Kjenn til det grunnleggende om informasjonsarkitektur i design [+4 Tools]

Informasjonsarkitektur (IA) er en utmerket måte å organisere innhold i digitale produkter.

Enten du bygger et nettsted, mobilapplikasjon eller e-handelsbutikk, er IA en viktig faktor når du arrangerer og representerer innhold.

Grunnen er at hvis en bruker enkelt kan finne tingen de leter etter uten problemer, har du større sjanse til å vinne dem og konvertere dem til kunder.

Men hvis du ikke organiserer og viser innholdet ditt på riktig måte, kan det føre til forvirring hos brukerne og til slutt forlate nettstedet ditt for et annet. Derfor er IA avgjørende for nettstedet ditt.

I denne artikkelen vil jeg diskutere IA, hvordan du gjør det, og noen av de beste IA-verktøyene.

La oss begynne!

Hva er informasjonsarkitektur?

Informasjonsarkitektur er praksisen med å organisere, strukturere, merke og presentere innhold eller informasjon bærekraftig og effektivt.

Her kan innholdet være hva som helst, for eksempel en nettside, deler av en nettside, blogginnlegg, programvare, mobilapplikasjon, nettsamfunn, bok, nettbutikk og så videre. Det forbedrer finnbarheten og brukervennligheten for brukere når de besøker nettstedet og gir mening om det tilgjengelige innholdet.

I denne informasjonsalderen brukes IA av UX-designere, informasjonsarkitekter, innholdsforvaltere og interaksjonsdesignere for å representere innholdet deres på en meningsfull måte. Informasjonsarkitektur er laget basert på følgende:

 • Brukeren og hva de søker og hvordan de vil bruke innholdet
 • Innhold eller informasjon som brukeren vil engasjere seg med
 • Kontekst eller miljøet der brukeren vil samhandle med innholdet

Informasjonsarkitektur vs. UX

User Experience (UX) design er hvordan en bruker føler om å bruke en tjeneste, et produkt eller et system. Det er opptatt av brukerens oppfatning av produktets effektivitet, brukervennlighet og nytte. UX tar informasjonsarkitektur IA som grunnlaget til et høyere nivå.

På den annen side handler IA om å organisere og presentere innholdet på et nettsted for å hjelpe brukere raskt å finne innholdet de leter etter.

Mens IA handler om struktur, handler UX om følelser.

Hvorfor bruker designere IA?

Informasjonsarkitektur er avgjørende for den elektroniske brukeropplevelsen. Og brukeropplevelse er en av de viktige faktorene som avgjør suksessen til nettstedet, appen eller bloggen din.

Hvis brukerne dine er fornøyde, vil de gjerne komme tilbake og handle hos deg eller lese bloggen din mer. Men hvis de ikke finner informasjonen raskt eller møter for mange distraksjoner, vil de ikke være fornøyd med nettstedet ditt.

Dermed bruker designere tid på å ordne og representere informasjon godt på siden for å gjøre det enkelt for brukere å finne informasjonen de ønsker. Og dette er hva informasjonsarkitektur er i sitt sanne jeg.

Informasjonsarkitekter prøver å forenkle komplekst innhold ved å legge til navigasjonssystemer og riktig struktur på innholdet som er tilgjengelig på nettstedet. På denne måten kan brukere enkelt engasjere seg i informasjonen og nå reisemålet raskt uten problemer.

Hoveddesignprinsipper for IA

Å utvikle informasjonsarkitekturen for et nettsted krever tid og tålmodighet, for ikke å nevne en god strategi. Du må vurdere flere ting, som brukeratferd, fremtidssikring osv., bortsett fra å organisere dataene logisk.

For dette må de også forstå nettstedets funksjonalitet og innholdsbeholdning. Når du er klar, må du vurdere disse prinsippene som er lagt av Dan Brown, en informasjonsarkitekt:

 • Prinsippet for valg: Her følges denne strategien – less is more. Du må beholde et minimum antall alternativer for å unngå forvirring og øke presisjonen.
 • Objektprinsippet: Behandle informasjonen din som et levende objekt med definerte attributter, atferd og livssykluser.
 • Prinsippet for avsløring: Hold en forhåndsvisning av innholdet ditt slik at brukerne kan se på det og forstå hva slags informasjon som finnes og dykke dypere inn i innholdet.
 • Prinsippet for inngangsdører: anta at minst halvparten av brukerne bruker et inngangspunkt som er forskjellig fra nettstedets hjemmeside.
 • Prinsippet om eksemplarer: Ta med eksempler når du beskriver innholdet i ulike kategorier.
 • Prinsippet om vekst: anta at innholdet på nettstedet vil vokse og gjøre det skalerbart for å imøtekomme veksten.
 • Prinsippet for navigering: hold navigasjonen på nettstedet ditt enkel og unngå å blande forskjellige ting for ikke å øke kompleksiteten.
 • Prinsippet med flere klassifiseringer: gi brukerne dine flere klassifiseringsskjemaer mens de surfer gjennom innholdet ditt.
  Slik forhindrer du at telefonens ladekabler går i stykker

Så informasjonsarkitektur involverer mange ting. Basert på nettstedets størrelse og type, må du gjøre det godt og administrere det riktig for å fange flere øyne og øke bedriftens suksess.

