Hvordan installere Windows på Steam Deck

Steam Deck får massevis av ting riktig for en håndholdt spillkonsoll. Den er bærbar, rimelig og enda viktigere, hackbar, noe som gjør den til den perfekte enheten for alle tindere der ute. Men som enhver annen teknologi har det å eie en Steam Deck noen få smertepunkter. For det første vokser listen over støttede Steam-spill fortsatt, og ifølge ProtonDB er over 50 % av spillene i biblioteket uspillbare. Dette er fordi Steam Deck kommer med SteamOS, som er basert på en gaffel av Arch Linux. Derfor er sjansen stor for at favorittspillet ditt sannsynligvis nekter å starte på kortstokken på grunn av anti-jukseprogramvare. Det er imidlertid en løsning på det samme – å installere Windows. Ja, det er mulig å installere Windows på Steam Deck og til og med spille Xbox Games Pass-titler på den håndholdte konsollen. Så i denne veiledningen vil vi vise deg hvordan du gjør akkurat det.

Installer Windows på Steam Deck (2023)

Valve tilbyr brukere fleksibiliteten til å installere Windows eller et hvilket som helst operativsystem på deres Steam Deck håndholdte konsoll. Windows-drivere for Steam Deck er lett tilgjengelige. Konsollen støtter imidlertid ikke dual-booting på tidspunktet for skriving av denne artikkelen. Valve sier at de jobber med et verktøy som vil tillate brukere å enkelt dobbeltstarte SteamOS og et annet OS.

Nå er det et par måter å gå om å installere Windows på en Steam Deck – å sette opp en dual-boot-konfigurasjon i den interne SSD-en eller installere Windows på et microSD-kort for å bruke den når som helst, hvor som helst. Førstnevnte er flott hvis du har 512GB-varianten, men krever forkunnskaper om ompartisjonering av stasjoner. Sistnevnte er derimot go-to-metoden hvis du har Steam Deck 64GB-varianten. Nedenfor har vi vist deg hvordan du kan installere Windows 10 på Steam Deck ved hjelp av et microSD-kort. Du kan se i tabellen nedenfor for å navigere til ønsket seksjon.

  Hvordan passordbeskytte filer og mapper i Windows 11

Forutsetninger for å installere Windows på Steam Deck

  • Steam-dekket ditt (selvfølgelig)
  • Et microSD-kort på 256 GB eller mer – vi installerer Windows på denne lagringsenheten.
  • USB microSD-kortadapter – kreves for å koble SD-kortet til Windows-maskinen og opprette en oppstartbar stasjon.
  • Windows 10/11 Media Creation-verktøy
  • Windows-PC med Rufus installert for å lage et oppstartbart Windows 10 SD-kort. Vi brukte dette verktøyet til å lage en Windows 11 oppstartbar USB og omgå TPM, online kontokrav og andre begrensninger.
  • Windows-drivere for Steam Deck, som vi har koblet til nedenfor.

Hvordan lage et Windows 10 oppstartbart SD-kort

For å komme i gang må du laste ned Windows 10 Media Creation-verktøyet fra Microsofts nettsted og bruke Rufus til å lage et oppstartbart SD-kort som skal brukes med Steam-dekken. Vi anbefaler at du installerer Windows 10 over Windows 11 på Steam-dekket ditt fordi det er lettere og mer stabilt, og derfor bør bidra til å starte spill raskere. Når det er sagt, la oss komme i gang:

1. Last ned Windows 10 Media Creation-verktøyet (besøk) og start den. Hvis du ønsker å installere Windows 11 på Steam Deck, last ned Windows 11 Media Creation-verktøyet (besøk) i stedet. De fleste av trinnene nedenfor forblir de samme for Windows 10 og 11.

2. Når den er lansert, gi den litt tid til å konfigurere ting og klikk «Neste».

3. Her velger du alternativet «Opprett installasjonsmedier» og klikker på «Neste».

4. På neste side lar du alt stå som standard og klikker på «Neste».

5. På siden «Velg hvilket medium du vil bruke», velger du alternativet ISO-fil og klikker på «Neste» nederst til høyre.

6. Deretter bla gjennom plasseringen der du vil laste ned Windows 10/11 ISO-filen og klikk Lagre.

  Rett opp en spesifisert pålogging finnes ikke i Windows 10

7. ISO-filen vil da begynne å laste ned. I mellomtiden, installer og sett opp Rufus for å lage et oppstartbart SD-kort. Last ned og installer Rufus fra sin offesiell nettside og starte den.

