Hvordan sette opp RStudio IDE på Linux

Rstudio IDE er et verktøy som lar brukere være mer produktive med R så vel som Python. Den inkluderer mange nyttige funksjoner, fra syntaks-utheving, direkte kjøring av kode og mer. Slik installerer du Rstudio IDE på Linux.

Installasjonsinstruksjoner for Ubuntu

For å installere Rstudio IDE på Ubuntu Linux, må du gjøre det via en nedlastbar DEB-pakke. Per nå har Rstudio to nedlastbare DEB-pakker. Den ene pakken er for Ubuntu 16.04, og den andre er Ubuntu 18.04+.

For å få tak i DEB-pakken, åpne et terminalvindu. Du kan åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søk etter terminalvinduet i appmenyen og start det på den måten.

Når terminalvinduet er åpent, bruk wget-kommandoen nedenfor for å laste ned Ubuntu DEB-pakken direkte til mappen «Nedlastinger». Eller, hvis du foretrekker å laste ned via nettleseren, klikk på denne lenken her.

Ubuntu 18.04+

wget https://download1.rstudio.org/desktop/bionic/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Ubuntu 16.04

wget https://download1.rstudio.org/desktop/xenial/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Når nedlastingen er fullført, kan installasjonen av Rstudio på Ubuntu begynne. Bruk CD-kommandoen til å gå inn i mappen «Nedlastinger» der DEB-pakken ble lastet ned.

cd ~/Downloads/

Herfra installerer du Rstudio DEB-pakken på Ubuntu ved å bruke apt install-kommandoen nedenfor. Å bruke apt install i stedet for dpkg-verktøyet vil tillate Ubuntu å korrigere avhengigheter på farten i stedet for i etterkant.

sudo apt install ./rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Debian installasjonsinstruksjoner

For å installere Rstudio IDE på Debian Linux, må du laste ned DEB-pakken fra nettstedet deres. Per nå har Rstudio støtte for både Debian 10 og Debian 9.

  Hvordan installere og lage en oppstartbar USB med Ventoy i Linux

For å starte nedlastingen for Rstudio på Debian, må du åpne et terminalvindu. For å starte et terminalvindu på skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller bruk appmenyen for å åpne terminalvinduet.

Inne i terminalvinduet, bruk wget download-kommandoen for å hente den nyeste Rstudio DEB-pakken. Eller, hvis du foretrekker å laste ned via nettleseren, klikk på denne lenken her og hente enten Debian 9- eller 10-pakken.

Debian 10

wget https://download1.rstudio.org/desktop/bionic/amd64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb -O ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Debian 9

wget https://download1.rstudio.org/desktop/debian9/x86_64/rstudio-1.4.1106-amd64.deb ~/Downloads/rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Når nedlastingen er fullført, bruk CD-kommandoen til å flytte inn i mappen «Nedlastinger» der DEB-pakken er.

cd ~/Downloads/

Når du er inne i «Nedlastinger»-mappen, kan installasjonen begynne. Bruk dpkg-kommandoen nedenfor, sett opp Rstudio DEB-pakken på datamaskinen din.

sudo dpkg -i rstudio-1.4.1106-amd64.deb

Etter installasjonen av Rstudio DEB-pakken, må du rette opp avhengighetsproblemene under installasjonsprosessen. For å fikse disse problemene, bruk følgende apt-get install -f-kommando nedenfor.

sudo apt-get install -f

Installasjonsinstruksjoner for Arch Linux

For å installere Rstudio på Arch Linux, trenger du bare se til Arch Linux AUR. Det er en dedikert Rstudio-pakke, og alt setter seg fint opp uten mye anstrengelse.

  Hvordan bruke chmod-kommandoen på Linux

For å starte installasjonen, åpne et terminalvindu. Du kan åpne et terminalvindu på Arch-skrivebordet med Ctrl + Alt + T på tastaturet eller søke etter «terminal» i appmenyen.

Ved å bruke pacman-kommandoen, installer både git- og base-devel-pakkene. Disse pakkene kreves for å samhandle med AUR, så ikke hopp over det!

sudo pacman -S git base-devel

Herfra setter du opp Trizen AUR-hjelperen. Denne appen gjør det slik at du ikke trenger å mase med Rstudio AUR-pakken. Den gjør alt automatisk og er ganske nydelig.

git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git

cd trizen/

makepkg -sri

Herfra installerer du Rstudio AUR-pakken ved å bruke trizen -S-kommandoen nedenfor.

trizen -S rstudio-desktop-bin

Fedora installasjonsinstruksjoner

Du kan installere Rstudio på Fedora Linux ved å laste ned den offisielle RPM-pakkeutgivelsen. For å starte, åpne et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet eller ved å søke etter «Terminal» i appmenyen og starte den på den måten.

  Slik oppdaterer du Telegram Linux-skrivebordsappen

Med terminalvinduet åpent og klart til bruk, kjør kommandoen dnf install for å laste ned og installere den nyeste Rstudio RPM-pakken til din Fedora Linux PC direkte fra internett.

sudo dnf install https://download1.rstudio.org/desktop/centos8/x86_64/rstudio-1.4.1106-x86_64.rpm

Installasjonsinstruksjoner for OpenSUSE

Hvis du trenger å installere Rstudio på OpenSUSE Linux, må du sette det opp via OpenSUSE RPM-pakken de har på nedlastingssiden. For å starte installasjonsprosessen, start et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T eller ved å søke etter «Terminal» i appmenyen.

Med terminalvinduet åpent, bruk wget-kommandoen for å laste ned Rstudio RPM-pakken direkte til datamaskinen din. Denne nedlastingen vil ikke ta lang tid, siden den bare er et par megabyte stor.

wget https://download1.rstudio.org/desktop/opensuse15/x86_64/rstudio-1.4.1106-x86_64.rpm

Når nedlastingen er fullført, kan du installere Rstudio på OpenSUSE ved å bruke følgende zypper installeringskommando.