tipsbilk.net

Hvordan er det sammenlignet med Raspberry Pi?

Viktige takeaways

  • Orange Pi 3B tilbyr flere tilkoblingsmuligheter og lagringsmuligheter sammenlignet med Raspberry Pi 4 Model B, noe som gjør den egnet for avanserte brukere med spesifikke behov.
  • Raspberry Pi har fordelen av markedsdominans, og gir en større brukerbase, omfattende utdanningsressurser og teknisk støtte.
  • Valget mellom de to brettene avhenger til syvende og sist av individuelle krav: Orange Pi er kostnadseffektiv og kraftig, mens Raspberry Pi tilbyr et trygt og godt støttet alternativ.

I august 2023 ble Orange Pi 3B lansert, et overbevisende enkeltbrettstilbud fra Shenzen Xunlong i Kina. Hvis du er på markedet for en enkeltbordsdatamaskin, kan det se deg som et lovende alternativ til den ærverdige Raspberry Pi 4 Model B.

De to deler mange fellestrekk: en formfaktor i kredittkortstørrelse, en 40-pinners GPIO-header, en type C USB-strømforsyning og et vell av tilkoblingsmuligheter. Hvis du bestemmer deg mellom de to, så er det forskjellene som betyr mer.

  9 beste MP4 til GIF-konverterere

Hvordan skiller Orange Pi seg fra Raspberry Pi?

La oss se på de mest slående forskjellene mellom disse to Pi-modellene for å hjelpe deg med å bestemme hva som er riktig for deg.

Prosessoren

Begge kortene er firekjerners prosessorer, fabrikkklokket til 1,8 GHz. Orange Pi drives av en Rockchip RK3566 med fire ARM A55-kjerner. På Raspberry Pi 4 er det igjen fire kjerner – men av den litt kraftigere A72-varianten. Hvis du vil ha mer kraft, kan du vurdere Orange Pi 5 – som kom inn i vår oppsummering av de kraftigste enkeltbordsdatamaskinene.

Bildekreditt: Orange Pi

Tilkobling

Et blikk på Orange Pi avslører noen ekstra tilkoblingsmuligheter. Det er en kontakt for en 5v-vifte, av den typen du kanskje finner på hovedkortet til en stasjonær PC. Begge kort kommer med fire USB-porter, men bare én er USB 3.0 på Orange Pi.

Orange Pi har en HDMI 2.0-kontakt i full størrelse, i stedet for to miniatyriserte. Det er et spor for en miniatyr-LCD på begge kort – men snu Orange Pi over, og du vil finne en ekstra EDP DisplayPort-kontakt.

Raspberry Pi-eiere kan enkelt montere en strømknapp på brettet. Men Orange Pi-eiere trenger ikke bry seg: det er en allerede klar til å gå. Og det er en tilbakestillingsbryter i midten også. Komfort på toppen av bekvemmelighet!

  10 beste tilskuddsstyringssystemer for ideelle organisasjoner [2023]

Oppbevaring

Orange Pi gir noen ekstra alternativer når det kommer til lagring. Det er eMMC på undersiden, samt et M.2-spor, som kan romme en NVMe-stasjon. Som sådan har den en enorm fordel i både kapasitet og lese-/skriveytelse, selv sammenlignet med en USB-oppstartet Raspberry Pi.

Sjekk størrelsen på M.2-stasjonen før du monterer – de lengre vil henge over kanten av brettet, og de tykkere kan risikere å kortslutte mot SD-kortleseren. Som produsenten til Orange Pi advarer: «Dette brettet er strukturert for å passe bare SSD med en helt glatt bakside.»

OS

Det er absolutt ingen mangel på operativsystemer tilgjengelig for Orange Pi, med Debian, Ubuntu og Orange Pi OS blant de offisielt støttede bildene. Raspberry Pi spiller bra med flere operativsystemer enn du med rimelighet kunne liste opp – som det fremgår av listen vår over flotte Raspberry Pi-operativsystemer.

Pris

Ikke overraskende er det en klar vinner når det kommer til pris: Orange Pi er rundt halvparten av prisen på tilsvarende Raspberry Pi 4.

  4 Selvhostende webapplikasjonsplattformer

Hva med støtten?

Noen av forskjellene vi har skissert her vil være nok til å tippe balansen for mange entusiaster. Men Raspberry Pi nyter godt av fordelene forbundet med markedsdominans: det er mange, mange Raspberry Pi-eiere der ute, og relativt få Orange Pi-eiere. Du vil få mye mer i form av pedagogiske ressurser, teknisk støtte og generell inspirasjon hvis du holder deg til det som er populært. På den annen side er Orange Pi et brett som garantert vil appellere til superbrukere med spesielle behov.

Så, hvilken Pi er bedre?

Det enkle (og forutsigbare) svaret her er: det kommer an på. Hvis du leter etter noe med mye lynrask lagring for ditt neste prosjekt, kan Orange Pi 3B godt være det. Hvis du derimot foretrekker et trygt alternativ som har blitt grundig testet og kommer med uovertruffen støtte, så er det sannsynligvis bedre å holde seg til Raspberry Pi.

x