Hvordan sette opp en FTP-server på Ubuntu med Webmin

Ønsker du å sette opp en FTP-server på Ubuntu Server-systemet, men vil ikke håndtere konfigurasjonsfiler? I så fall er Webmin noe for deg! Webmin er et utmerket verktøy som lar brukere administrere UNIX-lignende servere med et brukervennlig nettgrensesnitt. Slik bruker du Webmin til å sette opp en FTP-server på Ubuntu.

Sett opp Webmin på Ubuntu Server

Webmin må installeres på Ubuntu Server før du oppretter en FTP-server med webgrensesnittet. Heldigvis støtter Webmin Ubuntu ganske bra. For å få appen til å fungere, gå over til den offisielle Webmin nettsted.

En gang på Webmin-nettstedet, finn nedlastingsknappen «Debian Package», og klikk på den med musen. Når du velger denne knappen, vil Webmin DEB-pakken lastes ned til datamaskinen din.

Etter at nedlastingen er fullført, logger du på Ubuntu-systemet ditt med SSH via en terminal på Linux-skrivebordet. Alternativt kan du sitte ved Ubuntu-systemet ditt og logge på det ved å bruke TTY-konsollen.

  20 beste mobilsporingsapp

Når du har terminaltilgang, overfører du Webmin DEB-pakken til Ubuntu Server. Installer deretter DEB-pakken på Ubuntu for å få Webmin til å fungere.

Når Webmin jobber på Ubuntu Server, åpner du en nettleser på datamaskinen din. Gå deretter til følgende URL for å få tilgang til nettgrensesnittet.

http://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:10000

Root-passord for Webmin

Webmin gir ikke brukere et standard brukernavn eller passord. I stedet er den helt avhengig av systemets eksisterende root-konto. Ubuntu deaktiverer imidlertid denne root-kontoen som standard, så du må aktivere den på nytt før du logger på.

For å reaktivere root-passordet inne i Ubuntu, bruk sudo -s-kommandoen for å logge på terminalvinduet som root. Deretter, når terminalvinduet er root, utfør passwd-kommandoen for å angi et nytt root-passord.

sudo -s

passwd

Sørg for å sette root-passordet i Ubuntu til noe minneverdig og sikkert.

Installere ProFTPD Webmin-modulen

Den inkluderte FTP-servermodulen i Webmin er ikke bra. Så i stedet bruker vi ProFTPD-modulen. Dessverre er denne modulen tredjepart, så den må installeres før den kan brukes.

For å installere ProFTPD-modulen på Webmin-installasjonen, følg trinnvise instruksjoner nedenfor.

Trinn 1: Velg først denne lenken for å laste ned den siste versjonen av ProFTPD-modulen til datamaskinen din. Hvis du vil laste ned denne modulen ved å bruke Linux-terminalen, skriv inn følgende kommando nedenfor.

wget http://www.webmin.com/webmin/download/modules/proftpd.wbm.gz

Trinn 2: Etter å ha lastet ned den siste utgaven av ProFTPD-modulen, åpner du Webmin web-UI og logger på brukerkontoen din. Finn deretter alternativet «Webmin» i sidefeltet og klikk på det med musen.

  Forbedre iPhone-bærer og WiFi-signalstyrke med signalforsterker

Trinn 3: Når du har valgt Webmin-alternativet i sidefeltet, velg «Webmin-konfigurasjon» for å få tilgang til Webmin-konfigurasjonsområdet.

Trinn 4: Inne i Webmin-konfigurasjonsområdet finner du «Webmin-moduler»-knappen og klikker på den med musen. Ved å velge denne knappen vil Webmin Modules-området lastes opp.

Trinn 5: Se etter delen «Installer modul», og klikk på «Fra opplastet fil.» Klikk deretter på bindersikonet for å søke etter ProFTPD Webmin-modulen på datamaskinen.

Trinn 6: Klikk på den grønne «Installer modul»-knappen for å installere ProFTPD-modulen til Webmin-nettgrensesnittet. Når modulinstallasjonen er fullført, finn knappen «Oppdater moduler» i sidefeltet, og klikk på den for å fullføre oppsettet av ProFTPD i Webmin.

Sette opp FTP-serveren

For å sette opp FTP-serveren din i Webmin, følg trinn-for-trinn-instruksjonene nedenfor.

  Hvordan organisere Google Disk

Trinn 1: Klikk på «System» i Webmin-sidefeltet. Deretter velger du delen «Brukere og grupper». Deretter oppretter du en brukerkonto som skal brukes med FTP-serveren. Lag gjerne mer enn én konto om nødvendig.

Når du oppretter brukerkontoen din i Webmin, sørg for å legge brukeren til i følgende grupper.

adm
CD ROM
dyppe
lxd
plugdev
sudo

Trinn 2: Etter å ha opprettet brukerkontoen(e), klikk på «Servere»-delen i Webmin-sidefeltet. Klikk deretter på «ProFTPD Server» for å få tilgang til ProFTPD Server-delen.

Trinn 3: Se på «Global konfigurasjon» og endre eventuelle innstillinger du ønsker å endre. Ikke bekymre deg hvis du ikke ønsker å endre noen innstillinger i ProFTPD Server-konfigurasjonsområdet. Standardinnstillingene fungerer er OK og vil fungere fint.

Trinn 4: Når du har konfigurert alle innstillingene i ProFTPD-serverområdet, finner du «Bruk endringer»-knappen og klikker på den med musen. Ved å velge denne knappen stopper ProFTP-serveren, starter den sikkerhetskopiert og bruker de nye innstillingene.

Kobler til FTP-serveren

Det er mange måter å koble til en FTP-server på Linux. Hvis du ikke er sikker på hvordan du gjør det, sjekk ut Filezilla applikasjon. Det er en FTP-klient som gjør det enkelt å koble til FTP og administrere servere.