Programvareutvikler vs. programvareingeniør: Hvilken karriere passer for deg?

Når du startet din reise innen profesjonell programmering, fremstod sannsynligvis to karriereveier som de mest fremtredende: programvareutvikling og programvareingeniørvirksomhet. Mange kurs, bøker, online veiledere og til og med stillingsannonser bruker begrepene «programvareingeniør» og «programvareutvikler» om hverandre. Dette kan ofte forvirre nybegynnere og programmerere på middels nivå når de skal velge hvilken karrierevei de ønsker å følge.

Som de fleste med rette antar, omfatter programvareingeniørvirksomhet også programvareutvikling. Men hva er det som skiller disse to karriereveiene fra hverandre? La oss utforske forskjellen mellom programvareutvikling og programvareingeniørvirksomhet, deres arbeidsroller, og hva disse populære karrierene innebærer.

1. Utdanningsbakgrunn

Tradisjonell utdanning er ofte det første steget mot suksess i de fleste karrierer. Men hva skiller utdanningsbakgrunnen til en programvareutvikler fra en programvareingeniør? La oss se nærmere på dette.

Programvareutvikler

Aspirerende programvareutviklere velger gjerne en toårig høyskolegrad, bachelorgrad eller mastergrad innen informatikk, dataprogrammering eller andre relevante fagområder for å tilegne seg nødvendig kompetanse.

Alternativt kan man også utvikle ferdighetene sine gjennom yrkesrettede opplæringsprogrammer og kodeleirer. Ved å benytte seg av unike kodeleir-tips som nettverksbygging og spesialisering innen et bestemt felt, kan man raskt utvikle seg til en fremragende utvikler.

I tillegg kan noen også supplere opplæringen sin med selvlærte ferdigheter. Det er ikke uvanlig å treffe på personer som i stor grad eller fullstendig har tilegnet seg de nødvendige ferdighetene for dette yrket på egen hånd.

Programvareingeniør

For å bli en dyktig programvareingeniør kreves det vanligvis mer enn bare noen få måneder i en kodeleir. En vellykket karriere som programvareingeniør krever en solid utdanningsbakgrunn, omfattende opplæring og i det minste en grunnleggende forståelse av alle deler av utviklingsprosessen.

For å kvalifisere til entry-level eller juniorstillinger kreves det som regel en bachelorgrad i programvareteknikk, informatikk eller et relatert fagområde.

I likhet med programvareutvikling er selvlæring også et alternativ innen programvareingeniørvirksomhet, selv om det er betydelig vanskeligere. Det finnes eksempler på programvareutviklere som har blitt programvareingeniører gjennom mange års praktisk erfaring og hardt arbeid.

Selv om det er et stort overlapp i ferdigheter og verktøy i begge karrierer, er det likevel distinkte evner som skiller en utvikler fra en ingeniør.

Programvareutvikler

Overlappet i de nødvendige ferdighetene for begge yrkene involverer å skape systemer og applikasjoner. Avhengig av feltet du velger, vil ferdighetene du trenger for programvareutvikling variere, men kunnskap om programmeringsspråk er generelt nødvendig.

For eksempel, mens apputviklere kan fokusere på Flutter og Dart, er Java eller C++ mer avgjørende for spillutviklere.

I tillegg må programvareutviklere og ingeniører ha sterke problemløsnings- og analytiske evner. Som programvareutvikler er det viktig å være kreativ i løsningene dine for å tiltrekke deg oppmerksomhet fra arbeidsgivere og rekrutteringsansvarlige.

Til slutt er en god forståelse av en eller flere skytjenester, som AWS, nødvendig for å skape velfungerende og effektiv programvare. I tillegg må du forstå hvordan du bruker GitHub på Windows eller macOS, ettersom de fleste selskaper bruker det til kildekodeadministrasjon.

Programvareingeniør

Programvareingeniører må kjenne til og anvende tekniske prinsipper i arbeidet sitt, ved å metodisk levere programvareløsninger. Mens de fleste programvareutviklere fokuserer på programmeringsspråk som er spesifikke for deres felt, har programvareingeniører god kjennskap til flere språk og utviklingsverktøy. Dette gjør at de kan løse komplekse utfordringer i bransjen på en effektiv måte.

Programvareingeniører jobber vanligvis i team, mens programvareutviklere kan ha mer fleksibilitet til å jobbe selvstendig. Derfor må programvareingeniører ha utmerkede mellommenneskelige ferdigheter og kommunikasjonsevner for å kunne samarbeide effektivt med andre ingeniører, programmerere og eksperter på cybersikkerhet.

3. Roller og ansvar

De respektive stillingsbeskrivelsene til programvareutviklere og ingeniører danner grunnlaget for å velge en karrierevei mellom de to. Å forstå hva de gjør hjelper deg dermed å identifisere hva som stemmer best overens med dine interesser.

