7 beste rammeverk for JamStack [2023]

Jamstack er en moderne utviklingsfilosofi som ikke er avhengig av bare et sett med teknologier. I stedet er den fleksibel og konfigurerbar, slik at utviklere som deg kan velge rammeverket ditt for å lage Jamstack-nettstedet.

Imidlertid kan muligheten til å velge verktøy også forvirre deg. Det er derfor vi i denne artikkelen skal se på det beste rammeverket for Jamstack.

Hvis du vil lese mer om hva Jamstack er og hvordan du kan bruke det til å lage lynraske sikre nettsider, sjekk ut Jamstack for Newbies.

Jamstack popularitet

Jamstack ble først utgitt i 2015. Derfra har den vist en enorm vekst. Tallene tyder på at nye utviklere plukker opp Jamstack (19 % i 2021 sammenlignet med 13 % i 2020). En annen interessant statistikk er antall Jamstack-nettsteder. Den økte med 50 % (2020 vs. 2021).

E-handels- og teknologiselskapene tar også i bruk Jamstack-filosofien, med 48% som ønsker å bruke Jamstack i løpet av det neste året.

Så hvis du er på vei til å velge Jamstack, er du i riktig retning. Du kan prøve ut rammeverket ved å se gjennom dokumentasjonen, se en video eller lage en demoside.

Next.js

Next.js lar deg lage et nettsted med høy ytelse raskt. Populariteten stammer fra dens evne til å lage høyytelses nettapper med React. Med den kan du lage statiske nettsteder og fullstack-webapplikasjoner ved å bruke React.

I følge Jamstack Developers Survey 2022 bruker hver 1 av 2 utviklere Next.js for å utvikle Jamstack-nettstedet sitt.

Du får også utmerket fellesskapsstøtte, slik at du kan feilsøke raskere. Bortsett fra det får du tilgang til et enormt komponent-dårlig bibliotek. Den er også svært tilpassbar, med innebygd TypeScript og CSS-støtte.

Du kan betjene statiske nettsteder med den mens du legger dynamiske funksjoner til å gjengi på serversiden.

Nøkkelegenskaper:

  • Dynamisk HTML-streaming
  • Datahenting
  • Innebygde optimaliseringer
  • API-ruter
  • Klient- og servergjengivelse
  • Kraftig ruting og oppsett
  • Mellomvare

Selv om Jamstack-nettstedet for det meste handler om å servere statisk innhold, kan du bruke Next.js til å lage hybride applikasjoner gjengitt på serversiden og deretter servert statisk på nettet.

  Slik synkroniserer du notater for iPhone og iPad

Gatsby.js

GatsbyJS er et annet populært front-end-rammeverk. Du kan bruke Gatsby til å bygge raske Jamstack-statiske nettsteder og nettapper. Takket være det unike fellesskapet og dokumentasjonen, vil du finne at Gatsby er enkel å komme i gang med som utvikler.

I tillegg kan du også sette opp Gatsby for å ha raskere byggetid og gjøre apper SEO-kompatible ut av esken.

Under panseret bruker den React, og prosjektet er åpen kildekode. Dens enhetlige datalagstilnærming kan gjengi data fra forskjellige kilder.

Nøkkelegenskaper:

  • Tilbyr lynrask nettstedshastighet med utsatt statisk generering, statisk nettstedgenerering og intelligent sidegjengivelse
  • Den tilbyr klare til bruk plugins, startere og temaer.
  • Gir utviklere tilgang til Webpack, GraphQL og annen banebrytende teknologi
  • Skaler nettsteder umiddelbart for å møte etterspørselen.

Gatsby er perfekt for bedrifter og utviklere som ønsker raske og funksjonsrike nettsider. Spesielt utviklere kan bruke Gatsby da det tilbyr en moderne arbeidsflyt som er avhengig av de nyeste webstandardene og teknologien. I tillegg gir det tilgang til et lovende økosystem av boilerplates, startere og plugins.

Til slutt tilbyr den også tilgjengelighets- og skalerbarhetsalternativer.

Nuxt.js

Nuxt.js er et Vue-basert rammeverk med åpen kildekode som er ideelt for å lage ditt neste Jamstack-nettsted. Den modulære designen gjør utviklingen enkel og intuitiv. Akkurat nå tilbyr den mer enn 160 moduler.

Bortsett fra modulariteten, vil du også finne at Nuxt tilbyr utmerket ytelse rett ut av esken. Som utvikler kan du også bruke buntanalysatoren for å optimalisere appen ytterligere. Totalt sett er det lett å lære og mestre, noe som gjør det til et utmerket valg for utvikleropplevelse.

Nøkkelegenskaper:

  • Flott modularitet
  • Ruting av filsystem
  • Datahenting
  • SEO-vennlig
  • Autoimport av komponenter

Nuxt tilbyr utmerket statisk sidegjengivelse, noe som gjør den flott for Jamstack-utvikling. Den forbedrer den imidlertid ved å tilby gjengivelse på serversiden, noe som betyr at du kan lage et dynamisk nettsted i Vue.js før du gjengir det på serversiden, og deretter levere det statistisk gjennom CDN eller leveringsplattformer som GitHub-sider eller Netlify.

Hugo

Hugo er en Go-drevet statisk nettstedgenerator. Det er en perfekt følgesvenn for Jamstack, selv om du ikke kjenner Hugo, siden du kan konfigurere Hugo uten å redigere noen av Go-filene.

  Slik kansellerer du Philo-abonnementet

Hugos enkle kjørbare gjør den mindre pålitelig og ekstremt rask, noe som gjør den ideell for å utvikle statiske og dynamiske nettsteder på kortere tid.

