Når du navigerer på internett, har du sikkert støtt på en rekke nettsider som virker tvilsomme. Det kan ofte være en utfordring å fastslå om disse sidene er til å stole på. Tjenesten Web of Trust (WOT) er utviklet for å gjøre denne prosessen enklere.
Men hva er egentlig WOT, og hvordan kan den hjelpe deg med å bekrefte om en nettside er legitim?
Hva er Web of Trust (WOT)?
Web of Trust er en tjeneste som er drevet av et fellesskap av internettbrukere, initiert og administrert av WOT Services LP. Det er også en sikkerhetstjeneste på nettet som gir indikasjoner på hvorvidt nettsider er pålitelige.
WOT Services LP beskriver WOT som «et globalt fellesskap med millioner av brukere som jobber for å skape og opprettholde en trygg og pålitelig opplevelse på nettet.» Medlemmer av dette fellesskapet deler vurderinger av nettsider og apper de har benyttet seg av. Tjenesten, ved hjelp av maskinlæring, genererer deretter tillitsvurderinger for disse nettstedene og appene. Målet er å hjelpe deg med å unngå skadelige nettsteder mens du surfer.
Du kan bruke WOT via nettsiden, som en nettleserutvidelse, og på dine Android- og iOS-enheter.
Hvordan fungerer Web of Trust (WOT)?
WOT oppfordrer sine brukere til å dele sine erfaringer og gi tilbakemeldinger om nettsider de har besøkt, slik at andre kan beskytte seg mot skadelige aktører. Når data samles inn, analyserer WOT informasjonen og sammenligner den med tredjepartskilder for å sikre at vurderingene er pålitelige.
Når du søker informasjon om en nettside, analyserer WOT dens URL og sammenligner den med en omfattende database av brukergenererte vurderinger og kommentarer. WOT utfører også jevnlige sikkerhetssjekker ved hjelp av maskinlæring for å identifisere tegn på skadelig aktivitet. Basert på databasen tildeler WOT tillitsvurderinger (kun tilgjengelig via nettleserutvidelsen) ved hjelp av fargekodede ikoner.
Et grønt ikon indikerer at nettsiden regnes som trygg og pålitelig av WOT-fellesskapet, og du kan trygt besøke den.
Et gult ikon tyder på at nettsiden har blandede anmeldelser, og at du bør utvise forsiktighet.
Et rødt ikon betyr at nettsiden er usikker og kan være involvert i svindel eller skadelig aktivitet.
Når du støter på en nettside som ikke finnes i databasen, vil et spørsmålstegn eller grått ikon vises.
Slik bruker du Web of Trust-nettleserutvidelsen og mobilappen
For å bruke WOT mens du surfer på datamaskinen, må du installere utvidelsen. Besøk WOTs hjemmeside og finn ikonene nederst på siden, der du finner lenker til de forskjellige nettleserbutikkene.
Når du velger et ikon (for eksempel Chrome-ikonet), blir du videresendt til WOT-utvidelsessiden i den aktuelle butikken (i dette tilfellet Chrome Nettmarked). På utvidelsessiden klikker du på «Legg til» (navnet på din nettleser).
Etter installasjonen vil fargekodede ikoner eller spørsmålstegn vises ved siden av søkeresultater. Hvis du høyreklikker på en lenke, vil et alternativ for å sjekke WOT-vurderingen dukke opp.
Du kan også sjekke en nettsides vurdering ved å klikke på utvidelsesikonet når du besøker siden.
Mobilappen til WOT gir deg mulighet til å skanne smarttelefonen for å sjekke om skadelige apper er installert. Den har også en e-postbeskyttelsesfunksjon for å hindre phishing, og en «trygg surfing»-funksjon som sjekker om et nettsted er trygt før du klikker på det.
Hva er fordelene med WOT?
WOT tilbyr flere fordeler for de som ønsker å forbedre sin sikkerhet på internett.
1. Tidlig varslingssystem
Web of Trust hjelper deg med raskt å identifisere skadelige og mistenkelige nettsider. WOT bruker brukernes vurderinger og anmeldelser til å advare deg om potensielle risikoer som phishing, skadelig programvare og svindel.
