Hvordan sende kryptert e-post (Outlook, Gmail iOS, Android, OSX eller Webmail)

E-post er fortsatt en av de mest populære formene for kommunikasjon i det 21. århundre, til tross for teknologiske fremskritt som lar oss sende og motta meldinger og mediefiler i sanntid, samt chatte med videoaktivering over VoIP-tjenester.

E-post kan for det meste brukes av bedrifter for å varsle deg om viktige hendelser, sende deg nyhetsbrev eller be deg om å bekrefte opprettelsen av en ny konto, men de brukes også av enkeltpersoner hvis det ikke kreves et øyeblikkelig svar fra mottakeren.

Men siden de er vant til å transportere så mye informasjon til og fra ulike enkeltpersoner eller selskaper, er e-poster også perfekte mål for hackere, som bruker ulike sårbarhetsutnyttelser, sosial ingeniørkunst og ulike andre teknikker for å få tak i dem.

På den lyse siden er det flere metoder du kan bruke for å beskytte e-postene dine fra å falle i feil hender. En av de vanligste måtene å gjøre det på er gjennom kryptering, da det gjør innholdet i e-postene dine uleselig med mindre du har dekrypteringsnøkkelen.

Kryptert e-post (betydning)

Kryptering er en måte å beskytte informasjon ved å kode den og låse den bort med en nøkkel. På den måten kan bare de som har eller kjenner nøkkelen dekryptere informasjonen og se den i sin opprinnelige form. Du kan sikkert forstå hvorfor kryptering kan og spiller en stor rolle i å sende eller motta private e-poster som ingen andre enn avsender og mottaker kan lese.

Derfor, hvis du vil sende en e-post som ikke kan tydes av noen mellom deg og mottakeren, trenger du en krypteringsnøkkel. Det sier seg selv at avsenderen trenger nøkkelen for å kryptere innholdet i e-posten, mens mottakeren trenger den samme nøkkelen for å dekryptere den.

Uten forkunnskaper om kryptering og måten det fungerer på, kan kryptering av e-posten din virke unødvendig komplisert, men stol på oss, når du først får taket på det, er det ingen stor sak. Tenk deg at du og en venn har to like nøkler som åpner samme lås. Nå sender du en boks med ting over til plassen deres og låser den med nøkkelen din. Når vennen din mottar esken, bruker han nøkkelen som var identisk med din for å åpne esken og nyte innholdet.

E-postkryptering fungerer på samme måte, bare boksen er e-posten, og de identiske nøklene dine er faktisk virtuelle og laget av komplekse koder. Så hvordan kan du vite at dere begge har samme nøkkel, og enda mer enn det, hvordan kan du være sikker på at ingen andre har den?

Hvordan fungerer e-postkryptering?

Som vi nevnte rett ovenfor, er e-postkryptering basert på nøkler laget av kode som er generert av datamaskiner, for å unngå menneskelige feil og for å legge til en tilfeldig faktor som mennesker ikke akkurat er gode på (også unngå å danne mønstre). Denne koden som datamaskinen genererer for e-postkryptering er basert på en teknologi som kalles offentlig nøkkelkryptering.

Hver e-postbruker kan ha et par nøkler, hvorav den ene holdes på en offentlig server (offentlig nøkkel), og den andre lagres privat på den valgte enheten (den som brukes til å motta e-post). Hvis du ønsker å sende en kryptert e-post til en mottaker, må du slå opp identiteten deres på den offentlige serveren (også referert til som en nøkkelserver), som vil være knyttet til en offentlig nøkkel og deres e-postadresse.

Du bruker deretter mottakerens offentlige nøkkel for å kryptere e-posten. Nå vet vi at det kan føles litt forvirrende at alle disse nøklene er offentlig tilgjengelige der ute, noe som kanskje ikke gir deg følelsen av privatliv og hemmelighold du lette etter. Det er imidlertid verdt å merke seg at du ikke kan bruke en offentlig nøkkel til å dekryptere en e-post siden dekrypteringsdelen foregår på mottakerens enhet som har den andre halvdelen av nøkkelen (aka den private), som brukes til dekryptering.

