The Orange Screen of Death (OSOD) er en sjelden hendelse som skjer på Windows 10 når datamaskinen din snubler over et problem og slår seg av i et forsøk på å forhindre tap av data og korrupsjon.
Det kan utløses av en maskinvare- eller programvarefeil, for eksempel en inkompatibel driver eller et RAM-kort som ikke fungerer. Å fikse problemet med oransje skjerm er ikke så forskjellig fra å reparere et problem med blå skjerm.
Uansett hva årsaken til den oransje skjermen kan være, kan du fikse problemet uten å måtte henvende deg til hjelp utenfra. Og du trenger heller ikke spesiell PC-erfaring, så lenge du følger instruksjonene nedenfor.
Innholdsfortegnelse
Hvordan fikse Orange Screen of Death-feil på Windows 10
Før du begynner, anbefales det å opprette et systemgjenopprettingspunkt hvis operativsystemet ditt lar deg få tilgang til den delen av PC-en. Det gjør det mulig å rulle tilbake Windows 10 til et stabilt sjekkpunkt i tilfelle du trenger å angre endringene og starte fra bunnen av igjen.
1. Start datamaskinen på nytt
Det er en enkel handling som løser problemet med oransje skjerm oftere enn du er klar over. Hvis du ikke kommer til avslutningsskjermen eller den ikke fungerer, trykker du bare på og holder inne strømknappen til Windows 10-PCen slår seg av.
Start den deretter opp igjen og sjekk om du fortsatt får OSOD. Hvis problemet ikke er vedvarende, er det ikke noe stort å bekymre seg for. Ellers bør du fortsette til følgende løsninger på denne listen.
2. Koble fra nye eksterne enheter
Enkelte maskinvarekomponenter er ikke fullt ut kompatible med Windows 10, avhengig av datamaskinens spesifikasjoner. Hvis du nylig har kjøpt eller mottatt nytt utstyr i gave, kan det være grunnen til at skjermen ble oransje.
For å fikse dette problemet, koble fra alle nye maskinvarekomponenter fra datamaskinen, spesielt de som krever en USB-port, inkludert Wi-Fi-adaptere, hodetelefoner og pennestasjoner. Start deretter datamaskinen på nytt for å se om du fortsatt får den oransje skjermen.
Det er også mulig at minst én av USB-portene dine ikke fungerer, noe som også kan føre til problemet med oransje skjerm. For enkelt å teste dette, bare koble den eksterne enheten til en annen port for å se hva som skjer.
Hvis USB-portene dine er skadet, bør du holde deg unna dem til de blir reparert og bruke en multi-USB-adapter i mellomtiden. På den annen side, hvis det er noe galt med den nye enheten, bør du kontakte produsenten.
3. Deaktiver overklokkingsprogramvaren
Mange PC-brukere bruker overklokkingsverktøy for å forsterke GPU, CPU eller RAM, spesielt spillere som trenger å få mer juice ut av operativsystemet. Overklokking betyr imidlertid å skru opp varmen på maskinvaren din.
Og hvis din stasjonære eller bærbare datamaskin ikke er utstyrt med en kraftig kjøler, kan dette føre til alvorlige problemer. Som et resultat slår Windows 10 seg av og viser den oransje skjermen som et forholdsregler for å forhindre tap av data og korrupsjon.
Men du kan fikse dette problemet ved å deaktivere eventuelle tredjeparts overklokkingsprogrammer du installerte på datamaskinen. Hvis du har aktivert overklokkingsmodus i BIOS, må du deaktivere den. Sjekk ut neste løsning for å finne ut hvordan.
4. Tilbakestill BIOS-konfigurasjonen til fabrikkinnstillingene
Hvis du eller noen andre med tilgang til datamaskinen din brukte BIOS-modus for å konfigurere alternativer, er det en liten sjanse for at det rotet til kritiske systeminnstillinger, og utløste Orange Screen of Death som et resultat.
Det skjer for eksempel når du prøver å overklokke PC-en. Du bør imidlertid kunne fikse dette problemet ved å tilbakestille BIOS-konfigurasjonen til standardinnstillingene. Her er hva du må gjøre.
