Hvordan fikse uventet kjernemodusfellefeil på Windows 10

Microsofts operativsystem kaster ofte feil på skjermen din, alt fra en enkel dialogboks når du prøver å starte et program til en Blue Screen of Death som tar opp hele skjermen.

Applikasjonsfeil kan enkelt løses, men BSOD-feil er en annen historie. Vanligvis avslører de en stoppkode som skal hjelpe deg med å identifisere roten til problemet og feilsøke det.

Dessverre er det ikke så lett siden Microsoft ikke tilbyr en enkel database med hurtigreparasjoner for hver stoppkode (og det er mange).

Du kan imidlertid fortsatt reparere BSOD-feil som UNEXPECTED KERNEL MODE TRAP ved å eksperimentere med noen velprøvde løsninger som vanligvis gjelder for Windows-datamaskiner.

Uventet kjernemodusfelle (Windows 10)-feil

UNEXPECTED KERNEL MODE TRAP er en BSOD-feil som påvirker Windows 10 og eldre utgaver. Den er ledsaget av 0x0000007F-koden, som indikerer et kjerneproblem som vanligvis er forårsaket av maskinvarefeil.

Det er flere måter du kan prøve å løse denne blåskjermfeilen på. Før du begynner, er det imidlertid en god idé å sette opp et systemgjenopprettingspunkt hvis Windows lar deg gjøre det.

Senere, hvis du ved et uhell gjør mer skade på datamaskinen din, kan du ganske enkelt rulle tilbake OS til en tidligere tilstand slik at du kan prøve en annen modus for feilsøking.

Slik fikser du UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP (fullstendig veiledning)

1. Sjekk diskplassen

Hvis du ikke har nok diskplass på datamaskinen, vil ikke Windows være i stand til å utføre oppgaver på riktig måte, noe som fører til problemer med systemstabilitet og blåskjermfeil som UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP.

Meldingen om utilstrekkelig diskplass vises vanligvis i varslingssenteret til Windows 10, og informerer deg om at du må gjøre mer plass. Det er to måter du kan gjøre det på: utvide OS-stasjonen ved å tildele mer diskplass fra andre partisjoner, eller fjerne filer fra PC-en.

Når det kommer til filfjerning, sørg for å kvitte seg med programmer og spill du ikke bruker lenger. Når det gjelder store filer du fortsatt vil ha, kan du overføre dem til en ekstern harddisk, brenne dem til plater eller laste dem opp til skyen.

Hvis du fortsatt har utilstrekkelig diskplass etterpå, bør du se under panseret på operativsystemet for å bli kvitt søppelfiler. Det er mange fantastiske systemrensere der ute, men hvis du ikke vil installere noe, kan du gå til Windows Diskopprydding-verktøyet.

Slik bruker du Diskopprydding:

Åpne Windows Utforsker (trykk Win + E), høyreklikk C: eller der du har Windows installert, og velg Egenskaper
Klikk Diskopprydding
Velg alle ved Filer for å slette og klikk Rydd opp i systemfiler (du trenger administratorrettigheter)
Etter at Windows har skannet filene, velg alt på nytt og klikk OK
Start datamaskinen på nytt

  Windows Hidden Steps-opptaker gjør skjermhandling til trinnvise instruksjoner

2. Sjekk driverne dine

En defekt eller manglende driver er ofte årsaken til stoppkoder som UVENTET KERNEL MODE FELLE. Hvis førernavnet er inkludert i blåskjermmeldingen, er det flott, siden du vet nøyaktig hva som må sjekkes.

Ellers kan det være utfordrende å oppdage den feilfungerende driveren, spesielt hvis du ikke har erfaring med dette. Bruk av BlueScreenView kan hjelpe. Det er et lite, gratis og utrolig nyttig program som undersøker minidump-filer etterlatt av BSOD-feil og viser verdifull informasjon, inkludert sjåfører som er involvert i krasjet.