Hvordan sende kryptert e-post?

Så for å oppsummere, har du et par nøkler, en offentlig og en privat. Førstnevnte brukes av andre til å sende deg krypterte e-poster, mens sistnevnte brukes av deg til å dekryptere e-poster som er kryptert med førstnevnte. Ganske enkelt, ikke sant?

Men, og her er når ting begynner å føles litt mer komplisert, det er flere typer e-postkryptering som er mye brukt, men vi vil bare diskutere tre av dem: PGP/Inline, PGP/MIME og S/MIME. Bortsett fra å ha riktig sett med nøkler (offentlig/privat), må både avsender og mottaker bruke samme type kryptering for å sende/motta krypterte e-poster for å fungere.

E-postkrypteringstyper

1. PGP/Inline

PGP/Inline er en tilnærming til e-postkryptering som brukes til å kryptere hver komponent i meldingen separat. Dette betyr at e-postteksten og vedleggene er kryptert og signert individuelt mens du bruker PGP/Inline. Selv om denne tilnærmingen kan virke litt unødvendig komplisert, har den en god del av lyse sider.

Mottakeren kan for eksempel bruke en e-postklient som ikke støtter PGP-e-postkryptering. Men med PGP/Inline kan mottakeren bare kopiere eller laste ned innholdet i e-posten (e-posttekst og vedleggene) og dekryptere disse ved hjelp av tredjeparts programvareløsninger.

På minussiden betyr det faktum at hver komponent er kryptert separat at typen og navnet på hvert vedlegg vil lekke før de dekrypteres, noe som ikke er en ønskelig egenskap fra et krypteringsskjema.

Sist, men ikke minst, er det verdt å nevne at PGP/Inline ikke støtter sending av HTML-meldinger. Derfor vil alle meldinger som sendes med denne krypteringsmetoden bli sendt i ren tekst.

2. PGP/MIME

PGP/MIME-krypteringsskjemaet er en nyere tilnærming som er noe motsatt av PGP/Inline, siden den samler alt, krypterer det og signerer det som en helhet. Som du kanskje forventer, er den største fordelen PGP/MIME har fremfor sin Inline-motpart at meldingsstrukturen ikke lekker, så alle som kan være i stand til å fange opp meldingen vil ikke kunne finne ut detaljer som vedleggsmetadata.

  Hvordan fikse Windows 10 gjenkjenner ikke Android-telefon

Videre er PGP/MIME e-postsignaturer litt mer subtile for klienter som ikke støtter PGP. På ulempen, hvis mottakerens klient ikke støtter PGP, må de laste ned hele meldingen (inkludert vedlegg) for å kunne dekryptere den med et tredjepartsverktøy siden, som vi nevnte ovenfor, PGP/MIME samler alt og krypterer dem som en helhet.

3. S/MIME

Den tredje og siste typen kryptering vi skal fokusere på i artikkelen vår er S/MIME. Selv om det ikke er proprietært, er dette krypteringsskjemaet innebygd på de fleste iOS- og OSX-enheter. Du har sikkert lagt merke til at når du mottar en e-postmelding fra en iPhone eller et Mac-system, kommer e-posten også med et lite vedlegg kalt «smime.p7s».

Dette vedlegget vi har nevnt ovenfor er bare en måte å verifisere identiteten til mottakeren på, for å sikre at de er de eneste som kan dekryptere og lese e-posten når den ankommer destinasjonen. Selv om dette virker som et ganske effektivt krypteringssystem (som det er), er det også vanskeligere å implementere og ikke akkurat gratis.

I motsetning til de to andre krypteringsteknologiene vi kort beskrevet ovenfor (PGP/Inline og PGP/MIME), kommer ikke S/MIME gratis, med mindre du eier en Apple-enhet. Hvis du ikke gjør det, må du kjøpe et S/MIME-sertifikat for å kunne sende og motta e-poster som er kryptert med denne teknologien. Videre er S/MIME også vanskeligere å sette opp på populære e-postklienter som Gmail, for eksempel.

