Brukt kamera eller objektiv? Sjekk dette FØR du kjøper!

Ved anskaffelse av et brukt kamera eller objektiv, er det klokt å gjennomføre en grundig inspeksjon for å verifisere at alt fungerer optimalt før du fullfører kjøpet. Her følger en oversikt over hva du bør undersøke.

Kontroll av kameraets funksjonalitet

Til tross for den teknologiske kompleksiteten, er det begrenset hva som kan svikte på et digitalkamera. Vanligvis fungerer det enten som det skal, eller det fungerer ikke i det hele tatt. Det er sjeldent mellomtilfeller. Med det sagt, her er fremgangsmåten for å sjekke et kamera.

Visuell inspeksjon

Start med en grundig visuell gjennomgang av kameraet. Se etter sprekker, bulker, brudd eller tydelige riper. Noe slitasje er forventet på brukt utstyr, men unngå alt som ser alvorlig ut.

Sjekk batteri- og SD-kortlukene. Åpnes de smidig? Fungerer det greit å sette inn og ta ut batteri og minnekort? Undersøk pinnene. Er de hele og rene?

Inspeksjon av objektivfestet og kontaktene som overfører data til objektivet er viktig. Er de i god stand? Monter et objektiv på kameraet. Går det lett? Er det slark mellom kamera og objektiv, eller sitter det tett? Får du en feilmelding på kameraet?

Test blitsskoen eller den innebygde blitsen. Fungerer de? Ser de skadet ut?

Trykk på alle knapper og dreiehjul. Er det noe som henger eller sitter fast? Utfører kameraet de forventede handlingene når du gjør justeringer?

Sjekk stativplaten. Er den skadet?

Test dioptrijusteringen. Fungerer den som den skal?

Det bør ikke ta mer enn noen få minutter å gjennomgå et kamera grundig, kjenne på det og sjekke at alt ser riktig ut og fungerer slik det skal. Som nevnt innledningsvis, hvis et digitalkamera er ødelagt, pleier skaden å være ganske omfattende.

Test av lukker, speil og seriemodus

Etter den ytre inspeksjonen er det tid for å se på det indre. Fjern eventuelle objektiver og undersøk speilet. Er det synlige skader?

Still inn en lukkerhastighet på omtrent 1/3 sekund. Er speilbevegelsen jevn? Ser lukkerhandlingen normal ut? Den vil være rask, så det kan være vanskelig å se, men eventuelle problemer vil ofte være synlige eller hørbare.

Sett kameraet på raskeste lukkerhastighet, velg seriemodus, og hold utløserknappen inne. Er lukkerhandlingen jevn og kontinuerlig? Hører du uvanlige lyder? Kameraet skal fortsette å ta bilder til bufferen er full.

Verifisering av objektivkontroller

Monter et objektiv du er kjent med og stoler på. Velg ulike lukkerhastigheter og blenderåpninger, og ta noen bilder. Ser bildene ut som forventet? Reagerer objektivet på justeringene, eller får du en feilmelding?

Velg minste blenderåpning, se gjennom objektivet og hold inne dybdeskarphetsknappen. Lukker blenderbladene seg jevnt? Er blenderåpningen symmetrisk? Åpnes bladene uten å henge seg opp når du slipper knappen?

Sjekk av autofokus

Velg et manuelt autofokuspunkt, bruk en stor blenderåpning, fokuser på et objekt og ta et bilde. Undersøk bildet for å se om det du fokuserte på er skarpt. Gjenta prosessen noen ganger for å forsikre deg om at autofokusen endrer seg jevnt mellom de forskjellige punktene.

Inspeksjon av sensor og LCD-skjerm

Hvis kameraet har Live View, aktiver den og sjekk at skjermen ser bra ut. Ta et totalt overeksponert og et totalt undereksponert bilde: de skal være helt hvite og helt svarte. Undersøk bildene på kameraskjermen for å se om det er døde eller fastlåste piksler på skjermen eller sensoren.

Overfør bildene til en datamaskin og se over dem en gang til. Ser alt ut som det skal?

Sjekk lukkerantallet

Kameralukkere kan svikte over tid. De er vanligvis konstruert for å vare mellom 100 000 og 300 000 aktiveringer, avhengig av om det er et kamera for nybegynnere eller et profesjonelt kamera. Du kan sjekke produsentens nettside for spesifikasjonene. Hvis du kjøper et brukt kamera som ellers ser bra ut, er den mest sannsynlige feilen at lukkeren vil svikte.

Bruk en datamaskin for å finne ut kameraets lukkerantall. Hvis tallet er under 50 000, har kameraet sannsynligvis mye levetid igjen. Jo høyere tallet er, desto større er sannsynligheten for at lukkeren må byttes ut. Sammenlign tallet med lukkerens levetid og avgjør hvor mye du er villig til å betale.

Kontroll av objektivets funksjonalitet

Som med kameraer, er det ikke mye som kan være galt med et objektiv uten at det er åpenbart. Her er en oversikt over hva du bør undersøke.

Visuell inspeksjon

Se nøye på objektivet. Kontroller at glasset ikke har store sprekker eller er slitt. Se gjennom objektivet for å forsikre deg om at det ikke er støv eller sopp mellom elementene. Sjekk også filterringen. Ser gjengene ok ut?

Hva med objektivfestet? Ser kontaktene bra ut? Sitter objektivet godt på kameraet uten slark? Kommer det opp feilmeldinger?

Hvis det er et zoomobjektiv, går zoomingen smidig? Fungerer alle brytere og hjul uten å henge seg?

Fokus-test

Monter objektivet på kameraet, velg et autofokuspunkt og ta et bilde. Sjekk om fokus er skarpt der du fokuserte. Gjenta prosessen med forskjellige fokuspunkter, blenderåpninger og motiver.

Sett kameraet i manuell fokusmodus og se gjennom søkeren. Fokuser manuelt på noen ulike objekter og ta et bilde. Ser de ut som de skal? Går objektivets fokus jevnt?

Blenderkontroller

Sett kameraet på objektivets minste blenderåpning, se gjennom objektivet og trykk på dybdeskarphetsknappen. Lukker blenderbladene seg jevnt? Er blenderåpningen symmetrisk?

Bildestabilisering (hvis aktuelt)

Hvis objektivet har bildestabilisering, slå den på og ta noen testbilder med lave lukkerhastigheter. Ser det ut til å fungere? Sett kameraet i live view, og hold objektivet inntil øret. Kan du høre bildestabiliseringsmotoren jobbe når du beveger deg?

Det er generelt trygt å kjøpe brukt kamerautstyr, særlig fra anerkjente selgere. Kameraer og objektiver har en tendens til enten å være i god stand eller helt ødelagte.