Bitbucket vs. GitHub: Hvilken plattform passer best for deg?

Versjonskontroll er en sentral del av programvareutvikling, og brukes for å holde oversikt over endringer i kildekoden.

I alle prosjekter innen programvareutvikling er det helt nødvendig å implementere en form for versjonskontroll. Dette for å fasilitere samarbeid på felles prosjekter, enklere kunne spore feil, og forenkle styringen av programvarekonfigurasjon.

Git, som et åpen kildekode versjonskontrollsystem, har siden sin oppstart i 2005 blitt adoptert av millioner av utviklere globalt. Til tross for sin utbredte bruk, kan det være utfordrende å bruke Git alene, hovedsakelig på grunn av mangelen på brukervennlige grensesnitt. Derfor har det vokst frem verktøy som bygger videre på Git-teknologien, og tilfører ekstra tjenester og funksjonalitet.

To verktøy som skiller seg ut med sin popularitet som Git-frontends er Bitbucket og Github. Les videre for å utforske forskjellene mellom disse, samt fordeler og ulemper ved hvert enkelt verktøy.

Bitbucket: En oversikt

Bitbucket er en skybasert tjeneste for hosting av Git-repository, som hjelper utviklere med å lagre og administrere sin kode og å spore endringer. Det brukervennlige grensesnittet har gjort det til et foretrukket valg for mange utviklere når det gjelder administrering av kildekode i Git-repository.

I tillegg til brukervennligheten tilbyr Bitbucket ekstra tjenester som samarbeid i team, prosjektstyring, testing og distribusjon av kode.

Hovedfunksjoner i Bitbucket

Bitbucket utmerker seg med sin solide integrasjon med populære verktøy for team, som for eksempel JIRA. Dette verktøyet, som i utgangspunktet ble utviklet som et system for feilsporing, er fleksibelt og kan også brukes til å spore saker, servicehenvendelser og milepæler i prosjekt.

Gjennom sin Cloud-versjon integrerer BitBucket også med Trello, og kan integrere grener, commits og pull requests i dashbordene. Andre bemerkelsesverdige integrasjonsmuligheter inkluderer Crucible, Bamboo, Jenkins og HipChat.

En annen fordel med Bitbucket er deres sikkerhetsfunksjoner av høy kvalitet. De private depotene administrerer kildekoden med sikkerhet som høyeste prioritet. Dette gjøres ved hjelp av ulike tiltak, inkludert trusselmodellering, automatisk skanning, eksterne revisjoner og strenge sikkerhetskontroller.

Bitbuckets betalte planer tilbyr enda mer avansert sikkerhet, som tofaktorautentisering (2FA), tillatelser til IP-adresser, kryptering av data under overføring og støtte for sikkerhetsnøkkel. Disse planene garanterer også samsvar med sertifiseringer som ISO/IEC 27018 for å beskytte personlig identifiserbar informasjon i offentlige skyer, og GDPR for å møte kravene fra EU.

GitHub: En oversikt

GitHub er en tjeneste for kildekodekontroll med et stort fellesskap av brukere som jobber med åpen kildekode. I motsetning til Bitbucket, som prioriterer private depoter, fokuserer GitHub på offentlige depoter, noe som gjør det enkelt å dele kode.

Dette har ført til at nesten alle utviklere har et GitHub-depot som fungerer som en utstillingsvindu for sitt arbeid, på samme måte som forfattere har sine blogger eller modeller har sine porteføljer. For dette formålet tilbyr de GitHub-sider, en funksjon for publisering og hosting av innhold i GitHub.

Den enkle kodedelingen gjør at GitHub ikke nødvendigvis er det beste valget for programvareutviklingsteam som er opptatt av å beskytte sin intellektuelle eiendom. Derimot er det helt nødvendig for å holde åpen kildekode-filosofien levende.

Hovedfunksjoner i GitHub

En av GitHubs viktigste funksjoner er muligheten for å fremme tett samarbeid og kommunikasjon mellom medlemmer av utviklingsteam. Dette inkluderer høyt verdsatte funksjoner som kollaborativ kodegjennomgang og uthevede kodekommentarer.

Andre viktige funksjoner i GitHub er muligheten til å legge til milepæler og tagger i prosjekter, noe som er avgjørende for versjonsstyring og administrering av programvarekonfigurasjon. Det finnes også en integrert feilsporing, som hjelper til med å holde oversikt over feil i programvaren.