Slik bruker du BlueScreenView:

Last ned BlueScreenView fra offesiell nettside
Start applikasjonen
Åpne minidump-filene opprettet av UNEXPECTED KERNEL MODE TRAP (verktøyet skanner mappen med minidump-filer automatisk)
Oppdag navnene på sjåførene som er involvert

Når du vet hvilken driver du har å gjøre med (det kan være en eller flere), bør du avinstallere driverenheten for å tvinge Windows til å installere riktig driver på nytt.

Slik installerer du drivere på nytt:

Høyreklikk på Start-knappen og velg Enhetsbehandling
Finn den skyldige sjåføren, høyreklikk på den og velg Avinstaller enhet
Følg Windows-instruksjonene for å bli kvitt enheten
Du kan gjøre dette for hver driver som er involvert i BSOD-feilen
Start datamaskinen på nytt. Windows vil automatisk reinstallere de manglende driverne

Hvis dette ikke gjør susen, kan det være fordi du har en utdatert driver som forårsaker kaos på datamaskinen din. For å fikse det, må du bare oppdatere det til den nyeste versjonen.

Slik oppdaterer du drivere:

Gå tilbake til Enhetsbehandling, høyreklikk på enheten og gå med Oppdater driver
Klikk Søk automatisk etter oppdatert driverprogramvare
Hvis søkeresultatene blir korte, klikker du på Søk etter oppdaterte drivere på Windows Update

Det er en liten mulighet for at Windows ikke vil være i stand til å spore opp en nyere versjon for driveren din ved hjelp av Windows Update. I så fall må du ta saken i egne hender, besøke nettsiden til driverprodusenten din og laste ned driveren.

Bare sørg for å få en kompatibel driver. Ellers risikerer du å forårsake alvorlig skade på datamaskinen. For å forhindre at det skjer, foreslår vi at du bruker en programvareløsning for driveroppdatering.

Den oppdager automatisk utdaterte drivere på PC-en din og finner nyere versjoner online for nedlasting. Dessuten kan du bruke et slikt verktøy til å oppdatere flere drivere samtidig.

3. Oppdater BIOS

Det er ganske sjeldent, men en utdatert BIOS kan ha kompatibilitetsproblemer med operativsystemet ditt. På sikt kan dette også føre til problemer med PC-ytelse og blåskjermmeldinger.

Oppdatering av BIOS gjør kanskje ikke maskinen raskere, men det hjelper definitivt med feilsøking av maskinvareproblemer bak UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP-stoppkoden. For å komme i gang må du finne ut BIOS-versjonen din.

Slik finner du BIOS-versjonen din og oppdaterer BIOS:

Klikk på Start-knappen, skriv inn Systeminformasjon og åpne denne appen
Se din BIOS-versjon/dato i Systemsammendrag-delen
Ved å ta hensyn til BaseBoard-produsenten, besøk den offisielle nettsiden for å laste ned en nyere BIOS-versjon
Pakk ut den nedlastede filen og kopier den til en USB-flashstasjon
Start PC-en på nytt
Gå inn i BIOS-modus ved å trykke på tasten eller tastekombinasjonen som vises på skjermen
Sikkerhetskopier gjeldende BIOS-versjon til USB-pinnen
Distribuer BIOS-oppdateringen og følg informasjonen på skjermen
Under oppdateringen, ikke slå av eller start PC-en på nytt (det kan gjøre den ubrukelig)
Start Windows og sjekk om du fortsatt mottar BSOD-feil

  Hvordan fikse Windows Defender-tjenesten starter ikke på Windows 10

4. Gjenopprett BIOS til fabrikkinnstillinger

Mange PC-brukere går inn i BIOS-modus for å tilpasse preferanser til ulike deler av datamaskinen, inkludert overklokking, caching eller skyggelegging. Kanskje du ikke har gjort dette, men noen andre med tilgang til datamaskinen din gjorde det.

