Innholdsfortegnelse
Viktige takeaways
- Justering av ISO er avgjørende for å ta flotte bilder under dårlige lysforhold. Hold ISO så lavt som mulig for å unngå kornethet, men øk det når det er nødvendig. Kompenser ved å justere lukkerhastighet eller blenderåpning.
- Bruk kontinuerlig opptaksmodus for å øke sjansene dine for å få et klart bilde i situasjoner med lite lys. Det er spesielt nyttig for hektiske arrangementer eller utendørs nattfotografering. Du kan fortsatt lagre uskarpe bilder senere.
- Vurder å bruke blenderprioritetsmodus for å utvide blenderåpningen og slippe mer lys inn i kameraet. Denne modusen er flott for å ta unike bilder som bokeh-portretter. Tenk imidlertid på motivet du fotograferer før du justerer blenderåpningen.
- Lær å bruke lysmåleren til å bestemme de riktige eksponeringsnivåene. Mål å holde deg nær 0, men å falle til -1 er noen ganger akseptabelt.
Med tanke på at fotografering handler om belysning, må du justere kamerainnstillingene dine for å ta flotte bilder i situasjoner uten mye lys. Det er mange innstillinger du kan leke med, og vi vil skissere de viktigste i dag.
1. ISO
ISO er et avgjørende aspekt ved eksponeringstrekanten (hva er eksponeringstrekanten i fotografering?). Denne innstillingen bestemmer hvor lyst eller mørkt bildet ditt er, og du trenger vanligvis en høyere ISO når du tar bilder i situasjoner med lite lys.
Mange fotografer fotograferer alt fra ISO 400-1000 for dårlige lysforhold. Hvis du tar bilder i overskyet vær, vil noe rundt 400-640-merket sannsynligvis fungere. Men om natten må du sannsynligvis øke dette tallet (med mindre du bruker et stativ).
Til tross for at du må heve ISO, bør du fortsatt holde tallet så lavt som mulig. Etter et visst punkt vil bildene dine bli mer kornete. Du kan bruke AI-funksjoner i Lightroom for å fikse dette, sammen med noen manuelle skyveknapper – men det er mye bedre å få ting riktig i kameraet.
Merk at når du øker ISO, må du kompensere ved å redusere lukkerhastigheten eller gjøre blenderåpningen smalere.
2. Kontinuerlig opptak
Håndholdt fotografering er normalt bra under solforhold, men risikoen for at bildene dine blir uskarpe er mye høyere i innstillinger med lavere lys. Selv om du bruker stativ, vil du sannsynligvis fortsatt måtte håndtere et par uskarpe bilder fra utflukten.
Det er vanskelig å forhindre at bildene dine blir uskarpe i situasjoner med lite lys, og noe av det er lykken med trekningen. Kontinuerlig opptaksmodus kan imidlertid bidra til å sikre at du får minst ett godt bilde fra serien med bilder.
Kontinuerlig opptaksmodus er spesielt nyttig hvis du fanger fartsfylte sportsbegivenheter som finner sted om natten. De er også ideelle for utendørs nattfotografering. Noen kameraer lar deg bruke denne innstillingen via en skive, mens du må gå inn i hovedmenyen på andre.
Den gode nyheten er at du fortsatt noen ganger kan lagre uskarpe bilder. Du kan lese denne veiledningen som forklarer måter å fikse uskarpe bilder på hvis du har dette problemet.
3. Aperture Priority Mode
I tillegg til å justere individuelle innstillinger i kameraet ditt, kan du ofte velge forskjellige moduser som vil hjelpe deg å ta bedre bilder med lite lys. Aperture Priority Mode er en modus du bør vurdere sterkt.
Når du bruker Aperture Priority på kameraet, kan du gjøre blenderåpningen – også kjent som F-stopp – bredere. Hvis du gjør dette, får du mer lys inn i enheten din, og ISO og lukkerhastigheten justeres automatisk. Denne modusen er spesielt nyttig hvis du prøver å ta unike typer bilder, for eksempel bokeh-portretter.
