Hvordan installere Gnome 40 på Debian 11

Hvis du vil bruke den nyeste versjonen av Gnome Shell-skrivebordet på Debian 11, kan du det, takket være «Debian Experimental»-programvarelageret. I denne veiledningen vil vi lede deg gjennom alle trinnene for å prøve ut dette nye skrivebordet.

Oppgradering til Debian 11

Før du installerer Gnome 40 på Debian, må du sørge for at systemet ditt er oppgradert fra Debian 10 stabil til Debian 11-testing. Grunnen til at du må oppdatere er at pakkene på Debian 10 er utdaterte og ikke vil fungere med Gnome 40-pakkene.

For å starte oppgraderingen, åpne et terminalvindu på skrivebordet. Du kan åpne et terminalvindu på skrivebordet ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller ved å søke etter «terminal» i appmenyen.

Med terminalvinduet åpent og klart til bruk, gjør terminalvinduet til et rotskall ved å skrive inn su-kommandoen. Du trenger root for å endre kilder i filen sources.list.

su -

Åpne listefilen i Nano, og sørg for at kildefilen din ser identisk ut med eksemplet nedenfor. Siden Debian 11 ikke har de samme programvarekildeoppsettene som Debian 10, er dette kritisk, siden 11 testes.

  Finn en tilfeldig film eller TV-serie å se

deb http://ftp.us.debian.org/debian/ bullseye viktigste ikke-gratis bidrag
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ bullseye viktigste ikke-gratis bidrag

deb http://deb.debian.org/debian bullseye-updates viktigste ikke-gratis bidrag
deb-src http://deb.debian.org/debian bullseye-updates viktigste ikke-gratis bidrag

Med programvarekildene dine oppdatert, lagre Nano ved å bruke Ctrl + O-tastaturkombinasjonen. Deretter går du ut av redigeringsprogrammet ved å bruke Ctrl + X-tastaturkombinasjonen.

Når du har avsluttet tekstredigeringsprogrammet, må du kjøre oppdateringskommandoen for å oppdatere Debian med de nye programvarekildene du nettopp har lagt til.

sudo apt update

Deretter må du installere alle de nye programvareoppgraderingene som er tilgjengelige for Debian 11. For å gjøre det, utfør følgende oppgraderingskommando nedenfor.

sudo apt upgrade -y

Til slutt må du kjøre kommandoen dist-upgrade. Denne kommandoen er nødvendig for å installere eventuelle tilbakeholdte programvareoppgraderinger som ikke vil bli installert med oppgraderingskommandoen.

sudo apt dist-upgrade -y

Når alle oppgraderinger er installert, start Debian på nytt. Du må starte på nytt for å laste inn den nylig installerte Debian 11-kjernen, så vel som de nye programvareoppdateringene og oppgraderingene.

sudo reboot

Aktiverer eksperimentell støtte

Nå som Debian-installasjonen din er oppgradert til Debian 11, må du legge til Debian Experimental-støtte. Se, foreløpig er den eneste måten å få tilgang til Gnome 40-pakker på Debian gjennom Debians eksperimentelle repo.

  Slik bruker du Slack-påminnelser (opprett, rediger, slett og se påminnelser)

Husk; dette programvarelageret er ikke like stabilt som andre Debian-programvarelager. Heldigvis ser Gnome 40-pakkene ut til å fungere ganske bra, så det er ikke mye å bekymre seg for.

For å legge til repoen, åpne et terminalvindu. Gå deretter til root-kontoen for å få et rotskall ved å utføre su-kommandoen.

su -

Deretter åpner du kildefilen inne i Nano igjen, og limer inn følgende to linjer med kode til bunnen av filen.

## Eksperimentell for Gnome 40 ##
deb http://deb.debian.org/debian eksperimentell hoved

Trykk deretter på Ctrl + O-knappen for å lagre endringene i filen. Trykk deretter Ctrl + X for å avslutte Nano-tekstredigering. Når du er utenfor tekstredigeringsprogrammet, bruk oppdateringskommandoen for å oppdatere Debians programvarekilder.

sudo apt update

Når Debian-systemet er oppdatert, vil det være klart til å installere Gnome 40-pakkene.

Installere Gnome 40-pakkene i Debian

Nå som det eksperimentelle programvarelageret er aktivert og klart til bruk, kan installasjonen av Gnome 40 begynne. For å starte, åpne et terminalvindu og bruk apt install-kommandoen for å installere Gnome 40-pakkene på systemet ditt.

  Nei, smartmålere er ikke helsefarlige

Måten å installere Gnome 40-pakkene på er å bruke kommandolinjebryteren -t. Denne bryteren lar deg spesifisere Debian Experimental-depotet, der Gnome 40-pakkene.

 sudo apt -t experimental install gnome-shell gnome-backgrounds gnome-applets gnome-control-center mutter gjs

Disse pakkene vil trekke inn massevis av forskjellige pakker, men ikke alle. Installasjonen vil ta ganske lang tid å fullføre, siden det er mye å gjøre. Så len deg tilbake og la pakkene installeres.

Når Gnome 40-pakkene er omtrent installert, vil du se en skjerm i terminalen. Denne terminalen vil spørre deg hvilken skrivebordsbehandling du ønsker å bruke. Velg «GDM» med piltastene og trykk Enter for å velge.

Når du har valgt hvilken DM du vil bruke, vil Gnome 40-pakkene fullføre installasjonen. Når prosessen er fullført, må du installere «gnome-session»-pakken. Denne pakken kreves for å logge inn.

sudo apt -t experimental install gnome-session

Når du har installert Gnome session-pakken, start på nytt. Når du kommer til Gnome-påloggingsskjermen, velg Gnome i øktene og logg inn. Du bruker Gnome 40 når du laster inn.