Men ikke bekymre deg, siden du kan angre enhver tilpasset BIOS-modifikasjon ved å tilbakestille alt til standard, bare for å være sikker.

Slik tilbakestiller du BIOS til standard:

Start PC-en på nytt og trykk raskt på tasten for å gå inn i BIOS-modus
Få tilgang til området for avanserte innstillinger
Finn alternativet for å tilbakestille konfigurasjonsdata og aktiver det
Trykk på tasten som lagrer innstillinger og avslutter (det er vanligvis F10)
Etter at Windows er lansert, sjekk om du fortsatt får stoppkoden for UVENTET KERNEL MODE TRAP

5. Start Windows 10 i sikkermodus

Hvis du ikke kan gjøre noe på datamaskinen din fordi Windows 10 viser feilen UVENTET KERNEL MODE TRAP like etter at den er startet opp, bør du starte Windows 10 i sikkermodus.

Det skaper et sikkert miljø som bare laster inn nødvendige prosesser, tjenester og drivere. Alle ikke-kritiske komponenter er ekskludert for å redusere risikoen for BSOD-feil forårsaket av dem.

Slik starter du opp Windows 10 i sikkermodus:

Trykk på Windows-tasten og klikk på strømknappen
Trykk og hold nede Shift-tasten mens du klikker Start på nytt
Windows 10 vil starte på nytt i feilsøkingsmodus. Velg Feilsøking
Gå til Avanserte alternativer
Klikk på Oppstartsinnstillinger
Klikk Start på nytt
Trykk på et tall knyttet til et sikkermodus-alternativ
Du kan velge mellom 4 – Aktiver sikkermodus, 5 – Aktiver sikkermodus med nettverk og 6 – Aktiver sikkermodus med nettverk
Trykk 5
Windows vil starte. Hvis du fortsatt får BSOD-feilen, gjenta trinnene til du kommer til skjermbildet Oppstartsinnstillinger og trykk 4 for å aktivere sikkermodus uten nettverk
Hvis du ikke får BSOD-feilen lenger, betyr det at du har et nettverkstilkoblingsproblem

6. Sjekk systemminnet

Hvis datamaskinens RAM er defekt eller ikke samsvarer, kan dette bli til maskinvarefeil. Det kan være hele grunnen til at du fortsetter å få UNEXPECTED KERNEL MODE TRAP BSOD-feilen.

Dette problemet kan diagnostiseres og repareres på programvarenivå ved å bruke Windows Memory Diagnostic. Den gjør hele jobben på egen hånd og krever minimalt med inngrep fra din side.

Slik bruker du Windows Memory Diagnostic:

Avslutt alle pågående programmer
Trykk på Windows-tasten, skriv inn Windows Memory Diagnostic, og kjør denne appen
Klikk Start på nytt nå og se etter problemer
Under omstart vil Windows Memory Diagnostic sjekke og fikse eventuelle RAM-problemer
Start Windows 10 og se etter eventuelle ekstra BSOD-feil

7. Koble nyere enheter fra datamaskinen

Alle komponenter koblet til skrivebordet har tilsvarende drivere. Hvis noen av dem er korrupte eller ikke fullt ut kompatible med operativsystemet ditt, kan dette utløse blåskjermfeil.

  Hvordan fikse feil 0xa00f4244 NoCamerasAreAttached på Windows 10

Det er en enkel løsning: bare koble fra alle nye enheter du nylig koblet til PC-en. Start deretter datamaskinen på nytt for å se om problemet nå er løst.

En feil tilkoblet enhet kan også avsløre navnet på den defekte driveren, noe som betyr at du kan undersøke problemet ytterligere ved å installere og oppdatere den driveren på nytt.

Mens vi er inne på emnet, kan det være en god idé å koble enhetene dine til forskjellige USB-porter, i tilfelle noen av dem er skadet.

Og hvis du føler for det, kan du fjerne og sette inn alle maskinvarekomponenter på nytt. Dette betyr å ta datamaskinen fra hverandre for å koble til alle kabler og kort, inkludert CPU, GPU og RAM.

