Master Informasjonsarkitektur: Få bedre SEO & brukervennlighet!

Informasjonsarkitektur (IA) representerer en fremragende metode for å strukturere innhold i digitale løsninger.

Uavhengig av om du utvikler en nettside, en mobilapplikasjon eller en nettbutikk, er IA en kritisk faktor for hvordan innholdet organiseres og presenteres.

Dette skyldes at når en bruker enkelt kan lokalisere det de søker etter, øker sannsynligheten for at de blir engasjert og konverteres til kunder.

Motsatt, dersom innholdet ikke er logisk strukturert og presentert, kan det føre til forvirring og at brukerne forlater siden til fordel for en konkurrent. Derfor er IA av vital betydning for enhver nettside.

Denne artikkelen vil gå gjennom hva IA innebærer, hvordan det implementeres, og presentere noen av de beste verktøyene for formålet.

La oss begynne!

Hva er informasjonsarkitektur?

Informasjonsarkitektur er prosessen med å organisere, strukturere, kategorisere og presentere innhold eller informasjon på en systematisk og effektiv måte.

Dette innholdet kan være alt fra nettsider, deler av en nettside, blogginnlegg, programvare, mobilapplikasjoner, nettfora, bøker, nettbutikker og mer. Det forbedrer brukervennligheten og gjør det enklere for brukere å finne det de leter etter og forstå det tilgjengelige innholdet.

I vår informasjonsdrevne tid benyttes IA av UX-designere, informasjonsarkitekter, innholdsforvaltere og interaksjonsdesignere for å presentere innhold på en oversiktlig måte. Utformingen av informasjonsarkitektur baseres på:

  • Brukeren, deres søk og hvordan de ønsker å interagere med innholdet
  • Innholdet eller informasjonen som brukeren skal engasjere seg med
  • Konteksten eller miljøet der brukeren interagerer med innholdet

Informasjonsarkitektur vs. Brukeropplevelse (UX)

Brukeropplevelse (UX) design handler om hvordan en bruker føler om sin interaksjon med en tjeneste, et produkt eller et system. Det fokuserer på brukerens oppfatning av produktets effektivitet, brukervennlighet og nytte. UX bygger på informasjonsarkitektur som fundament for et mer avansert nivå.

På den annen side konsentrerer IA seg om å strukturere og presentere innhold på en nettside slik at brukerne raskt kan finne det de trenger.

Mens IA handler om struktur, dreier UX seg om følelser.

Hvorfor er IA viktig for designere?

Informasjonsarkitektur er avgjørende for en god brukeropplevelse på nett. Og brukeropplevelsen er en av de viktigste faktorene for å avgjøre suksessen til en nettside, app eller blogg.

Dersom brukerne er tilfredse, er det mer sannsynlig at de kommer tilbake og handler eller leser bloggen din. Dersom de derimot sliter med å finne informasjon eller blir møtt av forstyrrelser, vil de mest sannsynlig forlate siden.

Derfor investerer designere tid i å strukturere og presentere informasjon på en måte som gjør det enkelt for brukerne å finne det de leter etter. Dette er kjernen i informasjonsarkitektur.

Informasjonsarkitekter tilstreber å forenkle komplekst innhold ved hjelp av navigasjonssystemer og en hensiktsmessig struktur. Dette gjør det lettere for brukerne å engasjere seg med innholdet og nå sine mål uten problemer.

Grunnleggende designprinsipper for IA

Å utvikle informasjonsarkitekturen for et nettsted er en prosess som krever tid, tålmodighet og en gjennomtenkt strategi. Man må ta hensyn til en rekke elementer som bruksmønstre og fremtidige behov i tillegg til en logisk organisering av data.

For å oppnå dette må de også ha forståelse for nettsidens funksjonalitet og innhold. Når man er klar for å starte arbeidet, bør man ha disse prinsippene, utviklet av informasjonsarkitekt Dan Brown, i mente:

