Leter du etter den ideelle skyplattformen for din virksomhet? La oss utforske hva som er best: AWS, Azure eller Google Cloud.
Skybasert infrastruktur som en tjeneste (IaaS) vinner stadig mer terreng, ettersom både små og mellomstore bedrifter, samt større foretak, omfavner denne modellen. Sky-leverandører hoster den essensielle maskinvaren, programvaren, infrastrukturen, servere og lagringsfasiliteter, som kunder kan benytte seg av etter en «betal-som-du-bruker»-ordning. Disse tjenestene er svært skalerbare og fremmer både smidighet og fleksibilitet.
Ettersom skyteknologi allerede har blitt en pådriver for mange selskaper, vurderer du kanskje også dette for din egen virksomhet. Med så mange store aktører i markedet, kan det være utfordrende for organisasjoner å finne den skyplattformen som passer best. Men fortvil ikke!
Her vil vi presentere forskjellene mellom AWS, Azure og Google Cloud. La oss først bli kjent med disse skyleverandørene.
Hva er AWS?
Amazon Web Services, eller AWS, er en ledende aktør innen skybaserte plattformer. Som et datterselskap av Amazon tilbyr de et bredt spekter av tjenester til store selskaper, individuelle utviklere, finansinstitusjoner, spillutviklere og offentlige virksomheter.
De ble grunnlagt i 2006 og begynte med skylagringstjenesten Amazon S3 og elastisk datasky (EC2). I dag kan du velge fra over 200 fullverdige tjenester for din virksomhet.
Hvem bruker AWS?
AWS benyttes av noen av de største selskapene i verden, inkludert:
- US Census
- Toyota
- Netflix
- Capital One
- Epic Games
- Coca Cola
- BMW
- Salesforce
- Volkswagen
- University of Oxford
- AstraZeneca
- Moderna
- Taco Bell
Hva er Microsoft Azure?
Microsoft Azure er en av de raskest voksende skyplattformene i verden og har allerede etablert seg som en markedsleder. De startet sin reise i 2010, og har nå en betydelig mengde Fortune 500-selskaper som kunder. Som et produkt fra Microsoft tilbyr Azure spesialtilpassede tjenester til bedrifter som primært bruker Microsoft-produkter.
De er kjent for å betjene store foretak og tilbyr over 200 tjenester. I tillegg til Windows-baserte tjenester støtter Azure også åpen kildekode-plattformer, teknologier og språk.
Hvem bruker Microsoft Azure?
Kundebasen til Microsoft Azure er også voksende. Blant de anerkjente kundene finner vi:
- American Cancer Society
- LaLiga
- Heathrow
- BBC
- NBA
- P&G
- Adobe
- Pepsico
- Audi
- GE
- Bosch
- Uber
- Heineken
- Shell
Hva er Google Cloud?
Google Cloud Platform, eller GCP, er skytjenesten som tilbys av Google. De startet også sin reise i 2010 og tilbyr i dag over 100 tjenester til sine kunder, inkludert databehandling, nettverk og stordata. Populære tjenester som Google Workspace, Chrome OS og Enterprise Android er også en del av Google Cloud.
Hvem bruker Google Cloud?
- Staten Illinois
- 20th Century Fox
- Bloomberg
- Colgate-Palmolive
- Unicef
- Vimeo
- Renault Group
- PayPal
- Etsy
- Vodafone
- Allianz
- RBC
- Georgetown University
- JB Hunt
- Sharechat
AWS vs. Azure vs. Google Cloud: Funksjonssammenligning
#1. Markedsandel
Ifølge en rapport fra Statista hadde Amazon AWS den største andelen av skybasert databehandling med hele 32 % markedsandel ved utgangen av fjerde kvartal 2022. Microsoft Azure kom på andreplass med 23 % andel, mens Google Cloud inntok tredjeplassen med 10 % markedsandel.
