Viktige punkter
- Signal tilbyr overlegen personvern og sikkerhet sammenlignet med WhatsApp, med en mer forsiktig tilnærming til datainnsamling.
- Signal har en mindre brukerbase enn WhatsApp, noe som kan gjøre det vanskeligere å få kontakter til å bytte plattform.
- WhatsApp tilbyr flere funksjoner for bedriftskommunikasjon, noe som gjør det til et bedre alternativ for å kommunisere med kunder.
WhatsApp og Signal er to av de mest populære appene for direktemeldinger, både på mobil og datamaskin. Med økende bekymring for personvern knyttet til WhatsApp, har mange vurdert å bytte til Signal. Hvordan står disse to appene opp mot hverandre?
WhatsApp vs. Signal: Felles funksjoner
WhatsApp og Signal deler mange av de samme funksjonene. Begge er gratis meldingsapper med ende-til-ende-kryptering og støtte for bruk på flere plattformer.
Her er en oversikt over nøkkelfunksjonene begge appene tilbyr:
- Selvdestruerende meldinger.
- Ende-til-ende-kryptering.
- Selvdestruerende mediefiler.
- Tilpasningsmuligheter for varslinger.
- Synkronisering på tvers av enheter.
- Statusoppdateringer.
- Sikkerhetskopiering av samtaler.
Begge appene har innebygde sikkerhetsfunksjoner for å skjule IP-adressen din og bekrefte nye kontakter ved hjelp av en unik sikkerhetskode.
WhatsApp og Signal tilbyr også forsvinnende meldinger, som automatisk sletter meldinger etter en viss tid.
I WhatsApp kan du velge at meldingene skal forsvinne etter 24 timer, 7 dager eller 90 dager. Signal gir deg mer fleksibilitet, med muligheten til å velge at meldingene skal forsvinne etter 30 sekunder, 5 minutter, 1 time, 8 timer, 1 dag, 1 uke eller 1 måned. Du kan også deaktivere funksjonen helt eller angi en egen tidsbegrensning.
Når det gjelder push-varsler, kan WhatsApp-brukere slå av varslinger helt eller deaktivere forhåndsvisning av meldinger.
Signal tar personvernet til varslene dine et skritt videre, og lar brukere velge om varslene bare skal vise kontaktnavnet, både kontaktnavnet og meldingen, eller verken kontaktnavnet eller meldingen. Du kan også skjule varsler fullstendig.
Ved bruk på flere enheter kan du bruke WhatsApp på opptil fire tilkoblede enheter samtidig, mens Signal kan brukes på opptil fem.
Både WhatsApp og Signal er tilgjengelige for iOS, Android, Windows og Mac. Signal er også tilgjengelig for Linux, men det finnes dessverre ingen offisiell WhatsApp-klient for Linux per dags dato.
WhatsApp vs. Signal: Sammenligning av meldingsplattformer
Nå som du kjenner likhetene, la oss se på forskjellene. Den største forskjellen mellom appene er hvordan de håndterer datainnsamling.
Det er også forskjeller i størrelsesgrenser for gruppechatter og samtaler, men de er nokså like når det gjelder brukervennlighet.
Sikkerhet og personvern
Signal var den første gratis og åpen kildekode meldingsplattform som tilbød ende-til-ende-kryptering, og bruker denne protokollen både for individuelle samtaler og gruppechatter.
Selv om det ikke alltid har vært tilfelle, bruker også WhatsApp ende-til-ende-kryptering. Men appene håndterer metadata på ulike måter.
Når du sender en melding til noen, sendes det også ut metadata, som inneholder informasjon om når meldingen ble levert og hvem mottakeren er. Begge meldingsplattformene bruker den samme krypteringsprotokollen utviklet av Open Whisper Systems.
Ende-til-ende-kryptering sikrer personvernet til meldingene dine, men som MIT Nyheter påpeker, beskytter ikke disse systemene alltid metadataene dine. Det er her en viktig forskjell mellom WhatsApp og Signal kommer inn.
WhatsApp kan dele kontoinformasjonen din med morselskapet Meta. Dette inkluderer blant annet telefonnummeret ditt, appbruk, enhetsinformasjon og IP-adresse. Dette medfører en viss personvernrisiko.
Signal bruker en funksjon som heter Sealed Sender, som kan beskytte metadataene dine. Denne funksjonen skjuler informasjon om avsenderen, selv fra selve plattformen.
Ifølge Signals retningslinjer for personvern samler appen inn noe kontoinformasjon og kan få tilgang til kontaktene dine hvis du tillater det. Den bruker også en tredjepartstjeneste for å bekrefte kontoen din med en engangs-PIN.
Personvernerklæringen sier også: «Signal selger, leier eller tjener ikke penger på dine personlige data eller innhold på noen måte – aldri.»
Ifølge WhatsApps personvernpolicy samarbeider plattformen med andre Meta-selskaper og tredjeparts tjenesteleverandører for å forbedre tjenestene sine. Disse selskapene kan få tilgang til informasjonen WhatsApp samler inn om deg. Tjenesten bruker også informasjonskapsler.