  • Valgprinsippet: Her gjelder filosofien «mindre er mer». Man bør begrense antall valgmuligheter for å redusere forvirring og øke nøyaktigheten.
  • Objektprinsippet: Behandle informasjonen som en levende enhet med definerte egenskaper, oppførsel og livssykluser.
  • Avsløringsprinsippet: Vis en forhåndsvisning av innholdet slik at brukerne kan få en oversikt over informasjonen og deretter gå dypere inn i det.
  • Inngangsdørprinsippet: Anta at minst halvparten av brukerne starter sin reise på en annen side enn startsiden.
  • Eksempelprinsippet: Inkluder eksempler når du beskriver innholdet i ulike kategorier.
  • Vekstprinsippet: Ta høyde for at innholdet på nettsiden vil vokse og sørg for at det er skalerbart for fremtidig vekst.
  • Navigasjonsprinsippet: Hold navigasjonen enkel og unngå å blande ulike elementer for å unngå kompleksitet.
  • Prinsippet om flere klassifiseringer: Gi brukerne flere måter å klassifisere innholdet på mens de navigerer.

Informasjonsarkitektur omfatter altså mange aspekter. Avhengig av størrelsen og typen nettside, må den utføres grundig og styres riktig for å fange oppmerksomhet og bidra til virksomhetens suksess.

Vanlige metoder innen IA

Informasjonsarkitekter utfører en rekke oppgaver som navigasjonsdesign, datamodellering, research, merking, wireframing og lignende. Her er noen av metodene som benyttes innen informasjonsarkitektur:

Brukerundersøkelser

For å skape et godt design, er det nødvendig å gjennomføre grundige brukerundersøkelser og analyser. Dette hjelper informasjonsarkitekter med å forstå et prosjekts målgruppe. Dette gjøres gjennom brukerintervjuer, interessentintervjuer, kortsorteringsøvelser, brukertester med mer.

Teknikker som kortsortering hjelper informasjonsarkitekter med å kartlegge hvordan brukerne vil kategorisere ulike elementer og hvordan de interagerer med applikasjonen. Det gir også innsikt i hvordan brukere vil anvende data som presenteres i appen.

Etter at undersøkelsen er gjennomført, vil IA-ene analysere dataene nøye og presentere dem i form av regneark, anbefalinger og brukerpersonaer som viser hvem brukeren er, målene deres og hvordan de bruker appen.

Utvikling av navigasjon

Hierarki og navigasjon er blant de viktigste aspektene ved informasjonsarkitektur, og det er derfor avgjørende å gjøre det riktig og med en god strategi.

For å skape et godt hierarki, må en IA vurdere brukernes forventninger til hva slags innhold de vil se i appen og hvordan, slik at de enkelt kan samhandle med den og oppfylle formålet med besøket.

En virksomhet som selger produkter på nett, bør for eksempel plassere produktbeskrivelser sammen med ofte stilte spørsmål for å hjelpe brukerne med å finne svar på det de lurer på. IA må sørge for at begge deler er tilgjengelig på hver produktside.

Merking

IA-ene er ansvarlige for å bestemme hvor informasjonen skal plasseres og hvordan den skal presenteres i applikasjonen. Deretter må de navngi de ulike delene. Denne prosessen involverer ofte både IA-er og innholdsstrateger.

Merking innebærer å organisere alle lenker og alt innhold på nettstedet på en hensiktsmessig måte, samtidig som man sørger for at hierarkiet og navigasjonen er tydelig merket. Dette er et viktig steg som hjelper brukerne med å finne informasjon raskere og enklere.

Wireframing

Wireframes er en god måte å visualisere alle forbindelsene mellom ulike skjermer og for å identifisere hvordan et nettsted vil fungere i praksis. IA-er benytter data fra undersøkelsesfasen og bruker wireframes for å visualisere datahierarkiet.

Wireframes er også en viktig informasjonskilde for klienter. I tillegg bruker designere og utviklere wireframes som referanse når de lager prototyper, mockups og det endelige produktet, enten det er en nett- eller mobilapplikasjon.

Innholdsmodellering

Innholdsmodellering kan gjøres i samarbeid med en organisasjons innholdsstrateger. Denne prosessen samler utviklere og IA-er for å definere innholdstyper med en struktur som gjenspeiler brukerbehov, redaksjonelle rutiner og forretningskrav.

Ved redesign av en nettside, kan det være hensiktsmessig å kartlegge nye datamodeller for å sikre en smidig innholdsmigrering. Dette kan gjøres ved hjelp av regneark for å kartlegge relasjonskrav og filtyper eller implementeres direkte i et innholdsstyringssystem (CMS).

Metadata og taksonomier

En taksonomi er et system der ulike elementer grupperes. Innen informasjonsarkitektur er taksonomier oversikter som viser hvordan lignende datatyper er organisert.

