Forståelse av Mastering: En Guide for Nybegynnere
Selv om spesialiserte mastering-teknikere ofte leverer de beste resultatene, er det fullt mulig for alle å skape en respektabel master hvis de forstår de grunnleggende prinsippene og målene for mastering. I denne artikkelen skal vi utforske de essensielle trinnene og verktøyene som benyttes for å mestre et lydspor for utgivelse, og dermed demystifisere prosessen og tilhørende teknisk terminologi.
Mastering er det siste steget i etterproduksjonsfasen av et lydspor eller et album, og det følger etter miksingen i musikkproduksjonsprosessen. Dette stadiet kan beskrives som finjusteringen av lyd og volum, utbedring av soniske ujevnheter, og forbedring av den generelle musikalske kvaliteten.
Av alle fasene i musikkproduksjon er mastering den mest subtile. Ved hjelp av spesialiserte verktøy som equalizere (EQ), stereoforsterkere og kompressorer, jobber masteringsteknikere for å forsterke de positive egenskapene til en miks, samtidig som de glatter ut eventuelle ru kanter.
En sentral del av masteringprosessen er å justere den totale lydstyrken til et spor. Lydnivået økes opp til et nivå som er konkurransedyktig med standarden i bransjen – slik som spor du hører på strømmetjenester.
Første Skritt i Mastering
Mastering begynner når hele miksen er eksportert til en enkelt lydfil og importert til en ny sesjon i din foretrukne DAW (Digital Audio Workstation). Mastering blir enklere dersom du har laget en kvalitetsmiks. Eventuelle feil som kan rettes i miksen bør fikses der, og ikke i masteringfasen.
Livet ditt blir lettere dersom du har reservert litt «headroom» i miksesesjonen (det vil si at stereo-utgangskanalen ikke viser over -4 til -6 dB). Dette forhindrer ikke bare klipping, men gjør også at du kan benytte additive EQ-justeringer og andre endringer som kan øke det totale nivået.
Før du begynner å legge til en rekke plugins, er det lurt å lytte nøye gjennom hele sporet. Hvis du har referansespor du kan sammenligne med, lytt også til disse. Dette vil hjelpe deg med å ta informerte beslutninger om hvilke mastering-plugins du skal bruke, og hvordan.
Sikre en Jevn Begynnelse og Avslutning
Etter de første gjennomlyttingene er det et godt utgangspunkt å sørge for en klar start og slutt på lydsporet. Selv om begynnelsen og slutten av lydfilen i seg selv er ganske tydelig, krever mastering stor nøyaktighet.
For å oppnå dette, opprett et spor fra masterkanalstripen og aktiver automatisering. Deretter automatiserer du volumet i begynnelsen og slutten av sporet. Hvis du er usikker på hvordan du gjør dette, kan du se i din DAW for veiledning om automatisering. Prøv å matche tempoet og stilen i sporet slik at du unngår forstyrrende brudd i lyden.
Dette hjelper med å unngå overdreven susing og andre lyder som kan oppstå når du øker lydnivået senere i masteringprosessen. Begynnelser og avslutninger er minneverdige, så det er viktig å sørge for at disse områdene er optimale.
Forbedre Sporet Med EQ
Nå er det tid for å dykke dypere inn i sporet og se om det kan forbedres ved hjelp av subtile EQ-justeringer. Hvis du trenger en oppfriskning, se hvordan du bruker equalizere og filtre.
Det kan være nyttig å observere de visuelle analysatorene som de fleste EQ-er viser, da de kan avdekke om det er for lite eller for mye i visse frekvensområder. Du kan kanskje også observere at referansesporet ditt har mer «tilstedeværelse» i de lave frekvensene; i så fall kan du prøve noen EQ-boost her.
Ulike EQ-plugins spesialiserer seg i å øke eller redusere forskjellige frekvensområder i mastering. For eksempel, du kan oppdage at PuigTec EQ er best for å forsterke lave frekvenser, mens andre EQ-verktøy egner seg bedre for de høye frekvensene. Nøkkelen er å eksperimentere.
Test for eksempel en 0.5-2.5 dB forsterkning rundt 30-40 Hz for å gi mer «tyngde» til kick-trommene. Prøv en boost rundt 15 kHz for å legge til litt ekstra «luft» og klarhet til vokalen og den totale miksen.
