Viktige punkter
- En brå økning i spam-epost kan tyde på at din nettsikkerhet er truet, noe som krever at du undersøker saken og iverksetter nødvendige tiltak.
- Årsaker til økt spam kan være en offentlig tilgjengelig e-postadresse, en e-postadresse som er lekket fra et datainnbrudd eller at en av kontaktene dine er blitt hacket.
- Ved en plutselig økning i spam, bør du sikre din e-postkonto, sjekke andre kontoer for mistenkelig aktivitet og sikre eventuelle kompromitterte kontoer.
En uventet økning i e-postspam er mer enn bare irriterende; det er et varselsignal om at din digitale sikkerhet kan være i fare. Uansett om det er spam som har funnet veien til din innboks, eller om det er noe mer alvorlig på gang, er det viktig å forstå hvorfor du plutselig mottar mer søppelpost, og ta grep for å løse problemet.
En økning i søppelpost er et faresignal
De fleste opplever en gradvis stigning i spam over tid. Men en plutselig oppblomstring av spam kan være en indikasjon på at svindlere har siktet seg inn på deg. I hvert fall betyr det at din e-postadresse er kommet i hendene på uønskede aktører.
Hvis du er «heldig», kan en plutselig spam-eksplosjon bety at e-posten din er blitt lekket og at du blir bombardert av mange forskjellige spammere samtidig. Selv om dette ikke er ideelt, er det bedre enn de verste scenarioene.
Dette kan inkludere svindlere som overøser deg med e-poster for å skjule sine aktiviteter, som ulovlige betalinger, identitetstyveri og andre uønskede hendelser i din innboks.
Kort sagt, en økning i spam er noe du ikke bør ignorere, det er noe som bør undersøkes grundig og handling må tas umiddelbart.
Hvorfor får jeg plutselig så mye spam?
Forståelse av de vanligste grunnene til en plutselig økning i søppelpost kan hjelpe deg med å finne årsaken til problemet. Enda viktigere er det at kunnskap om disse årsakene kan hjelpe deg med å forhindre at en spam-bølge skjer i det hele tatt.
E-postadressen din er offentlig tilgjengelig
Hvis e-postadressen din ligger offentlig tilgjengelig hvor som helst på internett, kan hackere, spammere og andre få tilgang til den. Verktøy for e-postskraping ser etter tekststrenger som ligner e-postadresser, det vil si alt med et prefiks, en @ og et domene ([email protected]).
Dermed, hvis e-postadressen din er publisert på nettstedet ditt, sosiale medier eller andre steder på internett, er det lett for spammere å finne den. De kan bruke den til å målrette deg personlig, eller legge deg til i e-postlister de selger videre til andre.
E-postadressen din er blitt lekket
Sannsynligheten for at du blir berørt av datainnbrudd øker jo flere nettjenester du registrerer deg for. Selv om du kanskje stoler på store teknologiselskaper med dine personlige data, er de også de største målene for hackere og nettkriminelle.
I de fleste datainnbrudd er e-postadresser den første informasjonen som lekker, og sjansen for at du allerede har blitt berørt er ganske stor. Derfor bør alle være klar over farene ved e-postlekkasjer, og bruke nettsider som Har jeg blitt pwned for å sjekke om din e-postadresse er funnet i datalekkasjer.
Du bør jevnlig sjekke om e-postadressen din er lekket på det mørke nettet. Ved å overvåke lekkasjer, kan du ta nødvendige skritt for å redusere risikoen når det skjer.
En av dine kontakter er hacket
Når hackere bryter seg inn i en e-postkonto, bruker de den ofte til å målrette kontaktene med spam eller svindel. Den største faren her er at disse e-postene kan nå din innboks når de sendes fra en kontakt. Så hvis du begynner å motta merkelige e-poster fra folk du kjenner med investeringstilbud eller «mirakelkurer,» er sjansen stor for at deres konto er hacket.
Du er lagt til i en markedsføringsliste
De fleste bedrifter ønsker å sende e-post til kunder, abonnenter og potensielle kunder. Ideelt sett skal bedrifter bygge e-postlister internt, med kontakter som har valgt å motta markedsføringsmateriell.
Dessverre tar det tid og krefter å bygge en legitim e-postliste, noe som har skapt en forretningsmulighet for spammere. De kan enkelt bygge opp en liste og selge den til bedrifter som ikke ønsker å bruke tiden og innsatsen selv.