En IA vil velge en passende taksonomi for et nettsted eller en applikasjon basert på målgruppens mentale modell. De kan også tagge innholdet med metadata, noe som gjør det lettere for brukere å finne det de leter etter basert på den valgte taksonomien.

En nettbutikk kan for eksempel vurdere en eller flere taksonomier for hver av sine produktkategorier, som klær, interiør, og så videre.

Søkesystemer

Dersom du eier et nettsted som tilbyr et stort utvalg produkter, er en søkefunksjon svært nyttig for å hjelpe kundene med å finne de rette produktene.

Informasjonsarkitekter må integrere en effektiv søkemotor med gode filtre og sorteringsmuligheter. De bestemmer også hvordan innholdet på siden skal presenteres etter et søk.

Hvordan starte med IA i et designprosjekt?

IA er et viktig steg i utviklingen av ethvert digitalt produkt, som en mobilapplikasjon eller et nettsted, da det krever en logisk struktur. Med tidligere erfaring innen feltet, kan man enten utvikle informasjonsarkitektur selv eller ansette en profesjonell.

Informasjonsarkitektur krever samarbeid mellom ulike avdelinger, som design, ingeniørvirksomhet, utvikling og innholdsskapere. Selv om fremgangsmåten kan variere, er de grunnleggende stegene stort sett de samme.

Her er noen av stegene man bør ta når man oppretter IA for et nettsted:

Lag en innholdsoversikt

Start med å samle alt innhold eller informasjon på ett sted. Dette vil hjelpe deg med å skape en katalog for alt det digitale innholdet, inkludert pågående ideer.

På denne måten vil du få en oversikt over hvordan det eksisterende nettstedet fungerer, hvilke sider og seksjoner som er viktige, hoved- og underemner, innholdskvalitet og hvordan dataene er organisert i dag.

En innholdsoversikt vil også hjelpe deg med å identifisere hva som skal forkastes, beholdes og hvilke elementer som eventuelt mangler. Du kan legge inn alle dataene i et regneark for å gjøre det lettere å administrere.

Dataene vil variere avhengig av prosjektet du jobber med. For en nettside kan det inkludere gjeldende nettadresser, sidetittel, siste oppdateringsdato, media, forfatter, sidetype, søkeord og lignende.

I tillegg bør man oppdatere utdatert innhold og fjerne irrelevante elementer som ikke tilfører verdi for besøkende eller kunder. Dette vil hjelpe deg med å identifisere manglende data, håndtere ødelagte lenker og andre utfordringer. Denne gjennomgangen vil gi deg en klar forståelse av hvordan du bør organisere nettstedet ditt.

Gjennomfør brukerundersøkelser

Etter en gjennomgang av nettsiden og en forståelse for hva som må gjøres, er neste steg brukerundersøkelser. Dette innebærer å skape kjøperpersonaer og gjennomføre brukerintervjuer. Med disse metodene kan du kartlegge brukernes behov, enten de er gamle kunder eller nye besøkende.

Dette kan gjøres ved hjelp av:

  • Tretesting: Hjelper deg med å se brukernes respons på etiketter og navigasjon, og avdekker hvor enkelt besøkende finner informasjon.
  • Kortsortering: Hjelper deg med å kartlegge brukernes vaner og adferd for å lette kategorisering.

Det er viktig å ta notater etter hver undersøkelse for å dokumentere hvilke strategier som fungerer og hva som bør endres.

Opprett kategorier

Kategorier kan utvikles på ulike måter, men det er viktig å sørge for at de gir verdi for brukerne.

Et nettsted som er organisert etter intern terminologi og akronymer kan være vanskelig å forstå for nye brukere. Derfor bør man starte med en fullstendig innholdsliste og deretter gjennomføre brukerundersøkelser for å gruppere og prioritere innholdet.

Start med å lage kategorier for større innholdsgrupper med lignende emner. Hvis du har ulike produkter som t-skjorter, kjoler, skjorter og festklær, kan du gruppere dem som «klær». Deretter kan du dele klær inn i ulike seksjoner som herreklær, dameklær, osv.

For å oppnå den beste kategoriseringen, bør man gjennomføre brukertesting og bruke undersøkelsene for hver seksjon. Konkurrentundersøkelser kan også gi nyttig innsikt.