#2. Tilgjengelighet
AWS sin skytjeneste er tilgjengelig i 99 tilgjengelighetssoner fordelt på 31 geografiske regioner. De har også kunngjort ytterligere 15 tilgjengelighetssoner i fem nye AWS-regioner, nemlig Canada, Israel, New Zealand, Malaysia og Thailand.
Regioner hvor Microsoft Azure er tilgjengelig, eller snart blir det, inkluderer Asia-Stillehavsregionen, Europa, Afrika, USA, Storbritannia, Kina, India, Japan, Korea, Taiwan, Australia, Israel, De forente arabiske emirater, Qatar, Mexico, Brasil, Canada, Chile, Belgia, Indonesia, Malaysia, New Zealand, Østerrike, Hellas, Italia, Spania, Sverige og Sveits.
Google Cloud er på sin side tilgjengelig i over 200 land og territorier. De planlegger også å utvide nettverket i følgende regioner: Qatar, Saudi-Arabia, Malaysia, Thailand, Sør-Afrika, Mexico, Italia, Tyskland, Østerrike, Hellas, Norge, Sverige og New Zealand.
#3. Lagringssted
La oss se på teknologiene som brukes av disse skygigantene for datalagring og databaser.
AWS
- Fillagring: Amazon Elastic File System
- Objektlagring: Amazon Simple Storage Service (S3)
- Arkivlagring: Amazon Glacier
- Data Lake/ Warehouse: Amazon Redshift
- Kjølelagring: Amazon Glacier
Azure
- Fillagring: Azure File Storage
- Objektlagring: Blob Storage
- Arkivlagring: Azure Archive Storage
- Data Lake/ Warehouse: Azure Synapse Analytics
- Cold Storage: Azure Archive Blob Storage
Google Cloud
- Fillagring: ZFS/Avere
- Objektlagring: Google Cloud Storage
- Arkivlagring: Google Storage
- Data Lake/ Warehouse: Google BigQuery
- Cold Storage: Google Cloud Storage Nearline
#4. Skyverktøy
AWS
AWS sin portefølje av skyverktøy inkluderer følgende:
Elastic Compute Cloud
Elastic Compute Cloud, eller EC2, er kjent som flaggskip-skyverktøyet til Amazon eller AWS. Denne nettjenesten tilbyr sikker og skalerbar datakapasitet i skyen. I tillegg til Windows og Linux, støtter den også «bare metal»-forekomster og GPU-er.
Containertjenester
Et annet populært skyverktøy fra AWS er containertjenester som støtter Docker-, Kubernetes- og Fargate-tjenester. Det lar deg også automatisere servere, administrere klynger, kjøre batch-jobber med data og skalere webapplikasjoner.
Kunstig intelligens og maskinlæring
AWS-tjenester inkluderer også et AI-drevet kamera kalt Deeplens, som kan brukes til utvikling og distribusjon av ML-algoritmer for OCR. De tilbyr også Gluon, som kan brukes til å bygge nevrale nettverk uten forhåndskunnskap om AI.
Serverløse datatjenester
AWS tilbyr også flere serverløse tjenester som Lambda, Lex, SageMaker og Greengrass.
Azure
Hvis du velger å bruke Microsoft Azure, kan du benytte deg av et utvalg skyverktøy, inkludert:
Virtuelle maskiner
Virtual Machines er den primære skytjenesten fra Microsoft Azure. Funksjonene omfatter hybridsky-funksjoner, forbedret sikkerhet, et stort utvalg tilgjengelige instanser, instanser optimalisert for AI og ML, samt støtte for Windows Server, Linux, SQL Server, IBM, Oracle og SAP.
Kognitive tjenester
Ulike kognitive tjenester som Bing Web Search API, Text Analytics API, Computer Vision API, Custom Vision Service, Face API og bot-tjenester er flaggskipstjenestene til Microsoft Azure. De tilbyr også serverløse databehandlingstjenester og analyse- og administrasjonstjenester.
