tipsbilk.net

Hvordan mestre en sang: En guide for nybegynnere

Mens spesialiserte mastering-ingeniører ofte produserer de beste resultatene, kan hvem som helst produsere en anstendig master hvis de kjenner de grunnleggende konseptene og målene for mestring. Vi vil gå gjennom de grunnleggende trinnene og verktøyene som er involvert i å mestre et spor for utgivelse, fjerne mysteriet fra prosessen og tilhørende tekniske termer.

Hva er lydmastering?

Mastering er det siste postproduksjonstrinnet i et spor eller albums livssyklus, og trinnet etter å ha mikset et spor i musikkproduksjonsprosessen. Det kan beskrives som scenen der siste finpuss til tone- og volumnivåer, soniske inkonsekvenser og generell musikalitet blir brukt.

Av alle stadier av musikkproduksjon er mastering den mest subtile. Gjennom bruk av spesialiserte verktøy, som EQ-er, stereoforsterkere og kompressorer, forsøker masteringeniører å trekke frem kvalitetene til en miks mens de avrunder alle skurrende funksjoner.

Hovedelementet i mestringsprosessen er justeringen til den generelle lydstyrken til et spor. Lydstyrken til en miks presses opp til den når et nivå som er konkurransedyktig med industristandarden – spor du hører på strømmeplattformer.

Det første trinnet i mestring

Mastering begynner når du har sprettet hele miksen til én lydfil og plassert den i en ny økt i DAW-en du ønsker. Mastering er forenklet hvis du har laget en blanding av høy kvalitet. Feil som kan fikses i miksen din bør fikses der; ikke i din herre.

Livet ditt vil bli enklere hvis du har lagt igjen litt takhøyde i mixdown-økten (når stereoutgangskanalen din ikke leser over -4 til -6 dB). Ikke bare unngår dette klippeproblemer, men det lar deg bruke additive EQ-redigeringer og andre endringer som kan bringe opp det generelle nivået.

  Lær hvordan du bruker Task Manager på Mac

Før du skynder deg å plassere en haug med plugins, lytt gjennom hele sporet ditt. Hvis du har referansespor å sammenligne det med, hør på dem også. Dette vil hjelpe deg å ta informerte beslutninger om hvilke mastering-plugins du skal bruke og hvordan.

Sørg for en ren begynnelse og slutt på sporet ditt

Etter de første gjennomspillingene dine, er en god startoppgave å lage en tydelig start og slutt på sporet ditt. Selv om begynnelsen og slutten av lydfilen din allerede er relativt åpenbar, krever mestring nøyaktig presisjon.

For å gjøre det, lag et spor fra masterkanalstripen og aktiver automatisering. Deretter automatiser volumet på begynnelsen og slutten av sporet ditt. Hvis du er usikker på hvordan du gjør det, kan du se på hvordan du bruker automatisering i DAW. Prøv og følg tempoet og stilen til sporet ditt, slik at du ikke forårsaker noen forstyrrende lydavbrudd.

Dette vil hjelpe deg å unngå overdreven susing og andre lyder som kan dukke opp når du øker lydstyrken på slutten av masteringsprosessen. Begynnelser og avslutninger er minneverdige, så prøv å få disse områdene helt riktige.

Forbedre sporet ditt med additiv og subtraktiv EQ

Nå er det på tide å komme inn i kroppen på sporet og se om du kan forbedre den via subtile EQ-forsterkninger eller kutt. Se på hvordan du bruker EQ-er og filtre hvis du vil friske opp dette området.

Det hjelper å undersøke den visuelle analysatoren de fleste EQ-er viser, da den kan avsløre for lite eller for mye i visse frekvensområder. På samme måte kan du se at referansesporet ditt har mer tilstedeværelse i sub-bass- og bassfrekvensene; dermed kan du prøve noen EQ-forsterkninger der.

Ulike EQ-plugins spesialiserer seg på å øke/kutte forskjellige frekvensområder ved mastering. For eksempel kan du finne ut at PuigTec EQ-er fungerer best for å øke lave frekvenser, og andre EQ-verktøy er best for høye frekvenser. Nøkkelen er eksperimentering.

  Slik fjerner du støy og ekko under nettmøter [+4 Apps]

Prøv en 0,5-2,5 dB boost rundt 30-40 Hz for å legge til mer tilstedeværelse til kick-trommene dine. Eksperimenter med en boost på rundt 15 kHz for litt ekstra luft og lysstyrke til vokalen og den generelle miksen.

