Hvordan sette opp Webmin på Ubuntu Server

Ubuntu Server er et utmerket Linux-serveroperativsystem. Den kommer med Snaps, som gjør det enklere å sette opp apper. I tillegg har den live patching, slik at du aldri går glipp av en sikkerhetsoppdatering og mange flere utmerkede funksjoner.

Likevel, for så stor som Ubuntu Server er, kan det være en smerte å sette opp visse ting. Hvis du vil unngå irritasjonene til Ubuntu Server, sjekk ut Webmin. Det er et administrasjonsverktøy for UNIX-lignende operativsystemer. Med den kan brukere administrere Linux-systemene sine med et elegant nettgrensesnitt i stedet for terminalen. Slik setter du det opp.

Sette opp Webmin til Ubuntu Server

Å installere Webmin på Ubuntu Server, du må laste den ned. Det er mange måter å installere Webmin på Ubuntu. En måte å få det til å fungere er å laste ned den frittstående DEB-pakken og installere den. Det er imidlertid også en PPA som kan settes opp.

  Hvordan fjerne vannmerke i Microsoft Word

Frittstående DEB-installasjon

For å sette opp Webmin via den frittstående DEB-pakken, gjør følgende. Først logger du på Ubuntu Server via Linux-skrivebordet ditt over SSH. Eller sett deg på Ubuntu Server og logg på via TTY-konsollen.

Når du har fått tilgang til Ubuntu-serverens kommandolinje, bruk wget downloader-kommandoen for å hente den nyeste Webmin DEB-pakken direkte til serveren din.

Merk: hvis du ikke vil laste ned DEB-pakken direkte til Ubuntu Server, kan du gjerne laste den ned til datamaskinen din og overføre den over nettverket.

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.981_all.deb

Med DEB-pakkefilen lastet ned til Ubuntu Server, kan installasjonen begynne. Bruk apt install-kommandoen, konfigurer Webmin.

sudo apt install ./webmin_1.981_all.deb

Når du skriver inn kommandoen ovenfor, vil Ubuntu be deg om passordet ditt. Bruk tastaturet til å skrive inn passordet ditt i terminalen. Trykk deretter på Y-tasten for å bekrefte at du ønsker å installere Webmin.

Når installasjonen av Webmin er fullført, åpner du en nettleser på en datamaskin, nettbrett eller smarttelefon. Deretter skriver du inn følgende URL i en nettleser.

http://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:10000

Webmin PPA installasjon

Hvis du foretrekker å oppdatere Webmin med Ubuntus programvareoppdatering, kan du installere Webmin via en PPA. For å konfigurere PPA, gjør følgende. Logg først på Ubuntu Server via SSH i en terminal, eller bruk TTY-konsollen.

  Slik legger du til venner på Nintendo Switch

Når du er logget på, bruk sudo -s-kommandoen for å bytte terminalvinduet til root-kontoen. Bruk deretter apt install for å sette opp Curl, GPG og Apt-transport-https.

sudo -s apt install curl gpg apt-transport-https

Etter å ha installert de tre pakkene, last ned Webmin PPA-nøkkelen til datamaskinen din og installer den på systemet.

curl https://download.webmin.com/jcameron-key.asc | sudo apt-key add -

Med nøkkelen konfigurert, legg til Webmin PPA til Ubuntu-systemet ditt ved å bruke echo-kommandoen.

echo "deb https://download.webmin.com/download/repository sarge contrib" | tee > /etc/apt/sources.list.d/webmin.list

Når Webmin PPA er satt opp på Ubuntu Server, må du oppdatere programvarekildene dine ved å bruke apt update-kommandoen.

apt update

Til slutt, installer den nyeste versjonen av Webmin på Ubuntu Server ved å bruke kommandoen apt install.

apt install webmin

Konfigurere root-passordet for Webmin

For å bruke Webmin på Ubuntu, må du ha tilgang til root-kontoen. Dessverre låser Ubuntu Server root-kontoen og forvrider passordet. Så du vil ikke kunne logge på Webmin uten root-passordet.

  Slik organiserer du bokmerkene dine med litt albuefett

Gjør følgende for å aktivere root-kontoen på nytt på Ubuntu Server-systemet. Først logger du på serveren med brukerlegitimasjonen din over SSH. Eller sitte fysisk ved Ubuntu-systemet og bruke TTY-konsollen.

Når du har fått tilgang til Ubuntu-kommandolinjen, bruk sudo -s-kommandoen i terminalen. Denne kommandoen vil eskalere terminalen din fra en standardbruker til root-kontoen uten behov for et passord.

sudo -s

Med terminalen pålogget som root, bruk passwd-kommandoen. Ved å bruke denne kommandoen aktiverer du root-kontoen på nytt og lar deg logge på med «root»-brukeren i Webmin.

Merk: Pass på å bruke et minneverdig og sikkert passord for root-kontoen. Hvis du har problemer med å finne et sikkert passord, sjekk ut sterk passordgenerator.

passwd

Logger på Webmin i Ubuntu

For å logge på Webmin web-UI i Ubuntu, gjør følgende. Først åpner du en nettleserfane. Skriv deretter inn følgende URL i adressefeltet og trykk Enter-tasten.

http://DIN_UBUNTU_SERVER_IP_OR_HOSTNAME:10000

Når URL-en laster opp, vises et påloggingsvindu. Skriv inn «root» i påloggingsboksen. Skriv deretter inn root-passordet du anga tidligere i passordboksen. Klikk deretter på «logg inn»-knappen for å få tilgang til Webmin-nettgrensesnittet.