Hvilken skjerm er best for deg?

Enten du er interessert i grafisk design, spill eller ser på film, vet du at oppløsningen på skjermen er noe av det første du ser på når du leter etter en ny modell.

Det samme gjelder TV-er og Smart-TV-er også, spesielt hvis du vil ha din helt egen hjemmekino.

2K vs 4K

TV-er er enklere å velge siden, bortsett fra budsjettet, vil du alltid gå for den som er størst og med det klareste bildet, i så fall er 4K det beste alternativet i dag. Men når det gjelder å velge en PC-skjerm, vil valget mellom en 1080p-skjerm, en 1440p-skjerm eller en 4K-skjerm være vanskelig.

De av dere som har erfaring med å bruke en avansert skjerm føler sannsynligvis at 1080p-skjermer virker pikselerte og daterte, så i tråd med dagens standarder, vil vi se over 1440p-skjermer (aka 2K) og 4K-skjermer. Dessverre er det ikke så lett som det høres ut, siden du ikke bare kan gå rett for 4K-valgene uten å vite at det også er ulemper.

Fordi en skjerm stort sett er inngangsporten du liker media, spill og arbeid gjennom, er det svært viktig at du velger riktig oppløsning.

Det er nettopp derfor vi har bestemt oss for å skrive denne omfattende guiden om hva slags skjerm du bør kjøpe til deg selv.

Vi vil diskutere litt om hver oppløsning, vi vil veie inn fordeler og ulemper, og vi håper du kan finne ut hvilken type skjerm som passer best for deg.

  Gratis nedlasting: Microsofts Batch Rename PowerToy

Velge mellom 2K vs 4K-skjermer: Hvilken?

2K-skjerm: Hva betyr det nøyaktig?

2K-oppløsning er en generisk betegnelse for skjermenheter eller innhold som har en horisontal oppløsning på omtrent 2000 piksler, med Digital Cinema Initiatives som definerer 2K-oppløsning som 2048 × 1080.

Imidlertid er det flere andre oppløsninger som fortsatt anses å være 2K:

DCI 2K (native oppløsning)

DCI 2K (flat beskåret)

DCI 2K (CinemaScope beskåret)

Når det gjelder å bruke denne oppløsningen i PC-skjermer, er 1440p stort sett på samme nivå som 1080p for tiden.

Fordi 1080p var gullstandarden en stund, er det ikke rart at mange brukere fortsatt ikke har migrert ennå.

Å migrere fra en eldre skjerm til en nyere med høyere oppløsning betyr selvfølgelig at du også trenger en PC som tåler den ekstra belastningen, spesielt hvis du faktisk ønsker å se innholdet ditt i 1440p.

Hva er fordelene med 2K?

Dens popularitet

Som nevnt tidligere er 1440p-skjermer omtrent like populære som 1080p-modeller, spesielt siden oppløsningen har eksistert lenge nok til at de kan masseproduseres på en mye billigere måte.

Mer så betyr dette også at stort sett alle skjermprodusenter har minst en håndfull 1440-modeller, så du vil ikke være begrenset på noen måte når det kommer til modeller å velge mellom.

Du trenger ikke avanserte PC-er

Å gjengi det som vises på skjermen din er sannsynligvis den største ressursen for enhver PC, uansett om du snakker om CPU, GPU eller RAM.

Når det er tilfelle, har 1440p-skjermer fordelen av å være mer tilgjengelige med tanke på hva PC-er kan bruke dem.

Dessuten trenger du ikke å bekymre deg for å kjøpe nye komponenter for skjermen, siden det meste av dagens GPU kan drive denne oppløsningen.

Programvareoptimalisering

Akkurat som hvordan denne oppløsningen har blitt populær blant maskinvareprodusenter, kan det samme sies om programvareprodusenter.

  Hva er "System Idle Process", og hvorfor bruker den så mye CPU?

For eksempel har mange spillutviklere introdusert 1440p som en av skjermstandardene for titlene sine, så du trenger ikke å bekymre deg for strakte bilder eller svarte deler av skjermen fordi spillet er 4:3 på en ultrabred skjerm .

Hva er ulempene med 2K?

Mangel på støttet innhold

Merkelig nok, mens stort sett alle spill der ute støtter 2K, og til og med YouTube støtter denne oppløsningen, er det en fullstendig mangel på støttet innhold andre steder.