8. Sett SD-kortet inn i USB-pinnen og koble det til datamaskinen. Rufus vil automatisk oppdage og vise navnet. Sørg for at navnet på stasjonen samsvarer med det som vises i verktøyet.

9. Hvis den gjør det, klikk på «Velg»-knappen for å velge en ISO-fil.

10. Velg Windows 10 ISO som er lastet ned i trinnene ovenfor, og klikk «Åpne».

11. Sørg for at du velger alternativet «Windows To Go» fra rullegardinmenyen «Bildealternativ». Dette skaper et Windows-bilde som starter rett inn i OS-oppsettet (på Steam Deck, i dette tilfellet) og beholder alle endringer du gjør i operativsystemet. Når du er ferdig, klikker du på «Start» nederst til høyre.

12. På neste trinn velger du Windows 10 Pro og merker av for «Forhindre Windows To Go fra å få tilgang til interne disker» og «Deaktiver datainnsamling». Det er alt. Når prosessen er fullført, vil du ha Windows 10 installert på SD-kortet ditt.

14. Nå, alt du trenger å gjøre er å gå til dette Steam Deck-støtteside og last ned alle Windows-driverne. Lag deretter en ny mappe kalt «Drivere» på SD-kortet og pakk ut alle ZIP-filer i denne mappen.

Slik installerer du Windows på Steam-dekket

Nå som vi er ferdige med å forberede et oppstartbart SD-kort med Windows 10 på, er det på tide å starte opp i det installerte bildet på Steam Deck. Slik fungerer det:

1. Sett inn SD-kortet i Steam Deck. Trykk deretter på Steam-knappen, naviger til «Power»-alternativet og trykk på «A»-knappen.

2. I «Power»-menyen velger du alternativet «Shutdown» for å slå av konsollen.

3. Når den er slått av, holder du volum ned-knappen og trykker på strømknappen til du hører et pip. Du vil deretter starte opp i SteamOS-gjenoppretting.

4. Her, søk etter SD-kortet under «EFI Boot Devices» i gjenopprettingen og start opp i det ved å trykke på «A»-knappen.

  5 beste Windows Registry Cleaners for å holde PC-en din i orden

5. Du bør nå starte opp direkte i Windows-oppsettet. Dette kan ta en stund avhengig av hvor raskt SD-kortet eller USB-pinnen er. Som du kan se på bildet, kjører Windows 10-oppsettet i vertikal retning på Steam Deck.

6. Gå gjennom det vanlige Windows-oppsettet, og når du er ferdig, endre retningen fra «Display»-innstillingene. Gå til Innstillinger -> Skjerm og velg «Landskap»-retning her.

7. Åpne deretter filutforskeren og gå til «SD-kort -> Driver-mappen» og installer alle Windows-drivere. Noen av dem kan installeres ved å dobbeltklikke, mens noen få krever at du høyreklikker og velger Installer.

8. Når den er installert, start konsollen på nytt, og voila! Du har installert Windows 10 på Steam Deck! Du kan nå sette inn USB- eller SD-kortet eller en ekstern SSD og starte opp i Windows direkte for å spille favorittspillene dine som ikke er tilgjengelige på SteamOS.

Windows på Steam Deck: Vanlige spørsmål

Kan jeg dual-boot Windows på en Steam Decks interne SSD?

Selv om Valve sier at dual-booting ikke er mulig akkurat nå, er det en måte å dual-boote Windows sammen med SteamOS på en Steam-dekk. Vi vil imidlertid ikke foreslå å gjøre det samme, da det krever å fikle med SteamOS-partisjonene.

Hvordan fungerer Windows på en Steam-dekk?

For det meste fungerer Windows ganske bra på Steam-dekket. Spillene fungerer som du forventer at de skal gjøre på en vanlig PC.

Spill spill ved å installere Windows på Steam Deck

Windows på Steam Deck gjør det enklere for folk å spille spill som ikke er tilgjengelige på SteamOS, som Fortnite, PUBG, Destiny 2 og Genshin Impact. Når det er sagt, er Windows 10 kanskje ikke fullt så optimalisert som SteamOS, og batterilevetiden kan ta et slag. For ikke å nevne, nedlasting av flere spill fra et SD-kort eller USB er ganske tregt, derfor anbefaler vi å bruke en ekstern SSD i stedet. For en optimal opplevelse anbefaler vi en USB 3.0-pinne eller et Class A2 UHS-1 SD-kort som kan nå minst 120MB/s lese- og skrivehastigheter. Hvis du har prøvd å kjøre Windows på en Steam-dekk med et SD-kort, del opplevelsen din i kommentarfeltet nedenfor.