Hvordan oppgradere Debian-distros [Guide]

Bruker du Debian og ønsker å oppgradere den til andre utgivelser som Testing, Unstable eller Experimental, men vet ikke hvordan? Vi kan hjelpe! Følg med mens vi viser deg hvordan du oppgraderer Debian-distros!

Hvordan oppgradere Debian-distros – oppgrader til Testing

Noe av det beste med Debian er at brukere kan velge hvilken type Debian-utgivelse de liker. Vil du ha nyere pakker? Oppgrader Debian Stable til Debian Testing.

Hvis du ønsker å oppgradere utgivelsen av Debian Stable til Debian Testing, start med å åpne et terminalvindu. For å åpne et terminalvindu på Debian-skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T eller søk etter «Terminal» i appmenyen.

Når terminalvinduet er åpent, bruk sed-kommandoen nedenfor for å endre programvarekildene dine fra «Stable» eller «Buster» (Debian 10, det gjeldende stabile utgivelseskodenavnet når dette skrives) til «Testing»-kodenavnet.

sudo sed -i 's/stable/testing/g' /etc/apt/sources.list

Hvis du har «buster» i /etc/apt/sources.list i stedet for «stable», utfør kommandoen nedenfor i stedet.

sudo sed -i 's/buster/testing/g' /etc/apt/sources.list

Når du er ferdig med å bytte over programvarekilder i filen /etc/apt/sources.list, må du åpne filen for redigeringsformål. Åpne filen ved å bruke nano-kommandoen nedenfor.

  Hvordan finne og bruke alle Siri-snarveisforslagene dine

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

Inne i Nano, finn deb http://deb.debian.org/debian/ testing-updates og slett hele den kodelinjen. Det er ingen «testing» repo for sikkerhetsoppdateringer på Debian, men sed-kommandoen oppretter denne linjen når du erstatter «stable» eller «buster» med «testing.» Sørg også for å slette deb-src http://deb.debian.org/debian/ testing-updates

Etter å ha slått av sikkerhetsoppdateringsrepoen, lagre ved å trykke Ctrl + O og avslutt med Ctrl + X. Når du er utenfor Nano, skriv inn kommandoene nedenfor i rekkefølge for å oppgradere til Debian Testing.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

Hvordan oppgradere Debian-distros – oppgrader til ustabil

Hvis Debian-testing ikke er nok for deg, kan du alltid oppgradere Debian-systemet til Debian Unstable. Ustabil er der aktiv Debian-utvikling finner sted. Pakker oppdateres ofte, og ting er på blødningskanten.

Debian Unstable er en utmerket distribusjon hvis du liker Debian, men synes selv Debian Testings pakker er litt utdaterte. Oppgradering til denne versjonen vil tillate deg å alltid ha de nyeste tingene på Debian. Vær imidlertid advart, det er ikke for nybegynnere!

  Hvordan sette opp en NFS-andel i Webmin på Ubuntu Server

For å oppgradere fra Debian Testing til Debian Unstable, åpne et terminalvindu på Debian-skrivebordet. For å åpne et terminalvindu, trykk Ctrl + Alt + T eller søk etter «Terminal» i appmenyen.

Når terminalvinduet er åpent, bruk sed-kommandoen til å endre programvarekildelisten fra «testing» til «ustabil.»

sudo sed -i 's/testing/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Alternativt, hvis du kommer rett fra Debian Stable til Debian Unstable, må du gjøre følgende. Bytt først programvarekildene dine ved å bruke sed.

sudo sed -i 's/stable/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Hvis du bruker «buster» i /etc/apt/sources.list, i stedet for «stable», kjør:

sudo sed -i 's/buster/unstable/g' /etc/apt/sources.list

Deretter, hvis du planlegger å gå rett fra «Stable» til «Unstable», åpne opp /etc/apt/sources.list i Nano med kommandoen nedenfor og slett begge deb http://deb.debian.org/debian/ unstable -oppdateringer og deb-src http://deb.debian.org/debian/ unstable-updates. Lagre Nano med Ctrl + O, og lukk Nano med Ctrl +X når du er ferdig med å redigere.

Når alle programvarekanaler er endret til «Unstable», oppgrader systemet til Debian Unstable ved å bruke kommandoene nedenfor.

sudo apt update 

sudo apt upgrade -y

sudo apt dist-upgrade -y

sudo reboot

Hvordan oppgradere Debian-distros – Debian Experimental

I motsetning til Debian Testing og Debian Unstable, er ikke Debian Experimental en komplett distribusjon. Du kan ikke bare konvertere Debian Testing eller Debian Unstable-systemet til en fullstendig eksperimentell utgivelse. Du kan imidlertid installere pakker fra den eksperimentelle repoen.

  Hvordan se ballen falle på nyttårsaften

For å få tilgang til Debian Experimental-repoen, start med å åpne et terminalvindu på Debian Linux-skrivebordet. Når terminalvinduet er åpent, åpner du Debian-kildelisten i Nano-tekstredigereren.

ADVARSEL: Debians eksperimentelle pakker er i en pre-alfa-tilstand. De er utrolig ustabile. Bruk bare Debian Experimental hvis du er kjent med Debian og vet hvordan du kan fikse det!

sudo nano -w /etc/apt/sources.list 

Inne i Nano-tekstredigereren legger du til følgende kodelinje. Denne kodelinjen vil gi deg tilgang til Debian Experimental-programvarelageret.

deb http://deb.debian.org/debian eksperimentell hoved

Etter å ha lagt til kodelinjen i kildelisten din i Debian, trykk på Ctrl + O-tastaturkombinasjonen for å lagre redigeringene. Bruk deretter Ctrl + X-knappen for å avslutte Nano-redigeringsprogrammet.

Når du har lukket Nano-tekstredigereren, skriv inn sudo apt update i terminalen. Denne kommandoen vil oppdatere Debians programvarekilder og legge til de nye «Eksperimentelle» pakkene til pakkedatabasen.

sudo apt update

Når alt er oppdatert, vil du kunne installere Debian Experimental-pakker ved å bruke følgende kommando.

sudo apt -t experimental install packagename