Informasjonen oppdateres i sanntid, så vurderingene av nettsidene er vanligvis relevante.
2. Enkel å bruke
WOT har et intuitivt brukergrensesnitt som gjør det lett å navigere. De enkle fargekodede visuelle signalene gjør det lett å identifisere trygge og risikable nettsider. Dette brukervennlige grensesnittet er tilgjengelig for alle, uavhengig av teknisk kunnskap.
3. Basert på brukeranmeldelser
WOT er basert på data fra fellesskapets medlemmer; systemet er ikke avhengig av en sentralisert autoritet. Ved å samle inn data fra brukere, ønsker WOT å etablere et distribuert og desentralisert tillitsnettverk for å optimalisere vurdering av nettsider.
WOTs struktur gjør det vanskeligere for enkeltpersoner eller organisasjoner å manipulere vurderinger.
4. Personvern og anonymitet
Du trenger ikke å oppgi personlig informasjon for å opprette en profil eller få tilgang til WOTs tjenester og funksjoner. Du trenger heller ikke å avsløre identiteten din når du gir anmeldelser eller vurderinger.
Hva er begrensningene med WOT?
Selv om WOT-tjenesten har sine fordeler, er det også viktig å være klar over begrensningene.
1. Uklare metoder for datainnsamling og bruk
Bekymringer knyttet til personvern har gjort at mange har mistet tilliten til WOT. Det har vært flere påstander om at WOT har solgt brukerdata til tredjeparter for markedsføring og analyse.
I tillegg er omfanget og arten av WOTs datainnsamling ikke helt tydelig, noe som tyder på mangel på åpenhet og en mulig kompromittering av brukernes datasikkerhet.
2. Avhengig av aktiv brukermedvirkning
Web of Trust er avhengig av et stort fellesskap av brukere og deres bidrag. WOT trenger jevn tilførsel av brukergenererte vurderinger og anmeldelser for å opprettholde nøyaktighet og effektivitet. Hvis brukerbasen er liten eller inaktiv, blir WOTs tillitsvurderinger mindre pålitelige.
3. Sårbar for datamanipulasjon
Web of Trust er helt avhengig av brukerbidrag, noe som øker risikoen for manipulering. Noen ondsinnede brukere kan bruke roboter eller manuelt generere mange positive anmeldelser for å lure brukere til å stole på uredelige nettsider.
Andre brukere kan gi negative anmeldelser for å skade konkurrenters nettsteder. Feilinformasjon kan også skje utilsiktet, kanskje på grunn av en nettverksfeil, noe som kan føre til falske positive eller negative anmeldelser.
4. Potensial for overdreven avhengighet
Web of Trust kan gi en falsk følelse av sikkerhet hvis du overdrevent stoler på utvidelsens vurderinger. Noen kan stole for mye på de forenklede fargekodede vurderingene, uten å vurdere andre risikofaktorer eller sikkerhetstiltak.
5. Begrenset bruk av WOT
Siden WOT ikke er utbredt, er mange nettsider ikke blitt vurdert. Det er sannsynlig at nettsiden du ønsker å sjekke ikke har noen vurdering, spesielt hvis den ikke er så populær.
Bør du bruke Web of Trust?
WOT kan være nyttig for å få en rask vurdering av en nettside. Men som med all teknologi, er det ikke sikkert at WOT er 100% pålitelig. Tidligere beskyldninger om hvordan de håndterer data gjør WOTs pålitelighet enda mer usikker.
Selv om WOTs fellesskapsbaserte tilnærming til nettsikkerhet er smart, bør du være forsiktig og vurdere å kombinere tjenesten med andre sikkerhetsverktøy på nettet som har sterkere personvern- og sikkerhetsfunksjoner.
Etter hvert som bruken av verktøyet øker og bedre sikkerhetstiltak mot manipulasjon blir innført, kan WOT bli mer pålitelig over tid.
Ikke avhengig av Web of Trust (WOT) alene
WOT er et verktøy for å identifisere pålitelige og skadelige nettsider. Til tross for fordelene og potensialet, tyder begrensningene på at du ikke bør bruke tjenesten som ditt eneste sikkerhetssystem på nettet.