Hvordan fikse WDF_VIOLATION-feil på Windows 10 (fullstendig veiledning)

WDF_VIOLATION er en Blue Screen of Death-feil som kan være forårsaket av ulike problemer på programvare- eller maskinvarenivå. Det immobiliserer datamaskinen din og hindrer deg i å jobbe, studere eller leke.

Hvis du nylig har gjort noe nytt på PC-en din, som å installere et program eller koble til en ny enhet, kan hendelsen ha sendt Windows over kanten, noe som har resultert i WDF VIOLATION-stoppkoden.

På den lyse siden kan du fikse BSOD-feil ved å følge de enkle instruksjonene nedenfor.

Hvordan fikse WDF_VIOLATION på Windows 10

Tilbakestilling av Windows 10 til fabrikkinnstillinger er siste utvei. Før du hopper til den konklusjonen, bør du prøve følgende løsninger siden de vil gi deg færre hodepine.

Husk at det er en god idé å opprette et systemgjenopprettingspunkt på datamaskinen hvis du ikke har gjort det nylig. Den lar deg enkelt rulle tilbake OS til en stabil tilstand i tilfelle du støter på flere problemer.

1. Koble fra nye maskinvarekomponenter

Hvis du nylig har kjøpt en ny maskinvare og koblet den til datamaskinenheten din, kan det hende at den ikke er fullstendig kompatibel med operativsystemet ditt. Eller kanskje den ikke har riktig driver installert.

Uansett hva tilfellet kan være, prøv å koble fra den og start datamaskinen på nytt for å se om du får flere BSOD-feil. Det kan være hva som helst, fra en helt ny USB-flash-stasjon til en Wi-Fi-adapter eller webkamera.

Hvis enheten er USB-aktivert, kan det være lurt å sjekke USB-portene dine. Det er mulig de lider av maskinvarefeil, som kan påvirke hele operativsystemet ditt. Prøv å koble enhetene til forskjellige porter.

2. Bruk BlueSreenView

BlueSreenView er en lett, bærbar og gratis applikasjon som gir et brukervennlig grafisk grensesnitt for å undersøke minidump-filene opprettet av blåskjermfeil. Så du kan bruke den til å undersøke .dmp-filen etter WDF VIOLATION-stoppkoden.

Last ned BlueScreenView fra offesiell nettside
Start Windows på nytt rett etter at du får WDF VIOLATION-feilen
Start BlueScreenView
Åpne DMP-filen opprettet av WDF VIOLATION
Undersøk driverfilene som er involvert i feilen
Finn driverfilene i Enhetsbehandling for å installere og oppdatere dem på nytt (trinn i neste løsning)

3. Sjekk driverne dine

Oftere enn ikke fungerer ikke enheter som de skal på grunn av utdaterte eller inkompatible drivere. Med tiden kan dette forårsake alle slags dataproblemer, inkludert blåskjermfeil.

  Fix: Mikrofonen min fungerer ikke på Windows 10

For å løse dette problemet kan du enkelt installere enhetene på nytt og la Windows sette opp de riktige driverne, samt oppdatere driverne til siste versjon.

Slik installerer du drivere raskt på nytt:

Høyreklikk på Start-knappen og velg Enhetsbehandling
Utvid enhetskategoriene og se etter alle oppføringer med et gult utropstegn
Velg og høyreklikk den oppføringen og klikk på Avinstaller enhet
Følg instruksjonene på skjermen for å fjerne enheten
Gjør dette for alle enheter med et gult utropstegn
Start PC-en på nytt

Ikke bekymre deg for å ende opp med manglende enhetsdrivere fordi Windows vil installere dem på nytt på riktig måte etter omstart av datamaskinen.

Slik oppdaterer du drivere:

Gå til Enhetsbehandling, høyreklikk på en enhet i listen og velg Oppdater driver
Klikk Søk automatisk etter oppdatert driverprogramvare
Hvis du ser meldingen De beste driverne for enheten din er allerede installert, klikker du på Søk etter oppdaterte drivere på Windows Update
Gjør dette for alle sjåfører
Start datamaskinen på nytt

Hvis Microsoft ikke lykkes med å hente nyere drivere gjennom Windows Update, bør du henvende deg til en tredjeparts driveroppdatering for å få hjelp. Den kan automatisk oppdage foreldede drivere på PC-en og laste ned den nyere versjonen.

4. Sjekk systemminnet

Et defekt RAM-kort kan være dødelig for datamaskinen og operativsystemet. Og det kan også føre til BSOD-feil som WDF VIOLATION. Det er imidlertid en enkel måte å sjekke det på programvarenivå uten å måtte installere noe ekstra, takket være et innebygd Windows-verktøy.

Slik bruker du Windows Memory Diagnostic:

Sørg for å lukke alle aktive applikasjoner
Klikk på Windows 10 Start-knappen, skriv inn Windows Memory Diagnostic, og åpne denne appen
Klikk Start på nytt nå og se etter problemer

Windows Memory Diagnostic vil gjøre jobben sin under omstart, finne og reparere eventuelle systemminnefeil på egen hånd. Når den er ferdig, kan du sjekke om du fortsatt mottar den ekle BSOD-feilen.

