Hvordan legge til systeminformasjon til Linux-skrivebordet

Conky er et systemovervåkingsverktøy for Linux-skrivebordet. Med den kan brukere se alt fra RAM-bruk, CPU-bruk, diskbruk og mer rett på skrivebordet. Slik får du det til å fungere på systemet ditt.

Merk: Conky fungerer ikke på Linux-skrivebordsmiljøer som bruker Wayland.

Installerer Conky på Linux

Conky er et utrolig verktøy som brukere kan installere for å vise systeminformasjon rett på skrivebordet. Conky har eksistert lenge, og støttes som et resultat av en lang rekke Linux-operativsystemer.

Før vi kan gå gjennom hvordan du bruker Conky til å vise informasjon på Linux-skrivebordet ditt, må du installere programmet. For å installere Conky på Linux, start med å åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet.

For å åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Alternativt kan du åpne et terminalvindu ved å søke etter «Terminal» i appmenyen.

Ubuntu

For å få konfigurert Conky-applikasjonen i Ubuntu, bruk apt install-kommandoen og installer «conky»-pakken.

sudo apt install conky

Etter å ha skrevet inn kommandoen ovenfor, blir du bedt om å skrive inn et passord. Bruk tastaturet, skriv inn passordet ditt i terminalprompten og trykk Enter. Trykk deretter Y-tasten på tastaturet for å bekrefte at du ønsker å installere Conky på Ubuntu.

Debian

Hvis du bruker Debian, vil du kunne få Conky-applikasjonen installert på systemet ditt ved å bruke apt-get install-kommandoen nedenfor. Husk at siden Debian er treg med å oppdatere, kan denne versjonen av Conky være utdatert.

sudo apt-get install conky

Når du skriver inn kommandoen ovenfor i terminalen, vil Debian be om passordet ditt. Bruk tastaturet til å skrive inn passordet. Deretter trykker du på Enter-tasten for å fortsette.

Etter å ha trykket på Enter-tasten, vil Debian be deg bekrefte at du ønsker å installere Conky etter å ha trykket på Y på tastaturet etter å ha trykket på Enter-tasten. Gjør det for å installere programmet på ditt Debian-system.

Arch Linux

Conky-applikasjonen kan installeres på Arch Linux-systemet med pacman-kommandoen. Ved å bruke kommandoen nedenfor, installer appen på systemet ditt.

sudo pacman -S conky

Når du skriver kommandoen ovenfor inn i en terminal, vil Arch Linux be om et passord. Bruk tastaturet til å skrive inn passordet. Trykk deretter på Y-tasten for å fortsette å installere Conky.

Fedora

Hvis du vil installere Conky på Fedora Linux, må du gjøre det med dnf-kommandoen nedenfor.

sudo dnf install conky

Etter å ha skrevet kommandoen ovenfor i terminalvinduet, vil Fedora be om et passord. Bruk tastaturet til å skrive passordet ditt i ledeteksten. Trykk deretter på Y-tasten for å installere Conky på systemet ditt.

OpenSUSE

Trenger du å få Conky til å jobbe med OpenSUSE Linux? Du vil kunne installere den på datamaskinen din ved å bruke glidelåsinstallasjonskommandoen nedenfor.

sudo zypper install conky

Etter å ha skrevet inn kommandoen ovenfor, vil OpenSUSE be om passordet ditt. Bruk tastaturet til å skrive inn passordet ditt. Trykk deretter på Y-tasten for å fortsette å installere Conky.

Løper Conky

Kommandolinjen kjører Conky, men det er ikke et terminalverktøy. I stedet vises den på skrivebordet til et hvilket som helst Linux-skrivebordsgrensesnitt. For å få det til å fungere, gjør følgende.

Først trykker du Alt + F2-tastene på tastaturet samtidig. Hvis du gjør dette, åpnes skrivebordets kommandostartlinje. I denne linjen skriver du inn «conky.» Trykk deretter Enter-tasten på tastaturet.

Når du trykker på Enter-tasten på tastaturet, utfører du kommandoen. Når denne kommandoen startes, vises Conky på skrivebordet ditt. Hvis du ønsker å lukke Conky, gjør følgende.

Trykk Alt + F2 på tastaturet for å åpne kommandostartlinjen igjen. Deretter bruker du kommandoen «killall conky» for å lukke Conky-vinduet på skrivebordet ditt. Du kan også kjøre denne kommandoen i et terminalvindu.

Kjører Conky ved oppstart

For å kjøre Conky-applikasjonen ved oppstart, må du opprette en skrivebordsoppføring i autostart-mappen. For å gjøre dette, åpne et terminalvindu og bruk berøringskommandoen for å lage en ny fil.

touch ~/.config/autostart/conky.desktop

Etter å ha opprettet den nye filen åpner du Nano-tekstredigereren ved å bruke kommandoen nedenfor.

nano -w ~/.config/autostart/conky.desktop

Inne i Nano-tekstredigereren limer du inn følgende kode i tekstboksen.

[Desktop Entry]
Navn=Conky
GenericName=bakgrunnsmonitor
Exec=conky &
Terminal=false
Type=Applikasjon
Ikon=konky
Kategorier=System;
StartupNotify=false
Navn[en_US]=konky

Etter å ha limt inn koden, trykk Ctrl + O på tastaturet for å lagre endringene dine. Deretter lukker du Nano-tekstredigereren ved å trykke Ctrl + X på tastaturet. Fra nå av, når du starter opp, vil du se Conky på skrivebordet!