Verktøy som støtter Microsoft-applikasjoner
Andre skyverktøy som er tilgjengelige som en del av Azure, er kompatible med Azure Backup, Visual Studio Team Services og andre lokale Microsoft-applikasjoner.
Google Cloud
Compute Engine
Compute Engine er den primære tjenesten som tilbys av GCP. Den tilbyr støtte for Windows og Linux, karbonnøytral infrastruktur, tilpassede og forhåndsdefinerte maskintyper, sekundbasert fakturering, automatiske rabatter, osv.
Fokus på Kubernetes
Bedrifter som ønsker å distribuere containere kan bruke Kubernetes Engine fra Google Cloud. Siden Google var involvert i Kubernetes-prosjektet, har de betydelig ekspertise på dette området.
API-er
Når du bruker GCP, kan du benytte deg av dedikerte og robuste API-er for oversettelse, naturlig språk og talegjenkjenning.
Satser på AI
Googles skyplattform tilbyr TensorFlow, som er et åpen kildekode-bibliotek for utvikling av ML-applikasjoner.
#5. Sikkerhet
AWS bruker Fortinet-tjenesten for Virtual Private Cloud (VPC) i de fleste tilgjengelighetssoner. De bruker også IAM-teknologi for autentisering, Cognito for identitetsadministrasjon og en nøkkeladministrasjonstjeneste for datakryptering.
Azure bruker også Fortinet-tjenesten for optimalisert sikkerhet. I tillegg benytter denne skyplattformen Active Directory Premium for autentisering, Active Directory B2C for identitetsadministrasjon og Storage Service-kryptering for datakryptering.
Til slutt sikrer GCP avansert sikkerhet med FortiGate Next-Generation Firewall. Andre teknologier som benyttes her er Identity and Access Management (IAM) for autentisering, AES256 sentral nøkkeladministrasjonstjeneste for datakryptering og Cloud IAM/Cloud Identity-Aware proxy for autorisasjon eller autentisering.
#6. Prissetting
Hos AWS får du en «betal-som-du-bruker»-modell, som betyr at du kun betaler for tjenestene du benytter. Det er ingen langsiktige kontrakter eller komplisert lisensiering. Du kan også få volumrabatt, slik at du betaler mindre jo mer du bruker.
Microsoft Azure tilbyr også konkurransedyktige «betal-som-du-bruker»-priser som passer budsjettet og behovene til din organisasjon. Du kan kansellere planene når som helst og overvåke skyforbruket og kostnadstrender fortløpende.
Som de andre skytjenesteleverandørene, lar også Google Cloud deg betale kun for det du bruker. De har en transparent og innovativ tilnærming til prissetting, som hjelper deg å spare penger.
AWS vs. Azure vs. Google Cloud: Hvilken er best?
Det finnes ikke noe entydig svar på dette spørsmålet. Den beste skytjenesten for deg avhenger av dine organisasjonskrav og budsjett.
Hvis du har et begrenset budsjett, kan du vurdere Google Cloud eller gratisnivået til AWS. Hvis du trenger å administrere et komplekst system, er det bedre å velge AWS.
De som bygger Microsoft- eller Windows-applikasjoner bør velge Microsoft Azure for bedre støtte og kompatibilitet. For små og mellomstore bedrifter er Azure også et bedre alternativ enn AWS og GCP.
Når du skal velge, bør du også vurdere plasseringen av datasenteret og avstanden til din geografiske plassering.
Oppsummering
AWS, Azure og Google Cloud tilbyr alle fremragende skybaserte tjenester til sine kunder. I denne artikkelen har vi diskutert de grunnleggende forskjellene mellom disse tre leverandørene, slik at du kan forstå hvilken som passer best for din organisasjons behov.
Når du har valgt riktig plattform, kan du velge den uten bekymringer. Disse plattformene vil gi deg kraftfulle tjenester og hjelpe deg med å utvide virksomheten din. Du kan lese en annen artikkel vi skrev om nettbaserte plattformer.