Hvordan sende en sikker e-post?

1. Hvordan kryptere e-post i Outlook

Outlook støtter kun to krypteringsalternativer, nemlig S/MIME og Microsoft 365 Message Encryption (Information Rights Management). For S/MIME må både avsender og mottaker ha en e-postklient som støtter denne standarden, og heldigvis er Outlook blant de som har det.

Microsoft 365 Message Encryption er inkludert i Office 365 Enterprise E3-lisensen. Det er imidlertid bare avsenderen som trenger å ha Microsoft 365 Message Encryption i dette tilfellet, noe som kan forenkle ting litt.

Det er verdt å nevne at nylige endringer i Outlook gjorde at Tillatelser-knappen tilsynelatende forsvant, mens den faktisk ble erstattet av en Krypter-knapp. Du finner den i Alternativer-menyen, men vi kommer til det på noen få øyeblikk.

Den nylig lagt til Krypter-knappen inneholder begge krypteringsalternativene vi har diskutert ovenfor, S/MIME og IRM (Information Rights Management), men førstnevnte er bare synlig hvis du allerede har konfigurert den i Outlook.

Når det er sagt, la oss se hvordan du konfigurerer S/MIME i Outlook og setter den som din foretrukne krypteringsmetode.

Opprett digitalt sertifikat

I Outlook går du til Fil-menyen
Velg Alternativer
Klikk på Trust Center
Velg Innstillinger for tillitssenter
Gå til E-postsikkerhet
Klikk på Få en digital ID-knappen
Velg en sertifiseringsinstans for å lage din digitale ID (Comodo er et vanlig valg)
Sjekk e-posten din for digital ID

Legger til S/MIME i Outlook

Start Outlook
Åpne Fil-menyen
Velg Alternativer
Gå til Trust Center
Velg Innstillinger for tillitssenter
Gå til E-postsikkerhet i venstre rute
Klikk på Innstillinger-knappen i delen Kryptert e-post
Klikk på Velg-knappen under Sertifikater og algoritmer-delen
Velg S/MIME-sertifikatet du ba om tidligere
Klikk på OK-knappen

Hvis du har et Microsoft 365-abonnement, må du kanskje utføre noen forskjellige operasjoner. Nemlig:

Mens du skriver en e-post, klikker du på Alternativer-knappen
Klikk på Krypter-knappen
Velg alternativet Krypter med S/MIME fra kombinasjonsmenyen
Fullfør skrivingen av e-posten din og send den

Hvis du bruker Outlook 2019 eller 2016, kan du utføre trinnene ovenfor, men bruk Tillatelser-knappen i stedet for Krypter.

Krypter med IRM (Microsoft 365 Message Encryption)

Mens du skriver en e-postmelding, går du til fanen Alternativer
Klikk på Krypter-knappen i Alternativer-delen
Velg alternativet som håndhever begrensningene du ønsker (f.eks. Ikke videresend, Krypter-bare, osv.)
Skriv e-posten din og send den

Merk at for brukere av Outlook 2019 og 2016, må du bruke Tillatelser-knappen i stedet for Kryptering. Bortsett fra det er prosessen nøyaktig den samme som for Microsoft 365-brukere.

Krypter en enkelt melding

Mens du er i meldingen du vil sende, går du til Fil-menyen
Velg Egenskaper
Velg alternativet Sikkerhetsinnstillinger
Merk av for Krypter meldingsinnhold og vedlegg
Fullfør meldingen og send den (den vil bli kryptert)

Krypter alle utgående e-poster

Naviger til Fil-fanen
Velg Alternativer
Gå til Trust Center-alternativet
Velg Innstillinger for tillitssenter
Gå til fanen E-postsikkerhet
Merk av for Krypter innhold og vedlegg for utgående meldinger under Kryptert e-post
Du kan bruke Innstillinger-knappen for å endre tilleggsinnstillinger, for eksempel å velge et spesifikt sertifikat

Merk at hvis du velger å kryptere alle utgående meldinger som standard, trenger du ikke lenger å kryptere meldingene individuelt. Du bare komponerer dem som normalt og sender dem. Mottakerne må imidlertid ha din digitale ID for å dechiffrere og kunne se innholdet i meldingene dine.

