Laser vs. Lampeprojektor: Hvilken passer best for deg?

Når du skal kjøpe din første projektor, er det flere faktorer som er viktige å vurdere. Både prisnivå og tilgjengelig plass er avgjørende, men også valget av lampeteknologi har stor betydning. Dette valget vil nemlig påvirke både kostnadene og bildekvaliteten.

De fleste projektorer på markedet i dag benytter seg av lampeteknologi. Disse lampene har vanligvis en levetid på flere tusen timer, noe som sikrer mange års bruk før en eventuell utskiftning er nødvendig. Og ettersom du ofte kan bytte lampen selv, kan du forlenge levetiden ytterligere ved å investere en mindre sum i en ny lampe.

Laserprojektorer representerer en annen tilnærming. De er gjerne dyrere i innkjøp, men de utmerker seg med høyere lysstyrke og betydelig lengre levetid, ofte over 20 000 timer. Dette tilsvarer over 13 års bruk dersom projektoren brukes fire timer hver dag.

Hvordan fungerer projektorer med lamper?

Lampeprojektorer er uten tvil de mest utbredte når det kommer til hjemmekinoanlegg. Teknologien er veletablert, og kostnadene ved produksjon er lave nok til at de har blitt standarden på markedet.

Lampene i en projektor fungerer på samme måte som andre lyskilder: et elektrisk signal sendes gjennom halvledende materialer. Dette signalet aktiverer elektroner som igjen genererer fotoner, altså lyspartikler som er synlige for det menneskelige øyet.

Både i projektorer, TV-er og andre skjermer finner man røde, blå og grønne piksler som kombineres for å skape alle fargene vi ser. Inne i projektorene er det to hovedteknologier. Projektorer med Digital Light Processing (DLP)-brikker reflekterer lyset ved hjelp av små speil, mens de med Liquid Crystal Display (LCD)-lag sender lyset gjennom disse lagene, på lignende måte som i en TV.

Hva er fordeler og ulemper med lampeprojektorer?

Som nevnt har lampeprojektorer vært på markedet i lang tid. LED-teknologi er nå så rimelig at den brukes i projektorer som koster rundt 100 dollar, og til og med i spesialprodukter som nattlys som er enda billigere. Lampen i de fleste hjemmekinoprojektorer er utskiftbar, og de har vanligvis en levetid på noen tusen timer. Min ViewSonic PX800HD har en beregnet lampetid på 3000 timer i normal modus. Med fire timers daglig bruk, vil lampen vare i 750 dager, eller litt over to år. Når den tiden er over, kan jeg enkelt bytte lampen med en ny for å forlenge projektorens levetid.

Den største ulempen med lampeprojektorer er at de trenger litt tid for å varme seg opp til full lysstyrke. Dette er ikke noe stort problem, bare litt ventetid før filmkvelden starter. Om du skal bruke den et sted, er det lurt å slå den på fem til ti minutter før planlagt bruk.

Hvordan fungerer laserprojektorer?

Laserprojektorer er en relativt ny teknologi. De første modellene kom i 2008 og var svært kostbare. Selv i 2014 kostet Epson LS10000 rundt 8000 dollar. Nå er prisene på laserprojektorer blitt mer overkommelige for de fleste forbrukere, med for eksempel Xiaomi Mi laserprojektor til rundt 2000 dollar. Laserne i projektorer fungerer på samme måte som i andre laserapplikasjoner: en elektrisk strøm eksiterer elektroner i spesifikke gasser, glass eller krystaller. De eksiterte elektronene beveger seg deretter fra et lavt til et høyt energinivå rundt atomkjernen. Når elektronene går tilbake til normal tilstand, frigjør de lysfotoner som vi kan se.

Akkurat som ved lampeprojektorer, passerer laserlyset gjennom et sett med speil og DLP-brikker før de når den endelige projeksjonslinsen. Denne linsen bestemmer hvor mye plass du trenger mellom projektoren og skjermen, og også hvor dyr projektoren blir.

Hva er fordeler og ulemper med laserprojektorer?

Den største fordelen med laserprojektorer er den lange levetiden, som er betydelig lenger enn for lampeprojektorer. Xiaomi Mi Laser Projector har en beregnet levetid på 25 000 timer. Ved fire timers daglig bruk, kan du bruke den i mer enn 17 år før du må tenke på å bytte ut projektoren.

Du må imidlertid bytte hele projektoren, da laseren ikke kan erstattes som en lampe. Dette er kanskje ikke noe stort problem, siden det sannsynligvis vil komme teknologiske forbedringer i løpet av årene du eier projektoren. Dette kan gjøre en oppgradering vel verdt det.

Laserteknologien er fortsatt dyrere å produsere enn lampeteknologien, selv om prisene har gått litt ned. Xiaomi-projektoren koster for eksempel rundt 2000 dollar, som er bare noen hundre dollar mer enn tilsvarende projektorer med ultrakort kast som bruker lamper.

En annen fordel med laserprojektorer er at de slår seg på til full lysstyrke med en gang, siden de ikke trenger noen oppvarmingstid, slik som lampeprojektorer.

Hvilken projektortype er best for deg?

Ingen av disse er et dårlig valg i seg selv. Men om du har litt ekstra å bruke, vil du trolig være mer fornøyd med en laserprojektor. Den lange levetiden gjør at pengene dine varer lenger, og det er behagelig å slippe å vente på at projektoren skal varme seg opp.

Det er likevel ingenting galt i å spare penger nå og heller velge en lampeprojektor. Når den første lampen går ut, vil laserprojektorer sannsynligvis være mer prisgunstige enn de er i dag.