Smarthome-kaos? Få stemmestyring som funker!

Smartteknologi i hjemmet er fortsatt ikke helt problemfri, og stemmestyrte assistenter har sine begrensninger. For å unngå forvirring og overlappende kommandoer, er det viktig å navngi enhetene dine på en gjennomtenkt måte. Dette gjelder spesielt dersom du benytter deg av grupper for styring, og er like viktig for deg som for stemmeassistenten.

Forvirrende enhetsnavn kan skape problemer

Har du opplevd å be Alexa eller Google om å slå av lyset i stua, bare for å bli møtt med gjentatte spørsmål om hvilken stueenhet du mener? Selv om du prøver å være tydeligere og mer spesifikk, kan du fort bli frustrert over at assistenten ikke forstår kommandoen din.

Ofte ligger problemet i måten enhetene er navngitt. Hvis du for eksempel kaller en smartkontakt, en lyspære og en smartbryter for det samme, vil ikke stemmeassistenten klare å skille dem fra hverandre. Du kan riktignok løse noe av dette ved å opprette grupper, men det er også viktig å følge visse grunnleggende regler når du navngir enhetene dine.

Ved å navngi smartenhetene dine hensiktsmessig fra starten, unngår du å måtte endre eller lære navn på nytt senere.

Grupper etter rom eller funksjon

Gruppenavnene er avgjørende for å optimalisere smartstyringen i hjemmet. Hvis du ikke allerede har gruppert enhetene dine, er det på tide å gjøre det. Med grupper får du gjort mer med færre ord og mindre å huske. Både Google og Amazon tilbyr enkle måter å opprette grupper, og det er en fordel å gjøre dette så tidlig som mulig.

En god tilnærming er å navngi grupper etter rommet de befinner seg i. For eksempel, en gruppe for enheter i stua bør hete «Stue», og en gruppe for enheter på kontoret «Kontor». Unntaket er grupper av enheter som ikke er tilknyttet et spesifikt rom. I slike tilfeller bør du bruke funksjonen som navn.

For eksempel kan du samle alle julelys i en gruppe som heter «Jul». Når du skal slå de av, kan du si «Slå av Jul».

Dette prinsippet gjelder også når du har enheter i samme rom, men ønsker å styre dem separat. En lampe bak TV-en er et godt eksempel. Disse enhetene bør ikke være med i hovedgruppen, men heller ha sin egen gruppe, om nødvendig.

Bruk unike navn på enhetene

Etter at du har satt opp gruppene, er det på tide å tenke på selve enhetsnavnene. Det er viktig å ikke bruke samme navn for forskjellige enheter. Hvis du har både en smartlampe og en smartbryter med navnet «Kontor», vil stemmeassistenten bli forvirret når du sier «Slå av Kontor». Den vet ikke hvilken enhet du sikter til.

Stemmestyrte assistenter trenger en måte å skille enheter fra hverandre. Du kan gjøre dette ved å navngi enhetene etter plasseringen i rommet, eller ved å kombinere romnavnet med et nummer.

Plassering som utgangspunkt

De fleste enheter bør navngis etter sin fysiske plassering i rommet, spesielt smarte lyspærer. Hvis du for eksempel har en lampe ved peisen, bør den hete «Peis», mens en lampe ved vinduet bør hete «Vindu». På denne måten husker du navnene lettere. Dette er spesielt nyttig når du vil styre individuelle enheter, som for eksempel lampen på den andre siden av rommet.

Husk at det er viktig både for stemmeassistenten og for deg å huske hvilket navn du skal bruke. Det blir enklere hvis du kan se på enheten og huske navnet basert på plasseringen. Hvis ikke plassering alene fungerer, kan du prøve noe som er knyttet til stedet. Et lys ved underholdningssenteret kan for eksempel hete «Playstation», dersom TV-en allerede er stemmestyrt.

Nummerering for enheter uten individuelt behov

Noen ganger trenger du ikke å kontrollere hver enkelt enhet i et rom eller en gruppe individuelt. Hvis du for eksempel har tre taklamper på kjøkkenet som styres av samme bryter, trenger du sannsynligvis ikke å styre dem individuelt. I slike tilfeller kan du navngi dem etter gruppen, med et tall i tillegg: «Kjøkken 1», «Kjøkken 2», «Kjøkken 3». Det samme gjelder julelysene ute: «Jul 1», «Jul 2», «Jul 3», og så videre.

Selv om du sjelden styrer enkeltenheter, vil Google og Alexa likevel kunne håndtere dette. Hovedformålet her er å lettere identifisere enhetene når du grupperer dem, og at du kan styre dem med gruppenavnene. Du trenger heller ikke å bruke mye tid på å finne et unikt navn, da nummeret i navnet forebygger forvirring. Det er bedre enn å la assistenten spørre «Hvilket kjøkken mener du?».

Ved å følge disse enkle retningslinjene, kan du sørge for at smarthjemmet ditt fungerer bedre. Stemmestyrte assistenter har fortsatt sine begrensninger, og det kan være vanskelig å huske alle navnene. Disse tipsene vil hjelpe stemmeassistenten til å forstå deg bedre, samtidig som det blir enklere for deg å huske de riktige kommandoene.