2. Hvordan kryptere e-post i Gmail (Webmail)

Nettbaserte e-postklienter som Gmail aksepterer kryptering, både S/MIME og PGP heldigvis, men vi finner S/MIME litt for komplisert til å rettferdiggjøre innsatsen, så vi kommer til å gå med PGP siden det kan implementeres mye enklere enn sin motpart.

På den annen side er det verdt å merke seg at du må bruke en tredjepartstjeneste i form av en nettleserutvidelse (Chrome) for å implementere PGP-kryptering til Gmail-klienten din og e-poster du sender ved hjelp av denne plattformen.

Når det er sagt, kan du velge hvilken PGP-nettleserutvidelse du foretrekker, siden de fleste av dem utfører det samme og det er liten eller ingen forskjell mellom dem. Hvis du trenger forslag, minner vi deg om FlowCrypt, Mailvelope, PrivateMail, Mymail-Crypt, Digify, PGP Anywhere, GPGTools, EnigMail og GNU Privacy Guard.

Etter at du har installert favorittutvidelsen fra vår liste over forslag (eller ikke), bør du få tilgang til konfigurasjonsmenyen. Vi har ingen anelse om hvilken utvidelse du har installert, så vi skal gi deg noen generelle retningslinjer som (forhåpentligvis) gjelder for utvidelsen du ønsker. Hvis du synes hele prosessen er for vanskelig, prøv å bruke en annen utvidelse.

Greit, så tilbake til der vi var: gå til utvidelsens konfigurasjonsmeny og generer nøkkelen din ved å skrive inn et navn, e-postadresse og passord i de angitte feltene. Hvis utvidelsen ikke allerede genererte nøkkelen din, må du kanskje trykke på en knapp (f.eks. Generer, Send, Bekreft) for å bekrefte inndataene dine, så se nøye og gjør det hvis du finner en.

  Her er noen sikkerhetsforbedringer i Android 5.0 Lollipop

Siden de fleste nettleserutvidelsene for e-postkryptering kommer med en nøkkelring og en nøkkelgenerator, bør det være enkelt å lage dine PGP offentlige og private nøkler. Du kan imidlertid også opprette nøkkelen din ved å bruke en annen tjeneste og prøve å importere den. Dette fungerer også hvis du allerede har fått en nøkkel en stund nå og vil fortsette å bruke den med Gmail.

Hvis du husker det, har vi allerede forklart at for at folk skal finne nøkkelen din, må du enten gi den til dem manuelt eller bare laste den opp til en nøkkelserver, sammen med andre identifiserbare detaljer om deg (som navn og e-post adresse).

Når det er sagt, finn utvidelsens eksportfunksjon og prøv å bruke den til å hente den offentlige nøkkelen din i vanlig tekstformat. Når du har det, kopierer du hele greia (inkludert overskriftene) til utklippstavlen og prøver å finne en nøkkelserver som passer dine behov.

MIT tilbyr en av de mest populære nøkkelserverne, så du kan vurdere å laste opp din der. Alt du trenger å gjøre er å besøke MIT PGP nøkkelserver, lim inn nøkkelen din (den du kopierte tidligere) i Send-feltet, og trykk deretter på Send-knappen. Det er det! Hvis du vil sjekke om du gjorde det riktig, bare gå tilbake til MIT PGP-nøkkelserverens hjemmeside og utføre et søk ved å bruke navnet du skrev inn i den offentlige nøkkelen.

Hvis du gjorde alt riktig, bør du kunne se din offentlige nøkkel, navnet ditt og e-postadressen din på nøkkelserveren. Merk at det også er en nøkkelID-parameter på hjemmesiden, som er veldig nyttig, spesielt når flere brukere deler samme navn. Det skjer faktisk mye, og derfor vil du også dele nøkkel-IDen din med kontakter du vil utveksle krypterte e-poster med.

