Hvordan finne skjulte apper på Android

Selv om Android-telefoner er ganske populære og brukes av mange, er det fortsatt ting som forvirrer både nybegynnere og erfarne Android-eiere. Og nei, vi snakker ikke om å få root-privilegier over Android-enheten din eller om å pakke operativsystemer for å fjerne bloatware.

En av de mest presserende sakene du kan finne på utvalgte steder på Internett og online Android-fora er hvorvidt du kan se skjulte apper på telefonen din, og nøyaktig hvordan du kan gjøre det.

Vi forstår at det haster med å mestre den eldgamle kunsten å oppdage skjulte apper på telefonen din, derfor vil vi lære deg hvordan du avslører hvilken som helst del av skjult programvare som kan være installert på Android-enheten din, enten den kjører i bakgrunnen eller er inaktiv og bare sitter der uten grunn.

Hvorfor skjuler Android apper?

Først av alt må du forstå at hver Android-telefon har et sett med skjulte apper den kommer med. Grunnen til at du ikke kan se alle apper er den samme grunnen til at du ikke har root-privilegier på Android-telefonen din, til å begynne med: for å beskytte enheten din mot å bli mishandlet.

Mange apper som er skjult som standard kjører bare i bakgrunnen og samhandler med dem på noen måte, mye mer så å deaktivere dem eller slette dem helt, kan gjøre hele enheten til en veldig dyr papirvekt. Det betyr at du kan mure den eller gjøre den ubrukelig uten å blinke et nytt OS på den.

Det er imidlertid verdt å nevne at bortsett fra disse appene som er avgjørende for telefonens og operativsystemets velfungerende, kan du også finne ondsinnede apper som keyloggere eller fjerntilgangstrojanere (RAT).

En annen ting det er verdt å være klar over er at Android-telefoner i hovedsak er ganske like hverandre, med små særtrekk som varierer fra en produsent til en annen. I utgangspunktet er det Android-versjonen som betyr mest.

Derfor vil en Samsung-telefon som kjører på Android 10 være ganske lik for eksempel en LG-enhet som kjører samme OS. Som vi sa, kan du finne noen særtrekk, men det burde ikke være noe utenom det vanlige.

  Oops! AppLock bruker et volumtastmønster for å forhindre tilgang til apper [Android]

Hvordan finne skjulte apper på Android

Selv om noen Android-versjoner er mer strenge når det gjelder måten du samhandler med skjulte apper eller systemapper på, bør du i det minste kunne se hva som kjører på enheten din, selv om du kan gjøre lite eller ingenting med det.

Noen Android-produsenter lar deg utføre noen handlinger på systemapper som å tvinge dem eller tømme hurtigbufferen deres, for feilsøkingsformål. Når det er sagt, prøv følgende metoder for å sjekke om det er en skjult app som kjører på systemet ditt:

1. Bruke Innstillinger-appen:

Åpne Innstillinger-appen
Gå til Apper eller Applikasjoner-delen
Klikk på knappen med tre prikker et sted i øvre høyre hjørne av skjermen
Trykk på Vis skjulte apper-knappen

Merk at noen ganger er knappen Vis skjulte apper tilgjengelig som Vis systemprosesser eller noe lignende. Hvis du trykker på denne knappen, bør du utvide listen over apper som er tilgjengelige på enheten din, slik at du også kan se skjulte apper eller systemprosesser.

2. Bruke app-skuffen

Åpne appskuffen (sveip opp på startskjermen eller trykk på appskuffknappen)
Trykk på knappen med tre prikker i øvre høyre hjørne av skjermen
Velg alternativet Skjul apper

Hvis du ikke finner Skjul apper-knappen, kan du kanskje se et alternativ for startskjerminnstillinger i stedet. Prøv å gå til konfigurasjonsskjermen for startskjermen og trykk på Skjul apper-knappen når den blir tilgjengelig.

Avhengig av enheten din, bør du nå kunne se én av to ting:

En skjerm der du kan administrere skjulte apper ved enten å gjøre skjulte apper synlige eller legge til nye apper i listen slik at de kan skjules
En ny fane øverst i appskuffen din som inneholder en haug med apper som tidligere ikke var synlige. I dette scenariet kan du fjerne skjulte apper ved å dra dem derfra og slippe dem i standard app-skuffen eller klikke på –-knappen ved siden av ikonet for å fjerne dem fra telefonen din.

3. Bruke en tilpasset oppstarter

Vi har allerede forklart at Android-enheter kan opptre forskjellig fra hverandre, og de fleste av dem tilbyr sin egen tilpassede versjon av Android-operativsystemet. Dette betyr imidlertid ikke at vi ikke kan rote rundt og finne en måte å omgå begrensninger hvis vi finner noen.

