhandlinger. Hvis du likevel bestemmer deg for å slutte, vil HR-teamet starte en rekrutteringsprosess for å finne en ny kandidat, og vil ofte be om tips eller henvisninger fra de eksisterende ansatte.

Rekrutteringsprosessen tar tid, men må fullføres før du slutter, slik at den nye personen kan settes inn i stillingen.

Les også: Er du fortsatt på jobbjakt? Disse AI-drevne intervjuplattformene kan hjelpe deg med å roe nervene!

Lengden på oppsigelsestiden kan variere fra stilling til stilling. La oss se på noen vanlige spørsmål om oppsigelsestiden:

Vanlige spørsmål om oppsigelsestid

#1. Hvordan bestemmes lengden på en oppsigelsestid?

En tommelfingerregel er at jo høyere stilling, desto lengre oppsigelsestid. Dette kan imidlertid variere. Før du begynner i et selskap, bør du nøye gjennomgå og diskutere alle betingelser og vilkår med din kontaktperson hos arbeidsgiveren, særlig oppsigelsestiden. Denne kan variere fra 15 dager til 90 dager. Er du deltids- eller prøveansatt, vil du som regel ha kortere oppsigelsestid enn om du er fast ansatt.

Oppsigelsestiden kan også variere fra bransje til bransje. I IT-bransjen er det for eksempel vanlig med oppsigelsestider på opptil 90 dager.

💡Tips: Undersøk oppsigelsestiden før du begynner i en ny jobb. Pass også på å diskutere dette med din kontaktperson hos arbeidsgiveren.

#2. Hvordan varsler man arbeidsgiver på korrekt måte?

Dette er et vanlig spørsmål. Det er ikke så enkelt som det høres ut, da det ikke er lett for en arbeidsgiver å la en verdifull ansatt slutte. Det er derfor viktig å forberede seg på eventuelle vanskelige spørsmål som kan oppstå fra din sjef eller HR-ansvarlig.

Så, hvordan bør man gå frem når man varsler sin arbeidsgiver? Følg disse stegene:

Trinn 1: Lag en plan og skriv en e-post
Lag en plan og formuler en e-post med en god mal eller format. Planlegg datoen for din siste arbeidsdag, hvordan du vil informere dine kolleger om din avgang, og tenk gjennom dine planer fremover. Det er enkle spørsmål, men de krever gjennomtenkte svar.

Det er viktig å planlegge dette på forhånd, slik at du etterlater et positivt inntrykk.

Trinn 2: Planlegg et møte med din sjef/HR
Det er bedre å diskutere oppsigelsen med din sjef og HR-avdelingen, enn å kommunisere via e-post. Vær åpen om dine tanker og vis respekt for selskapets bidrag til din karriereutvikling.

Trinn 3: Tilby din hjelp i overgangsperioden.
Når selskapet starter prosessen med å finne din erstatter, bør du tilby din hjelp med intervjuer eller opplæring av den nye kandidaten.

Dette vil ikke bare bidra til selskapet, men det gir deg også muligheten til å presentere ditt arbeid for din etterfølger.

Trinn 4: Avslutt arbeidet ditt og ta farvel
Bruk oppsigelsestiden til å fullføre dine arbeidsoppgaver, og ta med deg alle dine prestasjoner og bidrag. Det er alltid litt vemodig å forlate et sted hvor man har jobbet i en lengre periode.

Avslutt med en positiv tone. Jeg husker at jeg på min siste dag i min forrige jobb sa: «Husk folkens! Farvel er ikke for alltid.»

Hvorfor blir jeg så følelsesladet mens jeg skriver dette?😢

#3. Kan en arbeidsgiver nekte en oppsigelsestid?

Dette er et tema som ofte diskuteres, og svaret er både «ja» og «nei». La meg forklare. «Ja», de kan nekte en oppsigelsestid. Men når du har levert oppsigelsen, har du i realiteten uttrykt et ønske om å slutte i jobben. Når du har fullført din oppsigelsestid, er du ikke lenger forpliktet til å møte på jobb.

I enkelte tilfeller, dersom du ønsker å slutte umiddelbart uten å overholde oppsigelsesfristen, kan arbeidsgiver nekte å godta dette. Det kan til og med få rettslige konsekvenser.

Konsekvensene kan variere avhengig av de spesifikke betingelsene i arbeidsavtalen som du signerte før du startet i jobben.