Nå som du har fått en offentlig nøkkel og lastet den opp til en nøkkelserver, kan du motta krypterte e-poster fra andre. Men hva om du vil sende noen en PGP-kryptert e-post? Vel, siden du fortsatt er på MIT-nøkkelservernettstedet, kan du gjerne slå opp personen du vil utveksle krypterte e-poster med.

Hvis du er heldig nok til å finne den, klikker du på nøkkel-ID-en til brukeren du er interessert i. Hvis du gjør det, vises den offentlige nøkkelen i vanlig tekstformat. Du kan kopiere hele denne offentlige nøkkelen til tastaturet og importere den i utvidelsen du ønsker for å legge den til nøkkelringen. Nå, avhengig av utvidelsen din, kan du begynne å utveksle kryptert e-post med mottakeren rett fra utvidelsen eller i et annet vindu.

For de fleste utvidelser kan du skrive inn innholdet i e-posten din i en del av utvidelsen, velge mottakeren fra nøkkelringen, og deretter kopiere og lime inn den krypterte teksten i e-posten din. Husk at du bør lime inn den krypterte teksten NØYAKTIG slik du kopierte den, da tukling med den kan føre til at den ikke dekrypteres, og alt dette arbeidet vil være forgjeves.

Dekryptering og lesing av kryptert e-post bør være en bit av kaken hvis du har en anstendig utvidelse installert, siden de fleste utvidelser vil automatisk oppdage krypterte e-poster og vil tilby å dechiffrere dem automatisk for deg. Imidlertid er det også sjansen for at utvidelsen din har en manuell dekrypteringsseksjon der du må lime inn hele innholdet i meldingen din og dechiffrere den manuelt.

Dessverre gir ikke alle utvidelser støtte for kryptering av vedlegg, men det kan enkelt løses ved å bruke et filkrypteringsprogram eller søke etter en utvidelse som har støtte for vedleggskryptering. Gnu Privacy Guard kan for eksempel hjelpe deg med å kryptere vedlegg før du laster dem opp, slik at du kan kryptere både e-postteksten og vedleggene med samme krypteringsnøkkel.

3. Apple Mail (iOS)

Som vi har nevnt før, kommer iOS-enheter med innebygd S/MIME-støtte. Mer presist har standard e-postappen (Apple Mail) innebygd S/MIME-støtte, så du trenger ikke å gjøre mye for å aktivere denne formen for kryptering på iOS-enheten din og sende private, sikre e-postmeldinger.

Slik kan du aktivere S/MIME på iOS-enheten din, eller sørge for at den er riktig aktivert:

Åpne Apple Mail på iPhone
Gå til avsnittet for avanserte innstillinger
Sørg for at S/MIME er slått på
Endre alternativet Krypter som standard til Ja

Det er alt. Nå hver gang du skal skrive en e-postmelding på iPhone, vil du kunne se et låseikon ved siden av mottakerens navn. Som standard vil det vise en ulåst lås, men bare å trykke på den bør sette den til «låst» posisjon og kryptere e-posten din.

Merk at noen mottakere vil ha et rødt låsikon ved siden av navnene sine, noe som betyr at du enten ikke har installert sertifikatet deres, eller så er de ikke i utvekslingsmiljøet ditt (for eksempel jobber i samme firma), så du kan ikke sende dem krypterte meldinger i dette tilfellet. Ikke bekymre deg, men du kan fikse dette raskt og greit.

For å utveksle krypterte e-poster med denne personen, må du be vedkommende om å sende deg en e-post med en digital signatur vedlagt. Å legge ved din digitale signatur til e-postmeldinger krever at du bytter alternativet først, noe som kan gjøres i samme meny som krypteringsalternativene vi har forklart ovenfor.

