Hvordan ta vare på ditt ikke-flyttbare bærbare batteri

De fleste bærbare datamaskiner leveres nå med ikke-utskiftbare batterier, uansett om de er MacBook-, Windows 11- eller Chromebook-maskiner. Uansett pris eller plattform, er ikke-avtakbare batterier normen.

På noen måter er dette en god ting. Disse bærbare datamaskinene er slankere og slankere enn noen gang før, og med laveffektsprosessorer og vifteløse design, overgår batterilevetiden faktisk langt den til de tykkere motpartene.

Men det gir også den bærbare datamaskinen en begrenset levetid, med utsikter til at batteriet kan dø selv når resten av maskinvaren fortsatt er i drift. Så hvilke forholdsregler bør du ta for å sikre at det innebygde laptopbatteriet varer så lenge som mulig?

Ikke la den bærbare datamaskinen bli for varm

En av hovedfaktorene som påvirker batterilevetiden for bærbare datamaskiner er temperatur. Lave temperaturer kan være et problem hvis du bor i et kaldt klima, men høye temperaturer er en mye større bekymring.

Ikke bare er omgivelsesforholdene på jobb, men varme genereres også naturlig av datamaskinens prosessor og andre komponenter. Dessuten er det en veldig dårlig ting å la den bærbare datamaskinen stå i bilen på en varm dag.

Bildekreditt: Chris Waits/Flickr

Det ble ofte anbefalt at brukere fjernet batteriene fra bærbare datamaskiner når de spiller avanserte spill, redigerer video eller utfører andre ressurskrevende oppgaver. Men mens noen få bærbare gaming-maskiner fortsatt tilbyr uttakbare batterier, er dette alternativet rett og slett ikke tilgjengelig for de fleste brukere.

  7 bildereparasjonsprogramvare for å gjenopprette ødelagte bilder

På noen måter spiller det ikke så stor rolle. Moderne brikkesett er designet for å generere mindre varme, og bærbare MacBook Air-maskiner har ikke vifter i det hele tatt takket være effektiviteten til Apple Silicon.

Men du bør sørge for at luft kan sirkulere rundt den bærbare datamaskinen, holde eventuelle ventiler klare og ikke hvile den på en pute. Prøv å holde den under 95 grader Fahrenheit (35 grader Celsius). Hvis du bruker den bærbare datamaskinen i sengen, er et stativ en god måte å holde den kjølig.

Lad og lad ut batteriet

Bildekreditt: James West/Flickr

Et vanlig spørsmål er om du bør ha den bærbare datamaskinen tilkoblet hele tiden.

Det korte svaret er nei. Bærbare produsenter anbefaler generelt blandet bruk – du kan holde den tilkoblet mye av tiden, men det er greit å kjøre den av batteriet av og til, og la den gå ned til 40 % eller så.

Batterier kan ikke overlades, så de vil ikke bli skadet direkte, men å holde dem ladet til 100 % setter dem under større belastning og kan redusere levetiden. For å redusere dette har Windows 11 en Smart Charging-funksjon og macOS har Optimalisert batterilading som vil holde batteriet ladet til rundt 80 % til det tror du trenger å fylle på resten.

Det er verdt å holde dette slått på, men vær oppmerksom på at Windows 11-alternativet krever at hver produsent implementerer det, så du må sjekke at det er tilgjengelig på maskinen din.

Ikke la batteriet gå ned

Hvis du kjører den bærbare datamaskinen uten batteristrøm, bør du ideelt sett unngå å lade den helt ut – eller til og med komme under rundt 20 % – regelmessig.

  PSA: Se opp for denne nye svindelen med levering av tekstmeldingspakker

Tester fra batteryuniversity.com viser at det kan ta rundt 600 fullstendige utladninger for å redusere kapasiteten til et bærbart batteri til 70 %. Til sammenligning, hvis du bare kjører batteriet ned til rundt 50 % før du lader det, vil du få over 1500 utladninger før levetiden reduseres til samme nivå.