Aperture Priority Mode vil fortsatt kreve at du tenker på hva du fotograferer. For eksempel kan det ikke være særlig fornuftig å utvide blenderåpningen hvis du vil fange et landskap om natten. Du kan lese hvordan du bruker Aperture Priority hvis du er helt nybegynner og ønsker å lære mer.
4. Lysmåleren
Nybegynnere fotografer gjør ofte feilen ved ikke å bestemme hvor mye lys som kommer inn i kameraene deres, men det kan enkelt løses ved å lære å bruke lysmåleren. Og den gode nyheten er at lysmåleren er veldig enkel å forstå.
Hva er egentlig lysmåleren, da? Enkelt sagt er det måleren du ser som varierer fra +3 til -3. For å få de riktige eksponeringsnivåene vil du normalt holde deg så nær 0 som mulig. Men i noen situasjoner er det helt greit å falle til rundt -1.
Du kan styre lysmåleren på flere måter. Hvis du bruker manuell modus, vil måleren automatisk bevege seg avhengig av blenderåpning, lukkerhastighet og ISO-innstillinger. Men i blenderprioritet og lukkerprioritet kan du endre skiven på kameraet ditt for å justere de andre aspektene i tråd med dette.
Lysmåleren er også kjent som eksponeringskompensasjon (hva er eksponeringskompensasjon i fotografering?).
5. Bildestabilisering
Avhengig av om du fotograferer håndholdt eller med stativ, kan bilde- og objektivstabilisering være enten en velsignelse eller en forbannelse.
Når du bruker bildestabilisering, rister kameraet ditt faktisk litt under prosessen. Av denne grunn kan funksjonen skape kaos på bildene dine hvis du bruker stativ. Men hvis du fotograferer håndholdt, kan det faktisk bidra til å sikre at bildene dine er klarere enn de ellers ville vært.
Du kan normalt justere bildestabiliseringsinnstillingene dine via en knapp på kameraet. Du vil vite om den er slått på eller av fordi skjermen skal varsle deg.
6. Selvutløser
Selv om du monterer kameraet på et stativ, kan det å ta bilder med en gang føre til at kroppen din beveger kameraet for mye. Og når det skjer, vil sjansene dine for å få klare bilder reduseres betraktelig.
En enkel måte å dempe dette problemet på er å bruke selvutløserfunksjonen på kameraet. Du kan ofte velge om du vil ha to eller 10 sekunders forsinkelse etter at du har klikket på utløserknappen. Dette gir deg nok tid til å bevege deg bort fra enheten og nok tid til at kameraet kan fange scenen uten for mye risting på enheten.
7. Lukkerhastighet
Lukkerhastighet er et av de første aspektene som nybegynnere fotografer lærer å kontrollere med kameraet sitt. Og i lite lys vil du ofte måtte bruke en langsommere lukkerhastighet enn i situasjoner med normalt lys.
Langsommere lukkerhastigheter vil slippe mer lys inn i kameraet og gjøre deg i stand til å fange scenen riktig. Men et problem som ofte oppstår er at bildene dine er mye mer sannsynlig å bli uskarpe uten en stabil overflate.
Mange fotografer holder seg til regelen om samme lukkerhastighet som objektivets brennvidde på det meste (f.eks. 80 mm = 1/80 av et sekund). Men med mindre objektiver har jeg funnet ut at du noen ganger kan halvere lukkerhastigheten (f.eks. 50 mm objektiv = 1/25 av et sekund). Du må kanskje eksperimentere, siden det kommer ned til produsenten og kameramodellen din. Hvis du tar bilder med et stativ, som er et av de essensielle fototilbehørene for nybegynnere, har du mye mer fleksibilitet.
Ta bedre bilder i lite lys ved å justere disse kamerainnstillingene
Innstillinger for lite lys utgjør flere utfordringer for fotografer, men å justere kamerainnstillingene er en utmerket måte å sikre at du fortsatt får flotte bilder. Du kan justere ISO, bruke selvutløsere og til og med aktivere eller deaktivere bildestabilisering.
Nå som du har lest denne veiledningen, bør du forhåpentligvis vite hvilke kamerainnstillinger du skal endre neste gang du skal ut for å ta bilder om natten. Disse tipsene vil også fungere i overskyet omgivelser og for innendørs fotograferingsscenarier der du har begrenset kunstig belysning.