Selskaper selger din e-postadresse
I utgangspunktet skal ikke selskaper selge e-postadressen din uten ditt samtykke. Problemet er at mange ikke er klar over hvor mye samtykke de gir når de registrerer seg for en tjeneste. I tillegg finnes det mange selskaper som ikke bryr seg om regler og forskrifter, spesielt når det er store penger involvert.
Mange selskaper er opptatt av å selge din personlige informasjon (inkludert e-postadresse) til tredjeparter. Heldigvis kan du med litt innsats sette opp en felle for å identifisere selskaper som selger e-posten din.
Du har samhandlet med spam
Spam er et tallspill, og avsendere vet sjelden om kontoene de målretter er aktive, med mindre du samhandler med spam. Med den rette programvaren kan spammere se når du åpner en e-post eller klikker på noe inni e-posten, inkludert avmeldingsknappen. Enhver sporbar interaksjon forteller avsenderen at kontoen din er aktiv og klar for en flom av spam.
Du blir e-postbombet
E-postbombing er en målrettet overbelastning av e-postkontoen din med søppelpost eller svindel. Hvis du har interagert med spam tidligere, kan svindlere anse deg som et lett bytte.
E-postbombing brukes også for å skjule ulovlig aktivitet, der svindlere overvelder deg med e-poster for å gjemme aktiviteten sin.
Uansett årsak, er e-postbombing et alvorlig varselsignal du bør ta på alvor. Dette er ikke bare snakk om frekke selskaper som bøyer markedsføringsregler, men om svindlere som bruker dette for å gjøre reell skade på vanlige folk.
Hva du skal gjøre ved en plutselig økning i spam
Hvis du opplever en plutselig økning i e-postspam, må du iverksette tiltak umiddelbart.
1. Sikre din e-postkonto
Start med å sikre e-postkontoen din ved å endre passord og aktivere ekstra sikkerhetsfunksjoner, som to-faktor eller multi-faktor autentisering.
2. Sjekk andre kontoer for mistenkelig aktivitet
Sjekk de viktigste kontoene dine for mistenkelig aktivitet. Start med bankkontoer og betalingstjenester, og se etter ukjente transaksjoner. Deretter skanner du søppelposten for e-poster sendt fra kontoer du eier.
Hvis du finner noe som ser legitimt ut, må du ikke åpne eller samhandle med det. Bruk i stedet søkefeltet for å finne e-poster fra samme avsender. Igjen, ikke åpne noen av dem. Les emnelinjene for å danne deg et bilde av meldingene, og sjekk avsenderinformasjon for å sikre at alle ser legitime ut.
Logg deg inn direkte via offisielle nettsider eller apper (ikke klikk på lenker i e-posten) og sjekk om det samsvarer med aktivitet i e-postene du har mottatt.
3. Sikre berørte kontoer
Hvis noen kontoer er kompromittert, må du sikre dem umiddelbart. Endre passord og fjern ukjente enheter som er koblet til kontoen din.
Hvis kontoen ble brukt til svindel, kontakt banken umiddelbart. De kan håndtere transaksjoner og blokkere fremtidige forsøk.
Aktiver sikkerhetsfunksjoner som to-faktor autentisering der det er tilgjengelig.
4. Unngå massesletting av spam
Selv om det er fristende å masseslette søppelpost, kan du ved et uhell slette legitime advarsler og andre viktige meldinger. E-postbombing øker sjansen for at legitime meldinger havner i søppelpost.
Ta for vane å sjekke søppelpost jevnlig for spam. Vær oppmerksom på spam du mottar, spesielt ved plutselig økning. Søppelpost kan inneholde ledetråder du trenger for å identifisere berørte kontoer.
5. Sett opp egne spamfiltre
Egendefinerte spamfiltre sender uønsket e-post til søppelpost, men kan også føre til at legitime e-poster havner der. Hvis søppelposten plutselig fylles, bør du opprette filtre for å sikre at e-poster fra viktige domener kommer til innboksen din.
Ikke ignorer spam-mappen din
Det er lett å glemme søppelpost og la e-postene hope seg opp, men det er viktig å være oppmerksom på plutselig økning i spam, da det er et av de første faresignalene.
Ta for vane å sjekke søppelpost jevnlig, og hold oversikt over mengden spam du mottar. Med en moderat mengde spam kan du slette alt manuelt en gang i uken, og være oppmerksom på plutselige økninger.