tipsbilk.net

Hvordan sette opp en NFS-andel i Webmin på Ubuntu Server

NFS (AKA Network File System) er et hendig nettverksverktøy som gjør overføring av filer på Linux superrask. Det er imidlertid kjedelig å sette det opp hvis du ikke vet hva du gjør.

Det er her Webmin kommer inn. Det er en web-UI-manager for UNIX-lignende operativsystemer som gjør det enkelt å sette opp komplekse ting som NFS. I denne veiledningen viser vi deg hvordan du kan sette opp en NFS-deling med den.

Sett opp Webmin på Ubuntu Server

Før du kan bruke Webmin på Ubuntu-serveren til å sette opp NFS-delinger, må du sette opp Webmin på Ubuntu-serveren. For å sette opp Webmin på Ubuntu-systemet ditt, må du laste ned og installere den nyeste DEB-pakken til datamaskinen din.

For å laste ned den siste versjonen av Webmin for Ubuntu, klikk på denne lenken og gå over til den offisielle Webmin nettsted. Når du er der, finn «Debian Package»-knappen og velg den med musen for å starte nedlastingen.

  Slik bruker du Canonicals Livepatch-tjeneste på Ubuntu

Når DEB-pakken er lastet ned, overfører du DEB-pakken til Ubuntu-serveren din over SSH. Når DEB-pakken er overført til Ubuntu-systemet, installer den. Gå deretter til datamaskinen din, åpne en nettleser og følg koblingen nedenfor for å åpne Webmin-nettgrensesnittet.

http://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:10000

Root-passord for Webmin

For å få tilgang til Webmin web-UI på Ubuntu Server, må du ha tilgang til root-kontoen og kjenne til root-passordet. Dessverre, på Ubuntu, er dette ikke så enkelt, siden root-passordet er slått av av sikkerhetshensyn.

For å endre root-passordet for Ubuntu, gjør følgende. Først logger du på Ubuntu Server over SSH. Eller sett deg ved TTY-konsollen. Når du er på konsollen, bruk kommandoen sudo -s for å få root-tilgang til Ubuntu Server.

sudo -s

Nå som du har fått root-tilgang, bruk passwd-kommandoen for å endre root-passordet i Ubuntu. Pass på at dette passordet er minneverdig og sikkert.

passwd

Installer NFS-pakker på Ubuntu Server

Med Webmin installert og root-passordet konfigurert, må du installere NFS-pakker på Ubuntu Server. Uten disse pakkene vil ikke Webmin kunne konfigurere NFS-delingene dine via nettgrensesnittet.

For å installere NFS-pakkene på Ubuntu-systemet, åpne et terminalvindu og logg inn over SSH. Eller sett deg på serveren og samhandle med kommandolinjen ved å bruke TTY-konsollen.

  Slik tilpasser du leseruten i Outlook

Bruk følgende apt install-kommando for å sette opp den nyeste NFS-serverpakken med terminaltilgang.

sudo apt install nfs-kernel-server

Etter å ha skrevet apt install-kommandoen ovenfor, vil Ubuntu be om passordet ditt. Bruk tastaturet til å skrive inn brukernavnets passord. Når du har skrevet inn passordet ditt, vil Ubuntu samle alle pakkene som skal installeres. Deretter vil den be deg om å trykke på Y-knappen for å bekrefte at du vil installere pakkene. Gjør det for å fortsette.

Hvordan sette opp en NFS-andel i Webmin

For å sette opp en NFS-andel i Webmin, start med å logge på Webmins nettgrensesnitt i en nettleser. Når du er logget på, finn «Refresh Modules»-knappen og klikk på den med musen.

Etter å ha oppdatert moduler, følg trinnvise instruksjoner nedenfor for å konfigurere NFS-delingene dine i Webmin.

Trinn 1: På Webmin-sidelinjen klikker du på delen «Nettverk» med musen for å utvide menyelementene. Se deretter gjennom «Nettverk»-området for «NFS-eksporter» og klikk på det med musen.

Trinn 2: Inne i «NFS-eksporter»-området finner du knappen «Legg til en ny eksport» og klikker på den med musen for å opprette en ny NFS-eksport.

  Malbasert fakturagenerator for små bedrifter [Web]

Når du klikker på «Legg til en ny eksport»-knappen med musen, vil vinduet «Eksporter detaljer» vises. Finn «Katalog til eksport»-området, og velg ikonet ved siden av tekstboksen.

Trinn 3: Når du klikker på ikonet ved siden av «Katalog som skal eksporteres,» bla gjennom mappen du ønsker å dele via NFS. Finn deretter «Skrivebeskyttet»-delen og klikk på «Nei.» Hvis du ikke velger «Nei», vil ikke NFS-andelen din være skrivbar.

Trinn 4: Etter å ha endret skriveinnstillingene, gå gjennom de andre innstillingene og tilpass NFS-andelen din slik du ønsker. Når du er ferdig med å tilpasse alt, klikker du på den grønne «Opprett»-knappen for å opprette den nye delingen.

Klikk deretter på «Return to exports»-listen for å gå tilbake til NFS-aksjelisten i Webmin.

Trinn 5: Klikk på «Bruk endringer» i NFS-andelslisten for å bruke endringene på din nye NFS-andel. Når du velger denne knappen, vil du kunne få tilgang til delingen din over nettverket.

Montering av en andel

Usikker på hvordan du monterer din nye NFS-andel på Linux? Skriv inn følgende kommando nedenfor i et terminalvindu.

sudo mount YOUR_WEBMIN_LINUX_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:/location/of/nfs/export/ /local/location/to/mount/share/

x