4:3 vs. 16:9: Hvilket sideforhold er best for bilder og videoer?

Forståelse av Bildeforhold: 4:3 kontra 16:9

Du har kanskje lagt merke til at bilder ser forskjellige ut i høyde og bredde, men har kanskje ikke reflektert over hvorfor. Hvert bilde eller video har et bestemt sideforhold, vanligvis 4:3 eller 16:9. Men hvilket bør du velge?

La oss utforske sideforhold og forskjellen mellom 4:3 og 16:9.

Hva er et sideforhold?

Sideforholdet refererer til forholdet mellom bredden og høyden på et bilde. Det skrives oftest med bredden først, etterfulgt av høyden.

For eksempel har et panoramabilde ofte et sideforhold på 3:1. Dette betyr at for hver tre enheter i bredden, er det en enhet i høyden.

En kort historikk om 4:3 og 16:9 sideforhold

Bildekreditt: Runner1616/Wikipedia

Da William Dickson oppfant film for å fange bevegelser i 1889, benyttet han seg av 35 mm film med et forhold på 1.33:1, eller 4:3. Ifølge John Beltons artikkel fra 1990, «The Origins of 35mm Film as a Standard», da Dickson utviklet kinetoskopet for Thomas Edison, en av de første visningsmetodene for film, brukte han enkelt og greit 70 mm film som allerede var i bruk i Kodak-kameraer. Han delte den deretter i to, og dermed ble 35 mm formatet til.

Selv om det ikke finnes noen ytterligere forklaring på hvorfor dette formatet ble foretrukket, ble det gradvis populært blant filmskapere. Det ble etter hvert også adoptert for stillbilder, og Leica gjorde det populært på 1920-tallet.

Etter hvert tok fjernsynet i bruk 4:3-formatet for sine skjermer. Da TV-en ble mer populær enn kinoen, begynte studioene å bruke bredere filmformater som 2.59:1 og 1.85:1 for å skille seg ut. Dette ga filmene et mer omfattende utseende, som resulterte i en mer engasjerende opplevelse for publikum.

Bildekreditt: Bumper12/Wikipedia

Ifølge Studio Binder, ble sideforholdet 16:9 utviklet med tanke på fremtidens skjermer. Dr. Kerns H. Powers fra Society of Motion Picture and Television Engineers foretok denne evalueringen etter en rekke matematiske beregninger og en vurdering av de eksisterende populære sideforholdene fra 80- og 90-tallet.

Dette formatet tillot visning av ulike sideforhold – fra film til TV – samtidig som «letterboxing» eller «pillarboxing» ble minimert. Siden det var formatet som ble adoptert av moderne høyoppløselige skjermer, fulgte film- og TV-produsentene etter, noe som ledet til populariteten av 16:9 sideforholdet i dag.

Sammenligning av 4:3 og 16:9 sideforhold

Den primære forskjellen mellom de to sideforholdene er synsfeltet. Sideforholdet 16:9 gir en bredere visning og har en ramme som er 78 % bredere enn høy. På den annen side har sideforholdet 4:3 en ramme som er 33 % bredere enn høy.

Med samme objektiv og fotograferingsposisjon vil 16:9-formatet dekke omtrent 33 % mer areal horisontalt enn 4:3. Men hvis du beskjærer et 4:3-bilde for å oppnå den bredere 16:9-effekten, vil du miste omtrent 25 % av det som vises vertikalt.

Som eksemplet nedenfor viser, får 16:9-bildet scenen til å virke stor og vidstrakt, som om du er midt i en fullsatt arena.

Bilde tatt med 16:9 sideforhold

Men ser du på kildebildet i 4:3, vil du se mer informasjon vertikalt. Selv om det er samme bilde, føles scenen mindre overfylt på grunn av den tomme himmelen.

Bilde tatt med 4:3 sideforhold

Valget av sideforhold vil avhenge av dine behov og preferanser, men vi ser nærmere på de vanligste bruksområdene innenfor fotografering og video nedenfor.

Hvilket sideforhold bør du bruke?

Selv om sideforholdet 16:9 kan få en scene til å virke mer ekspansiv, og de fleste telefoner og skjermer bruker dette formatet, betyr ikke det at det automatisk er det beste valget for deg. Formålet med innholdet vil avgjøre det ideelle sideforholdet. La oss derfor se på tre vanlige situasjoner der du må velge mellom 4:3 og 16:9.

Utskrift av bilder

Det foretrukne sideforholdet for utskrift er 4:3, ettersom det som regel fanger mer av scenen. Dette gir også fleksibilitet til å beskjære bildet i etterbehandlingen. Det passer også perfekt til 4R – en av standardstørrelsene for utskrift av fotografier. Se vår guide for fotopapirstørrelser hvis du vil vite mer.

Etter hvert som du får mer erfaring og ønsker å utforske mer kunstneriske bilder, anbefaler vi å eksperimentere med ulike sideforhold. Dette kan gi innholdet ditt et nytt perspektiv, spesielt ved bruk av vidvinkelbilder og videoer i kinostil.

Et nyttig tips er å prøve å ta de fleste bildene dine i 4:3 og sørge for å ha litt tomt rom i forgrunnen hvis du trenger å beskjære det til et 16:9-forhold for sosiale medier.

Deling av bilder på nettet

Hvis du bruker bildedelingstjenester som Flickr og lignende, trenger du ikke bekymre deg for sideforholdet. Disse tjenestene vil som regel vise bildene slik du tok dem. Noen sosiale medieplattformer, som Instagram, har derimot egne regler.

Da Instagram først ble lansert, tillot den kun brukere å publisere 1:1- eller kvadratiske bilder. Senere ble det åpnet for sideforhold mellom 4:5 og 1,91:1. Så hvis du publiserer innlegg i nyhetsstrømmen din, vil 4:3 fungere fint. Men hvis du legger ut på Instagram Stories eller Reels, er det opprinnelige formatet 9:16 – som betyr at du bør bruke 16:9-formatet rotert sidelengs.

Videoopptak

Det beste sideforholdet for videoopptak er 16:9, da de fleste moderne skjermer, som TV-er, nettbrett, telefoner og dataskjermer viser 16:9-sideforhold.

Dette gjør at hele videoen kan vises uten å beskjære sidene for å tilpasse seg skjermen, slik det ville vært tilfellet med en video i 4:3-format. Når du tar opp med vidvinkel, blir inntrykket enda mer imponerende, ettersom du får vist hele landskapet.

Dette er også grunnen til at de fleste enheter tar opp video i 16:9-format. 16:9 er også det foretrukne formatet for videostrømmetjenester som YouTube. Men hvis du vil eksperimentere med mer avanserte stiler, kan du sjekke ut vår nybegynnerguide for videoformater.

Eksperimentering med sideforhold

Sideforhold er en viktig del av alle bilder og videoer, da de kan endre hvordan innholdet ser ut og oppfattes. Når du er komfortabel med det grunnleggende, prøv å eksperimentere med ulike sideforhold, avhengig av hva slags innhold du lager.

Hvis du for eksempel bruker 2.39:1-formatet når du filmer en video, får den et fint, filmatisk utseende, som ligner på en film du ville sett på kino. Og avhengig av omstendighetene, kan det hende du må planlegge å fotografere i et bestemt sideforhold basert på den sosiale medieplattformen du produserer innhold for.