Hvordan installere KDE Plasma 5 på Linux

KDE Plasma 5 er et vakkert, fullt utstyrt skrivebordsmiljø for Linux-skrivebordet. Den er svært moderne og har tonnevis av konfigurasjonsalternativer som enhver Linux-bruker vil elske. I denne veiledningen viser vi deg hvordan du setter opp KDE Plasma 5 på Linux.

Installasjonsinstruksjoner for Ubuntu

Hvis du vil bruke KDE Plasma 5 på Ubuntu, må du installere Kubuntu-skrivebordet. Kubuntu er KDE Plasma-smaken til Ubuntu, og den leveres med KDE og alle KDE-apper og -verktøy.

For å starte installasjonen av KDE Plasma 5 på Ubuntu, må du åpne et terminalvindu. For å åpne et terminalvindu, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Alternativt kan du søke gjennom appmenyen etter «Terminal» og starte den på den måten.

Når terminalvinduet er åpent og klart til bruk, kan du installere Kubuntu-skrivebordet. For å gjøre det, må du bruke apt install-kommandoen og laste opp «kubuntu-desktop»-pakken.

sudo apt install kubuntu-desktop

Når du skriver inn kommandoen ovenfor, vil Ubuntu be deg om passordet ditt. Bruk tastaturet til å angi passordet til brukerkontoen din. Deretter trykker du på Y-tasten for å bekrefte at du ønsker å installere Kubuntu-skrivebordet.

Installasjonen vil ta litt tid. Når prosessen er fullført, start datamaskinen på nytt. Når du starter sikkerhetskopieringen, vil du ha KDE Plasma-skrivebordet installert. Velg det i «økter»-menyen på innloggingsskjermen.

  Hvordan montere og demontere lagringsenheter fra Linux-terminalen

Debian installasjonsinstruksjoner

Debian Linux har flere måter å installere KDE Plasma 5 på. Du kan velge Plasma som et av skrivebordsalternativene under den første installasjonsprosessen eller installere det i etterkant som en pakke.

For å installere etter installasjonsprosessen, må du åpne et terminalvindu. For å åpne et terminalvindu på Debian-skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søk etter «Terminal» i appmenyen og start den på den måten.

Med terminalvinduet åpent, må du installere «kde-full»-pakken ved å bruke kommandoen apt-get install. «kde-full»-pakken har absolutt alt du trenger for å kjøre en komplett Plasma-skrivebordsopplevelse.

Bruk apt-get install-kommandoen nedenfor, installer KDE Plasma 5 på Debian Linux.

sudo apt-get install kde-full

Når du skriver inn kommandoen ovenfor, vil Debian be deg om passordet ditt. Bruk tastaturet til å angi passordet til brukerkontoen din. Deretter trykker du på Enter-tasten for å sende inn passordet. Trykk deretter på Y for å starte installasjonen.

Installering av KDE Plasma 5 vil ta ganske mye, siden det er massevis av pakker å laste ned og sette opp. Når prosessen er fullført, start datamaskinen på nytt. Når du slår den på igjen, vil du kunne velge KDE Plasma 5 fra Debians påloggingsmeny.

Installasjonsinstruksjoner for Arch Linux

I motsetning til andre operativsystemer kommer ikke Arch Linux med et skrivebord forhåndsinstallert. I stedet blir brukerne bedt om å installere det som fungerer best for dem. KDE Plasma 5 er et av alternativene som er tilgjengelige via «plasma-meta»-pakken.

  4 beste eksterne SSD-er for Linux-brukere å velge i 2021

For å starte installasjonsprosessen, åpne et terminalvindu på skrivebordet. For å åpne et terminalvindu på Arch Linux-skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T eller søk etter «Terminal» i appmenyen.

Med terminalvinduet åpent, bruk pacman -S-kommandoen til å installere KDE Plasma 5-skrivebordet via «plasma-meta»-pakken.

sudo pacman -S plasma-meta

Når du skriver inn kommandoen ovenfor, vil Arch be deg om et passord. Bruk tastaturet til å angi brukerpassordet ditt. Etter det vil du se «Det er 2 leverandører tilgjengelig for phonon-qt5-backend». Trykk på Enter-tasten for å velge standardalternativet.

Når du velger standardalternativet, vil Arch forsøke å installere hele KDE Plasma 5-skrivebordsmiljøet. Trykk på Y-tasten på tastaturet for å starte installasjonsprosessen.

Installasjonsprosessen bør ikke ta lang tid. Når det er fullført, start Arch PC-en på nytt. Når systemet er ferdig med å starte på nytt, vil du kunne få tilgang til KDE Plasma 5 i Arch-påloggingsmenyen.

Fedora installasjonsinstruksjoner

Hvis du bruker Fedora Linux og du trenger å installere KDE Plasma 5, må du bruke kommandoen dnf install med «kde-desktop»-gruppen. Denne gruppen inneholder alt Fedora-brukere trenger for å kjøre KDE Plasma 5 skrivebordsmiljø.

Åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet, eller søk etter «Terminal» i appmenyen og start den på den måten. Når terminalvinduet er åpent, bruk dnf install-kommandoen nedenfor for å sette opp KDE Plasma-skrivebordet på Fedora.

sudo dnf install @kde-desktop

Etter å ha skrevet inn kommandoen, skriv inn passordet ditt med brukerkontoen din. La deretter Fedora samle alle pakker og forberede dem for installasjon. Trykk deretter på Y for å starte installasjonen.

  Hvordan installere Oracle VirtualBox på Linux

Når installasjonen er fullført, start din Fedora PC på nytt. Når omstarten er fullført, vil KDE Plasma 5-skrivebordet være tilgjengelig som en økt på påloggingsskjermen. Bare velg det og logg inn!

Installasjonsinstruksjoner for OpenSUSE

For å installere KDE Plasma 5-skrivebordet på OpenSUSE, har du to alternativer. Det første alternativet innebærer å velge KDE under OpenSUSE nettverksinstallasjon. Eller installer den etterpå.

Hvis du ønsker å installere det i etterkant, start med å åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søk etter «Terminal» i appmenyen og start den på den måten.

Med terminalvinduet åpent, bruk kommandoen zypper install for å sette opp KDE Plasma 5-skrivebordet ved å bruke KDE-mønsteret. Husk at dette mønsteret må installere ganske mange pakker, og det kan ta noen minutter.

sudo zypper install -t pattern kde kde_plasma

Når du skriver inn kommandoen nedenfor, vil OpenSUSE be deg om å skrive inn passordet ditt. Derfra trykker du på Y-knappen for å installere alle KDE-pakkene. Når installasjonen er fullført, start OpenSUSE på nytt.

Når du laster opp en sikkerhetskopi, vil KDE Plasma 5 være tilgjengelig for bruk. Velg KDE-skrivebordet i påloggingsskjermen for din OpenSUSE PC.