Wifi-problemer med mikrobølgeovnen? Få løsningen her!

Oppdager du at Wi-Fi-signalet ditt svekkes når du bruker mikrobølgeovnen? Det er ikke tilfeldig. Både Wi-Fi og mikrobølger opererer på beslektede frekvenser, noe som kan skape interferens. Men hvorfor skjer dette, og hvorfor blir du ikke kokt av Wi-Fi?

Samme frekvensbånd, men ulike bruksområder

I 1947 etablerte Den internasjonale telekommunikasjonsunionen de såkalte ISM-båndene (Industrial, Scientific og Medical). Hensikten var å regulere hvilke enheter som kunne operere på spesifikke radiofrekvenser, for å unngå forstyrrelser med annen radiokommunikasjon.

ITU dedikerte 2,4 GHz-båndet spesielt som et ulisensiert spektrum for mikrobølgeovner. Dette frekvensbåndet utmerker seg ved tre fordeler: Det krever ikke mye energi for å sende, det er relativt enkelt å begrense signalet, og med moderat effekt kan det varme opp mat. Disse faktorene bidro til å redusere kostnadene og gjøre teknologien tilgjengelig for forbrukerne.

Som navnet ISM antyder, var den opprinnelige intensjonen kun for apparater som ikke var ment for kommunikasjon. Men i årenes løp har det ulisensierte spekteret blitt brukt til andre formål, som for eksempel trådløse telefoner, walkie-talkies og, mer nylig, Wi-Fi. 2,4 GHz-båndet viste seg ideelt for Wi-Fi på grunn av lave implementeringskostnader, lavt energiforbruk og brukbar rekkevidde.

Mikrobølger og lekkasje

Alle enheter som opererer på ISM-båndene er konstruert med tanke på toleranser for å unngå gjensidig interferens. Wi-Fi-enheter har spesifikke algoritmer for dette formålet. En mikrobølgeovn kan likevel generere et så sterkt signal at det kan overmanne Wi-Fi-signaler i nærheten.

Mikrobølgeovner er utstyrt med skjerming for å hindre signallekkasje, men disse er ikke perfekte Faraday-bur. Spesielt er nettingvinduet i døren en kilde til lekkasje. Det er ikke uvanlig med noe lekkasje fra mikrobølgeovner, noe du kan se dersom du undersøker en mikrobølgeovn som ikke har blitt rengjort på en stund. Fett og smuss på utsiden kan stamme fra innsiden. Om faste stoffer kan lekke, kan også radiobølger lekke.

Mikrobølger og Wi-Fi opererer på såpass like frekvenser at de kan påvirke hverandre. Wi-Fi har imidlertid ingen merkbar innvirkning på mikrobølgeovnen. Det skyldes delvis skjermingen, og at mikrobølgeovnens primære oppgave er å varme mat.

Hvorfor Wi-Fi ikke koker mat

Selv om Wi-Fi og mikrobølger bruker lignende radiofrekvenser, er det to sentrale forskjeller: fokus og effekt. En Wi-Fi-ruter sender ut signalet i alle retninger. Mikrobølgeovnen sender derimot signalet i én retning, mot midten av ovnen. Signalet reflekteres deretter fra veggene. Dette er ikke et perfekt system, og det skaper varme og kalde flekker. Det er derfor mikrobølgeovner har en roterende tallerken.

Mikrobølgeovner bruker også betydelig mer energi enn en Wi-Fi-ruter. De genererer vanligvis rundt 1000 watt. En vanlig Wi-Fi-ruter genererer derimot omtrent 100 milliwatt, eller 0,1 watt. For å kunne varme mat, måtte Wi-Fi-ruteren øke effekten med rundt 10.000 ganger og konsentrere strålen.

Behøver du ny mikrobølgeovn?

Dersom du opplever forstyrrelser, er det mest sannsynlig ikke nødvendig å bytte ut mikrobølgeovnen. Lekkasjen er som regel liten og ikke skadelig for deg. Wi-Fi er mye mer følsomt og skal lite til for å forstyrre signalet. Prøv heller å flytte mikrobølgeovnen. Et annet alternativ er å kjøpe en ny Wi-Fi-ruter som opererer på 5 GHz-båndet. Dette vil ikke bare unngå forstyrrelser fra mikrobølgeovnen, men også fra naboene dine.

Bildekreditt: Sergey91988/Shutterstock.com