Når du mottar den meldingen, må du utføre følgende handlinger:

Klikk på avsenderens e-postadresse
Sjekk om det vises et rødt spørsmålstegn som forteller deg at signaturen ikke er klarert
Trykk på alternativet Vis sertifikat
Trykk på Installer-knappen
Trykk på Ferdig-knappen øverst til høyre

Etter at du har utført disse trinnene, vil låseikonet ved siden av mottakerens navn være blått, og du kan trykke på det for å sette ikonet til «låst» posisjon og sende krypterte meldinger med denne kontakten.

4. Mail-app (Mac/OSX)

Hvis du ønsker å sende krypterte e-postmeldinger fra din standard e-postapplikasjon på din Mac (OSX), må du oppfylle de samme kravene som for iOS- og Outlook-versjonene ovenfor: mottakerens digitale signatur må lagres på enheten din på forhånd.

  Focal (Beta) har som mål å være den ene kameraappen som styrer dem alle [Android]

Når du har hentet mottakerens digitale ID, når du skriver en melding og skriver inn kontaktens e-postadresse, vil du kunne se en hake som informerer deg om at meldingen vil bli signert. Nå bør du ikke forveksle dette merket med låseikonet vi diskuterte i iOS-delen, med tanke på at signering og kryptering av en e-postmelding er to vidt forskjellige ting.

Nå skal du også kunne se låseikonet ved siden av signaturmerket. Men i motsetning til iOS, hvor du ganske enkelt kan bestemme hvilken kontakt som mottar krypterte e-poster, og hvilke som ikke gjør det, mens du bruker Mac må du ha de digitale sertifikatene til alle kontaktene du inkluderer som mottakere i e-posten din.

Ellers blir ikke e-posten kryptert, selv om du hadde digitale sertifikater for noen av kontaktene dine klare og tilgjengelige på enheten din. En siste ting; sørg for å signere e-postmeldinger først etter at du er ferdig med å skrive dem. Hvis du utfører endringer før, vil sertifikatet vises som uklarert.

5. Android (S/MIME)

Android-enheter har litt mer albuerom enn iOS- eller Mac-enheter, så du kan stole på tredjepartsverktøy som kan hjelpe deg med å kryptere e-posten din før du sender den. Et slikt eksempel er CipherMail, som kan brukes sammen med Gmail-appen, men fungerer også med andre tredjepartsalternativer som Outlook, Thunderbird, K-9 og andre eksisterende S/MIME-klienter.

CipherMail hjelper deg med å kryptere både meldinger og vedlegg, har HTML-e-poststøtte, sikrer at sertifikater trekkes ut automatisk, støtter CRL-er, inkluderer CTL-er (Certificate Trust Lists) for svarte- eller hvitelistesertifikater, og er til og med i stand til å generere selvsignerte sertifikater som skal brukes for privat PKI.

6. Android (PGP)

Som vi har nevnt før, kan S/MIME være sikrere (i noen henseender) enn PGP, men PGP er mye enklere å implementere, er helt gratis og gir deg mer fleksibilitet med hensyn til hvem du kan/ikke kan sende kryptert e-postmeldinger til. På Android forekommer imidlertid ikke PGP naturlig, så du må hjelpe den med et verktøy.

OpenKeychain, for eksempel, er et lettvektsverktøy som er 100 % gratis å bruke og kan hjelpe deg med å lagre sertifikater og PGP-nøkler for andre. Du kan bruke den med e-postklienter som støtter PGP som K-9 uten betydelig innsats.

Det er veldig enkelt å betjene OpenKeychain på Android-enheten din, gitt at den lar deg lage dine egne nøkler, både offentlige og private. Du trenger bare å skrive inn e-postadressen din, sammen med navnet ditt og et passord, og OpenKeychain vil generere nøkkelparet for deg. Du kan også bruke OpenKeychain til å importere en eksisterende nøkkel hvis du har en.

Etter å ha generert en nøkkel, kan du eksportere den fra appen slik at du kan bruke den med andre applikasjoner og enheter hvis du vil. Hvis du trenger å finne en offentlig nøkkel for en bestemt kontakt, kan du bruke OpenKeychain til å slå opp personen og prøve å finne den offentlige nøkkelen deres, slik at du kan sende dem krypterte e-poster. OpenKeychain lagrer også offentlige nøkler som du har lagt til nøkkelringen, slik at du kan bruke dem igjen senere uten å bruke for mye tid på å se deg rundt.

