tipsbilk.net

Hvorfor har elbiler en varmepumpe? Trenger de en?

Viktige takeaways

  • Varmepumper i elbiler gir mer effektiv oppvarming ved å overføre varme fra utsiden for å varme opp hytta og batteriet, noe som øker rekkevidden på vinteren.
  • Den ekstra kompleksiteten til varmepumpesystemer kommer med en ekstra kostnad, men elbiler med varmepumper er fortsatt billigere å betjene enn gassdrevne biler.
  • Behovet for varmepumpe i en elbil avhenger av klimaet der du bor, og områder som opplever kaldere vintre drar mest nytte av denne funksjonen.

Varmepumper varmer hjem, tørker klær og dukker til og med opp i elbiler. Men i elbiler er varmepumper noen ganger ekstrautstyr. Hva gjør de, og er de verdt den ekstra kostnaden?

Hva er en varmepumpe?

Vi har ikke alle varmepumpe i hjemmene våre, men de fleste av oss har noe lignende: et kjøleskap. Et kjøleskap slipper kjølegass inn i en kompressor (en slags pumpe) som sender gassen gjennom en rekke rør kjent som en kondensator. Kondensatoren komprimerer gassen, gjør gassen til en væske og frigjør varme til området rundt. Væsken går deretter inn i en fordamper, som omdanner den tilbake til en gass, og absorberer varme fra området rundt. I dette tilfellet trekker fordamperen varme fra innsiden av kjøleskapet.

  Løs LG V10 Bootloop-problem

En varmepumpe går gjennom samme rutine, men drar fordel av en annen prosess. Du nyter godt av varmen som kondensatoren slipper ut.

Hvordan en varmepumpe fungerer i en elbil

En elbils varmepumpe tar luft fra utsiden av kjøretøyet, kjører den gjennom en kompressor og sender varmen som frigjøres fra kondensatoren inne i hovedkabinen, hvor den varmer opp luften rundt alle inne (eller den bruker denne varmen til å varme opp bilens batteri , som heller ikke liker å være kald).

En elbil uten varmepumpe er i stedet avhengig av en form for resistiv oppvarming. Kort sagt, når du kjører en elektrisk strøm gjennom et materiale som gir motstand, produserer den resulterende friksjonen varme. Dette er faktisk en effektiv prosess siden all elektrisiteten omdannes til varme. Men ved å flytte varme fra ett sted til et annet, kan en varmepumpe gi mer varme enn den bruker i energi.

En varmepumpe øker vinterrekkevidden

Bildekreditt: Bertel King/MakeUseOf

  Hvordan trekke ut tekst, lenker og bilder fra PDF-filer ved hjelp av Python

Elbiler lider av redusert rekkevidde om vinteren. De er ikke unike i denne forbindelse. Gassdrevne biler får også redusert bensinkjøring om vinteren, men med mange kjøretøy som kun viser en drivstoffmåler fra E til F og rikelig med bensinstasjoner, legger vi ofte nesten ikke merke til det. Men med elbiler kan du se en bil med en rekkevidde på 250 mil om sommeren falle til under 200 mil om vinteren. Dette, kombinert med problemer med offentlig lading av elbiler, bidrar til rekkeviddeangst.

En varmepumpe reduserer hvor mye rekkevidden din faller om vinteren. Siden litiumbatterier sliter i kalde temperaturer, vil du ikke kunne kjøre så langt du kan i varmere måneder. Men ved å varme opp bilens hytte og batteripakken ved å bruke mindre strøm, øker du hvor mye energi som blir til overs til faktisk kjøring. Har du valget mellom en modell med varmepumpe og en uten, vil modellen med varmepumpe kunne kjøre bare litt lenger om vinteren før den må lades opp.

Varmepumper kommer med en ekstra kostnad

Det er en grunn til at selskaper tar mer betalt for biler med varmepumpe, og det er fordi systemene er mer komplekse. De har flere komponenter, noe som betyr flere ting å produsere og flere deler som potensielt kan gå i stykker (selv om elbiler fortsatt er billigere å betjene enn gassdrevne biler).

  4 grunner til at Xbox Series S ikke får en platestasjon (til tross for at det kreves patent på det)

Tross alt er varmepumper ofte installert ved siden av (i stedet for i stedet for) resistiv oppvarming. På den måten, selv om luften utenfor er for kald til å jobbe med, står du ikke uten en måte å varme kjøretøyet på. Fra et ingeniørperspektiv er en varmepumpe et ekstrautstyr.

Trenger elbilen din en varmepumpe?

Om du har nytte av en varmepumpe avhenger i stor grad av hvor du bor. På steder der det snør, vil du absolutt ha en elbil med varmepumpe til tross for at motstandsvarmeren din må slå inn når det er ekstremt kaldt. Selv om vintrene dine svever over frysepunktet, men kjølige nok for en jakke, er en varmepumpe verdt det.

På baksiden, hvis vintrene dine er så milde at du knapt kjører varmeapparatet, vil fordelen være ubetydelig. I den omstendigheten kan du være bedre å spare penger hvis bilmodellen din gir deg muligheten.

x