5. Bruk Systemgjenoppretting

Hvis du nylig har gjort betydelige endringer på datamaskinen som du ikke er klar over, kan du ha utløst stoppkoden for WDF VIOLATION. Du kan for eksempel ha installert et program som har gjort for mange endringer i systemregisteret.

Heldigvis har Windows gjenopprettingsmodus, som lar deg angre eventuelle endringer på programvarenivå. Dette dekker også programmer og registerendringer, så husk at alle nylig installerte apper vil forsvinne etter tilbakerullingen.

Det kan være en god idé å verifisere registreringsdataene deres for å sikre at du vil være i stand til å aktivere premiumlisenser når du installerer disse programmene på nytt.

Hvordan bruke systemgjenoppretting

Logg på Windows 10 som administrator
Trykk Ctrl + R, skriv kontrollpanel og trykk Enter
Klikk på Gjenoppretting
Klikk Åpne Systemgjenoppretting
Velg et gjenopprettingspunkt fra listen. Hvis du vil se de nøyaktige programmene som vil bli berørt, klikker du på Søk etter berørte programmer
Klikk på Neste og fortsett med instruksjonene på skjermen
Start datamaskinen på nytt og se etter BSOD-feil

6. Kjør en skanning etter skadelig programvare

Cyberangrep kan være kraftige nok til å ta ned hele datamaskinens forsvar og ødelegge systeminnstillingene dine. Noen malware-agenter kan til og med forårsake blåskjermfeil som WDF VIOLATION.

  Fargede skjermbilder på Windows 10? Slik fikser du fargede skjermbilder

Så du bør stole på at sikkerhetsprogramvareløsningen din kjører en skadelig programvareskanning og fjerner skadedyr fra PC-en.

Slik bruker du Windows Defender:

Klikk på Start-knappen, skriv inn Windows Security, og åpne denne appen
Gå til Virus- og trusselbeskyttelse
Klikk Skannealternativer
Velg Hurtigskanning og klikk Skann nå
Kjør en ny skanning med Windows Defender Offline-skanning

Hvis du har installert en tredjeparts sikkerhetsapplikasjon som overstyrer Windows Defender, må du passe på å justere trinnene ovenfor på riktig måte.

7. Avinstaller mistenkelige programmer

Selv om en applikasjons offisielle side hevder at den er fullt kompatibel med operativsystemet ditt, er det ikke alltid tilfelle. Faktisk gjør noen programmer for mange endringer i systemregisteret, noe som resulterer i blåskjermfeil.

Hvis systemgjenopprettingsmodus ikke er tilgjengelig, er det nest beste å fjerne det nylige eller mistenkelige programmet fra datamaskinen.

Slik fjerner du nylige apper:

Høyreklikk på Start-knappen og velg Apper og funksjoner
Sett Sorter etter til Installasjonsdato (nyeste først)
Velg den første appen i listen og velg Avinstaller
Fjern programmet ved å følge trinnene på skjermen
Start PC-en på nytt
Hvis du fortsatt får BSOD-feil, avinstaller den neste appen i den nylige listen

Et programavinstalleringsprogram er mer grundig enn det integrerte Windows-verktøyet fordi det ikke bare fjerner en applikasjon, men også eventuelle gjenværende filer og registeroppføringer som kan skade datamaskinen din.

8. Rydd opp diskplass

Hvis harddisken din er full, vil ikke Windows ha nok diskplass til å kjøre kritiske prosesser og tjenester i bakgrunnen. I sin tur kan dette forårsake maskinvarefeil så vel som blåskjermfeil som WDF VIOLATION.

Men du kan løse dette problemet ved å bare lage mer plass på harddisken. Dette betyr å slette store og unødvendige filer, avinstallere store programmer som du ikke bruker lenger, eller kopiere bilder og videoer til en ekstern harddisk.

Når det gjelder søppelfiler, kan du ty til en systemrenser eller Diskopprydding, et enkelt og effektivt verktøy innebygd i operativsystemet.

Slik bruker du Diskopprydding:

Logg på Windows 10 med forhøyede rettigheter
Start filnavigatoren, høyreklikk partisjonen der Windows er installert (det er vanligvis C:), og gå til Egenskaper
Bytt til Generelt-fanen og klikk Diskopprydding
Velg alt i listen Filer som skal slettes, og klikk Rydd opp i systemfiler
Så snart filskanningen er fullført, velg alt på nytt, klikk OK og Slett filer for å bekrefte
Start PC-en på nytt og se etter BSOD-feil

9. Reparer korrupte filer

Harddiskkorrupsjon kan fikses ved hjelp av CHKDSK (Check Disk) mens skadede systemfiler kan gjenopprettes ved hjelp av SFC (System File Checker).

Men hvis komponentlageret til systembildet er korrupt, må du gå til DISM (Deployment Image Servicing and Management) for å fikse det.

Det er ikke nødvendig å installere tredjepartsprogramvare siden Windows 10 leveres med disse tre verktøyene. Du trenger bare å starte et ledetekstvindu med forhøyede rettigheter. Videre bør du lagre eventuelle pågående prosjekter og avslutte kjørende applikasjoner.