Hvis du vil bruke OpenKeychain med e-postklienten din, må du kanskje gå til den appens konfigurasjonsmeny, finne krypteringsinnstillingene og prøve å sette OpenKeychain som din foretrukne eller standard PGP- eller OpenPGP-leverandør. Det er flere apper som støtter PGP-kryptering, men konfigurasjonsmenyer er forskjellige fra en app til en annen. Det er verdt å nevne at ikke alle Android-e-postklienter støtter kryptering.

7. ProtonMail

Hvis alle prosedyrene vi har diskutert ovenfor høres ut som vrøvl for deg og du liker å holde ting rett og enkelt, er det enda en løsning for deg: å bruke en e-posttjeneste som tilbyr sterk kryptering som standard.

Heldigvis er ProtonMail ikke bare en e-postklient som bruker ende-til-ende-kryptering og null-tilgang-kryptering for å sikre e-postene dine, men den er også gratis å bruke. Når sant skal sies, tilbyr ProtonMail både betalte og gratis planer, men gratisplanen inkluderer 500 MB lagringsplass og en grense på opptil 150 meldinger per dag, som vi mener er mer enn nok til å tilfredsstille dine behov for kryptert, sikker post.

Hvis ikke, gir Plus (betalt) versjonen av ProtonMail deg 5 GB lagringsplass, lar deg sende opptil 1000 meldinger per dag, har etiketter, mapper og tilpassede filtre, kan sende krypterte meldinger til eksterne (ikke-ProtonMail) mottakere, lar deg bruke ditt eget domene, og gir deg opptil 5 e-postaliaser for kun €4,00 per måned.

Den eneste ulempen med å bruke gratisversjonen av ProtonMail er at du ikke vil kunne sende krypterte meldinger til mottakere som ikke bruker samme e-postklient. Men hvis du trenger en rask e-postutveksling, kan du overtale mottakeren din til å opprette en gratis ProtonMail-konto slik at du kan være trygg på brudd på personvernet på e-post.

8. Engangs-e-postadresser (brennere)

Du har kanskje hørt begrepet brenner forbundet med ulike lyssky forretninger, men når det gjelder beskyttelse av personvernet ditt, er det ingen lengde du ikke bør gå for å beskytte det. Å lage en engangs-e-postadresse, også kalt brenner eller en temp, er en av de beste måtene å holde sikkerheten og personvernet på optimale nivåer.

Det beste med en engangs-e-postadresse er at den ødelegger seg selv etter en viss tidsperiode. Derfor kan du bruke en slik e-postadresse til å sende private meldinger til mottakeren din, logge ut av den og det er slutten på historien.

Alternativt, hvis du må motta en privat melding, bare få den levert til en brenner-e-postadresse du har tilgang til, sørg for at du har nok tid til å lese meldingen, og slett den og slutt å bekymre deg for den, siden adressen snart vil bli blir til virtuelt støv.

Det er noen få brenner-e-posttjenester som du trygt kan bruke, inkludert Zmail og Guerilla Mail. Sistnevnte inkluderer også en passordbehandling, slik at du ikke trenger å huske passordene for hver midlertidig e-postadresse du oppretter.

Send kryptert e-post – KONKLUSJON

Alt tatt i betraktning, hvis du mistenker at noen avlytter e-postutvekslingene dine med ulike mottakere, er en fin måte å forhindre det på ved å kryptere e-postmeldingene og vedleggene deres.

Som vi har diskutert tidligere, er det mange måter å gjøre det på, og disse metodene er vanligvis forskjellige fra en enhet/app til en annen. Når du imidlertid forstår hvordan kryptering fungerer og hvilke krav du må oppfylle for å implementere den, bør bruk av kryptering for å beskytte e-postene dine føles som en tur i parken, enten du bruker S/MIME, PGP/Inline eller PGP/MIME.