Bygg ditt perfekte HiFi-system: Guide for nybegynnere

Et HiFi-anlegg er et sett med komponenter som er designet for å gjengi musikk med høyest mulig kvalitet. Målet med HiFi er å oppnå en klar og støyfri lydopplevelse, i motsetning til kun høy lydstyrke og forsterket bass. Lydopplevelsen fra et HiFi-anlegg vil være betydelig bedre enn den du får fra standard hodetelefoner som følger med en telefon. Dette skyldes flere faktorer, som redusert signalforstyrrelse (og dermed mindre støy), bedre frekvensrespons, økt klarhet i hodetelefonene, og en generelt forbedret lytteopplevelse med over-ear-hodetelefoner.

En entusiast av lyd i toppklasse omtales som en «audiofil». Den audiofile verdenen kan fremstå kompleks og vanskelig å navigere i. Her vil vi gå gjennom de ulike komponentene i et HiFi-anlegg og forklare hvordan de bidrar til den totale lydkvaliteten.

Digitale til analoge omformere (DAC)

En DAC fungerer som en avansert hodetelefonkontakt og er utgangspunktet for all lyd i systemet ditt. Den innebygde hodetelefonkontakten i en datamaskin er ofte preget av elektrisk støy, som kan forringe lydkvaliteten. Denne støyen er kanskje ikke merkbar med vanlige hodetelefoner, men den vil bli tydeligere ved bruk av HiFi-hodetelefoner.

Løsningen er å benytte en ekstern DAC for å isolere den elektriske interferensen. Disse enhetene er konstruert med komponenter av høyere kvalitet enn de som finnes i datamaskinens innebygde DAC. De kan også drive hodetelefoner med høyere impedans og levere fantomkraft til mikrofoner som trenger det.

Forsterkere

De fleste høyttalere, og enkelte hodetelefoner, krever en forsterker for å øke lydnivået fra DAC-en. For hodetelefoner med lav impedans, vil en USB-DAC som regel være tilstrekkelig. Men for hodetelefoner med 250 Ohm eller mer, vil en forsterker være nødvendig for å unngå støy og forvrengning.

Forsterkere er nødvendige fordi de fleste DAC-er ikke er designet for å forsterke lyd utover et visst nivå. Hvis du skulle skru opp DAC-en til maks, ville lyden være full av støy. Men ved å redusere nivået på DAC-en og bruke en forsterker for å øke lydstyrken, oppnår du en klarere og mer behagelig lydopplevelse.

Hodetelefoner og høyttalere

Alle de nevnte komponentene sørger for at den digitale lyden fra enheten din blir overført via en kabel. I den andre enden av denne kabelen, vil lyden gjengis enten av hodetelefoner eller høyttalere.

Høyttalere krever en mer kompleks installasjon og trenger gjerne en stor stereomottaker for tilkobling. Optimal lyd avhenger også av korrekt plassering av høyttalerne og akustikken i rommet, som eventuelt kan forbedres med støyreduserende paneler.

Hodetelefoner er enklere å koble til med kun én kabel. Hodetelefoners impedans, målt i ohm, angir den elektriske motstanden. Hodetelefoner med høyere impedans krever mer kraft for å fungere optimalt. De fleste hodetelefoner har lav impedans, vanligvis under 32 ohm, mens enkelte kan ha opptil 600 ohm. Generelt vil høyere impedans gi bedre lydkvalitet, men dette er avhengig av at resten av anlegget er av tilsvarende kvalitet. Hvis DAC-en og forsterkeren ikke klarer å drive hodetelefonene tilstrekkelig, vil man kanskje ikke oppnå noen fordel, og lyden kan til og med bli dårligere.

Når du skal velge hodetelefoner, er det viktig å se etter en god frekvensrespons og klarhet. Enkelte hodetelefoner, som for eksempel Beats, kan ha en overdreven bassforsterkning som gir en illusjon av bedre lyd. Et HiFi-anlegg bør derimot ha en relativt flat frekvensrespons for å unngå uønsket farging av lydbildet. Klarheten på lyden er vanskelig å måle, men påvirkes i stor grad av kvaliteten på komponentene, materialene og dermed også prisen på hodetelefonene.

Mikrofoner

Avhengig av dine behov, er det ikke sikkert at du trenger en mikrofon. Men for de som ønsker å ta opp lyd, er det enkelt å integrere en i oppsettet. De fleste avanserte mikrofoner bruker XLR-kontakter, som støttes av de fleste DAC-er. Kondensatormikrofoner krever 48 volt fantomstrøm, som leveres via XLR-kabelen fra DAC-en. Det er viktig å huske at du ikke skal levere fantomstrøm til en mikrofon som ikke støtter det, da det kan skade mikrofonen.

Ekstra tilbehør

Du vil trenge kabler for å koble sammen de ulike komponentene, men det er viktig å velge skjermede kabler. Vanlige AUX-kabler er ikke skjermet og vil fange opp statisk elektrisitet fra elektriske signaler i nærheten. Skjermede kabler er dyrere, men nødvendig for å oppnå en optimal lydopplevelse. Dårlige kabler kan ødelegge lydkvaliteten, uansett hvor gode de andre komponentene er. Du trenger ikke avanserte kabler med gullbelagte kontakter, men skjerming er helt essensielt.

Oppsummering

Hvordan fungerer det hele sammen? Når du spiller en fil fra for eksempel iTunes, sender datamaskinen den via USB til DAC-en. DAC-en konverterer den digitale filen til et analogt signal og sender det videre til forsterkeren (vanligvis via en 1/4″ kabel, men noen ganger via en standard hodetelefonkabel). Fra forsterkeren går signalet videre til hodetelefonene eller høyttalerne, der du endelig kan lytte til musikken.

Resultatet er en utrolig klar og detaljert lydgjengivelse.

Hva bør jeg kjøpe?

Du trenger ikke å investere i ekstremt dyre komponenter for å oppnå en god lydopplevelse. Det er også mulig å kjøpe dyre komponenter som likevel ender opp med å gi en støyende og forvrengt lyd. Det viktigste er å velge komponenter av høy kvalitet.

De spesifikke komponentene i et HiFi-anlegg vil variere avhengig av dine behov, budsjett og personlige preferanser. Markedet er stort og variert, derfor er det vanskelig å lage en fullstendig guide som dekker alle aspekter. Vi oppfordrer deg til å gjøre din egen research og lese anmeldelser fra anerkjente lydeksperter før du bestemmer deg for hvilke komponenter du vil investere i.

Bildekreditt: pelfophoto/Shutterstock