Motsatt kan du finne for mye booming/hard tilstedeværelse i et visst frekvensområde. Prøv et overdrevet kutt før du prøver å finne mellomveien mellom for mye og for lite subtraktiv EQ.

Bruk flerbåndskompressorer

Flerbåndskompressorer lar deg bruke forskjellige komprimeringshastigheter på forskjellige frekvensbånd. Generelt er flerbåndskompressorer en god idé hvis du hører for mye i et spesifikt frekvensområde; f.eks lav- eller high-end.

Vær forsiktig når du bruker kompresjon siden for mye kan suge livet ut av en dynamisk, musikalsk blanding. For en oppfriskning av kompressorer, se på hvordan du bruker kompresjonsplugins.

Påfør en Stereo Enhancer

Stereoforsterker-plugins er en fin måte å tilføre litt polering til et spor som spesielt hodetelefonlyttere vil sette pris på.

De fungerer ved å øke forskjellen mellom venstre og høyre kanal, noe som igjen forsterker stereoeffekten. Prøv en standard stereo imager-plugin for å utvide miksen din. Ekstrem bruk vil ødelegge hele masteren, så gå for subtile applikasjoner for å finne sweet spot.

Bruk begrensing og måling

Begrensninger og måleplugins er det som lar deg møte lydstyrkenivået til den moderne musikkindustrien nøyaktig. La oss se på hvordan de fungerer og hva dette nivået er.

Måletillegg

Måleverktøy gir deg nøyaktige målinger for ting som LUFS, RMS, Peak og True Peak. True Peak og Peak representerer det maksimale nivået på et bestemt tidspunkt (True Peak er mer nøyaktig).

LUFS representerer gjennomsnittlig (også kalt integrert) lydstyrke over tid basert på menneskelig oppfatning av lydstyrke. RMS representerer det samme, men basert på gjennomsnittlig effektsignal. Bransjestandarden for måling av nivåer er LUFS.

  Hvorfor eksternt team trenger passordbehandler [+4 Tools]

I dag setter strømmeplattformer som Spotify -14 LUFS som maksimalt nivå. Du kan fortsatt lage en master som når -11 LUFS, men Spotify vil automatisk redusere den til -14 LUFS; dermed er all musikken deres standardisert nivåmessig.

Velg et helt heltallsmål mellom -10 til -14 LUFS for masteren din, og bruk limiteren for å oppnå det. Husk å tilbakestille måleplugin-modulen hver gang du starter sporet på nytt.

Begrensninger

Limiters er i hovedsak ekstreme kompressorer. De kalles også murveggkompressorer da de fullstendig stopper nivået fra å overskride et spesifisert volum (f.eks. 0 dB), og dermed unngår klipping. Sammen med denne funksjonen er deres evne til å øke gevinsten på sporet ditt.

Bruk limiteren din sammen med måleplugin-modulen til en gjennomspilling av sporet ditt produserer ønsket LUFS (f.eks. -10 LUFS). Kjør limiteren for hardt, og du kan ødelegge musikaliteten til sporet ditt. Finn sweet spot hvor lydkvaliteten opprettholdes mens det generelle nivået når ønsket LUFS.

Lytt til sluttresultatet på flere enheter

Det siste trinnet i mestring er å lytte til resultatet på flere elektroniske enheter; for eksempel høyttalerne, datamaskinen og telefonen. En god mester produserer et spor som låter bra på alle lydsystemer.

Mens AI kan føre til skadelige snarveier, kan AI-miksing og mestringsverktøy gi nyttige referanser å lære av.

Lag et utgivelsesklart spor

Når du har forsikret deg om at du har gjort alt du kan i miksen din, sprett den og last opp en ny økt for mastering. Design en presis start og slutt, og bruk subtile additive og subtraktive EQ-redigeringer. Bruk multibåndskomprimering om nødvendig, og stereoforbedringsverktøy for et snev av ekstra bredde.

Bruk deretter limiter- og målepluginene dine for å nå konkurransedyktige lydstyrkenivåer uten å ofre lydkvaliteten. Legg til noen siste kontroller på forskjellige lydsystemer, og sporet ditt er nå klart for distribusjon.

x