8. Sjekk datamaskinen for skadelig programvare

Visse typer malware-angrep er ondskapsfulle nok til å deaktivere eller ødelegge kritiske systemprosesser og tjenester. Du kan vanligvis se når du plutselig ikke får tilgang til viktige Windows-verktøy lenger, som Oppgavebehandling eller Enhetsbehandling.

Det er ingen overraskelse at en kraftig skadelig programvareinfeksjon kan føre til maskinvarefeil og blåskjermfeil som UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP. Det er derfor det er viktig å holde sikkerhetsprogramvaren i sjakk og regelmessig utføre skadelig programvareskanning.

Hvis du ikke har installert noen tredjeparts antivirusløsninger, betyr det at Windows Defender har ansvaret for datamaskinens forsvar.

Slik bruker du Windows Defender:

Klikk på Start-knappen, skriv inn Windows Security, og åpne denne appen
Velg Virus- og trusselbeskyttelse
Klikk Skannealternativer
Velg Hurtigskanning og klikk Skann nå
Når skanningen er fullført, kjør en ny med Windows Defender Offline-skanningsalternativet

9. Reparer harddisken og operativsystemet

Hvis UVENTET KERNEL MODE FELLE er forårsaket av harddiskfeil, kan du prøve å reparere den ved å bruke CHKDSK (Check Disk), et verktøy som er innebygd i operativsystemet.

Slik bruker du CHKDSK:

Trykk Ctrl + R, skriv cmd, og trykk Ctrl + Shift + R for å kjøre ledetekst med forhøyede rettigheter
Hvis Windows er installert på C:-partisjonen, så runchkdsk c: /f. Ellers bruker du riktig stasjonsbokstav
Når CHKDSK ber deg planlegge kontrollen ved neste omstart av systemet, skriv y og trykk Enter
Avslutt CMD og start PC-en på nytt

På den annen side, hvis CHKDSK ikke rapporterer noen HDD-korrupsjonsproblemer, er det på tide å flytte oppmerksomheten til operativsystemet. Noen kritiske systemfiler kan være korrupte, som du enkelt kan reparere med SFC (System File Checker).

Slik bruker du SFC:

Start CMD med administratorrettigheter
Skriv inn sfc /scannow og trykk Enter
Vent til SFC skanner operativsystemet og fikser alle feil
Start maskinen på nytt

Mer alvorlige problemer kan løses ved hjelp av DISM (Deployment Image Servicing and Management). Det er et annet verktøy fra Windows, som er kraftigere enn System File Checker og kan brukes til å reparere korrupte data i komponentlageret til OS-bildet.

Slik bruker du DISM:

Kjør ledetekst med høyderettigheter
Skriv DISM /online /cleanup-image /scanhealth og trykk Enter
Hvis DISM rapporterer problemer, reparer dem med DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Start datamaskinen på nytt og start kommandoprompt på nytt som admin
Kjør sfc /scannow
Start PC-en på nytt

En oversikt over UNEXPECTED KERNEL MODE TRAP-rettinger

For å vurdere, er UNEXPECTED KERNEL MODE TRAP en BSOD-feil vanligvis forårsaket av maskinvarefeil. Det er ikke noe å bekymre seg for siden du kan ta en praktisk feilsøkingstilnærming.

Du bør for eksempel sjekke om du har nok diskplass, installere og oppdatere driverne på nytt, oppdatere BIOS til siste versjon og tilbakestille BIOS til fabrikkinnstillinger.

Det er også en god idé å starte opp Windows 10 i sikkermodus, sjekke statusen til RAM-kortet ditt, koble fra nyere enheter fra PC-en, kjøre en malware-skanning for å eliminere skadedyr, samt reparere eventuelle HDD- eller OS-feil.

Gjorde noen av disse løsningene susen for deg? Har vi gått glipp av noen viktige skritt? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.