  Ta, rediger og merk skjermbilder på Android med Ashampoo Snap

Et godt eksempel, i dette tilfellet, er tilpasning av appskuff. Androids standard app-skuff inneholder kanskje ikke alternativet Skjul apper vi har snakket om i forrige del. Android tilbyr imidlertid denne funksjonen, så vi skal lure telefonen din til å la oss få tilgang til den.

I denne situasjonen kan det være lurt å installere en egendefinert oppstarter og prøve å få tilgang til skjulte apper på enheten din gjennom den. Her er noen av de mest populære Android-lanseringene som støtter funksjonen Skjul apper:

Nova Launcher
Microsoft Launcher
Poco Launcher
Evie Launcher
U Launcher
Gresstol 2

Etter at du har installert den nye lanseringen på Android-telefonen eller -nettbrettet, sørg for å kjøre de første konfigurasjonstrinnene og erstatte standardstarteren med den nylig installerte for å unngå kompatibilitetsproblemer og handlingsnøkkelkonflikter.

Merk at hver launcher har sitt eget sett med alternativer, så det som fungerer med en launcher, fungerer kanskje ikke med de andre. Slik kan du skjule apper på Nova Launcher, for eksempel:

Åpne Nova Launcher-innstillingsskjermen
Trykk på knappen for app- og widgetskuffer
Rull ned til Skuffegrupper-delen
Trykk på Skjul apper-knappen
Velg appene du vil skjule fra listen

Når du vet dette, kan du enkelt bla gjennom listen for å sjekke om noen av appene på telefonen din allerede er skjult. Merk at selv om appene er skjult, er de ikke utilgjengelige, siden du enkelt kan komme til dem ved å bruke appskuffens søkefunksjon.

4. Bruke Play Butikk

Av åpenbare grunner gjelder dette bare Android-telefoner som støtter Google Mobile Services og har Play Store-funksjonalitet. Hvis du er bekymret for at du kanskje har installert en falsk app på telefonen din, kan det være lurt å sjekke den i Play Store.

Merk at det er mange apper som lover å gjøre én ting når de i virkeligheten tjener et annet formål. Du kan for eksempel finne en kalkulator app som fungerer akkurat som alle Android-kalkulatorer med mindre du skriver inn en pinkode og trykker på «=»-tegnet.

Etter å ha gjort det, ber den deg med et grensesnitt der du kan administrere skjulte filer på enheten din, og hvis enheten din er forankret, kan du også bruke den til å fryse eller oppheve frysing av apper.

  Utveksle tekst og nettadresser mellom Android og Chrome med meldingsstråle

For å sjekke om en app virkelig er hva den ser ut til å være, trykk og hold ikonet, og velg deretter Appdetaljer når kontekstmenyen blir synlig. Dette vil bringe deg til appens side i Play Store, hvor en fullstendig beskrivelse av appen og dens formål bør være tilgjengelig for deg å lese.

5. Utfør en skanning

Sist, men ikke minst, hvis du er bekymret for skisserte apper installert på enhetene dine, for eksempel keyloggere eller RAT-er, kan det være lurt å utføre en full skanning av enheten ved hjelp av et antivirusprogram eller Google Plays innebygde skanner.

Google Play skanner ofte butikken sin for skissert innhold og fjerner alle apper som er i strid med vilkårene og betingelsene. Heldigvis for oss inkluderer dette keyloggere eller apper som kan brukes til å spionere på andre.

Hvis du prøvde å gjøre det og du fortsatt er mistenksom når det gjelder skisserte apper på enheten din, er det siste du kan gjøre å utføre en fabrikktilbakestilling på Android-telefonen din, som vil fjerne alle apper som enheten ikke hadde da den forlot fabrikken.

Det er imidlertid verdt å nevne at på rootede telefoner er det mulig å gjøre visse apper vedvarende (til og med root), noe som betyr at de fortsatt kan være der etter at du har tilbakestilt fabrikken. For å løse det, må du fjerne roten av telefonen og flashe et nytt OS-bilde på Android-en din for å fjerne tegn på skadelige apper.

KONKLUSJON om hvordan finne skjulte spionapper på Android

Alt i alt, hvis du vil finne skjulte apper på Android-telefonen din, er det mange måter du kan gjøre det på. Siden hver Android-produsent har et sett med særtrekk, må du kanskje utforske telefonens alternativer før du kan finne denne funksjonen.

Det er til og med mulig å bruke egendefinerte lanseringer for å fjerne blokkeringen av noen av enhetens begrensninger med hensyn til å skjule apper eller administrere skjulte apper.

Men hvis du er bekymret for at noen roter med telefonen din ved å bruke skjulte ondsinnede apper, kan det være lurt å utføre en skanning, tilbakestille fabrikken, fjerne root-privilegier (fjerne roten til enheten din), og til og med flashe en ny fastvare hvis du mistenker fortsatt stygt spill.