Hvordan pakke ut TarGZ-filer i Linux

TarGZ-arkiver er en stift i Linux. Mange programmer distribueres i dette filformatet, så vel som andre filer. Til tross for dette vet mange Linux-brukere ikke hvordan de skal pakke ut TarGZ-filer i Linux.

I denne veiledningen viser vi deg at det er enkelt å pakke ut TarGZ-filer på Linux. For å komme i gang, last ned din favoritt TarGZ-fil og følg med!

Pakk ut TarGZ-filer med Gnome-filbehandling

Hvis du bruker Gnome-skrivebordsmiljøet, bruker du også Gnome-filbehandlingen. Det er kjent som «Filer», og det har en innebygd evne til å dekomprimere og trekke ut TarGZ-arkivfiler. Slik gjør du det.

Start først Gnome-filbehandlingen. Du kan gjøre dette ved å trykke på Win-tasten på tastaturet for å åpne søkeområdet. Inne i søkeboksen skriver du inn «Filer» og velger filbehandlerikonet.

Når du er inne i filene, finn TarGZ-arkivfilen du ønsker å pakke ut. I dette eksemplet er TarGZ-filen vår i «hjemmekatalogen». Etter at du har funnet TarGZ-filen, velger du den med musen.

Med TarGZ-arkivfilen valgt med musen, høyreklikk på den for å åpne høyreklikkmenyen. Inne i høyreklikkmenyen er det mange alternativer å velge mellom. Se gjennom for «Extract Here»-alternativet, og klikk på det.

  Hvordan sjekke hvilken GPU som er installert på Linux

Ved å klikke på «Pakk ut her»-knappen, vil Gnome-filbehandleren dekomprimere og deretter trekke ut TarGZ-arkivfilen i samme mappe som TarGZ-arkivet ligger i.

Herfra kan du få tilgang til innholdet i TarGZ-arkivet ditt nå som det er trukket ut. Pass på å gjenta denne prosessen når du ønsker å dekomprimere en TarGZ-fil på Gnome-skrivebordet.

Pakk ut TarGZ-filer med KDE Plasma-filbehandling

På KDE Plasma 5 brukes Dolphin-filbehandlingen. Dolphin er utmerket, og en av grunnene til at den er populær i samfunnet er at den er full av funksjoner. En av de fantastiske funksjonene den inkluderer, er muligheten til å trekke ut innholdet i TarGZ-arkivfiler rett fra filbehandleren.

Hvis du vil dekomprimere en TarGZ-fil i Dolphin-filbehandleren i KDE Plasma 5, start med å starte filbehandleren. Du kan starte Dolphin-filbehandlingen ved å åpne opp KDE-appmenyen og søke etter «Dolphin».

Når Dolphin-filbehandleren er åpen, bla til hvor TarGZ-arkivfilen er plassert på datamaskinen. I dette eksemplet er TarGZ-filen vår i «hjemmekatalogen». Etter å ha surfet til mappen der TarGZ-filen er, velg den med musen.

Når du velger TarGZ-arkivfilen med musen, høyreklikker du på den. Ved å høyreklikke på den får du opp høyreklikkmenyen. Herfra, se gjennom høyreklikkmenyen og finn «Extract»-menyen, og velg den med musen.

  Hvordan kryptere og dekryptere filer med GPG på Linux

Inne i «Pakk ut»-menyen kan du velge mellom «Pakk ut arkiv her», «Pakk ut arkiv til» eller «Pakk ut arkiv her, autooppdag undermappe.» Velg ett av alternativene som passer best for din brukssituasjon for å dekomprimere TarGZ-arkivfilen.

Når TarGZ-arkivet er pakket ut, vil du kunne bruke innholdet i TarGZ-arkivet i KDE Plasma 5. Pass på å gjenta denne prosessen hver gang du må dekomprimere en TarGZ-fil på KDE.

Pakk ut TarGZ-filer i XFCE

Hvis du bruker XFCE og trenger å pakke ut en TarGZ-arkivfil, må du forholde deg til Thunar-filbehandleren. For å starte, åpne Thunar-filbehandlingen på XFCE-skrivebordet. For å gjøre det, klikk på hjemmemappen på skrivebordet, eller søk etter «Thunar» i appmenyen.

Når den er åpen, gå til plasseringen av TarGZ-arkivfilen. I dette eksemplet er TarGZ-arkivfilen i «hjemmekatalogen». Herfra velger du arkivet med musen. Høyreklikk deretter på den for å åpne høyreklikkmenyen.

Inne i høyreklikkmenyen velger du alternativet «Extract Here». Hvis du velger dette alternativet, kan Thunar-filbehandleren umiddelbart dekomprimere innholdet i TarGZ-arkivfilen til mappen filen ligger i.

Når dekomprimeringen er fullført, vil du kunne få tilgang til de dekomprimerte filene. Pass på å gjenta denne prosessen på XFCE hver gang du trenger å pakke ut et TarGZ-arkiv.

  Hvordan installere JetBrains CLion på Linux

Pakk ut TarGZ-filer i MATE

De på Mate-skrivebordet som trenger å pakke ut en TarGZ-fil, må bruke Caja-filbehandlingen. Denne filbehandleren, som alle Linux-filbehandlere, har støtte for dekomprimering av Tar-arkiver innebygd. Slik gjør du det.

For å starte, åpne Caja-filbehandlingen. Du kan gjøre dette ved å klikke på hjemmemappen på skrivebordet eller ved å søke etter filbehandleren i appmenyen. Herfra går du til mappen der TarGZ-filen er plassert. I dette eksemplet er det «hjemme»-mappen.

Når du er på plasseringen av TarGZ-arkivet, velger du det med musen. Høyreklikk deretter på den med musen for å åpne høyreklikkmenyen. I denne menyen finner du alternativet «Extract Here» og velger det. Når du velger dette alternativet, vil TarGZ-arkivet dekomprimere.

Etter at alt er dekomprimert, vil du ha tilgang til innholdet i TarGZ-filen i Mate. Pass på å gjenta denne prosessen hver gang du ønsker å trekke ut et TarGZ-arkiv i Mate.

Pakk ut TarGZ-filer med terminalen

Hvis du ikke vil håndtere filbehandleren, er det også mulig å pakke ut via kommandolinjen. For å starte, åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet.

Med terminalen åpen, bruk kommandoen nedenfor for å trekke den ut.

tar xvf /home/USERNAME/location/of/tar/archive/my-archive.tar.gz