💡Tips: Sørg for å diskutere alle betingelser grundig før du begynner i en ny jobb, også konsekvensene ved ikke å overholde oppsigelsestiden.

#4. Hva er en lovfestet og en avtalefestet oppsigelsestid?

Det finnes ulike typer oppsigelsestider. De to vanligste er lovfestede og avtalefestede oppsigelsesfrister. La oss se nærmere på dem:

Lovfestet oppsigelsestid
Arbeidsgivere må varsle en ansatt før de avslutter arbeidsforholdet i henhold til lovverket. Lengden på oppsigelsestiden varierer avhengig av hvor lenge arbeidstakeren har vært ansatt i bedriften, for eksempel én uke for ett års ansettelse, to uker for to års ansettelse, og så videre.

Avtalefestet oppsigelsestid
Dette er oppsigelsestiden som er fastsatt i arbeidsavtalen. Den kan ikke være kortere enn den lovfestede oppsigelsestiden. Avhengig av avtalen kan både arbeidsgiver og arbeidstaker være forpliktet til å ha en ulik oppsigelsestid.

#5. Har du rett til ferie i oppsigelsestiden?

Dette er et interessant og ofte stilt spørsmål. I teorien har du rett til å ta ferie i oppsigelsestiden.

Men igjen, alt avhenger av betingelsene i din arbeidsavtale.

En ansatt kan be om å få brukt utestående feriedager i oppsigelsesperioden. Lengden på ferien vil imidlertid avhenge av hvor mange dager du har igjen i selskapet.

#6. Hva er de typiske oppsigelsestidene?

Lurer du på om gresset er grønnere på den andre siden? Her er noen typiske oppsigelsestider i ulike land:

USA:
Oppsigelsestiden er generelt kortere enn i mange andre land, og varierer fra 2 til 4 uker (15-30 dager). Jo høyere stilling, desto lengre oppsigelsestid.

Storbritannia:
Her er oppsigelsestiden vanligvis lengre enn i USA. Den kan variere fra 1 til 3 måneder.

Australia:
I likhet med USA, har Australia en oppsigelsestid på 2 til 4 uker.

EU:
Oppsigelsestiden varierer fra land til land i henhold til deres arbeidslover. Men den ligger som regel mellom 1 og 3 måneder, slik som i Storbritannia.

Singapore:
Singapore er kjent for sin strenge arbeidskultur. Her er oppsigelsestiden lengre, fra 1 til 3 måneder.

India:
I India kan oppsigelsestiden variere fra 1 til 3 måneder.
Husk at tallene ovenfor er gjennomsnittlige oppsigelsestider. Vi har allerede diskutert at flere faktorer påvirker lengden på oppsigelsen.

#7. Hva er «Garden Leave»?

Dette er kanskje et nytt begrep for mange. Når en ansatt er i «garden leave» eller hagepermisjon, jobber de enten hjemmefra eller er borte fra kontoret i hele oppsigelsesperioden.

Den ansatte er fortsatt på lønningslisten og er i ferd med å slutte, men de har ikke lov til å være på kontoret eller å starte i ny jobb mens de er i hagepermisjon.
Kort sagt, du trenger ikke å komme på kontoret, du kan jobbe hjemmefra, og du får lønn!

#8. Hva er «Pay in Lieu»?

«Pay in lieu» (betaling i stedet for oppsigelse) gjør det mulig å avslutte et arbeidsforhold umiddelbart, uten at den ansatte må fullføre oppsigelsestiden. Istedenfor betaler organisasjonen den ansatte det de ville ha tjent dersom de hadde fullført oppsigelsestiden.

Les også: Er du lei av å skrive søknadsbrev? La AI gjøre jobben for deg! Se disse AI-verktøyene som kan skrive søknadsbrev for å gjøre jobbsøkingen enklere!

Forfatters kommentar

Jeg håper denne artikkelen har gitt deg bedre innsikt i oppsigelsestider og at jeg har bidratt til å fjerne noe av tvilen rundt temaet.

Mange ansatte synes oppsigelsestiden kan være krevende, fordi de er spente på å starte i sin nye jobb. Det er imidlertid fornuftig å bruke de siste dagene hos sin nåværende arbeidsgiver på en god måte og sørge for å avslutte alle løse tråder.

Sjekk også ut: Ansattdata og statistikk for å forstå trender innen sysselsetting