Slik bruker du CHKDSK:

Trykk Ctrl + R, skriv cmd, og trykk Ctrl + Shift + R for å kjøre CMD som admin
Skriv chkdsk c: /f. Hvis du har Windows installert i en annen stasjon enn C:, bytt ut c: i koden med riktig bokstav. trykk enter
Skriv y når CHKDSK ber deg planlegge oppgaven ved neste systemoppstart og trykk Enter
Start datamaskinen på nytt

  Skriv inn spesialtegn raskt i Windows ved å bruke hurtigtaster

Slik bruker du SFC:

Kjør CMD som admin
Skriv inn sfc /scannow og trykk Enter
Vent til SFC skanner systemet og fikser eventuelle feil den finner
Start PC-en på nytt

Slik bruker du DISM:

Start ledeteksten som admin
Skriv DISM /online /cleanup-image /scanhealth og trykk Enter
Hvis den rapporterer problemer, fikser du dem ved å kjøre DISM /online /cleanup-image /restorehealth
Start datamaskinen på nytt og kjør CMD som admin
Skriv inn sfc /scannow og trykk Enter
Start datamaskinen på nytt

10. Tilbakestill BIOS-innstillingene til standard

Hvis du har gjort noen endringer i BIOS nylig, kan det hende du har rotet til noe og utløste WDF VIOLATION-stoppkoden ved et uhell. Du trenger ikke bekymre deg, siden du enkelt kan tilbakestille BIOS-innstillingene til standard.

Start datamaskinen på nytt
Før Windows lastes inn, trykk raskt på hurtigtasten som vises nederst på skjermen for å gå inn i BIOS-modus
Gå til Avansert-delen
Sett Tilbakestill konfigurasjonsdata til Ja
Lagre BIOS-innstillingene og avslutt med F10

Instruksjonene kan være forskjellige på maskinen din, avhengig av BIOS-versjonen. Bare foreta de nødvendige justeringene, så er du i gang.

11. Oppdater BIOS til den nyeste versjonen

Mens vi er inne på temaet BIOS, ville det ikke skade å oppdatere den til den nyeste versjonen. Det er ikke så komplisert, og det kan også bidra til å stoppe Blue Screen of Death-feilmeldinger.

Det er bare et spørsmål om å finne ut BIOS-versjonen din for oppdatering.

Trykk på Win-tasten, skriv inn Systeminformasjon og start denne appen
Gå til Systemsammendrag og skriv ned BIOS-versjon/dato
Gå til nettstedet til BIOS-produsenten din og se etter en nyere versjon
Last ned BIOS-oppdateringen og overfør den til en USB-pennstasjon
Start datamaskinen på nytt og skriv inn BIOS
Sørg for å sikkerhetskopiere din nåværende BIOS-versjon til flash-stasjonen
Start BIOS-oppdateringen, følg instruksjonene på skjermen og vent til oppgaven er over
Uansett hva du gjør, ikke slå av eller start datamaskinen på nytt i løpet av denne tiden
Start Windows som normalt og se etter BSOD-feil

12. Kjør en ren oppstart

Hvis du har problemer med å prøve å feilsøke blåskjermfeilen fordi den utløses umiddelbart, kan du prøve å kjøre en ren oppstart av Windows 10.

Den deaktiverer alle ikke-essensielle drivere, prosesser og tjenester for å skape et trygt miljø der du kan undersøke stoppkoden videre.

Slik renser du oppstart av Windows 10:

Klikk på Start-knappen, skriv inn Systemkonfigurasjon og åpne denne appen
Velg kategorien Tjenester, fjern merket for Skjul alle Microsoft-tjenester, og klikk Deaktiver alle
Bytt til fanen Oppstart og klikk Åpne Oppgavebehandling
Deaktiver alle oppstartsprogrammer
Start PC-en på nytt

Stoppkode WDF_VIOLATION: Konklusjon

Det er ingen grunn til panikk over WDF VIOLATION-stoppkoden siden du kan prøve et bredt spekter av løsninger på egen hånd, uten å spørre om råd fra en ekspert.

Du bør for eksempel koble fra nye maskinvarekomponenter fra datamaskinen din, bruke BlueScreenView for å finne ut mer informasjon om de involverte driverne, samt installere og oppdatere disse driverne på nytt.

Det er også en god idé å sjekke RAM-kortet for maskinvarefeil, rulle tilbake Windows 10 til et stabilt sjekkpunkt ved hjelp av Systemgjenoppretting, avinstallere ny programvare hvis Systemgjenoppretting mislykkes, og sjekke datamaskinen for skadelig programvare.

Videre bør du rydde opp diskplass, reparere eventuell korrupsjon i harddisken og operativsystemet, tilbakestille BIOS-innstillingene til fabrikkmodus, oppdatere BIOS til den nyeste versjonen, samt kjøre en ren oppstart av Windows 10.

Og hvis alt mislykkes, gjør deg klar for en fabrikktilbakestilling på Windows 10. Men vi håper du ikke trenger å gå så langt. Var disse løsningene nyttige for deg? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor.