Teknologiens fremskritt har åpnet dørene for at alle, uavhengig av kodeferdigheter eller designbakgrunn, kan skape og publisere egne nettsider. Det er ikke lenger nødvendig å skrive en eneste linje med kode for å få sin egen plass på nettet.
Blant de fremste aktørene innen feltet for kodefri nettsidebygging finner vi Wix og GoDaddy. Disse to plattformene tilbyr brukervennlige verktøy som AI-drevne designveiledere og en rekke maler som enkelt kan tilpasses for å lansere profesjonelle nettsider.
Selv om Wix og GoDaddy tilbyr løsninger som virker ganske like ved første øyekast, er det også viktige forskjeller som skiller dem. Denne artikkelen tar sikte på å undersøke disse likhetene og forskjellene for å gi deg et bedre beslutningsgrunnlag når du skal velge hvilken plattform som passer best for deg.
En introduksjon til Wix
Wix er en plattform som er designet for å la brukere uten kodeerfaring bygge sine egne nettsider. Programvaren har en intuitiv dra-og-slipp-funksjon som gjør det enkelt å starte og tilpasse ulike elementer på nettsiden.
Som bruker kan du velge blant et stort utvalg av ferdige maler eller skape dine egne fra bunnen av. Wix tilbyr også en rekke integrerte funksjoner som kontaktskjemaer, bloggverktøy og en nettbutikk, som kan benyttes etter behov.
Her er trinnene du kan følge for å sette opp din første Wix-side:
- Angi om du bygger nettstedet for deg selv eller for andre.
- Velg hvilken type nettside du ønsker å lage (i dette eksemplet er «Blogg» valgt).
- Gi virksomheten din et navn.
- Definer målene for nettsiden din.
- Velg tilleggsfunksjoner for nettsiden din.
Nå er du klar til å begynne å tilpasse nettsiden din. Wix tilbyr både gratis og betalte abonnementer. Med det gratis abonnementet får du et domene med en Wix-utvidelse. Du kan oppgradere til et betalt abonnement for å få ditt eget domenenavn og skape et mer profesjonelt nettsted.
Wix hevder å ha over 200 millioner brukere globalt. Her er noen av grunnene til at plattformen er så populær:
- Plattformen er enkel å navigere med sin brukervennlige dra-og-slipp-funksjon.
- Du kan velge blant mer enn 900 ulike maler.
- Malene er enkle å tilpasse for å møte dine spesifikke behov.
- Det finnes en mengde innholdsblokker og varianter som du kan velge og justere.
- Et SEO-verktøysett hjelper deg å optimalisere nettsiden din for søkemotorer.
- En appmarkedsplass med tredjepartsutviklede apper utvider funksjonaliteten til nettsiden din.
GoDaddy Website Builder: En introduksjon
GoDaddy er mest kjent for sine domene- og webhosting-tjenester. Men de tilbyr også GoDaddy Website Builder, som lar deg bygge og publisere mobilvennlige nettsider gratis.
GoDaddy Website Builder fungerer omtrent slik:
Velg din nisje: Det kan være en e-handelsplattform, en frisørsalong, en personlig blogg, eller hva det måtte være som passer dine behov.
Velg navnet på din merkevare: Etter at du har skrevet inn merkevarenavnet, vil du bli ledet gjennom et par trinn før du kan velge en mal.
Gi mer informasjon om virksomheten din: Nettsidebyggeren trenger å vite om du er nyetablert eller om du har vært i drift en stund.
Lag din nettside: Veiviseren gir deg to valg: å starte med en «pakke»-side eller å skape en fullt fungerende nettside.
Publiser nettsiden: Dette er siste trinn, men du kan alltid gå tilbake og gjøre endringer senere.
Her er noen av fordelene ved å bruke GoDaddy Website Builder:
- Et bredt utvalg av maler å velge blant.
- Sikkerhet gjennom GoDaddys sikre hosting som beskytter mot hackere.
- Brukervennlighet, uansett om du er en erfaren utvikler eller en nybegynner.
- Nettsidene er optimalisert for mobilbruk.
- GoDaddy er kjent for sin pålitelighet og garanterer 99 % oppetid.
Wix vs. GoDaddy: Rask sammenligning
Funksjon | Wix | GoDaddy |
Kodekunnskap nødvendig | Nei | Nei |
Nettsidebyggertype | Dra-og-slipp | Dra-og-slipp |
Tilpassbarhet | Svært tilpassbar | Tilpassbar |
Gratis prøveperiode | 14 dager | 7 dager |
eCommerce-støtte | Ja | Ja |
Lagringsplass | Varierer med abonnement | Varierer med abonnement |
SEO-verktøy | Ja | Ja |
Tredjeparts malintegrasjon | Ja | Ja |
GoDaddy vs. Wix: Sammenligning av funksjoner
Wix og GoDaddy er forskjellige på flere områder. Her er noen av de viktigste forskjellene som gjør hver av plattformene unik.
#1. Kunsten å designe nettsider
Både GoDaddy og Wix benytter seg av kunstig intelligens (ADI) for å hjelpe deg med å bestemme utseendet og innholdet på nettsiden din. Grensesnittet vil stille deg en rekke spørsmål om nettsiden, virksomheten du ønsker å lansere og målgruppen din for å bestemme dine spesifikke behov.
Men du er ikke avhengig av AI for å designe en nettside. Både Wix og GoDaddy Website Builder lar deg også velge og tilpasse en mal.
GoDaddy
GoDaddy tilbyr et utvalg av maler som passer til de fleste typer virksomheter og nisjer.
Du kan bruke dra-og-slipp-funksjonen for å plassere elementene der du ønsker dem på siden.
Wix
Wix har mer enn 800 maler. Når du har valgt en mal, kan du tilpasse den ved hjelp av dra-og-slipp-redigeringsverktøyet.
Du kan enten starte med en blank mal eller velge en av de tilgjengelige og tilpasse den etter dine preferanser.
Vinneren
Wix vinner på designmaler siden de tilbyr et større utvalg. Den strukturerte rutenettredigeringen på GoDaddy begrenser tilpasningsmulighetene noe. Den er likevel et godt alternativ for de som ikke er erfarne designere. GoDaddys dra-og-slipp-funksjon har visse begrensninger på hvor du kan plassere de ulike elementene på siden.
#2. Prissetting
Både Wix og GoDaddy tilbyr en gratis prøveperiode der du kan prøve premiumfunksjoner uten å betale noe. Prisene på de betalte abonnementene er imidlertid forskjellige.
Wix
Med Wix kan du lansere et gratis nettsted med en .wix-utvidelse i et gratis abonnement. Du kan også melde deg på ulike betalte abonnementer som er inndelt i «Nettsideplaner», «Business & eCommerce-planer» og «Enterprise-planer». Betalte business-abonnementer som aksepterer betalinger online, starter fra 17 dollar per måned.
GoDaddy
GoDaddy tilbyr ulike betalte abonnementer som er inndelt i «Basic», «Standard», «Premium» og «eCommerce». Du får en 7-dagers gratis prøveperiode på alle disse planene. Betalte abonnementer hos GoDaddy Website Builder starter fra 11,99 dollar per måned.
GoDaddy vinner på prisfunksjonen siden prisene deres er mer konkurransedyktige enn Wix sine premium-abonnementer.
#3. Dokumentasjon
Som nevnt tidligere var GoDaddy i utgangspunktet en webhotell-leverandør som senere utvidet tjenestene sine med en nettsidebygger. Plattformen tilbyr veiledninger som hjelper deg gjennom prosessen med å lage, administrere og markedsføre en nettside.
Wix ble derimot skapt som en nettsidebygger. Plattformen har derfor en omfattende og oversiktlig dokumentasjon. Denne delen har detaljerte eksempler og videoer for å sikre at alt er klart og tydelig.
Selv om GoDaddy Website Builder har alt du trenger for å sette opp en nettside, er dokumentasjonen mindre detaljert og utførlig enn den du finner hos Wix.
#4. Kundeservice
Både Wix og GoDaddy tilbyr gode kundestøttekanaler.
Wix
Før du i det hele tatt vurderer å kontakte kundestøtten hos Wix, finnes det et stort antall veiledninger som hjelper deg med det grunnleggende. Hvis du trenger personlig hjelp, kan du kontakte kundeservice via telefon eller e-post.
GoDaddy
GoDaddy har også laget en rekke veiledninger som hjelper deg med å designe nettsiden din på få minutter. Det finnes en chat-hjelper som alltid er tilgjengelig og som kan hjelpe deg med eventuelle problemer. Du kan også kontakte kundeservice via telefon.
Begge plattformene tilbyr kundestøtte 24/7, så du kan være trygg på at hjelpen alltid er tilgjengelig når du trenger den.
#5. Apper og programtillegg
Både Wix og GoDaddy tilbyr ulike apper som kan integreres i plattformene.
Wix
Markedsplassen har over 300 apper. Noen av disse appene er utviklet av Wix selv, mens andre er fra tredjepartsutviklere. Noen apper er gratis, mens andre krever betaling.
Hvilke apper du trenger, vil variere avhengig av hva slags nettside du har. Wix Blog er et eksempel på en innebygd app. Google Adsense, derimot, er en tredjepartsapp.
GoDaddy
Du kan koble ulike apper til nettsiden din gjennom GoDaddy Website Builder-integrasjoner.
Noen av disse appene er gratis, mens andre må betales for.
Vinneren
Wix har en større markedsplass med flere integrasjonsmuligheter.
#6. e-handelsfunksjoner
- Betalingsalternativer: Du kan betale for varer med PayPal, Apple Pay og kredittkort på GoDaddy. Wix godtar for øyeblikket PayPal, Stripe og Square som betalingsalternativer.
- Frakt: GoDaddy gjør det enkelt å sende varer over hele verden. Hos Wix kreves det ekstra apper for frakt.
#7. Søkemotoroptimalisering
Når du publiserer en nettside på nettet, vil du gjerne nå et stort publikum. Søkemotoroptimalisering (SEO) er en av metodene for å sørge for at du får organisk trafikk. Både Wix og GoDaddy har SEO-funksjoner som hjelper deg med å rangere høyere i søkemotorer.
Med Wix kan du optimalisere nettsiden din for søkemotorer i deres betalte abonnementer. Du kan optimalisere overskriftskode, URL-slugs, beskrivelser og metatitler. Du kan også integrere Wix-nettsiden din med verktøy som Semrush.
GoDaddys SEO-verktøy lar deg søke etter nøkkelord, optimalisere hjemmesiden, bilder og nettsider, og gjøre deg synlig lokalt. Plattformen tilbyr også omfattende veiledninger og videoer for å hjelpe deg underveis.
Vanlige spørsmål: Wix vs. GoDaddy
Kan man bruke både Wix og GoDaddy på samme nettside?
Ja. GoDaddy er mest kjent for sine domene- og webhosting-tjenester. Du kan derfor bruke GoDaddy til å registrere domenet ditt, mens du bruker Wix som nettsidebygger.
Wix vs GoDaddy; Hvilken plattform er billigst?
GoDaddys nettsidebygger er billigere, med priser som starter fra 9 dollar per måned.
Hvilke Wix-alternativer finnes?
Det finnes mange alternativer, som blant annet Pagecloud, Web.com, Bubble, Universe, Weebly, Site123, Squarespace, Divi (for WordPress) og Strinkingly.
Forfatterens notat
Wix og GoDaddy er fantastiske plattformer for å skape og lansere nettsider uten å skrive kode. Men etter min analyse finnes det situasjoner der det kan være fordelaktig å velge Wix over GoDaddy og omvendt:
Når du bør velge Wix
- Når du ønsker å tilpasse nettsiden din i stor grad: Wix tilbyr mange tilpasningsmuligheter. Du kan også legge til egen kode gjennom kodebiter og tilpassede kodeblokker.
- Når du ønsker å integrere tredjepartsapper: Plattformen har en butikk med tredjepartsapper for e-post, booking og sikkerhet.
- Hvis du har en nettside med mye innhold: Du kan ha opptil 100 statiske sider på Wix. Plattformen begrenser heller ikke antall blogginnlegg du kan publisere.
Når du bør velge GoDaddy Website Builder
- Når du må bygge en nettside raskt: GoDaddys AI-verktøy hjelper deg med å lansere nettsiden din på bare noen få minutter.
- Når du er på utkikk etter et billig alternativ: GoDaddy er rimelig, og du kan bruke de pengene du sparer til markedsføring og SEO.
- Hvis du har en nettside der brukere kan bestille timer: Hvis du har en internasjonal kundebase, kan du sikre at du når alle potensielle kunder med bookingfunksjonen.
Bortsett fra den høye prisen vinner Wix over GoDaddy på de fleste funksjoner.
Konklusjon
Wix og GoDaddy er bare to av mange nettsidebyggere som finnes på markedet i dag, og vi håper at denne artikkelen har hjulpet deg med å avgjøre hvilken plattform som passer best for deg. Begge plattformene er gode alternativer for nybegynnere som ønsker å lansere funksjonelle nettsider.
Hvis du vil ha mer kontroll over nettsiden din, kan du utforske et innholdsstyringssystem som WordPress. Du kan også se nærmere på forskjellen mellom Wix og WordPress.