Vanlige metoder rundt IA

Informasjonsarkitekter utfører mange aktiviteter, inkludert navigasjonsoppretting, datamodellering, forskning, merking, wireframing og så videre. Her er noen av metodene involvert i informasjonsarkitektur:

Brukerforskning

For å komme opp med et godt design, trengs informasjonsarkitekter for å gjennomføre grundig brukerundersøkelse og analyse. Det hjelper dem å forstå et prosjekts målgruppe. Det gjøres ved hjelp av brukerintervjuundersøkelser, interessentintervjuer, kortsorteringsøvelser, brukervennlighetstester og så videre.

Teknikker som kortsortering hjelper informasjonsarkitekter med å lære hvordan en bruker vil kategorisere forskjellige ting og deres interaksjon med applikasjonen. Det får dem også til å lære hvordan brukere vil bruke dataene som vises i appen og hva de gjør med dem.

Etter å ha utført forskningen, vil IA-er nøye analysere dataene som presenteres i form av regneark, anbefalinger, brukerpersonas osv. det vil vise hvem brukeren er, målene deres og måten de bruker appen din på.

Opprette navigasjon

Hierarki og navigasjon er et av de viktigste aspektene ved informasjonsarkitektur, så det er avgjørende å gjøre det riktig og med strategi.

For å skape et godt hierarki kreves det at en IA vurderer brukernes forventninger til hvilket innhold de vil se i appen din og hvordan, slik at de enkelt kan samhandle med den og oppfylle formålet med å komme til nettstedet ditt.

For eksempel må en organisasjon som selger produkter på nettstedet sitt plassere produktbeskrivelser nøye sammen med noen vanlige spørsmål for å hjelpe brukere med å svare på noen av de vanlige spørsmålene de ønsker å se svar på. Så IA må sørge for å sette begge deler under hver produktside.

Merking

IAene er ansvarlige for å bestemme hvor informasjonen skal legges inn og hvordan i søknaden. Når dette er gjort, må de navngi hver seksjon. Denne prosessen kan involvere både IAer og innholdsstrateger.

Merking innebærer å ordne alle lenkene og innholdet riktig på nettstedet, samtidig som det sikres at hierarkiet og navigasjonen har en god tittel. Dette er et viktig skritt som hjelper brukere å finne informasjon i applikasjonen raskere og enklere.

Wireframing

Wireframes er en god måte å representere alle forbindelsene mellom ulike skjermer og identifisere hvordan et nettsted vil fungere praktisk. Det krever at IA-er bruker dataene samlet i forskningsfasen og bruker wireframes for å vise datahierarki.

Wireframes er også nøkkelinformasjon som deles med klienter. I tillegg bruker designere og utviklere wireframes som referanse mens de bygger prototyper, mockups og sluttprodukter som nett- eller mobilapplikasjoner.

Innholdsmodellering

Innholdsmodellering kan deles med en organisasjons innholdsstrateger. Denne prosessen samler utviklere og IAer for å bestemme innholdstyper med deres struktur som representerer brukerbehov, redaksjonell praksis og forretningskrav og logikk.

For å redesigne et nettsted kan det være lurt å kartlegge nye datamodeller for å sikre sømløs innholdsmigrering. Du kan gjøre det ved å bruke regneark for å kartlegge forholdskrav og filtyper. Alternativt kan det implementeres direkte i et innholdsstyringssystem (CMS).

Metadata og taksonomier

En taksonomi betyr et sett med forskjellige ting som du kan gruppere. I en verden av informasjonsarkitektur er taksonomier poster som viser hvordan lignende datatyper er gruppert.

Så en IA vil velge en passende taksonomi for et nettsted eller en applikasjon basert på målgruppens mentale modell. De kan også merke innholdet sitt med metadata og hjelpe brukere med å finne innholdet de leter etter basert på den vurderte taksonomien.

For eksempel kan en e-handelsbedrift vurdere en eller flere taksonomier, hver for sin produktkategori som klær, hjemmeinnredning osv.

Søke systemer

Hvis du eier et nettsted som tilbyr et stort antall produkter til kunder, er det å ha et søkealternativ en svært nyttig måte å hjelpe kundene med å finne de riktige produktene.

