Hvorfor dobbeltklikker musen min?

En mus har to knapper for å klikke og klikket som utføres fra hver knapp har en annen funksjon. Høyreklikk-knappen kan bare klikke én gang, men venstreklikk-knappen kan klikke én gang for å velge et element, og den kan brukes til å klikke to ganger for å utføre en funksjon, vanligvis for å åpne eller utføre noe.

Dobbeltklikket er en bevisst handling, dvs. at brukeren vil utføre den når de vil åpne en fil, velge et element, åpne en undermeny, kjøre et skript osv. Ikke på noe tidspunkt bestemmer Windows 10 på vegne av brukeren at dobbeltklikk skal utføres.

Opplever doble museklikk

Hvis musen din utfører et dobbeltklikk når den ikke burde, kan det være flere årsaker bak dette. Normalt peker dette på et problem med museinnstillingene eller en bestemt app som kjører på systemet ditt. Vi bør fortsatt utelukke maskinvareproblemer før vi fortsetter til en reparasjon. Du kan gjøre det ved å utføre en grunnleggende maskinvaresjekk.

Hvorfor dobbeltklikker musen min?

Grunnleggende maskinvaresjekk

For å kjøre en grunnleggende maskinvaresjekk må du ha en ekstra mus tilgjengelig. En mus er en billig periferiutstyr å kjøpe, og du kan bruke hvilken som helst type, dvs. kablet eller trådløst.

Koble en annen mus til systemet og sjekk om dobbeltklikkene fortsatt utføres.
Koble musen til en annen port og sjekk om dobbeltklikkene fortsatt utføres.
Hvis PC-en din har en styreflate, sjekk om dobbeltklikkene også utføres fra den.

Hvis det fortsatt utføres dobbeltklikk i alle de ovennevnte tilfellene, har du et programvareproblem. Prøv rettelsene nedenfor.

1. Sjekk dobbeltklikkhastigheten

Windows 10 lar brukere angi når et dobbeltklikk skal utføres, dvs. hvor lenge operativsystemet skal vente mellom påfølgende venstreklikk for å registrere det som et dobbeltklikk. Hvis dette intervallet er satt for lavt eller for høyt, vil du ofte utføre et dobbeltklikk når du ikke har tenkt å gjøre det.

Åpne Innstillinger-appen med Win+I-hurtigtasten.
Gå til Enheter.
Velg kategorien Mus.
Klikk på Flere musealternativer.
Gå til fanen Knapper i vinduet som åpnes.
Bruk glidebryteren nederst for å redusere eller øke dobbeltklikkhastigheten og teste den ut.
Deaktiver ClickLock i samme vindu.

2. Avinstaller og installer musedriveren på nytt

Musedriveren kan ha fått problemer. Dette har en tendens til å skje etter en større Windows 10-oppdatering, men mindre rutineoppdateringer kan også forårsake problemer. Løsningen er å avinstallere og installere musedriveren på nytt.

Åpne Enhetsbehandling.
Utvid Mus og andre pekeenheter.
Høyreklikk med musen og velg Avinstaller enhet fra hurtigmenyen.
La enheten avinstallere.
Koble musen fra systemet.
Koble til musen igjen og drivere for den installeres automatisk.

3. Fjern tredjepartsapper

Hvis du har installert tredjepartsapper for å administrere eller endre oppførselen til musen, deaktiver eller avinstaller dem. Dette inkluderer skript som du kanskje kjører for å endre hvordan en mus klikker, skript eller apper som tilordner museknappene på nytt for en bestemt app, for eksempel et spill, eller proprietære museapper som de fra Logitech.

4. Se etter appspesifikk oppførsel

Sjekk om atferden er appspesifikk, f.eks. at musen dobbeltklikker, men gjør det bare i en bestemt app, det er et problem med appen og ikke musen. Sjekk preferansene for appen og om du kan endre hvordan musen fungerer. Igjen, dette har en tendens til å skje oftere i spill, men spill har vanligvis omfattende innstillinger for en mus. Gå gjennom dem og endre hvordan musen oppfører seg.

Fortsetter musen å dobbeltklikke?

Musen er ikke et komplisert periferiutstyr, og selv om Windows 10 har omfattende innstillinger tilgjengelig for å tilpasse hvordan den fungerer, er de enkle nok til å forstå og konfigurere.

Det er høyst usannsynlig at du aktiverer noe som vil endre grunnleggende atferd som å dobbeltklikke.