Når det gjelder brukervennlighet, får du mange innebygde maler og temaer. Den har imidlertid en litt bratt læringskurve.

Nøkkelegenskaper:

  • 300+ temaer å velge mellom
  • Kapabel malmotor
  • Utmerket ytelse
  • Støtter shortcode
  • Flerspråklig støtte

Det er også ekstremt raskt, så Jamstack-sider som bruker Hugo kan lastes inn innen 1 sekund mesteparten av tiden.

Jekyll

Jekyll krysser av for alle sjekkene når det kommer til Jamstack-rammeverket. Det er enkelt og tilbyr muligheten til å lage et statisk nettsted i HTML, CSS, Liquid og Markdown samtidig som det tilbyr bloggfunksjoner.

Dessuten kan du fritt bruke GitHub-sider til å være vert for dine Jekyll-lagde Jamstack-nettsteder. Denne utvidbarheten med GitHub-sider er fordi Tom-Preston, GitHubs medgründer, utviklet Jekyll.

I Jamstack-universet klassifiseres den som en statisk stedsgenerator. Du kan imidlertid bruke den til å lage ulike prosjekter, inkludert personlige blogger, forretningsnettsteder og til og med bedriftsnettapper.

Under panseret bruker Jekyll Ruby, noe som kan gjøre avhengighetshåndtering tidkrevende.

Nøkkelegenskaper:

  • Innebygd GitHub Pages-integrasjon
  • Lett utvidbar
  • Stort fellesskap
  • Flotte bidragsytere som holder prosjektet i live

Jekyll lar deg følge utviklingsveien din uten å avlede deg selv. Så du ber den om å gjøre noe, og den vil gjøre det uten å prøve noe annet. Videre er Jekyll et åpen kildekode-prosjekt.

TezJS

Hvis du vil lage et raskt, SEO-klart Jamstack-nettsted, er TezJS et godt valg. Det tilbyr utviklere en rask, men skalerbar måte å utvikle Jamstack-nettsteder på. Videre holder den alle fordelene intakte, selv om du ønsker å lage et moderne, men rikt UI/UX-nettsted.

Den utmerker seg også i SEO, siden du kan oppnå en 98+ Core Web Vitals-poengsum. Til slutt støtter den også flerspråklig.

Nøkkelegenskaper:

  • Støtter lat lasting av innhold
  • Rutebasert deling
  • Dynamisk og automatisk ruting
  • Rutebasert deling
  • Komponentdrevet arkitektur
  • Forvaltning av miljøvariabler

TezJS lar Jamstack-utviklere lage robuste, SEO-orienterte, rike nettsteder som kan betjenes statistisk. Den utmerker seg med å administrere innhold og tilbyr avanserte funksjoner for å administrere nettstedet ditt.

  Augmented Reality (AR) vs. Virtual Reality (VR): The Differences

Docusaurus

Docusaurus er det nyeste Jamstack-rammeverket som er ideelt for de som ønsker å bygge et førsteklasses dokumentasjonsnettsted. Den lar utviklere lage et nettsted der innhold kan skrives og administreres i markdown-filer.

Med den kan du sette opp en Jamstack-side innen 5 minutter og tilpasse den etter dine behov.

Når det gjelder teknologien, bruker Docusaurus React. Dette betyr at du kan bruke React til å lage, utvide og tilpasse prosjektets layout. Den har også pluggbar arkitektur, noe som gjør det tilgjengelig å legge til nye funksjoner.

Nøkkelegenskaper:

  • Støtter oversettelser
  • Tilbyr dokumentversjon
  • Utmerket innholdssøk

Docusaurus er et utmerket valg for å lage et innholdsfokusert Jamstack-nettsted, for eksempel et dokumentasjonsnettsted. Den tilbyr MDX som tillater bruk av JavaScript i markdown-innhold, som lar deg legge til interaktivitet, som diagrammer og varsler, til nettstedet ditt.

Andre bemerkelsesverdige Jamstack-rammer

Jamstack er en ny filosofi for å utvikle raske og moderne nettsider. Imidlertid har den sett en utmerket vekstbane på så kort tid. For hvert år som går, tar flere og flere utviklere det i bruk. Jamstack-fellesskapet vokser også, noe som betyr at det er flere fantastiske Jamstack-rammeverk du kan prøve. Disse inkluderer følgende:

  • Hexo: Hexo er et Node.js-drevet bloggrammeverk som tilbyr utviklere en enkel og intuitiv måte å lage raske Jamstack-nettsteder. Den støtter en-kommandos distribusjon og plugins for ubegrenset utvidbarhet.
  • GitBook: GitBook ligner på Docusaurus, som lar tekniske team lage, administrere og dele dokumentasjon. Ved å bruke det kan team sentralisere produkt- eller tjenestekunnskap.
  • Astro: Astro er et svært optimalisert fast Jamstack-rammeverk. Den bruker en frontend-arkitektur med null JS, og forbedrer nettstedets SEO og konverteringsfrekvenser.
  • VuePress: VuePress er en Vue-drevet statisk nettstedsgenerator som lar utviklere lage minimale og markdown-fokuserte Jamstakc-nettsteder.

Konklusjon

Jamstack er kommet for å bli. Det er en moderne måte å bygge nettsteder på. Overfloden av rammeverk, verktøy og statiske nettstedsgeneratorer (SSG-er) gir utviklere fleksibiliteten til å velge og utvide nettstedene deres unikt.

Nå har du en god ide om hvilket Jamstack-rammeverk du skal bruke.

Glad, Jamstacking!

Du kan også lese de beste CSS-rammeverkene/-bibliotekene for front-end-utviklere.