På den annen side kan du oppdage for mye «boom» eller hard «tilstedeværelse» i et gitt frekvensområde. Prøv en større reduksjon først, før du forsøker å finne en balanse mellom for mye og for lite subtraktiv EQ.
Bruk av Multibånds Kompressorer
Multibånds kompressorer lar deg bruke forskjellige komprimeringshastigheter på ulike frekvensområder. Generelt sett er en multibånds kompressor nyttig hvis det er for mye aktivitet i et spesifikt frekvensområde, for eksempel i de lave eller høye frekvensene.
Vær forsiktig ved bruk av kompresjon, da for mye kan «suge» livet ut av en dynamisk og musikalsk miks. Hvis du ønsker en oppfriskning, les om bruken av kompresjons plugins.
Bruk en Stereo Enhancer
Stereo enhancer plugins er en god metode for å tilføre et ekstra «piff» til et lydspor, spesielt for de som lytter med hodetelefoner.
De fungerer ved å øke forskjellen mellom venstre og høyre kanal, noe som forsterker stereoeffekten. Prøv en standard «stereo imager» plugin for å utvide miksen. Overdreven bruk kan derimot ødelegge hele masteren, så det er viktig å finne en god balanse.
Bruk Limiting og Måling
Limiting og måle-plugins er essensielle for å møte kravene til lydnivået i moderne musikkproduksjon. La oss se nærmere på hvordan de fungerer, og hva dette nivået faktisk er.
Måle-Plugins
Måleverktøy gir nøyaktige målinger for parametere som LUFS, RMS, Peak og True Peak. True Peak og Peak representerer det maksimale nivået på et gitt tidspunkt (True Peak er mer nøyaktig).
LUFS representerer gjennomsnittlig lydstyrke over tid basert på menneskets oppfatning av lydnivå. RMS representerer det samme, men basert på gjennomsnittlig effektsignal. Bransjestandarden for måling av nivåer er LUFS.
I dag har strømmetjenester som Spotify satt -14 LUFS som maksnivå. Du kan fortsatt lage en master som når -11 LUFS, men Spotify vil automatisk redusere den til -14 LUFS. Derfor standardiseres all musikk på samme nivå.
Velg et mål mellom -10 og -14 LUFS for din master og bruk limiteren for å oppnå dette. Husk å tilbakestille målepluginen hver gang du starter avspillingen av sporet på nytt.
Limiters
Limiters er i hovedsak ekstremt kraftige kompressorer. De blir også kalt «murvegg-kompressorer» da de fullstendig hindrer lydnivået i å overskride et spesifikt volum (f.eks. 0 dB), og dermed unngår klipping. I tillegg til denne funksjonen, er deres evne til å øke volumet på sporet viktig.
Bruk din limiter i samarbeid med målepluginen helt til en avspilling av sporet gir ønsket LUFS (f.eks. -10 LUFS). Hvis du presser limiteren for hardt, kan du ødelegge den musikalske kvaliteten til sporet. Det handler om å finne balansen der lydkvaliteten opprettholdes samtidig som det totale nivået når ønsket LUFS.
Lytt til Sluttresultatet på Flere Enheter
Det siste trinnet i mastering er å lytte til resultatet på forskjellige elektroniske enheter, for eksempel høyttalere, datamaskin og telefon. En god master vil høres bra ut på alle typer lydanlegg.
Selv om kunstig intelligens (AI) kan føre til dårlige snarveier, kan AI-miksing og masteringverktøy være nyttige som referanser du kan lære av.
Lag et Spor Klart for Utgivelse
Når du er sikker på at du har gjort alt du kan i miksen, eksporter den og last den inn i en ny sesjon for mastering. Lag en nøyaktig start og slutt, og gjør subtile additive og subtraktive EQ-justeringer. Bruk multibånds kompresjon om nødvendig, samt stereo-forbedringsverktøy for å legge til et snev av bredde.
Bruk deretter limiter og måle-plugins for å oppnå konkurransedyktige lydnivåer uten å ofre lydkvaliteten. Utfør en siste kvalitetskontroll på forskjellige lydanlegg, og da er sporet klart for distribusjon.