tipsbilk.net

Hvordan gjøre det og hva du trenger å vite

Viktige takeaways

  • Overklokking av Raspberry Pi kan forbedre ytelsen, noe som gjør den mer i stand til å kjøre populære verktøy som RetroPie, RecalBox og Kodi.
  • Ved å overklokke din Raspberry Pi kan du forbedre retrospillopplevelser, løse strømmeproblemer og øke ytelsen til Pi når den brukes som en stasjonær datamaskin.
  • Selv om overklokking kan gi fordeler, kommer det med risikoer som varmeutvikling, komponentfeil og datakorrupsjon. Det er viktig å sørge for riktig kjøling, bruke en pålitelig strømforsyning og vurdere innvirkningen på tilkoblet maskinvare.

Raspberry Pi er en flott liten datamaskin, langt kraftigere enn modellene før den. Men visste du at du kunne presse enda mer kraft ut av den? Slik overklokker du Raspberry Pi, og skyver den lenger enn du noen gang hadde forestilt deg!

Hvorfor overklokke Raspberry Pi?

Hva er vitsen med å overklokke en Raspberry Pi? Vel, for å få mest mulig ut av det. Flere populære verktøy vil fungere bedre enn beregnet med overklokking.

  • Retrospilling: Hvis du har slitt med å kjøre klassiske konsolltitler på RetroPie, RecalBox, eller hvilken som helst retrospillløsning du har valgt, vil overklokking øke ting betraktelig.
  • Kodi: Ytelsesproblemer med streaming av video i Kodi kan overvinnes takket være overklokking av Raspberry Pi. Hvis du også bruker en VPN, vil høyere klokkehastighet hjelpe her også.
  • Desktop: Senere Raspberry Pi-modeller (3 og nyere) kan brukes som et standard skrivebord. Hvem vil ikke ha litt ekstra ytelse takket være en overklokket prosessor?
  GPTZero vs. Originality.ai AI-deteksjon sammenlignet

Andre fordeler kommer fra overklokking av en Raspberry Pi. Å bruke den som en Minecraft-server, for eksempel, eller som en NAS, kan dra nytte av en litt raskere CPU.

Bildekreditt: Raspberry Pi

Overklokking av en Raspberry Pi 5 og andre nyere modeller

Nesten alle Raspberry Pi-modeller kan overklokkes. Dette inkluderer den nyeste, Raspberry Pi 5, og dens umiddelbare forgjengere:

Våre enhetsspesifikke guider ovenfor vil lede deg gjennom overklokking av den tilsvarende Raspberry Pi-modellen.

Overklokking er alltid risikabelt

Selv om det er enkelt å få til overklokking av Raspberry Pi, er det ikke uten risiko.

  • Varme genereres: Varme er dårlig for datasystemer, da det bremser behandlingen, som igjen genererer varme. Både Raspberry Pi 4 og 5 krever kjøling.
  • Komponentfeil: Økt varme kan også føre til svikt i komponenter.
  • Datakorrupsjon: Bruk av økte klokkehastigheter resulterer ofte i korrupte data. Hvis du bruker en harddisk for Pi-operativsystemet, bør dette ikke være et stort problem. Men hvis Raspberry Pi er avhengig av et microSD-kort (de fleste gjør det), kan det hende du finner flashmedier stadig mer upålitelige.
  • Pålitelig strømforsyning: Du bør allerede bruke en strømforsyning av god kvalitet til din Raspberry Pi. Alt mindre enn den anbefalte strømadapteren (sjekk modellen din for nødvendig strømforbruk) er uegnet for overklokking. Datakorrupsjon vil raskt oppstå med lav strømforsyning.
  Pinecone får $100 millioner og AssemblyAI for talegjenkjenning

På et tidspunkt ville overklokking av Raspberry Pi ugyldiggjøre garantien. Imidlertid, fra 19. september 2012, det er ikke slik det ertakket være innebygde overklokkingsverktøy.

Kan eldre Raspberry Pis overklokkes?

Overklokking kan presse ytelsen til eldre Raspberry Pis. Som alltid, ta forholdsregler for å sikre at enheten er effektivt avkjølt. Sjekk de offisielle systemspesifikasjonene til modellen din, og pass på at du ikke øker hastigheten med mer enn 10 prosent.

For å overklokke eldre Raspberry Pis er alt du trenger innebygd i Raspberry Pi OS.

Begynn med å åpne konfigurasjonsverktøyet, enten på skrivebordet (Preferences > Raspberry Pi Configuration), eller fra kommandolinjen:

sudo raspi-config 

Etter å ha lagt merke til advarselen, velg Overclock.

  PS5 vs. Budget Gaming PC: Hvilken er bedre?

I den neste menyen finner du en liste over alternativer. Det for øyeblikket valgte overklokkingsalternativet vil være Ingen, men du vil ha et utvalg av opptil fem alternativer, avhengig av din Raspberry Pi-modell. På bildet nedenfor er overklokkeskjermen for Raspberry Pi 2.

Mens på andre enheter er overklokking et tilfelle av å gjøre en liten økning og teste, med forhåndsinnstilte alternativer, er dette egentlig ikke nødvendig. Alt du trenger å gjøre er å velge den overklokkede forhåndsinnstillingen du vil bruke, og deretter velge OK for å bruke den.

Merk at overklokking også kan påvirke ytelsen til tilkoblet maskinvare. Som sådan må du ta ytterligere forholdsregler (som å manuelt justere config.txt-filen etter å ha angitt en ny klokkehastighet i menyen).

Overklokking er aldri en eksakt vitenskap. Bruk litt tid på å vurdere virkningen på Raspberry Pi og all regelmessig brukt programvare.

x