Slik gjenoppretter du BIOS til standard:
Start datamaskinen på nytt
Før Windows starter opp, trykk på tasten som vises på skjermen for å gå inn i BIOS-modus
Gå til de avanserte innstillingene i BIOS
Finn alternativet som tilbakestiller konfigurasjonsdata og aktivert det
Lagre gjeldende BIOS-oppsett og avslutt
Vent til Windows starter og sjekk om du fortsatt får OSOD
5. Oppdater BIOS
En annen måte BIOS kan forårsake problemer med datamaskinen din, er ved å være foreldet. Hvis du aldri har oppdatert BIOS eller for mye tid har gått siden da, ikke utsett det lenger. Det kan være grunnen til at skjermen din blir oransje.
Slik oppdaterer du BIOS:
Trykk på Win-tasten, skriv inn Systeminformasjon og start denne appen
Gå til området Systemsammendrag
Skriv ned detaljene vist i BIOS-versjon/dato
Besøk BIOS-produsentens nettsted
Se etter en nyere BIOS-versjon som er kompatibel med PC-en din
Last ned og pakk ut filen til en USB-flashstasjon
Start Windows på nytt og gå inn i BIOS-modus
Lag en sikkerhetskopi av gjeldende BIOS-versjon og lagre den på samme flash-stasjon
Distribuer BIOS-oppdateringen og følg trinnene på skjermen
Vent til oppdateringen er fullført, og ikke slå av eller start PC-en på nytt i løpet av denne tiden
Start Windows og sjekk om du fortsatt får den oransje skjermen
6. Avinstaller Duet Display
Duet Display er et program som gjør iPad-er til Mac-skjermer, designet for brukere som leter etter et oppsett med flere skjermer. Den har også en Windows-utgave.
Men fordi det bruker maskinvareakselerasjon, er verktøyet kjent for å forårsake oransje skjermproblemer. Mer spesifikt har den en komponent kalt Ddkmd.sys, som utløser Windows-stabilitetsproblemer.
Hvis du har dette verktøyet installert på din Windows 10 PC, sørg for å fjerne det. Start deretter datamaskinen på nytt for å se om dette løste OSOD.
7. Avinstaller softOSD
softOSD er også et Windows-program relatert til grafikk, som gir en OEM for å administrere skjermen din. Men, akkurat som Duet Display, har softOSD blitt rapportert å forårsake systemfeil som fører til den oransje skjermen.
For å bli kvitt dette problemet, sørg for å fjerne softOSD. På den annen side, hvis det innebygde avinstalleringsprogrammet for Windows 10 ber deg om å slette sds64a.sys-filen, hopper du over det trinnet slik at du kan beholde det elementet på harddisken.
8. Sjekk grafikkdriveren
Grafikkortdriveren kan være direkte relatert til problemet med oransje skjerm. Kanskje GPU-kortet ikke er riktig koblet til datamaskinenheten. Ellers kan den ha en inkompatibel eller foreldet driver.
Uansett hva tilfellet kan være, bør du sjekke grafikkdriveren for kompatibilitetsproblemer. Her er hva du bør gjøre.
Slik installerer du raskt grafikkortet på nytt:
Høyreklikk på Start-knappen og gå til Enhetsbehandling
Åpne kategorien Skjermadaptere
Høyreklikk på grafikkadapteren og velg Avinstaller enhet
Klikk på Avinstaller for å bekrefte
Start datamaskinen på nytt. Windows 10 vil automatisk installere GPU-enheten
Slik oppdaterer du grafikkdriveren:
Gå over til Enhetsbehandling
Høyreklikk på grafikkortet og velg Oppdater driver
Klikk Søk automatisk etter oppdatert driverprogramvare
Hvis den ikke finner en nyere driver, klikker du på Søk etter oppdaterte drivere på Windows Update
Start PC-en på nytt og se etter problemer med oransje skjerm
Microsoft mislykkes vanligvis i å finne nyere drivere gjennom Windows Update. I dette tilfellet bør du skrive ned merke og modell til grafikkenheten din, besøke produsentens offisielle nettsted, og deretter finne og laste ned en nyere driver.
Etter å ha gjort dette, kan du gå tilbake til trinnene ovenfor for å klikke på alternativet Avinstaller driver. Denne gangen velger du imidlertid Bla gjennom datamaskinen min etter drivere i stedet for det automatiske søket. Bare pek på den nedlastede driverfilen og la Windows gjøre resten.
Hvis du ikke vil gå gjennom alle disse problemene og risikerer å laste ned en inkompatibel driver, kan du vende deg til et driveroppdateringsverktøy. Du kan bruke den til å oppdatere alle driverne regelmessig ved å finne og installere nyere versjoner automatisk.