GitHub har egne skrivebordsprogrammer for Windows og Mac, samt en app for Android. Den støtter over 200 programmeringsspråk og nesten alle tenkelige filformater.

Selv om GitHubs åpne og samarbeidsorienterte filosofi kan utgjøre en risiko for selskaper og utviklingsteam som er bekymret for sikkerheten til kildekoden sin, tilbyr verktøyet sikkerhet gjennom tofaktorautentisering for pålogging og støtte for SSL, SSH og HTTPS for sikker overføring av informasjon mellom servere og klienter.

Til slutt tilbyr GitHub en arkitektur av APIer som forenkler integrering av tredjepartsverktøy. APIer finnes for en rekke populære verktøy og plattformer, som Asana og Zendesk for feil- og problemsøking; Travis, CodeClimate og CloudBees for kontinuerlig integrering (CI); og skyhosting på Windows Azure, AWS og Google Cloud.

Viktige forskjeller: Bitbucket vs. GitHub

Hovedforskjellen mellom Bitbucket og GitHub er at GitHub raskt ble tatt i bruk av små utviklere og det åpne kildekode-fellesskapet som plattform for utviklingsarbeidet sitt.

Bitbucket har på sin side aldri hatt et like sterkt fokus på åpen kildekode. Opprinnelig var også grensesnittet mer komplekst og vanskelig å håndtere enn det til GitHub. Nylig har imidlertid dette endret seg, og Bitbucket får gode tilbakemeldinger på brukeropplevelsen.

Bitbuckets webredigering anses å være en av de beste for å redigere kode direkte på nett uten å måtte jobbe med filer lokalt.

Bitbuckets grensesnitt er sentrert rundt et kontrollpanel som gir brukerne enkel tilgang til depotene sine. Dette grensesnittet støtter all Gits funksjonalitet, inkludert administrasjon av SSH-nøkler, filtrering av pull request og feilsporing.

Selv om GitHub har et enkelt og brukervennlig grensesnitt for nybegynnere, krever GitHub at brukeren vet hvordan man bruker Git-kommandolinjen i visse situasjoner. For eksempel når man skal administrere store åpne kildekode-prosjekter.

En viktig del av GitHub-grensesnittet er støtten for samarbeidende kodegjennomgang, oppgavesporing og -kontroll, og DevOps-funksjoner som CI/CD. I tillegg utvider verktøy som GitHub Desktop mulighetene for å administrere Git-kode i samarbeid ytterligere.

Anbefalt bruk: Bitbucket vs GitHub

Etter å ha sett forskjellene mellom de to systemene for kildekodekontroll, kan vi liste opp noen bruksområder der Bitbucket passer best, og andre hvor GitHub er det beste valget.

Anbefalte bruksområder for Bitbucket

Svært sikker kodelagring:

For selskaper som trenger maksimal sikkerhet for lagring av kildekoden, er Bitbucket det beste valget på grunn av sine sikkerhetsfunksjoner i bedriftsklassen (IPv6-støtte, IP-whitelist, PCI DSS, SOC II og III sertifiseringer, med mer).

Distribuerte team:

Bitbucket tilbyr intelligent speiling for distribuerte team. Med denne funksjonen oppnår verktøyet høyere hastighet i kloningsarbeid og reduserer hentetider samtidig som det sikrer sikkerhet og synkronisering av arbeidet.

Kodeintegrert dokumentasjon:

For utviklingsteam som trenger å holde dokumentasjonen for prosjektene sine integrert i koden, er Bitbucket det foretrukne alternativet, siden hvert kodelager har sin egen wiki.

Med denne funksjonen kan man inkludere all informasjon og notater i plattformen, og ha de lett tilgjengelig under utviklingsprosessen. I tillegg kan man bruke wikien til å hoste programvaredokumentasjonen fortløpende, enten den skal være offentlig eller privat.

Anbefalte bruksområder for GitHub

Offentlige prosjekter og prosjekter med åpen kildekode:

GitHub har etablert seg som «den» plattformen for åpen kildekode-utvikling. Hvis du vil dele koden din med verden, enten for å vise frem arbeidet ditt eller for å samarbeide, vil du sannsynligvis publisere den på GitHub, der andre utviklere kan finne og bidra til den.