Programvareutvikler

Tittelen «utvikler» antyder deres primære rolle i å overvåke etableringsfasen av et produkts livssyklus. Dette betyr at ditt hovedansvar vil være å bygge og evaluere nett-, mobil- og skrivebordsapplikasjoner.

I tillegg har du frihet til å jobbe selvstendig når du skaper et produkt. Dette gir fleksibilitet i hvordan du tilnærmer deg en oppgave. For eksempel kan du bruke Tkinter-modulen, Flask-rammeverket eller PySimpleGUI-modulen for å utvikle en oppgavelisteapplikasjon ved hjelp av Python.

I motsetning til dette vil en programvareingeniør følge en mer strukturert prosess som følger tekniske prinsipper.

Programvareingeniør

Disse ingeniørene har et bredere arbeidsområde enn programvareutviklere. De styrer hele produktets livssyklus og sørger for systemets brukervennlighet og stabilitet. Dette innebærer å sørge for at alle komponenter, datamaskiner, nettverk og servere fungerer sømløst sammen.

For å jobbe i denne rollen trenger du solid kunnskap om systemdrift og implikasjonene av hvordan problemer på ett område påvirker et annet. Du trenger også en oversikt over systemdesignforskjeller på høyt og lavt nivå for å forstå planleggingsprosessen bedre. Programvareingeniører kan også jobbe tettere med maskinvareingeniører for å integrere programvare- og maskinvarekomponenter.

Til slutt samarbeider de med fagfolk i tekniske team, som designere, eksperter på nettsikkerhet og kvalitetssikringseksperter. Dette sikrer en jevn integrasjon av retningslinjer og teknikker fra disse teammedlemmene i programvaren, for å garantere brukerens tilfredshet.

4. Lønn og karriereutsikter

Ettersom verden omfavner digitalisering, er det ingen hemmelighet at begge karrierer er etterspurt og har lovende karriereutsikter. Ifølge ZipRecruiter, tjener programvareutviklere i gjennomsnitt rundt $105 047 i året. På den annen side tjener programvareingeniører i gjennomsnitt rundt $139 952 årlig i USA, også oppgitt av ZipRecruiter.

Imidlertid kan disse tallene variere avhengig av erfaring, beliggenhet, kompetansesett og arbeidsgiver. Likevel er programvareutviklere og ingeniører begge yrker i vekst. I USA faller begge karrierene inn under en bred kategori av datautvikleryrker, ifølge Bureau of Labor Statistics.

Videre prosjekterer Bureau of Labor Statistics en minimumsjobbvekst på 15–25 % for programvareutviklere mellom 2021 og 2031 i bransjen, noe som potensielt kan legge til over 350 000 arbeidsplasser. Denne vekstraten er betydelig raskere enn gjennomsnittet for alle yrker.

Generelt sett tjener programvareingeniører vanligvis mer enn programvareutviklere, på grunn av deres omfattende arbeidsmengde og større ansvar.

5. Arbeidsmiljø

Arbeidsmiljøet kan være ganske likt i begge yrkene. Det er imidlertid mange faktorer som bestemmer hvordan det ser ut og hvor gunstig det vil være for deg.

Programvareutvikler

Arbeidsmiljøet for programvareutviklere kan variere basert på organisasjonens type, størrelse, beliggenhet og prosjektene de jobber med. De fleste arbeidsgivere tilbyr fleksible eller eksterne arbeidsalternativer basert på prosjektbehov og bedriftens retningslinjer.

Å overholde tidsfrister, fikse feil og svare på tilbakemeldinger fra brukere fører vanligvis til lange arbeidsdager eller overtid.

Programvareingeniør

Arbeidsmiljøet til en programvareingeniør ligner på en utviklers, da begge rollene involverer å lage, analysere og vedlikeholde programvaresystemer. Derfor er programvareingeniører vanligvis involvert i programvareplanlegging og -design, opprettelse, vedlikehold og alle tilhørende oppgaver.

Som profesjonell innen dette feltet kan du forvente å jobbe lange dager og påta deg større ansvar enn en programvareutvikler. Det er også mer vanlig at enkeltpersoner i denne rollen jobber som heltidsansatte fremfor frilansere. Å jobbe eksternt er typisk for denne karrieren, men du kan ha flere møter enn en utvikler.

Velg riktig programvarekarriere for deg

Selv om programvareutvikling og programvareingeniørvirksomhet kan virke like på overflaten, avslører en nærmere titt distinkte krav og ansvarsområder. Studer nøye hver jobbrolle, beskrivelse og hvordan du kan bli en av dem, og velg den karrieren som passer best for deg.