I tilfelle du ved et uhell installerte en driver som ikke er kompatibel med din GPU, kan du rulle tilbake endringer, forutsatt at den forrige versjonen fortsatt eksisterer på PC-en din. Her er hva du må gjøre.
Slik ruller du tilbake grafikkdriveren:
Gå over til Enhetsbehandling
Høyreklikk på grafikkortet og velg Egenskaper
Bytt til fanen Driver
Klikk på Rull tilbake driver og følg instruksjonene på skjermen
Hvis knappen er nedtonet, er det ingenting du kan gjøre annet enn å finne og installere en eldre versjon av GPU-driveren din
Klikk OK
Start datamaskinen på nytt og se etter OSOD-feil
9. Tilbakestill spillinnstillingene til standard
Mange spillere har rapportert at de begynte å motta Orange Screen of Death etter å ha justert innstillingene i appen til spillene deres eller spillplattformene som Steam. Hvis du er en av dem, bør du gå tilbake til spillegenskapene dine for å gjenopprette alt til fabrikkkonfigurasjonen.
Etter å ha gjort det, start datamaskinen på nytt, start spillet med standardinnstillinger og sjekk om du fortsatt får OSOD-feil. Du må kanskje oppdatere GPU-kortet ditt for å fikse dette problemet permanent.
10. Kjør en ren oppstart
Problemet med oransje skjerm kan ha vært forårsaket av en funksjonsfeil prosess, tjeneste eller driver. I så fall kan du rense oppstarten av Windows 10 for å skape et trygt miljø ved å kjøre bare de obligatoriske programvarekomponentene.
Slik renser du oppstart av Windows 10:
Klikk på Start-knappen, skriv inn Systemkonfigurasjon og start denne appen
Gå til fanen Tjenester
Fjern merket for Skjul alle Microsoft-tjenester
Velg alle tjenester fra listen og klikk Deaktiver alle
Bytt til fanen Oppstart og klikk Åpne Oppgavebehandling
I Oppstart-fanen klikker du på Status-kolonnen for å sortere alle apper etter status (aktivert først)
Velg den første prosessen og klikk Deaktiver
Gjenta dette trinnet for alle prosesser med aktivert status
Start PC-en på nytt og se etter OSOD-feil
11. Avinstaller mistenkelig programvare
Vi har tidligere sagt hvordan Duet Display og softOSD-verktøyene har vært kjent for å forårsake problemer med oransje skjerm. Men disse er ikke de eneste. Det er mange programmer som ikke støttes av Windows 10 som kan føre til OS-kompatibilitetsproblemer, inkludert gratis antivirusapper og VPN-tjenester.
Hvis skjermen først ble oransje etter nylig installering av en ny programvare, kan det være synderen. Men du kan fikse dette problemet ved å fjerne nye og mistenkelige programmer fra Windows 10-datamaskinen.
Slik avinstallerer du nylige programmer:
Høyreklikk på Start-knappen og velg Apper og funksjoner
Sett Sorter etter til Installasjonsdato (nyeste først)
Velg det første programmet i listen og klikk på Avinstaller
Klikk på Avinstaller igjen for å bekrefte og følg veiviserens trinn
Start datamaskinen på nytt og se etter OSOD-feil
Dessverre gjør visse deler av programvaren permanente endringer i systemregisteret når de installeres på datamaskinen, endringer som sjelden kan angres uten å måtte bruke Systemgjenoppretting.
Siden det innebygde avinstalleringsprogrammet for Windows 10 ikke er i stand til å oppdage og fikse registerendringer, foreslår vi at du velger et appavinstalleringsprogram som fjerner alle gjenværende filer og registeroppføringer.
12. Avinstaller nylige Windows-oppdateringer
Enkelte systemoppdateringer er ikke fullt ut kompatible med Windows 10, og de kan forårsake problemer. Hvis dataskjermen begynte å bli oransje etter en nylig OS-oppdatering, bør du fjerne den for å gjenopprette stabiliteten til datamaskinen.
Slik fjerner du nylige systemoppdateringer:
Trykk på Win-tasten + R, skriv kontrollpanelet og trykk på Enter
Gå til Programmer og funksjoner
Klikk på Vis installerte oppdateringer
Klikk på Installert på-kolonnen for å sortere oppdateringer (nyeste først)
Dobbeltklikk på den første oppdateringen i listen
Klikk Ja for å bekrefte og fortsette med avinstalleringsinstruksjonene
Start datamaskinen på nytt og se etter OSOD-feil
13. Bruk Systemgjenoppretting
Hvis du har opprettet et systemgjenopprettingspunkt før du begynte å få problemet med oransje skjerm, kan du rulle tilbake Windows 10 for å fikse alle datamaskinproblemer som fører til dette problemet, forutsatt at det er en programvarefeil.