Det trengs informasjonsarkitekter for å legge til en kraftig søkemotor på nettsiden med nyttige filtre og sorteringsmuligheter. De bestemmer også hvordan innholdet på siden skal se ut etter hvert søk.

  Slik sletter du meldinger fra iCloud

Hvordan starte med IA i ethvert design?

IA er et viktig skritt når du lager et hvilket som helst digitalt produkt, for eksempel en mobilapplikasjon eller et nettsted, siden det krever en logisk struktur. Hvis du har tidligere eksponering i dette feltet, kan du lage informasjonsarkitektur selv eller leie en profesjonell til å gjøre det for deg.

Informasjonsarkitektur krever samarbeid fra forskjellige avdelinger, inkludert design, engineering, utvikling og innholdsskapere. Selv om trinnene kan variere for en annen organisasjon som utfører IA, er det grunnleggende mer eller mindre det samme.

Her er noen av trinnene du må ta mens du oppretter IA for nettstedet ditt.

Opprettholde en innholdsbeholdning

Kom i gang med innholdsbeholdning ved å samle alt innholdet eller informasjonen på et sted. Det vil hjelpe deg med å lage en katalog for alt ditt digitale innhold, inkludert innhold og ideer som pågår.

På denne måten vil du få en følelse av hvordan det eksisterende nettstedet fungerer og dets viktige sider og seksjoner, hovedunderemner og emner, innholdskvalitet og hvordan dataene er organisert for øyeblikket.

Vedlikehold av en innholdsbeholdning vil også hjelpe deg med å bestemme ting du skal forkaste, beholde og legge til andre ting du måtte trenge. Du kan legge alle dataene inn i regneark for å gjøre det enklere å administrere.

Disse dataene vil være basert på prosjektet du jobber med. For eksempel, hvis du jobber med et nettsted, inkludert gjeldende nettadresser, sidetittel, siste oppdateringsdato, media, forfatter, sidetype, nøkkelord, etc.

Oppdater dessuten det utdaterte innholdet ditt samtidig som du fjerner irrelevante deler som ikke tilfører verdi for besøkende eller kunder. Å gjøre dette vil hjelpe deg med å forstå de manglende dataene, administrere ødelagte koblinger og ta vare på andre tøffe ting. Denne måten å utføre en nettstedsrevisjon på vil gi deg en klar forståelse av hvordan du organiserer nettstedet ditt.

Utfør brukerundersøkelser

Etter at du har utført en nettstedsrevisjon og forstått hva som må gjøres for utformingen, kommer deretter brukerundersøkelser. Det innebærer å skape kjøperpersona og brukerintervjuer. Med disse teknikkene vil du kunne kartlegge brukerens behov enten det er dine eldre kunder eller nykommere.

For å gjøre dette kan du utføre disse aktivitetene:

 • Tretesting: Det vil hjelpe deg med å se brukerens respons på etiketter og navigering. Det vil reflektere hvor enkelt besøkende kan finne data på nettstedet ditt.
 • Kortsortering: Det vil hjelpe deg å lære brukernes vaner og atferd for å lette kategoriseringen.

En ting å legge merke til her er å ta notater etter å ha utført hver forskning. Du kan merke deg hvilken strategi som fungerer og hvilke du skal endre for å få bedre resultater.

Opprett kategorier

Kategorier kan opprettes på flere måter, for eksempel personlige vaner. Men mens du oppretter kategorier, må du sørge for at det gir verdi for brukerne.

Hvis du for eksempel har et nettsted som er organisert etter internt ordforråd og akronymer, kan det være vanskelig for nye brukere å forstå. Så for å lage kategorier som fungerer for publikummet ditt, kan du begynne med en fullstendig innholdsliste. Deretter implementerer du brukerundersøkelser for å gruppere og prioritere innholdet.

Du kan starte med å lage kategorier som gjelder for større innholdsgrupper med lignende emner. For eksempel, hvis du har forskjellige produkter som t-skjorter, kjoler, skjorter, høytidsklær osv., kan du gruppere dem som «klær». Nå kan du dele klær i forskjellige seksjoner som herreklær, dameklær osv.

For å komme ut med den beste kategoriseringen kan du utføre hyppige brukertesting og bruke forskningen for hver seksjon. Du kan også gjøre konkurrentundersøkelser for å drive kategoriseringsarbeidet ditt.

Merk kategoriene dine

Etter å ha opprettet alle kategoriene og underkategoriene dine, må du merke hver og en av dem. Og hvis du vil lage etiketter, må du sørge for at det er gjort bra, siden hvordan du merker hver kategori påvirker brukerne mens de bruker nettstedet.