Frilansere og uavhengige utviklere:

På grunn av sin åpne natur er GitHub den ideelle plattformen for frilansere og uavhengige utviklere for å dele arbeidet sitt med arbeidsgivere eller gjøre det kjent for et større publikum. GitHub er også plattformen for mange kjente selskaper og prosjekter som prioriterer åpen kildekode. For eksempel benytter React- og Bootstrap-rammeverkene GitHub for koden sin.

Priser og sammenligninger: Bitbucket vs GitHub

Prisene på Bitbucket varierer etter antall brukere. Gratisversjonen støtter opptil 5 brukere, med en begrensning på 1 GB for maksimal filstørrelse som kan lagres.

Standard- og premiumversjonene (henholdsvis $3 og $6 per bruker/måned) har ingen begrensning på antall brukere, og utvider den maksimale filstørrelsen til 5 og 10 GB.

Antall minutter som er tilgjengelig per måned for bygg (levert av AWS) varierer også etter plan: 500 minutter per måned for gratisplanen, 3500 minutter for standardplanen og 10 000 minutter for premiumplanen.

Bitbuckets integrasjonsmuligheter (Jira, Trello, CI/CD) er tilgjengelig i alle prisplaner. Premium-planen tilbyr eksklusive funksjoner som smart speiling, totrinnsautentisering, IP-whitelist og distribusjonstillatelser.

Bitbucket tilbyr også selvhostede alternativer, med engangs- eller årlige betalingsmuligheter. Engangs-serverversjonen skalerer fra 10 til 2000 brukere, med priser som varierer fra $10 til $69,800.

Bitbucket prisplaner

Gratis Standard Premium
Pris $3/bruker/måned $6/bruker/måned
Brukergrense Opptil 5 brukere Ubegrenset Ubegrenset
Byggeminutter 50 min/måned 2500 min/måned 3500 min/måned
Git stor fillagring Opptil 1 GB Opptil 5 GB Opptil 10 GB
Ubegrenset private arkiver
Jira
Jira Integrasjon
Ubegrenset Pull Request Reviewers
Code Insights Tre integrasjoner Unlimited Unlimited
Deployment Environments 10 50 50
Merge Checks
Enforced Merge Checks
Deployment Permissions
IPSt-up-White-list

GitHub prisplaner

GitHubs prisstruktur inkluderer en gratisversjon uten begrensning på antall offentlige og private depoter. Det er imidlertid en begrensning på 3 bidragsytere og 500 MB lagringsplass per privat depot.

De betalte planene (Team eller Enterprise) tilbyr mer lagring, bedre sikkerhetsfunksjoner og verktøy for utviklere, samt streng tillatelseskontroll på private depoter.

GitHubs Team-plan koster $4 per måned per bruker og gir 3000 minutter med aktivitet per måned, pluss 2 GB GitHub-pakkelagring. Enterprise-planen koster $21 per måned per bruker, tilbyr 50 000 minutter med aktivitet per måned, 50 GB lagringsplass, og legger til avansert revisjon. Med Enterprise-planen kan man også få en selvhostet versjon hvis man trenger mer sikkerhet og bedre ytelse.

GitHub prisplaner

Gratis Team Enterprise
Pris $4/måned/bruker $21/måned/bruker
Public repositories Ubegrenset Ubegrenset Ubegrenset
Private repositories Ubegrenset Ubegrenset Ubegrenset
GitHub Actions Limit 2000 minutter/måned 3000 minutter/måned 50000 minutter/måned
GitHub Packages updates 500 MB/måned 2 GB 50 GB
GitHub Owners
Sikkerhet
GitHub sikkerhetsrådgivning
Avansert revisjon

Konklusjon

GitHub og Bitbucket er verktøy for kildekodekontroll som er basert på Git. Begge er robuste, pålitelige og relativt enkle å lære. Disse egenskapene har gjort dem til de største lagringsplattformene på markedet. De har mange likhetstrekk, noe som gjør det vanskelig å velge mellom dem.

Hvis du må velge mellom disse to alternativene, bør du vurdere følgende tommelfingerregel: Bitbucket passer best for team som samarbeider om private programvareprosjekter, mens GitHub er den ledende plattformen for åpen kildekode.

Det positive er at du kan prøve begge tjenestene gratis, og deretter velge en av de to som din lagringsplattform. Og om ønskelig, kan du beholde din gratis konto hos den andre.