Hvordan skrive matematiske notasjoner i obsidian

Obsidian er en kraftig notatapp som lar deg organisere og strukturere notatene dine. Men hva om du trenger å skrive ned notater om et emne som involverer matematiske formler?

Matematiske notasjoner er avgjørende på mange felt. Heldigvis har Obsidian innebygd støtte for matematiske notasjoner. Les videre for å finne ut hvordan du kan skrive matematiske notasjoner i Obsidian.

Hvordan skrive matematiske notasjoner i obsidian

Til tross for deres omfattende brukergrensesnitt, kan selv tekstredigerere som Microsoft Word gjøre det vanskelig å legge inn matematiske notasjoner. Gitt Obsidians mangel på et brukergrensesnitt, kan man anta å skrive matematikk i det ville være nesten umulig. Dette er imidlertid usant.

I virkeligheten er det enklere å skrive matematikk i Obsidian enn i Word, takket være den opprinnelige støtten for MathJax, et JavaScript-bibliotek som lar brukere legge inn matematiske notasjoner.

Takket være MathJax kan du enkelt skrive matematiske notasjoner i Obsidian, uten engang å bevege musen. Alle nødvendige verktøy er allerede tilgjengelig på tastaturet. For å starte en matematisk notasjon, er alt du trenger å gjøre å legge ved formelen din i dollartegn ($). Ved å bruke doble dollartegn ($$) dedikeres en hel linje.

  Forstå forskjellen mellom URL, URI og URN

MathJax bruker spesifikke koder for å legge inn symboler. For å skrive spesialtegn, kan du skrive inn koden for et symbol etter en omvendt skråstrek (\). Når du skriver matematiske notasjoner, indikerer circumflex (^) en hevet skrift, og understreken (_) indikerer en senket skrift.

Du kan effektivt legge inn matematiske formler i Obsidian ved å forstå det grunnleggende om matematikksyntaks og MathJax-spesifikk kode. For å legge inn formelen for arealet av en sirkel, kan du for eksempel bruke syntaksen nedenfor:

 $$A = \pi r^2$$ 

I denne syntaksen kaller \pi opp symbolet for pi, og r^2 viser r som en potens av to. Du kan skrive inn andre greske tegn på samme måte: en omvendt skråstrek og symbolets navn.

En annen bruk av MathJax er å skrive brøker i Obsidian:

 $$\frac{numerator}{denominator}$$  

Etter å ha skrevet \frac i syntaksen, må du inkludere to sett med krøllede parenteser. Innholdet i det første settet vil være telleren, mens innholdet i det andre settet vil være nevneren.

  Hva er klokkeavbrudd?

Med kunnskap om MathJax i Obsidian og koden for et spesifikt symbol, kan du også legge inn mer komplekse matematiske symboler som sum, limit, integral og mye mer. Du kan bruke matematiske notasjoner med andre Markdown-elementer i Obsidian.

Fremskynde matematiske notasjoner i Obsidian med Latex Suite

Med trening blir det enklere og raskere å skrive matematiske notasjoner i Obsidian. Det er imidlertid en annen måte å øke hastigheten ytterligere.

Latex Suite-pluginen gjør matematikk enda enklere. Denne pluginen forenkler prosessen ved å lytte inn i matematiske notasjoner når du starter en med dollartegn ($), og den erstatter raskt utdrag med MathJax-formen.

Du kan installere Latex Suite på samme måte som du ville installere et hvilket som helst Obsidian-plugin. Den er tilgjengelig både på GitHub og Obsidian community plugins-siden.

Når du har installert Latex Suite, aktiverer du den fra innstillingene og går gjennom de angitte utdragene. Hvis du for eksempel skriver en skråstrek etter et tall, starter Latex Suite automatisk en brøkdel. Derfra trenger du bare å skrive inn telleren og nevneren, trykke Tab for å gå ut av brøken og fortsette å skrive resten av uttrykket.

  Hvordan lage en masovn i Minecraft

Latex Suite erstatter komplekse MathJax-koder med forhåndsvisningsformatet for å forenkle koden din. Når du flytter markøren til forhåndsvisningen inne i koden, vil den vise den originale MathJax-koden som du kan redigere. Som et resultat blir MathJax-koden din mer kortfattet og enklere å navigere.

For mer informasjon om Latex Suite sine muligheter, besøk GitHub-siden. Hvis du vil vite alle utdragene, kan du se den fullstendige kodebiten i plugin-innstillingene i Obsidian.

Skriv matematikk effektivt med Obsidian

Å skrive matematiske notasjoner i Obsidian er ikke bare mulig, men med tilstrekkelig øvelse er det faktisk enklere enn på de fleste andre plattformer. Takket være Obsidians innfødte støtte for MathJax, krever initiering av en matematisk notasjon at du bare omslutter formelen i dollartegn.

MathJax bruker spesifikke koder for å legge inn symboler, og kunnskap om relevante koder vil raskt bringe deg opp i fart.

Latex Suite-pluginen forenkler prosessen ytterligere ved automatisk å erstatte utdrag med MathJax-skjemaet. Denne plugin-en erstatter komplekse MathJax-koder med forhåndsvisningsformatet for å forenkle koden, noe som gjør den kortere og enklere å navigere.