4K-skjerm: Hva betyr det nøyaktig?

Akkurat som med 2K-oppløsning, er 4K-oppløsning en fellesbetegnelse for skjermenheter eller innhold som har en horisontal oppløsning på omtrent 4000 piksler.

Avhengig av typen media du ser på, varierer imidlertid den nøyaktige oppløsningen litt:

TV og forbrukermedier
3840 × 2160 (4K UHD)

Filmprojeksjonsindustri
4096 × 2160 (DCI 4K)

Selv om de er veldig populære på TV-er (det er lettere å ha en 4K-TV på grunn av størrelsen deres), er 4K-skjermer fortsatt vanskeligere å få tak i, mest fordi mange produsenter anser 4K for å være visuelt overdreven, spesielt fra nært hold.

Dette betyr imidlertid ikke at 4K-oppløsningen ikke sakte, men sikkert får mer og mer tilhengerskare, spesielt hos spillere og kinofilmer.

Hva er fordelene med 4K?

Det visuelle

Den første og mest åpenbare fordelen som 4K har over 2K ligger i selve navnet, nemlig det faktum at vi snakker om opptil 4 ganger flere piksler, og som vi alle vet betyr flere piksler mer bildeklarhet.

Faktisk er forskjellen så stor at hvis du klarer å prøve 4K-bilder på et tidspunkt, vil alt under 4K bare virke uklart eller pikselert.

Dessuten gjør de ekstra detaljene 4K-skjermer svært attraktive for de som har 4K-filmer, eller de som jobber med HD-video- og bilderedigeringsverktøy som Adobe Photoshop eller Premiere Pro.

Omfattende innholdsstøtte

Fordi hoppet fra 1440p til 4K er mye større enn det fra 1080p til 1440p, har mange innholdsskapere hastet med å lage og gi så mye 4K-innhold som mulig.

  Hvordan sette opp et smart kjøkken

Dette skyldes også det faktum at nye overlegne oppløsninger, selv om de er til stede, fortsatt er langt unna å komme i nærheten av mainstream-populariteten.

Dette inkluderer multimedia- og strømmesider som YouTube, Netflix, Disney Plus, Hulu og andre.

Spillindustrien som tok hele 4K-fenomenet med storm er også verdt å nevne, spesielt de som utnyttet 4K og HDR.

Hva er ulempene med 4K?

Ironisk nok er mange av ulempene med 4K i utgangspunktet det motsatte av 2K, som du kan se nedenfor:

Veldig ressurskrevende

Siden en 4K-skjerm betyr at PC-en din effektivt må gjengi 4 ganger antallet piksler på samme frekvens, vil belastningen på PC-en din øke kraftig.

Dette betyr ikke bare at du trenger en kraftigere PC, men strømforbruket øker også, så pass på at strømforsyningen din ikke brenner ut etter en halvtimes spilling.

Bare det å prøve å kjøre det samme spillet på 4K ved 60 FPS vil kreve en kraftig spill-PC, hvor hoveddelen av belastningen støttes av din GPU.

Apropos det, bare en håndfull GPUer kan håndtere 4K-spill med 60 FPS, og vi snakker om de avanserte som ikke er billige i det hele tatt.

Ganske dyrt

Å forbedre PC-en din er ikke det eneste som vil ta opp mye av budsjettet ditt, siden 4K-skjermene i seg selv er ganske dyre allerede.

Dessuten er det bare de største skjermprodusentene som har 4K-modeller som faktisk er gode og som ikke ofrer andre spesifikasjoner, noe som også legger til prislappene.

KONKLUSJON

Som du kan se, er den eneste sanne forskjellen mellom å bruke en 2K-skjerm og en 4K-skjerm om budsjettet ditt kan håndtere det eller ikke, og hvilken type innhold du vil oppleve.

Hvis budsjettet ditt ikke er et problem, og du vil nyte filmer og spill med best mulig visuelle bilder, er en 4K-skjerm det beste valget på lang sikt.

Men hvis du har et stramt budsjett og ikke ønsker å ofre ytelsen, spesielt i spill, er en 1440p-skjerm det du trenger.

Dette avslutter artikkelen vår som dekker 2K versus 4K-skjermer, og hvilke som er best under hvilke omstendigheter.

Hva er din mening om hver resolusjon?

Fortell oss hva du synes ved å legge igjen en melding i kommentarfeltet nedenfor.