Merk kategoriene

Etter å ha opprettet alle kategorier og underkategorier, er det nødvendig å merke dem. Dette må gjøres på en gjennomtenkt måte, da merkingen påvirker brukernes opplevelse.

Et godt merke har følgende egenskaper:

  • Det fanger brukernes oppmerksomhet med kjente og lett forståelige ord som «Om oss» eller «Hjem».
  • Det viser hva en bruker kan forvente når man klikker på merket.
  • Det gir kontekst ved hjelp av bilder, som gjør det lettere å forstå.
  • Det er lett å skanne slik at brukerne raskt kan finne det de leter etter. Unngå derfor komplekse ord som leserne kan ha vanskelig for å forstå.

Etter at alt er gjort, kan man gjennomføre brukertesting for å sikre at det fungerer godt for dem.

Legg til metadata og taksonomier

Når merkingen er på plass, kan man organisere hver kategori og prioritere innholdet i hver gruppe. Metadata gjør det lettere å finne de ulike taksonomiene. Dette gjør at besøkende raskere kan finne de rette produktene eller innholdet.

For å effektivisere prosessen, er det viktig å ta det steg for steg, være konsekvent og benytte nyttige verktøy.

Inkluder en søkefunksjon

En søkefunksjon øker søkbarheten av produkter eller innhold på nettstedet. Når du utvikler en søkefunksjon, må du sørge for at nettstedet inneholder mange sider eller produkter, at navigasjonen er god og ta hensyn til brukernes vaner.

Det er også viktig å utvikle god navigasjon slik at brukerne enkelt kan se alle alternativene og bruke dem til å komme dit de vil. I tillegg må man fullføre nettstedsarkitekturen med wireframing, prototyping og datamodellering.

Brukertesting

Etter å ha fullført de foregående stegene, skal informasjonsarkitekturen være klar. For å sikre at den fungerer godt, bør man gjennomføre brukertesting eller bruke analysedata og brukerinnsikt til å forbedre arbeidet med informasjonsarkitektur.

Verktøy for informasjonsarkitektur

#1. Optimal Workshop

Optimal Workshop kan hjelpe deg med å utvikle fantastisk informasjonsarkitektur. Du kan enkelt bruke verktøyene for tretesting og kortsortering for å teste nye eller evaluere eksisterende design.

Datavisualiseringene gir deg trygghet for at designet samsvarer med brukernes mentale modeller. Optimal Workshop bidrar også til å akselerere utviklingsprosessen ved å inkludere interessentene i hvert trinn.

#2. Treejack fra Optimal Workshop

Treejack er et annet verktøy fra Optimal Workshop som hjelper deg med å skape en hensiktsmessig informasjonsarkitektur. Det gir deg verdifull innsikt om nettstedet ditt på sekunder, slik at du kan ta bedre forretningsavgjørelser.

Treejack hjelper deg med å unngå gjetninger og gir deg innsikt i brukernes utfordringer og hvordan du kan utvikle bedre strategier.

#3. FlowMapp

Med FlowMapp kan du designe en eksepsjonell informasjonsarkitektur når du utvikler digitale produkter, apper og nettsteder.

Verktøyet benyttes av over 200 000 brukere verden over på grunn av sine intuitive verktøy som hjelper deg med å samle inn, samarbeide og organisere design, utvikling, brukeropplevelse og innholdsstrategi. FlowMapp kan integreres med blant annet Zoho, Slack og Intercom for å forenkle arbeidet.

#4. Adobe XD

Bruk Adobe XD til å lage realistiske prototyper som visualiserer dine ideer. Enten du ønsker å designe en nettapp, et nettsted eller et spill, har dette verktøyet det du trenger.

Adobe XD har kraftige verktøy kombinert med veiledning og tips fra eksperter. Fra wireframing til utvikling, er Adobe XD en komplett løsning for alle dine designbehov.

Konklusjon

Informasjonsarkitektur er et viktig steg når man skal administrere innhold på et nettsted for å gjøre det lettere for brukerne å finne relevant informasjon. I denne artikkelen er det presentert noen av prinsippene og metodene man kan vurdere og benytte for å skape fantastiske design ved hjelp av noen av de beste IA-verktøyene.

Det er også verdt å utforske noen gode verktøy for wireframing for å forbedre produktdesignet ditt.