Vær imidlertid oppmerksom på at alle programmer som er installert etter det gjenopprettingspunktet, ikke lenger vil eksistere på PC-en din, så du må installere dem på nytt.
Slik bruker du systemgjenoppretting:
Trykk på Win-tasten + R, skriv kontrollpanelet og trykk på Enter
Gå til gjenoppretting
Klikk Åpne Systemgjenoppretting
Velg et gjenopprettingspunkt og klikk på Søk etter berørte programmer for å se de nøyaktige programmene som vil bli påvirket av denne endringen
Hvis et nylig sjekkpunkt ikke er på denne listen, velg Vis flere gjenopprettingspunkter
Klikk på Neste og følg instruksjonene
Start PC-en på nytt og se etter OSOD-feil
14. Sjekk diskplassen din
Systemgjenoppretting, Windows Update, nettlesere og andre verktøy krever en viss mengde diskplass for å være tilgjengelig hele tiden. Ellers vil de ikke fungere ordentlig og kan til og med føre til problemet med oransje skjerm.
For å fikse det, kan du enten legge til mer diskplass til hovedpartisjonen eller fjerne eksisterende filer. Å legge til mer diskplass er mulig ved å bruke en partisjonsbehandler for å krympe størrelsen på en annen stasjon og tildele den til Windows-partisjonen. Du trenger ikke installere noen tredjepartsverktøy siden du kan bruke Windows Diskbehandling.
Slik bruker du Diskbehandling:
Trykk Win-tasten + R, skriv diskmgmt.msc, og trykk Enter
Velg en stor partisjon som ikke er vert for Windows, høyreklikk på den og klikk på Krymp volum
Spesifiser den nye volumstørrelsen og klikk Krymp
Når du har kommet tilbake til hovedvinduet, høyreklikker du på Windows-stasjonen og klikker på Utvid volum
Skriv den nye partisjonsstørrelsen
Start datamaskinen på nytt og se etter OSOD-feil
En alternativ løsning er å fjerne eksisterende filer for å tømme området for Windows. Du kan for eksempel avinstallere store programmer og spill du ikke lenger spiller. Når det kommer til bilder og videoer, kan du slette de du ikke trenger og overføre resten til en ekstern harddisk.
Hvis du fortsatt ikke har nok diskplass etter dette trinnet, kan du bruke en systemrenser for å slette søppelfiler. Eller, hvis du ikke vil installere noen tredjepartsverktøy, kan du ty til Windows Diskopprydding.
Slik bruker du Windows Diskopprydding:
Logg på Windows 10 med admin-kontoen
Gå gjennom nedlastingsmappen og papirkurven for å lagre eller gjenopprette viktige filer siden disse plasseringene vil bli tømt
Klikk på Start-menyen, skriv inn kontrollpanel og trykk Enter
Gå til Administrative verktøy
Velg Diskopprydding og trykk Enter for å åpne den
Velg operativsystemstasjonen (vanligvis C:) og klikk OK
Velg alt ved Filer som skal slettes, og klikk deretter Rydd opp i systemfiler
Etter at søket er fullført, velg alle igjen og klikk OK
Vent til oppryddingen er over, start deretter PC-en på nytt og se etter OSOD-feil
15. Reparer skade på harddisken og systemfilen
Harddiskfeil forårsaker store datamaskinproblemer, inkludert Orange Screen of Death. Men du kan raskt finne og reparere HDD-feil ved å gå til CHKDSK (Check Disk).
Men hvis operativsystemfilene dine er skadet, bør du bruke SFC (System File Checker). Mer alvorlige OS-feil kan løses med DISM (Deployment Image Servicing and Management), som sjekker komponentlageret til Windows-bildet.
Windows 10 kommer sammen med de tre verktøyene, så du trenger ikke å gå gjennom bryet med å installere noe annet. De kan betjenes fra kommandolinjemiljøet.