Når det er sagt, anbefaler noen produsenter at du utfører en full utlading med noen måneders mellomrom for å holde batteriet riktig kalibrert og for å sikre at statistikken den rapporterer er nøyaktig.

Du kan endre strømplanen i Windows for å eksplisitt forhindre at batteriet synker under et visst nivå. Det er godt skjult, men i Windows 11:

 • Gå til Innstillinger.
 • Under Finn en innstilling skriver du inn Strømplan og velger Velg en strømplan fra resultatene.
 • Klikk på Endre planinnstillinger, etterfulgt av Endre avanserte strøminnstillinger.
 • Velg Batteri > Kritisk batterinivå og klikk På batteri. Angi et nytt minimumsprosentnivå.
 • Hold batteriet ladet når det ikke er i bruk

  Ladenivået på batteriet er viktig, selv når du ikke bruker den bærbare datamaskinen.

  HP anbefaler at batterier oppbevares med 50–70 % ladning ved temperaturer mellom 68–77 grader Fahrenheit (20–25 grader Celsius). Hvis du ikke skal bruke den bærbare datamaskinen på en stund, prøv å holde den så nær disse forholdene som mulig. Du bør aldri lagre en enhet over lengre tid med batteriet helt utladet. Du får det kanskje aldri til å fungere igjen.

  Hvor lenge varer batteriet på den bærbare datamaskinen?

  Det er et uunngåelig faktum at kapasiteten til et bærbart batteri synker litt hver gang det lades.

  ASUS oppgir at batteriene har en levetid på mellom 300 og 500 ladesykluser, hvoretter kapasiteten vil ha sunket til 80 %. En ladesyklus måles vanligvis som å lade opp hele kapasiteten til et batteri i en hvilken som helst kombinasjon: en enkelt 100 % lading, to 50 % påfyllinger, en 50 % og to 25 % ladinger, og så videre.

    Slik blokkerer du e-poster på Gmail

  Derfor, etter et år til 18 måneder, kan du begynne å legge merke til at batteriet ikke varer like lenge som det tidligere gjorde. På dette tidspunktet kan det være lurt å begynne å fokusere på de mange metodene for å forlenge den bærbare datamaskinens batterilevetid.

  Sjekk antall sykluser for den bærbare datamaskinens batteri

  Det er enkelt å sjekke den bærbare datamaskinens batterisyklustelling på Windows og Mac.

  I Windows 10 og 11 kan du få en fullstendig batterirapport ved å gå til ledeteksten og skrive powercfg /batteryreport. Bruk Filutforsker, naviger til mappen som er oppført i ledetekstvinduet, hvor du finner en fil kalt battery-report.html som inneholder detaljer om batteribruk og kapasitet.

  På macOS går du til Om denne Macen > Mer informasjon og klikker på Systemrapport for en tilsvarende detaljert rapport. For en mye raskere macOS-metode holder du bare nede Alt- eller Tilvalg-tasten mens du klikker på batteriikonet i statuslinjen og velger Batteriinnstillinger.

  Ta vare på den bærbare datamaskinens innebygde batteri

  Enten du ser på det som planlagt foreldelse eller en nødvendig måte å legge til rette for slankere produkter (eller til og med bare å fase ut en funksjon som mange mennesker aldri har brydd seg med uansett), er ikke-uttakbare batterier virkeligheten for moderne bærbare datamaskiner.

  Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Du må bare være litt mer bevisst på hvordan du ser etter batteriet enn du kanskje har gjort tidligere. Det er ingen store skritt å ta. Noen få sunne forholdsregler og å være klar over faktorene som kan forkorte levetiden til et bærbart batteri vil sikre at batteriet ditt lever et langt og sunt liv.

  Men hvis du allerede har bekymringer, er det mange viktige verktøy for å hjelpe deg med å analysere helsen til batteriet til den bærbare datamaskinen.