I henhold til deres App Store-side kan WhatsApp samle inn følgende informasjon og knytte den til din identitet: kjøp, finansiell informasjon, posisjon, kontaktinformasjon, kontakter, brukerinnhold, identifikatorer, bruksdata, diagnostikk og søkehistorikk.
Til sammenligning bemerker Signals App Store-oppføring at de samler inn kontaktinformasjon, men de kobler ikke denne informasjonen til din identitet.
Samlet sett vinner Signal i personvernkategorien på grunn av personvernfunksjonene og de betydelig mer konservative retningslinjene for datainnsamling sammenlignet med WhatsApp.
Video- og taleanrop
Video- og taleanrop på både WhatsApp og Signal er ende-til-ende-kryptert, noe som betyr at ingen, inkludert plattformene selv, kan lytte til eller avlytte samtalene dine.
For å sikre at ingen kan spore posisjonen din ved hjelp av IP-adressen din, tilbyr både Signal og WhatsApp en sikkerhetsfunksjon (anropsrelé) som videresender anropet ditt gjennom selskapets servere for å beskytte IP-adressen din.
Du kan ha opptil 32 deltakere i en WhatsApp-gruppevideosamtale og opptil 256 deltakere i en gruppetalesamtale. Signal tillater derimot maksimalt 40 deltakere i en gruppevideo- eller talesamtale.
WhatsApp har også lansert muligheten for å starte talechatter i Discord-stil, der opptil 32 deltakere kan bli med.
Popularitet
Ifølge Statista har WhatsApp rundt 2 milliarder aktive brukere månedlig. Business of Apps indikerer at Signal hadde rundt 40 millioner aktive brukere i 2022. Dette betyr at WhatsApp er mye mer populær og den største meldingsappen i verden.
Men la ikke disse tallene lure deg. Signal har blitt støttet av offentlige personer som Edward Snowden, som snakker varmt om plattformens forpliktelse til personvern og sikkerhet for brukerne.
Dessverre betyr Signals mindre brukerbase at det er sannsynlig at flertallet av dine kontakter og folk du ønsker å chatte med kanskje ikke bruker plattformen.
Derfor må du kanskje bruke tid på å overbevise venner og familie om å prøve ut plattformen og begynne å bruke den i stedet for WhatsApp.
Gruppechatter
En WhatsApp-gruppechat kan ha opptil 1024 personer, og en Signal-gruppechat kan ha opptil 1000 personer. Hvis du er en gruppeadministrator på en WhatsApp- eller Signal-gruppechat, kan du invitere folk til å bli med i chatten ved å dele en lenke med dem.
Begge meldingsplattformene har også administratorgodkjenning, der gruppeadministratorer kan godkjenne hver forespørsel om å bli med i gruppen før et medlem får tilgang.
På begge plattformene kan administratorer fjerne medlemmer, redigere gruppeinformasjon og bestemme hvem som kan sende meldinger eller starte tale- og videosamtaler i gruppen.
Brukervennlighet
Signal er litt mer tilpassbar enn WhatsApp og lar deg endre fargen på chatten og appens ikon, samt tilpasse bakgrunnen og bytte mellom lys og mørk modus.
WhatsApp lar deg derimot velge et tilpasset bakgrunnsbilde og bytte mellom lys og mørk modus. Ved installasjon har begge meldingsplattformene en enkel oppsettsprosess, som gjør det lett for brukere å komme i gang.
Siden begge plattformene har lignende funksjoner som statusoppdateringer, vil det ikke være vanskelig å navigere i noen av dem.
Bedriftsmeldinger
En kjerneforskjell mellom WhatsApp og Signal er støtten for bedriftsmeldinger og kringkastingskanaler.
WhatsApp-kanaler, som tillater administratorer å sende meldinger til sine følgere, ble rullet ut i 2023. I tillegg tilbyr WhatsApp Business funksjoner som automatiserte svar, merking av meldinger innenfor bestemte grupper og et verktøy for å planlegge meldinger.
Signal har ikke disse funksjonene, noe som betyr at det ikke er ideelt hvis du ønsker å kommunisere med dine kunder.
Bør du bruke WhatsApp eller Signal?
Det er ingen tvil om at Signal overgår WhatsApp når det gjelder sikkerhet og personvern. Mens WhatsApp ser ut til å prøve å ta igjen Signal og lanserer stadig nye sikkerhetsfunksjoner, er praksisen for datainnsamling mellom appene svært forskjellig.
Hvis du er opptatt av sikkerhet og personvern, er det ingen bedre alternativ enn Signal.
Den eneste ulempen, etter vår mening, er muligheten for at personene du ønsker å chatte med ikke er Signal-brukere, og du må bruke tid på å overbevise dem om å bli med på plattformen. Hvis dette ikke går, er WhatsApp en solid meldingsapp som de fleste du kjenner sannsynligvis bruker.