Slik reparerer du HDD-problemer med CHKDSK:
Trykk Win-tast + R, skriv inn cmd, og trykk Ctrl + Shift + Enter for å åpne ledeteksten med høyderettigheter
Kjør chkdsk c: /f hvis Windows er installert på C:-stasjonen. Ellers erstatt c: med riktig partisjonsbokstav
Skriv y for å planlegge CHKDSK ved neste systemoppstart
Start datamaskinen på nytt og vent til CHKDSK gjør jobben sin
Slik fikser du korrupte systemfiler med SFC:
Start kommandoprompt med administratorrettigheter
Kjør sfc /scannow og vent
Avslutt CMD
Start datamaskinen på nytt og se etter OSOD-feil
Hvordan håndtere komponentlagerfeil med DISM:
Åpne konsollmiljøet etter å ha brukt administratorrettigheter
Kjør DISM /online /cleanup-image /scanhealth og vent
Hvis den rapporterer problemer, kjør DISM /online /cleanup-image /restorehealth for å fikse dem
Start datamaskinen på nytt og start CMD som admin igjen
Kjør SFC og start PC-en på nytt
Se etter OSOD-feil
16. Kjør en skanning av skadelig programvare
Grafikkproblemer kan være forårsaket av et skadelig programvareangrep som kapret operativsystemet ditt og deaktiverte kritiske prosesser. Det anbefales å kjøre vanlige skanninger på datamaskinen og sjekke den for skadelig programvare. Så hvis du utsatte det til nå, bør du fortsette med en skanning.
Slik skanner du etter skadelig programvare ved hjelp av Windows Defender:
Klikk på Start-knappen, skriv inn Windows Security, og start denne appen
Gå til Virus- og trusselbeskyttelse
Klikk Skannealternativer
Velg Hurtigskanning og klikk Skann nå
Vent til skanningen er over. Hvis det ikke viser noen mistenkelig aktivitet, kjør en ny skanning med Windows Defender Offline skannemodus
Når den andre skanningen er over, start PC-en på nytt og se etter OSOD-feil
17. Bruk BlueScreenView
For å få mer informasjon om Orange Screen of Death, kan du bruke BlueScreenView til å analysere minidumpene etter feilen. De skal gi deg et innblikk i driverne og andre filer som er involvert i systemkrasj.
Slik bruker du BlueScreenView:
Last ned BlueScreenView fra offesiell nettside
Åpne appen og finn DMP-filen opprettet av OSOD
Oppdag filene som var involvert i krasjet, inkludert drivere
Gå til Enhetsbehandling for å installere og oppdatere disse filene på nytt
18. Bruk Event Viewer
Hvis du ikke vil installere et tredjepartsverktøy som BlueScreenView for å undersøke den oransje skjermfeilen, kan du gå til Windows Event Viewer i stedet. Slik bruker du det:
Start operativsystemet på nytt rett etter at skjermen blir oransje
Klikk på Start-knappen, skriv inn Event Viewer og åpne denne appen
Utvid mappen Windows Logger til venstre
Velg System
Klikk på den første feilen som vises i listen
Se over beskrivelsen i kategorien Generelt
Ved å bruke denne nye informasjonen kan du finne flere detaljer på nettet om filene som er involvert i den oransje skjermen systemkrasj.
Problemer med oransje skjermer kan fikses
For å oppsummere, er Orange Screen of Death et ganske sjeldent systemkrasjproblem som gjør skjermen oransje og viser hvit tekst på toppen av den. Noen ganger er det ledsaget av en stoppkode, og det utløses vanligvis av programvare- eller maskinvareproblemer som involverer grafikkenheten.
For å fikse det, kan du prøve å starte datamaskinen på nytt, koble fra nye eksterne enheter, deaktivere overklokkingsprogramvaren, tilbakestille BIOS-konfigurasjonen til standard, oppdatere BIOS, samt avinstallere Duet Display og softOSD.
Videre kan du sjekke grafikkdriveren din, tilbakestille spillinnstillingene til standard, kjøre en ren oppstart på Windows 10, avinstallere mistenkelig programvare og feilaktige systemoppdateringer, samt bruke Systemgjenoppretting.
Hvis det også mislykkes, kan du sjekke diskplassen, reparere harddisk- og systemfilkorrupsjon, sjekke datamaskinen for skadelig programvare eller bruke BlueScreenView eller Event Viewer for å undersøke OSOD-feilen ytterligere.
Hvordan klarte du å bli kvitt problemet med oransje skjerm på din Windows 10-PC? Fortell oss om opplevelsen din i kommentarfeltet nedenfor.