Noen av toppkvalitetene til et godt merke er:

 • Den må lokke brukernes oppmerksomhet med kjente, raske å forstå termer som «Om oss», «Hjem» osv. Det vil hjelpe brukere å forstå hvilken side de er villige til å åpne og søke etter informasjon.
 • En etikett må vise hva en bruker kan forvente av den når de klikker på en etikett.
 • Legg til kontekst ved å bruke bilder og gjør etiketten lettere å forstå for brukerne.
 • En etikett må være enkel å skanne slik at brukere raskt kan finne områdene for å søke svar. For dette, unngå komplekse eller sjeldne ord som leserne kan finne vanskeligere å forstå.
  9 Venn Diagram Makers for å sammenligne og visuelt organisere data

Når alt er gjort, kan du kjøre brukervennlighetstesting for å sikre at det fungerer bra for dem.

Legg til metadata og taksonomier

Etter å ha satt etikettene, organiser hver kategori og prioriter innholdet for hver gruppe. Med metadata kan forskjellige taksonomier enkelt finnes. På denne måten kan besøkende finne de riktige produktene eller innholdet raskere.

For å gjøre prosessen effektiv, må du ta den sakte, være konsekvent og bruke noen nyttige verktøy.

Inkluder en søkefunksjon

Å legge til en «søk»-funksjon øker søkbarheten til produkter eller innhold på nettstedet ditt. Så når du bygger en søkefunksjonalitet for nettstedet ditt, sørg for at du har mange sider eller produkter på nettstedet ditt, navigeringen er god, og ta hensyn til brukervanene.

På dette tidspunktet vil du kanskje også utvikle god navigasjon for nettstedet ditt slik at brukerne enkelt kan se alle alternativene og bruke dem til å komme dit de vil. Du må også fullføre nettstedsarkitekturen med riktig wireframing, prototyping og datamodellering.

Brukertesting

Etter at trinnene ovenfor er fullført, må informasjonsarkitekturen din være klar. Og for å sikre at det er bra, utfør brukertesting. Alternativt kan du bruke analysedata og få brukerinnsikt for å forme arbeidet med informasjonsarkitektur.

Verktøy for informasjonsarkitektur

#1. Optimalt verksted

For å hjelpe brukere med å finne riktig informasjon, kan du bruke Optimal Workshop og lage fantastisk arkitektur. Du kan enkelt bruke deres tretesting og kortsorteringsverktøy for å teste nye IA-er eller måle eksisterende design.

I tillegg kan du bruke datavisualiseringer og bli trygg på at designet ditt samsvarer med de mentale modellene til brukerne dine. Optimal Workshop vil også bidra til å akselerere designutviklingen ved å inkludere dine interessenter på hvert trinn av veien.

#2. Treejack fra Optimal Workshop

Treejack er et annet tilbud fra Optimal Workshop som vil hjelpe deg med å lage en fornuftig informasjonsarkitektur for nettstedet ditt. Det vil tillate deg å få kraftig innsikt om nettstedet ditt på sekunder, slik at du kan ta bedre forretningsbeslutninger.

Treejack vil bidra til å unngå gjetting og gjøre deg i stand til å forstå brukernes vanskeligheter og hvordan du kan lage bedre strategier.

#3. FlowMapp

Design en eksepsjonell informasjonsarkitektur for nettstedet ditt mens du bygger dine digitale produkter, apper og nettsteder ved hjelp av FlowMapp.

Det er klarert av over 200 000+ brukere over hele verden på grunn av dets intuitive verktøy som vil hjelpe deg å samle inn, samarbeide og organisere design, utvikling, brukeropplevelse og innholdsstrategi. FlowMapp kobles også til Zoho, Slack, Intercom, etc. for å gjøre arbeidet ditt enklere.

#4. Adobe

Bruk Adobe XD til å veilede deg mens du lager realistiske prototyper som forteller historiene dine og bidrar til å bringe lysere ideer til live med letthet og hastighet. Enten du ønsker å designe en nettapp, et nettsted eller et spill, har det ryggen din.

Adobe XD er laget for deg med kraftige verktøy sammen med ekspertveiledninger og tips. Fra wireframing til utvikling, Adobe XD er en-stopp-applikasjonen for alle dine designbehov.

Konklusjon

Informasjonsarkitektur er et viktig skritt når du administrerer innholdet på et nettsted, slik at brukerne kan finne relevant informasjon raskere. Forklart ovenfor er noen av prinsippene og metodene du kan vurdere og bruke noen av de beste IA-verktøyene for å lage fantastiske design.

Du kan også utforske noen beste wireframe-verktøy for å forbedre produktdesignet ditt.

x